Connect with us
"
"

Divertisment

11 lucruri pe care le fac psihologii pentru a trece mai ușor prin carantină de la care te poți inspira

Publicat

pe

PE SCURT
Clinicienii, cercetătorii, profesorii și alți psihologi trebuie să aibă grijă de ei, precum și de cei pe care îi deservesc.
La fel ca restul lumii, psihologii trăiesc noua realitate creată de pandemia COVID-19: trecerea la lucrul de la domiciliu, gestionarea îngrijirii copilului în timp ce școlile sunt închise, grija față de membrii mai în vârstă ai familiei și reflecțiile despre ce va urma. „Toate aceste preocupări le avem și noi. Trebuie să oferim sprijin, de asemenea, pacienților noștri care se luptă cu ele”, spune Heather Gebhardt, doctoră în filozofie la Asociația Veteranilor din Seattle (VA).

PE LUNG

Indiferent dacă ești medic, cercetător sau educator, cum poți avea grijă de tine în această perioadă stresantă? „Făcând toate lucrurile pe care le recomandăm pacienților noștri”, spune Gebhardt. Ea și alți psihologi oferă aceste sfaturi:

1. Prioritizează

Creează un plan de acțiune prin enumerarea priorităților profesionale și personale și hotărând ce poate fi delegat sau amânat, spune Laura Boxley, doctorand la Universitatea de Stat din Ohio. Adaugă îngrijirea de sine la programul tău. „În perioadele stresante, îngrijirea de sine poate părea neserioasă sau egoistă”, spune ea. „Dar angajamentul pentru îngrijirea de sine îți menține capacitatea de a ține piept provocărilor actuale.”

2. Schimbă ceea ce faci, dacă este necesar

Pentru cercetători, închiderile universităților nu trebuie să însemne că munca se oprește. „Multe laboratoare sunt funcționale”, spune Jeff Zacks, doctorant la Universitatea Washington din St Louis. „Dacă nu putem colecta date față în față, putem lucra la alte sarcini din spate, cum ar fi analiza datelor și scrierea.”

3. Respectă o rutină

„Încă îmi împachetez prânzul în fiecare zi și mă îmbrac în hainele de lucru, chiar dacă nu merg la birou”, spune Gebhardt. „Menținerea rutinei ne dă un sentiment de normalitate situației altfel anormale în care ne aflăm.”

4. Creează un spațiu de lucru separat

„Lucrul de acasă poate estompa limitele dintre muncă și viața personală, astfel încât simți că lucrezi tot timpul”, spune Nathaly Shoua-Desmarais, doctoră în psihologie la Universitatea Internațională din Florida. „Aș putea fi acum la computer 24/7.”

Creează un spațiu de lucru separat, dacă este posibil, chiar dacă asta înseamnă instalarea unui birou într-un colț al camerei de zi, cu spatele la spațiul mai mare, sugerează ea. Păstrează zona de dormit ca spațiu personal.

5. Fă exerciții fizice

Dacă poți ieși afară, fă o plimbare sau aleargă. Dar poți face multe și în interior. „Oamenii postează antrenamente pe social media și găzduiesc cursuri de exerciții pe Zoom sau FaceTime”, spune Gebhardt. Află dacă sala de sport sau studioul de yoga pe care le frecventai oferă sesiuni virtuale sau căută antrenamente pe YouTube. Chiar și dansul sub muzica preferată te poate ajuta.

6. Rămâi conectat

Chiar dacă psihologii sunt adesea îngrijorați de timpul petrecut excesiv în fața ecranului, tehnologiile precum Zoom, Skype și Google Hangouts ajută acum oamenii să rămână conectați, în ciuda izolării fizice. „Este un suflu de aer proaspăt să poți vedea oameni și să râzi cu ei”, spune Gebhardt, care s-a bucurat recent de o „întâlnire cu familia Zoom” cu rude din întreaga lume. „Am fost surprinsă de modul în care distanțarea socială poate face ca o comunitate să se reunească.”

