11 lucruri pe care le fac psihologii pentru a trece mai ușor prin carantină de la care te poți inspira

PE SCURT
Clinicienii, cercetătorii, profesorii și alți psihologi trebuie să aibă grijă de ei, precum și de cei pe care îi deservesc.
La fel ca restul lumii, psihologii trăiesc noua realitate creată de pandemia COVID-19: trecerea la lucrul de la domiciliu, gestionarea îngrijirii copilului în timp ce școlile sunt închise, grija față de membrii mai în vârstă ai familiei și reflecțiile despre ce va urma. „Toate aceste preocupări le avem și noi. Trebuie să oferim sprijin, de asemenea, pacienților noștri care se luptă cu ele”, spune Heather Gebhardt, doctoră în filozofie la Asociația Veteranilor din Seattle (VA).

PE LUNG

Indiferent dacă ești medic, cercetător sau educator, cum poți avea grijă de tine în această perioadă stresantă? „Făcând toate lucrurile pe care le recomandăm pacienților noștri”, spune Gebhardt. Ea și alți psihologi oferă aceste sfaturi:

1. Prioritizează

Creează un plan de acțiune prin enumerarea priorităților profesionale și personale și hotărând ce poate fi delegat sau amânat, spune Laura Boxley, doctorand la Universitatea de Stat din Ohio. Adaugă îngrijirea de sine la programul tău. „În perioadele stresante, îngrijirea de sine poate părea neserioasă sau egoistă”, spune ea. „Dar angajamentul pentru îngrijirea de sine îți menține capacitatea de a ține piept provocărilor actuale.”

2. Schimbă ceea ce faci, dacă este necesar

Pentru cercetători, închiderile universităților nu trebuie să însemne că munca se oprește. „Multe laboratoare sunt funcționale”, spune Jeff Zacks, doctorant la Universitatea Washington din St Louis. „Dacă nu putem colecta date față în față, putem lucra la alte sarcini din spate, cum ar fi analiza datelor și scrierea.”

3. Respectă o rutină

„Încă îmi împachetez prânzul în fiecare zi și mă îmbrac în hainele de lucru, chiar dacă nu merg la birou”, spune Gebhardt. „Menținerea rutinei ne dă un sentiment de normalitate situației altfel anormale în care ne aflăm.”

4. Creează un spațiu de lucru separat

„Lucrul de acasă poate estompa limitele dintre muncă și viața personală, astfel încât simți că lucrezi tot timpul”, spune Nathaly Shoua-Desmarais, doctoră în psihologie la Universitatea Internațională din Florida. „Aș putea fi acum la computer 24/7.”

Creează un spațiu de lucru separat, dacă este posibil, chiar dacă asta înseamnă instalarea unui birou într-un colț al camerei de zi, cu spatele la spațiul mai mare, sugerează ea. Păstrează zona de dormit ca spațiu personal.

5. Fă exerciții fizice

Dacă poți ieși afară, fă o plimbare sau aleargă. Dar poți face multe și în interior. „Oamenii postează antrenamente pe social media și găzduiesc cursuri de exerciții pe Zoom sau FaceTime”, spune Gebhardt. Află dacă sala de sport sau studioul de yoga pe care le frecventai oferă sesiuni virtuale sau căută antrenamente pe YouTube. Chiar și dansul sub muzica preferată te poate ajuta.

6. Rămâi conectat

Chiar dacă psihologii sunt adesea îngrijorați de timpul petrecut excesiv în fața ecranului, tehnologiile precum Zoom, Skype și Google Hangouts ajută acum oamenii să rămână conectați, în ciuda izolării fizice. „Este un suflu de aer proaspăt să poți vedea oameni și să râzi cu ei”, spune Gebhardt, care s-a bucurat recent de o „întâlnire cu familia Zoom” cu rude din întreaga lume. „Am fost surprinsă de modul în care distanțarea socială poate face ca o comunitate să se reunească.”

7. Limitează consumul de știri

Verificarea constantă a știrilor și a rețelelor de socializare sau punerea acestora pe fundal nu provoacă decât stres inutil, spune Shoua-Desmarais. Decide cât timp vei dedica verificării surselor de încredere și respectă această limită, chiar dacă trebuie să ceri unui prieten să fie partenerul tău de responsabilitate și să verifice dacă ți-ai urmat angajamentul. Pentru Shoua-Desmarais, asta înseamnă să petreacă 5 minute scanând știrile dimineața și încă 5 minute înainte de a face exerciții de relaxare, înainte de culcare.

8. Exersează conștientizarea și alte tehnici de relaxare

„Activitățile de conștientizare pot fi de ajutor pentru a face față anxietății”, spune Richelle Concepcion, doctor în psihologie în Centrul Medical Tripler din Hawaii. „Meditația, yoga, respirația atentă sunt modalități de a încetini lucrurile.” Și există o mulțime de resurse gratuite, inclusiv instruire autogenă pe YouTube, aplicațiile Breathe2Relax, Tactical Breather sau Mindfulness Coach și alte resurse disponibile pe App Store. Headspace și aplicația Ten Happcent Happier oferă acces gratuit la furnizorii de servicii medicale în timpul pandemiei.

9. Invață ceva nou

Acum este un moment bun pentru a-ți dezvolta abilitățile profesionale, spune Bethany A. Teachman, doctor de la Universitatea din Virginia. „Aceasta este o oportunitate bună pentru a-ți construi setul de abilități practice”, spune ea, citând ca exemplu un curs de statistici online. Folosește acest timp pentru a obține un credit de educație continuă, sugerează Concepcion. Dacă a trebuit să treci la lucrul virtual, de exemplu, consultă seria de webinare Telepsychology Best Practices 101 , disponibilă gratuit. Sau, pur și simplu, dezvoltă-te personal. O altă resursă gratuită este Știința bunăstării, a lui Coursera, un curs despre cea mai populară clasă din Yale, creat de psihologul Laurie Santos, doctor în Yale. Aceste resurse online sunt o modalitate bună de a-ți distrage atenția de la știri și de a te menține implicat în învățare, spune Concepcion.

10. Fii mai îngăduitor

„Este important să fim amabili cu ceilalți – și cu noi înșine”, spune Teachman. Reține că în perioade anormale ca acestea, nu vei fi la fel de productiv ca înainte și că este OK, spune ea.

11. Ia legătura cu colegii

Fii atent la colegii care se pot lupta cu situația actuală și spune-le că te lupți și tu, pentru a le normaliza reacțiile. Găsește însemnătate în a-i ajuta pe ceilalți. „Nu există suficientă yoga în lume pentru a face față problemei cu care ne confruntăm acum”, spune Boxley. „Trebuie să gândim altfel față de îngrijirea de sine: nu este vorba doar de a avea grijă de noi, ci de a avea grijă de ceilalți.”

Textul original poate fi citit aici.

Traducere de practicanta Moldova.org Valeria Castraveț

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.