12 iunie 2020. COVID-19, PE SCURT: 366 cazuri noi de infectare și zece decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

366 cazuri noi de infectare și zece decese

Pe parcursul zilei de astăzi, în Republica Moldova au fost confirmate 366 cazuri noi de infectare cu COVID-19, în urma procesării a 1 646 de teste. Astfel, bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 11 093 cazuri.

Din numărul total de cazuri din această zi, 21 sunt lucrători medicali: medici – 8, asistenți medicali – 9, personal auxiliar – 4.

Alte 157 persoane au fost tratate și externate. În total, 6 229 persoane s-au vindecat de COVID-19.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat în după amiaza zilei de astăzi despre înregistrarea altor trei decese cauzate de COVID-19. Aceasta pe lângă șapte decese anunțate în dimineața zilei. Astfel, bilanțul persoanelor răpuse de COVID-19 a urcat la 385.

Terenurile de joacă, dar și cele de sport din parcuri, spații verzi și curțile blocurilor – închise și sigilate

Primarul de Chișinău Ion Ceban a anunțat astăzi că a dispus ca, din această dimineață, terenurile de joacă pentru copii, dar și cele de sport din parcuri, spații verzi și curțile blocurilor să fie închise și sigilate. „Aceste terenuri prezintă pericol pentru sănătatea copiilor și există un risc mai mare de infectare cu coronavirus. În ultima perioadă, aceste locuri au devenit aglomerate, iar cetățenii nu conștientizează pericolul”, se arată în mesajul edilului.

628 de copii și 99 de gravide s-au infectat cu COVID-19

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat în această dimineață că în R. Moldova la ziua de astăzi sunt înregistrate 4 116 de cazuri active de coronavirus, 344 de pacienți sunt în stare gravă. Bilanțul deceselor a ajuns la  382 de decese. Numărul total al cazurilor de COVID-19 constituie 10 727.

Nicolae Furtună, șeful ANSP, a precizat că de la începutul pandemiei în Republica Moldova s-au infectat de noul Coronavirus 628 de copii și 99 de gravide. Furtună a lansat un îndemn către părinți să evite terenurile de joacă, care sunt potențiale surse de infecție. „Copii fac boala”, a atenționat Furtună, adăugând că este greșită percepția că copiii nu se îmbolnăvesc de COVID-19.

Potrivit datelor prezentate în cadrul conferinței de presă, până acum au fost infectați 64 de bebeluși până la un an,  138 de copii cu vârsta 1-5 ani, 146 copii cu vârsta 6-9 ani și 163 de copii cu vârsta 10-15 ani.

Pacient care s-a tratat de COVID-19: În reanimare, din 13 pacienți, opt aveau 30-40 ani

Un bărbat care s-a tratat de COVID-19 a povestit că, în Secția de Reanimare a Spitalului Clinic Republican din Chișinău unde a fost internat, din 13 pacienți, opt erau cu vârsta de 30-40 de ani, „Este groaznic să vezi moartea la 37 de ani”, a mărturisit el cu lacrimi în ochi într-un filmuleț postat pe contul de Facebook al spitalului. „Zilnic, când vezi ochii obosiți ai lucrătorilor medicali și care devin tot mai triști, ți se face frică că mâine sau poimâine nu va avea cine să lucreze”, a mai spus pacientul.

Șeful secției COVID-19 de la spitalul din Cahul a demisionat

Anatolie Malcov, şeful secţiei în care sunt trataţi bolnavii de Covid-19 de la Spitalul Raional Cahul, şi-a dat demisia. Într-un interviu pentru ziuadeazi.md el a spus că a scris cererea de demisie din propria inițiativă, după ce timp de două luni a fost nevoit să îngrijească de unul singur de 55 de pacienți, „Avem câte 15-17 cazuri de infecție la zi, secția este plină. M-am adresat directorului și i-am prezentat eventualele soluții de reorganizare a secției, soluții care necesita cheltuieli minime, însă nu s-au luat în considerație…Ușile de la saloane nu se încuie, pacienții se plimbă – este un dezastru ceea ce se întâmplă… Am înțeles că nu-mi pot îndeplini datoria ca să protejez personalu medical”, spus medicul.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.