7. Limitează consumul de știri

Verificarea constantă a știrilor și a rețelelor de socializare sau punerea acestora pe fundal nu provoacă decât stres inutil, spune Shoua-Desmarais. Decide cât timp vei dedica verificării surselor de încredere și respectă această limită, chiar dacă trebuie să ceri unui prieten să fie partenerul tău de responsabilitate și să verifice dacă ți-ai urmat angajamentul. Pentru Shoua-Desmarais, asta înseamnă să petreacă 5 minute scanând știrile dimineața și încă 5 minute înainte de a face exerciții de relaxare, înainte de culcare.

8. Exersează conștientizarea și alte tehnici de relaxare

„Activitățile de conștientizare pot fi de ajutor pentru a face față anxietății”, spune Richelle Concepcion, doctor în psihologie în Centrul Medical Tripler din Hawaii. „Meditația, yoga, respirația atentă sunt modalități de a încetini lucrurile.” Și există o mulțime de resurse gratuite, inclusiv instruire autogenă pe YouTube, aplicațiile Breathe2Relax, Tactical Breather sau Mindfulness Coach și alte resurse disponibile pe App Store. Headspace și aplicația Ten Happcent Happier oferă acces gratuit la furnizorii de servicii medicale în timpul pandemiei.

9. Invață ceva nou

Acum este un moment bun pentru a-ți dezvolta abilitățile profesionale, spune Bethany A. Teachman, doctor de la Universitatea din Virginia. „Aceasta este o oportunitate bună pentru a-ți construi setul de abilități practice”, spune ea, citând ca exemplu un curs de statistici online. Folosește acest timp pentru a obține un credit de educație continuă, sugerează Concepcion. Dacă a trebuit să treci la lucrul virtual, de exemplu, consultă seria de webinare Telepsychology Best Practices 101 , disponibilă gratuit. Sau, pur și simplu, dezvoltă-te personal. O altă resursă gratuită este Știința bunăstării, a lui Coursera, un curs despre cea mai populară clasă din Yale, creat de psihologul Laurie Santos, doctor în Yale. Aceste resurse online sunt o modalitate bună de a-ți distrage atenția de la știri și de a te menține implicat în învățare, spune Concepcion.

10. Fii mai îngăduitor

„Este important să fim amabili cu ceilalți – și cu noi înșine”, spune Teachman. Reține că în perioade anormale ca acestea, nu vei fi la fel de productiv ca înainte și că este OK, spune ea.

11. Ia legătura cu colegii

Fii atent la colegii care se pot lupta cu situația actuală și spune-le că te lupți și tu, pentru a le normaliza reacțiile. Găsește însemnătate în a-i ajuta pe ceilalți. „Nu există suficientă yoga în lume pentru a face față problemei cu care ne confruntăm acum”, spune Boxley. „Trebuie să gândim altfel față de îngrijirea de sine: nu este vorba doar de a avea grijă de noi, ci de a avea grijă de ceilalți.”

Textul original poate fi citit aici.

Traducere de practicanta Moldova.org Valeria Castraveț

Divertisment

Recomandări Moldova.org / Ce citește Paula Erizanu în autoizolare

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Ca să nu te simți singur, în vreme de pandemie, Moldova.org îi va descoase pe artiști, scriitori, oameni ai culturii sau oameni din domenii interesante și-i vom aduce mai aproape de tine. Îți vom arăta ce consumă ei pe timp de corona-criză și ce gânduri îi frământă, fiind în autoizolare.

De această dată am vorbit cu scriitoarea și jurnalista Paula Erizanu despre emoții, amintiri și lectură.

PE LUNG

Ce citesc în carantină? Cam ce citeam și înainte de carantină. Alternez romane cu cărți de istorie, de poezie și, când am nevoie de optimism, chiar povești pentru copii.

