În Moldova are loc o schimbare majoră, dar discretă în educație, pe măsură ce expertiza digitală estoniană ajută la trecerea examenelor școlare de pe hârtie pe ecran, stârnind entuziasm în rândul elevilor și îngrijorare în rândul părinților.
„A fost ușor!” au exclamat Maria și Dragoș, elevi în clasa a 4-a, imediat după testul de matematică. Nu e ceva ce auzi de obicei după un test, mai ales nu de la elevi de școală primară. „La început am avut emoții”, recunoaște Maria. „Dar a fost mult mai ușor decât testele pe hârtie!” Colegii ei dau din cap aprobator.
Suntem la Liceul Teoretic „Aurel David” din Bardar, un mic sat moldovenesc aflat la aproximativ o jumătate de oră de mers cu mașina de capitala Chișinău. Afară, păsările cântă pe la ferestrele școlii, iar peisajul este dominat de coline verzi.
Astăzi, peste 1.500 de elevi din clasa a 4-a din întreaga Moldovă și-au testat simultan cunoștințele la matematică. Elevi din orașe și sate, din nord și sud, s-au reunit virtual pentru o oră. De obicei, profesorii petrec zile întregi corectând examenele, însă nu și de data aceasta. Rezultatele au apărut pe ecrane imediat după test, permițând elevilor să-și revadă răspunsurile și să învețe din greșeli. Profesorii au avut acces instant la rezultate, iar elevii au fost entuziasmați să vadă cât de bine s-au descurcat.
Exportarea educației estoniene
Acest nou format de evaluare este posibil datorită unui sistem estonian de gestionare a examenelor, Examodo, și al Centrului Estonian pentru Dezvoltare Internațională (ESTDEV). „Exportăm educația estoniană, iar cererea pentru aceasta a venit din partea Ministerului Educației din Moldova”, spune Anna Alen, consilieră de proiect ESTDEV.
Alen explică faptul că evaluările digitale sunt una dintre zonele de focus ale proiectului de transformare digitală a educației din Moldova: „Evaluarea electronică permite profesorilor să monitorizeze progresul elevilor, ajută la identificarea punctelor forte și a celor slabe ale acestora și oferă feedback atât profesorilor, cât și elevilor.”
Potrivit lui Alen, evaluarea electronică încurajează profesorii și elevii să utilizeze noi tehnologii și să dezvolte abilități digitale, contribuind la eficiența și îmbunătățirea generală a sistemului educațional.
Anul trecut, Ministrul Educației din Moldova, Dan Perciun, a vizitat școlile din Estonia și a decis să importe expertiza educațională estoniană. Totuși, digitalizarea pentru digitalizare nu este scopul său; el vede digitalizarea ca pe un instrument care poate fi folosit pentru reformarea educației. Ca parte a acestei reforme, ministerul adoptă oficial software-ul de examinare Examodo, oferit de compania estoniană OÜ Agilist, ca parte a sprijinului național pentru testările școlare.
Margit Miller-Vilbo, specialistă în digitalizare la Consiliul Estonian pentru Educație și Tineret, și Alen au fost astăzi în sala de calculatoare, observând atent cum se descurcau elevii și urmărind datele care veneau pe ecranele de lângă ei. „Integrarea instrumentelor digitale în sistemul educațional le oferă copiilor mai multe oportunități în viață”, spune Miller-Vilbo. „Am fost impresionată de modul în care a funcționat totul și de cum s-au descurcat elevii”, adaugă aceasta.
Margit Miller-Vilbo, specialistă în digitalizare la Consiliul Estonian pentru Educație și Tineret, și Anna Alen de la ESTDEV, observă elevii moldoveni care susțin testul electronic de matematică.