11 mai 2020. COVID-19 PE SCURT: 68 cazuri noi de infecție. Un nou focar într-un centru de plasament

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

68 de cazuri noi de infectare cu COVID-19

Astăzi au fost confirmate 68 de cazuri noi de infectare cu COVID-19, după procesarea a 481 de probe în laborator. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate la Chișinău – 21. La Ceadâr-Lunga au fost confirmate nouă cazuri, la Bălți – șase cazuri, Cahul, Sângerei, regiunea din stânga Nistrului și Ungheni – câte patru cazuri, Nisporeni – trei cazuri, Căușeni și Ocnița – câte două cazuri, Călărași, Criuleni, Dondușeni, Edineț, Florești, Ialoveni, Rezina, Strășeni și Telenești – câte un caz. Din numărul total de cazuri de infecție din această zi, 9 sunt lucrători medicali: medici- 2, asistenți medicali – 5, personal auxiliar – 2. Din numărul total de pacienți infectați, 251 se află în stare gravă,  dintre care 21 sunt conectați la respirație asistată. În total, bilanțul persoanelor infectate a ajuns la 4 995.

Totodată, MSMPS anunță despre înregistrarea altor cinci decese provocate de COVID-19: Este vorba despre patru femei și un bărbat, cu vârste cuprinse între 56 ani și 78 de ani.

Un nou focar de infecție cu COVID-19

Ministra Sănătății Viorica Dumbrăveanu a anunțat despre înregistrarea unui nou focar de infecție cu COVID-19, este vorba despre Centrul  de plasament temporar  pentru persoanele adulte cu dizabilități Bădiceni, unde au fost înregistrate 4 cazuri de COVID -19. Trei cazuri sunt din rândul angajaților, iar un caz din rândul beneficiarilor. Din aceste 4 persoane, două se află în tratament la domiciliu, o persoană este internată în SR Soroca și alta este spitalizată în Spitalul de Psihiatrie din Bălți.

La moment, în izolatorul Centrului sunt plasate 13 persoane care se află sub monitorizare. Astăzi, au fost colectate 100 de probe la Covid-19 (96 de beneficiari și 4 din rândul personalului). Potrivit ministrei, în cadrul Centrului au fost întreprinse mai multe măsuri de sănătate publică: triajul riguros al beneficiarilor și angajaților prin termometrie, stabilirea contacților din rândul beneficiarilor și angajaților, cu asigurarea monitorizării stării de sănătate, intensificarea regimului de igienizare și dezinfectare a încăperilor, limitarea accesului în grupe, etc.

În Centrul de Plasament Temporar pentru persoanele adulte cu dizabilități Bădiceni sunt 382 de beneficiari și 214 angajați.

Sindicatele: virusul COVID-19 să fie recunoscut drept boală profesională

Federația Sindicală „Sănătatea” din Moldova a înaintat o scrisoare deschisă către autoritățile de diferite niveluri, prin care solicită ca virusul COVID-19 să fie recunoscut drept boală profesională. Sindicatul cere introducerea în legislație unui nou cod specific pentru COVID-19 (SARS-COV-2) ca boală profesională. De asemenea, se solicită ca urmașii personalului medical decedat în perioada exercitării atribuțiilor de serviciu în timpul pandemiei COVID-19, indiferent de stagiul realizat în sistemul public de asigurări sociale, să beneficieze de dreptul la pensie de urmaș a acestuia. iar lucrătorii din ramura sănătăţii care participă la acțiuni medicale în combaterea pandemiei COVID-19 – de dreptul la asistență medicală și medicamente gratuite și de scutirea de la plata impozitului pe imobil aflat în proprietate sau coproprietate. Lucrătorii din ramura sănătăţii care execută, conduc sau coordonează misiuni și sarcini de serviciu în condiții de pericol deosebit, să beneficiaze de un spor de până la 100%, calculat la salariul de bază.

Regimul de carantină din orașul Glodeni, ridicat

Regimul de carantină din orașul Glodeni a fost ridicat astăzi, conform unei dispoziții a Comisiei pentru Situații Excepționale. Pe toată durata regimului de carantină pentru menținerea siguranței cetățenilor aiici au activat 47 de persoane cu 12 unități de tehnică. Acțiunile au fost organizate de angajați din cadrul MAI și reprezentanții Ministerului Apărării. Regimul de carantină în orașul Glodeni a fost introdus pe 14 aprilie 2020, iar începând cu 11 mai ora 00:00 acesta a fost sistat.  Regimul de carantină va rămâne în satul Talmaza din raionul Ştefan Vodă şi în oraşul Ştefan Vodă.

Șase secții de la spitalul „Sfânta Treime” din Chișinău au fost închise

Șase secții de la  spitalul „Sfânta Treime” din Chișinău au fost închise, după ce au fost înregistrate cazuri de infecție cu coronavirus. Anunțul a fost făcut la ședința operativă a Primăriei de șefa Direcției asistență socială și sănătate, Tatiana Bucearschi. Acolo au fost efectuate  măsuri antiepidemice urgente de dezinfecție. Toate persoanele diagnosticate au fost internate pentru tratament.

251 de pacienți cu COVID-19 se află în stare gravă, 21 pacienți sunt la respirație asistată

251 de pacienți cu COVID-19 se află în stare gravă, 21 pacienți sunt la respirație asistată, iar 458 sunt în stare de gravitate medie, a anunțat Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Până la ora actuală, în Republica Moldova au fost confirmate 4 927 de cazuri de infecție COVID-19, dintre care 606 în Transnistria. În ultimele 24 de ore, în cadrul Centrului COVID-19, au fost internați 33 pacienți cu suspecție la COVID-19. Până la ziua de azi, au fost confirmate 1188 cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate, printre care: medici-283, asistenţi medicali-434, felceri-63, paramedici-1, farmacişti-19, personal auxiliar-388 persoane. S-au tratat 477 lucrători medicali.

Totodată, în ultimele 24 ore, au fost înregistrate două decese cauzate de infecţia COVID-19. Este vorba despre o femeie de 88 ani, din r-nul Fălești, internată la Spitalul Clinic Bălți. Pneumonie bilaterală, insuficiență respiratorie acută. Într-un alt caz este vorba despre o femeie de 80 ani, din mun. Bălţi, internată la Spitalul Clinic Bălți, pe data de 13 aprilie. Comorbidităţi: hipertensiune arterială gr. III, insuficienţă cardio-respiratorie, obezitate gr. III.

Totodată, pe parcursul zilei de ieri au fost externate 22 persoane. În total 1980 persoane au fost tratate.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.