Carnetul auriu, de Doris Lessing

Eu sunt o mare amatoare a romanelor de idei, iar „Carnetul auriu” își pune întrebările care mă preocupă și pe mine acum: cum îți trăiești viața cu pasiune și integritate? Cum se pupă idealismul politic cu realitatea? Romanul, publicat în 1962, spune povestea a două prietene — femei „libere” din Londra, de după Al Doilea Război Mondial. Sunt anii 40-50-60 deci, iar ele sunt divorțate, cu copii, deși visează să se mărite, dar în același timp nu vor să ajungă ca femeile măritate din carte — anxioase să placă soțului, sau alcoolizate pentru că soțul nu mai ține la ele și abia apare pe acasă. Tema așa-zisului război al sexelor e deci foarte prezentă în carte. Pe de altă parte, avem tema politică de partid: ambele femei sunt foste membre ale Partidului Comunist britanic, și își revizuiesc convingerile, având în vedere că Stalin tocmai moare în 1953, iar crimele sale odioase ies la iveală. Doris Lessing a fost născută în Africa de Sud, așa că parte din acțiune din perioada războiului vorbește despre relațiile rasiale și de clasă din Africa de Sud.

Deși romanul a fost adoptat de către mișcările feministe din vest, prefața lui Lessing, scrisă mult mai târziu în ediția pe care o citesc eu, insistă că ea nu a scris un roman feminist. În prefață, Lessing mai și ceartă lumea academică, pentru că aceasta în loc să încurajeze gândirea critică și o atitudine personală, existențialistă, față de studii — cum cereau studenții în grevele din vest din anii `60 — își obligă studenții să citeze cât mai mulți profesori din literatura secundară.

Ca fapt divers, atunci când Lessing a luat Premiul Nobel pentru Literatură în 2007, la 88 de ani, ea era la magazinul de la colț. Când i-au dat jurnaliștii adunați în fața casei ei vestea, Lessing a zis cu aroganță simpatică „Eu am câștigat toate premiile din Europa” (“I won every bloody prize in Europe”). Recomand și interviurile cu Lessing rătăcite pe net.

Imperiul trebuie să moară: istoria revoluțiilor ruse prin personalități, 1900-1917, de Mihail Zâgari

Deși e o carte de istorie, Imperiul trebuie să moară e scrisă ca un roman tolstoian pe fast-forward: foarte viu și cu acces la viziunea a zeci de personaje — scriitori celebri ca Tolstoi, Gorki sau Cehov, apropiați ai țarului, conservatori care consideră că puterea țarului e divină, liberali care vor să reformeze Rusia astfel încât oamenii să capete încredere în instituțiile statutului, preoți care susțin drepturile muncitorilor, socialiști revoluționari care atentează la viețile suspușilor conservatori, dar își pun întrebări etice vizavi de cum pot să evite să îi rănească pe copiii sau soția acestora, social democrați care-ncearcă să radicalizeze muncitorii din exil.

Cartea începe cu excluderea lui Lev Tolstoi din Biserica Ortodoxă în 1901, pentru că acesta crede în Dumnezeu și în viața creștină trăită în cadrul comunității, dar nu crede în Biserică. Ideile lui Tolstoi sunt atât de populare, încât la recensământul din 1897, mii de oameni se declară tolstoiști.

Din cauza memoriilor pe care le-a lăsat în spate, unul dintre personajele centrale ale cărții e Serghei Witte, ministru al transportului, finanțelor și apoi președinte al comitetului de miniștri, care credea în reforme liberale: acordarea drepturilor la condiții mai bune de lucru muncitorilor, extinderea dreptului de vot, împuternicirea zemstvelor etc. Dar tocmai din cauza ideilor sale liberale, țarul Nicolai al II-lea începe să-l vadă pe Witte ca dușman.

Cartea a apărut în Rusia în 2017, la aniversarea revoluției ruse și a avut un succes remarcabil — mulți liberali ruși au văzut asemănări între autoritarianismul regimului țarist și cel putinist. Într-un fel, autorul a scris o carte istorică în aceeași cheie cu cartea sa politică precedentă — Toți Oamenii Kremlinului.

Poezie

Cărțile de poezie le deschid când vreau o pastilă de creativitate sau nu am suficientă energie la sfârșitul zilei pentru romane sau non-ficțiune. Le citesc atent, de la un capăt la altul, dacă sunt parte din lucrul meu la volumul II din Un secol de poezie română scrisă de femei, un proiect de recuperare a poeziei scrisă de femei, la care lucrez împreună cu Alina Purcaru, scriitoare și critic literar la revista Observator Cultural în București. Cea mai recentă lectură de poezie a fost din cărțile Lorinei Bălteanu — poetă pe care părinții mei au și discutat-o la primul lor date 🙂 Printre favoriții la care revin constant sunt Gellu Naum, Maria Banuș, Judith Meszaros, Benjamin Fundoianu, Elena Vlădăreanu, Svetlana Cârstean, Radu Vancu, Teodor Dună, dar și ultima câștigătoare a premiului Mihai Eminescu pentru debut, Anastasia Gavrilovici.

Cărți pentru copii

Cărțile pentru copii mă liniștesc și mă veselesc mai mult decât oricare altă literatură (la fel ca anumite desene animate, cu mesaje existențiale). Îmi plac foarte mult autoarele contemporane Victoria Pătrașcu și Lavinia Braniște — amândouă au un limbaj viu, firesc, luminos și mult umor. Las mai jos vreo două citate, ca să vă faceți o impresie:

„Dar ce copil bun e Melcușorul! Ce cuminte și inimos — și numai pe el îl are — și Moșumelc ar face orice pentru el, și-ar lepăda cochilia, s-ar arunca în sare…” (Lavinia Braniște, Melcușorul — o poveste caldă despre familie și granițe)

„Bilețel e foarte supărat. Andrei a scris pe el bazaconii. Oooofff, de ce nu a fost și el norocos ca celelalte bilețele, care poartă pe trup vorbe de dragoste, versuri sau cuvinte pline de înțelepciune? De ce, de ce? Oare în viața asta, atât de efemeră, va mai primi Bilețel o a doua șansă?” (Victoria Pătrașcu, Șansa lui Bilețel — o poveste caldă despre reciclare)

O altă carte favorită pentru copii e Regele Piticuț de Radu Vancu, un soi de carte în care personalul e politic 🙂

„A fost odată o țară frumoasă și mănoasă, sub care răutatea clocotea cu flăcări mici și neîncetate.” Radu Vancu, Regele Piticuț.

Mai e și Micul Atlas ilustrat de curiozități uimitoare despre animale, de unde fug din rutina mea în natură, prin fun facts precum că albinele nu dorm niciodată, iar bufnițele au trei perechi de pleoape.

Citește mai departe

Divertisment

Cele mai bune sfaturi pentru a cumpăra un apartament

Publicat

pe

De către

Una dintre cele mai importante decizii pe care o veți lua în viață, cu siguranță va fi aceea de a vă cumpăra o locuință. Atunci când trebuie să alegeți noua locuință, în mod evident vă întrebați dacă este mai potrivită o casă, decât un apartament.

Ambele au atât avantaje cat și dezavantaje, însă dat fiind faptul că apartamentul este mai ieftin decât o casă, iar pe lângă casă există tot timpul unele lucruri de făcut, cel mai probabil veți dori sa alegeți un apartament.

În acest caz, veți putea descoperi în rândurile următoare, unele dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le luați în considerare în momentul în care intenționați să cumpărați un apartament.

 1. Căutați o zonă bună

Fără doar și poate, unul dintre cele mai importante criterii pe care trebuie sa le luați în considerare atunci când vă alegeți un apartament, este zona. Căutați cele mai noi apartamente de lux Herăstrău, și veți avea privilegiul de a locui într-una dintre cele mai frumoase zone ale capitalei.

Atunci când alegeți o anumită zona, trebuie să vă asigurați că aveți acces rapid la transportul în comun, și că aveți supermarketuri aproape, farmacii, bancomate, școli și grădinițe, și diferite alte facilități.

 1. Apartament nou

Acesta este de-asemenea un alt detaliu foarte important pe care trebuie să îl luați în considerare atunci când trebuie să alegeți noul apartament. Puteți opta pentru un apartament vechi, însă în care este necesar să investiți o anumită sumă de bani, sau puteți opta pentru un apartament de lux, nou, în care nu veți mai avea de investit nici un ban.

Făcând unele calcule, veți observa că aparent apartamentul vechi este mai ieftin, însă costurile pe care le veți avea apoi de suportat, vor fi atât de mari, încât este mult mai rentabil un apartament nou.

 1. Compartimentarea

Atunci când intenționați să cumpărați un apartament nou, cu siguranță trebuie să țineți cont de compartimentare. Pentru una sau două persoane, un apartament cu două camere, bucătărie și baie care are in jur de 50 mp este mai mult decât suficient.

Pentru o familie alcătuită din trei membri, un apartament ideal ar trebui să fie compus din bucătărie, una sau doua băi, doua dormitoare și un living. În ceea ce privește familiile cu patru membri, un apartament cu bucătărie, living și trei dormitoare, și două băi ar fi ideal. De-asemenea, apartamentele cu patru camere în general au doua balcoane. Cele cu două camere de obicei au un balcon, în timp ce apartamentele cu 3 camere pot avea unul sau două balcoane, în funcție de bloc.

 1. Parcare

Atunci când alegeți apartamentul, luați în considerare și locurile de parcare. Dacă alegeți un apartament nou, cel mai probabil veți avea inclus și un loc de parcare, iar acesta este ideal la bloc.

Acestea sunt câteva detalii pe care trebuie să le luați în considerare când trebuie să cumpărați un apartament. Cel mai important sfat însă, este să va gândiți bine înainte de a face achiziția, pentru că un apartament costă mulți bani, și cel mai probabil veți locui mulți ani în locuința respectivă, dacă nu chiar toată viața.

P.

Citește mai departe

Divertisment

Ce îi face creativi pe laureații Premiului Nobel

Publicat

pe

De către

PE SCURT

În lunga lor „călătorie” până la obținerea Premiului Nobel, fiecare laureat a privit o problemă într-un mod nou. Au folosit creativitatea pentru a rezolva problemele existente sau pentru a identifica noi frontiere, scrie nobelprize.org.

Creativitatea este ceva despre care mulți laureați vorbesc cu pasiune, iar unele sfaturi oferite de ei la acest subiect te pot surprinde cu adevărat. 

PE LUNG

May-Britt Moser este o psihologă și cercetătoare norvegiană, director fondator al Kavli Institute for Systems Neuroscience and Centre for the Biology of Memory (KI/CBM) de pe lângă Universitatea Norvegiană pentru Știință și Tehnologie din Trondheim. Este laureată a Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină 2014, „pentru descoperirea celulelor care constituie un sistem de poziționare în creier”.

Ea spune că lucrul care a ajutat-o cel mai mult în cercetările pe care le-a făcut a fost relaxarea. Moser spune că a considerat mereu că lucrul cel mai important este să „nu ascunzi copilul din tine și să-i permiți să exploreze lumea”. Încă de la o vârstă fragedă a amestecat munca cu joaca. Era mai mică cu 10 ani decât cei patru frați și de aceea își petrecea cea mai mare parte a timpului stând singură, pe câmpurile de la ferma părinților ei. Îi plăcea să studieze animalele și să-și stabilească sarcini precum observarea comportamentului melcilor în timp ce mâncau iarbă. În timp ce privea melcii și alte animale, mereu se întreba ce anume îi face să facă asta sau asta. 

În copilărie a reușit să-și dezvolte anumite abilități, pe care le-a șlefuit și la serviciu. „La fel cum un artist trebuie să fie extrem de priceput înainte de a-și permite să fie creativ, același lucru este valabil și pentru un om de știință. Primul pas către creativitate este de a deveni priceput în tehnicile științei”, spune ea.

Martin Chalfie este un neurobiolog american, născut în Japonia. El este laureat al Premiului Nobel pentru Chimie, în anul 2008, pentru „descoperirea și dezvoltarea proteinei fluorescente verzi”.

Martin Chalfie vorbește, de asemenea, despre importanța jocului atunci când făcea „experimentele din weekend”. În laborator, sâmbătă, spune el, nici nu trebuia să le spui altora ce faci – ești liber să îți asumi riscuri, ceea ce te putea face descoperiri mari.

Paul Nurse este un genetician englez, fost președinte al Royal Society și director executiv și director al Institutului Francis Crick. El a fost distins cu premiul Nobel pentru fiziologie și medicină în anul 2001, pentru „descoperirile de molecule de proteine care controlează diviziunea celulelor în ciclul celular”.

Laureatul în medicină a fost întotdeauna motivat de curiozitatea de a studia ceea ce îl interesează. Consideră că creativitatea se bazează atât pe logica precisă, cât și pe viziunea imaginii mai mari. Abilitatea sa de a vedea o perspectivă mai largă asupra operei sale provine în parte din faptul că este interesat de anumite domenii și citește foarte mult. El consideră că de foarte multe ori cel mai bun lucru este să combini două „piese” din peisaje diferite, pentru a obține ceva cu adevărat util și fascinant. De asemenea, remarcă el, trebuie mereu să-ți iei o mică pauză, pentru ca atunci când revii să vezi din alt unghi probema.

Tim Hunt consideră, la fel ca și May-Britt Moser, că experimentarea diferitelor culturi crește creativitatea. El sfătuie tinerii să călătorească și să lucreze în străinătate, chiar și pentru scurte perioade. Hunt a trăit o perioadă în Statele Unite ale Americii, unde a experimentat cu diferite materiale. În Marea Britanie lucrase la celulele de sânge de iepure și s-a extins pentru a folosi ouă de scoici. Încă folosind aceleași tehnici, a văzut lucrurile într-un mod nou.

Hunt, care a primit premiul Nobel pentru fiziologie și medicină în 2001, a participat la mai multe conferințe, pentru a întâlni oameni din diferite culturi. Prima sa șansă de a lucra în SUA a venit atunci când a întâlnit un om de știință american, Irving London, la o conferință din Grecia. El a convins Londra să-i permită să lucreze în laboratorul său, apoi a luat trenul înapoi în Anglia. Trenurile din Iugoslavia erau foarte lente în 1966, iar când se întorcea în Cambridge, biletele la New York îl așteptau.

Elizabeth Blackburn este un biolog american de origine australiană, laureat al Premiului Nobel pentru Fiziologie și Medicină în 2009, pentru „descoperirea felului în care cromozomii sunt protejați de telomeri și a enzimei telomerază.

Creativitatea este una dintre virtuțile pe care Elizabeth Blackburn le vede în oamenii de știință de succes. Ea subliniază că cercetătorii trebuie să fie pregătiți pentru evenimente imprevizibile și să fie oportuniști atunci când lucrurile nu merg așa cum au fost planificate. Pot exista moduri creative de a schimba o ipoteză sau un plan de cercetare, iar cei care se blochează riscă să-și piardă șansa de a obține un succes. Ea subliniază că creativitatea trebuie să fie potrivită cu rezistența. „Răspunsurile nu vor veni imediat și vor exista obstacole pe parcurs. Cu toate acestea, atunci când lucrurile nu funcționează, poate vom găsi răspunsuri și la alte întrebări”, spuen Blackburn. Ea dorește să sublinieze importanța flexibilității în modul în care oamenii se gândesc la idei – uneori asta înseamnă să dai drumul la prima idee și să intri dintr-un unghi diferit. Tinerii oameni de știință din laboratorul ei găsesc adesea acest lucru greu, dar cu un pic de încurajare descoperă adesea că o abordare alternativă poate aduce noi perspective, constată ea.

Premiul Nobel a fost creat de inventatorul dinamitei, omul de afaceri suedez Alfred Nobel (1833 – 1896), care, în testamentul său, a întemeiat o fundație cu scopul ca veniturile imensei sale averi să fie oferite în fiecare an „sub formă de premii celor care, în anul precedent, au adus cele mai mari servicii umanității”.

Premiile Nobel sunt decernate de instituțiile:

 • Academia Regală de Știință din Suedia:
  • Premiul Nobel pentru Fizică
  • Premiul Nobel pentru Chimie
  • Premiul Nobel pentru Economie
 • Institutul Karolinska din Stockholm – Premiul Nobel pentru Medicină
 • Academia Suedeză – Premiul Nobel pentru Literatură
 • Un comitet alcătuit din 5 persoane alese de Parlamentul Norvegiei oferă Premiul Nobel Pentru Pace

Primele premii Nobel au fost acordate la 10 decembrie 1901, după moartea creatorului lor. Ele constau din: o medalie, o diplomă și o sumă, care la început a fost în valoare de 40.000 dolari SUA, iar apoi a crescut la 10.000.000 coroane suedeze (echivalentul de 933.001 de euro). În iunie 2012 Fundația Nobel a decis să reducă suma de bani la 8 milioane de coroane suedeze.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Sănătate3 ore în urmă

Plasma convalescentă, eficientă sau nu în lupta cu COVID-19? Rezultatele spitalelor noastre

PE SCURT Cetățenii care au depășit infecția de COVID-19 continuă să doneze plasmă convalescentă pentru persoanele în stare gravă cu...

Externe9 ore în urmă

Pacientul care a văzut marea, după 50 de zile în spital

După aproape două luni de spital, Isidre Coreea este unul dintre pacienții care s-a putut bucura de mare, alături de...

Social10 ore în urmă

4 iunie 2020. COVID-19, PE SCURT: 223 de cazuri noi. Bilanțul persoanelor infectate ajunge la 9 018

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

SocialO zi în urmă

Prea devreme? Ce cred medicii despre relaxarea restricțiilor

PE SCURT După aproape trei luni de luptă intensă cu COVID-19, o bună parte din statele europene au anunțat relaxarea...

JustițieO zi în urmă

Un vlogger român a instigat la viol. S-a lăsat cu revolte, contracte pierdute și anchetă penală

PE SCURT Un vlogger popular din România, cu peste 850 de mii de abonați pe Youtube, a rămas fără contracte,...

SocialO zi în urmă

3 iunie 2020: COVID-19, PE SCURT: 247 de cazuri noi de infectare

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Social2 zile în urmă

2 iunie 2020. COVID-19, PE SCURT/ +188 cazuri noi de COVID-19. 17 sunt lucrători medicali

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Advertisement

Politică

Politică3 zile în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană / Autoritățile separatiste vor achita compensații de 23 euro antreprenorilor

PE SCURT În săptămâna trecută în regiunea transnistreană a fost prelungită starea de urgență, un bebeluș a fost testat pozitiv...

PoliticăO săptămână în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Tiraspolul atacă Chișinăul: „Deficit de conștiință și rațiune”

PE SCURT Așa-zisele autorități din regiunea transnistreană redeschid treptat afacerile și instituțiile. 143 de beneficiari și angajați ai internatului psihoneurologic...

Politică2 săptămâni în urmă

De la nostalgie până la tușonkă și hrișcă. Timpuri, pandemie și elite politice

COVID-19 a bulversat întreaga lume, ne-a închis hotarele, ne-a limitat drepturile, ne-a blocat accesul și ne-a îndemnat să stăm acasă....

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Primul caz de re-infectare, focar major în internatul din Bender și acuzații politice 

PE SCURT Săptămâna 11-17 mai a fost marcată de câteva evenimente în regiunea transnistreană și în relația dintre Chișinău-Tiraspol. Există...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: sate blocate și ședințe ratate

PE SCURT Săptămâna trecută a fost marcată de câteva evenimente în relația Chișinăului cu regiunea transnistreană. De mâine se relaxează...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în Transnistria. Noi acuzații la adresa Chișinăului. Despre împrumutul rusesc: „forțele pro-occidentale și pro-române controlează Curtea Constituțională”

PE SCURT Săptămâna 27 aprilie – 3 mai s-a dovedit a fi mai intensă pe linia politică Chișinău – Tiraspol....

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în Transnistria/ Autoritățile separatiste vorbesc despre „provocări existente în relațiile cu Republica Moldova”

PE SCURT După ce săptămâna trecută la Tiraspol se tiraja mesajul „Chișinăul își deghizează cinic fraudele diplomatice și birocratice prin...

Advertisement

Opinii

iunie 2020
L Ma Mi J V S D
« mai    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930