Ambasadorii ECO din Bălți te invită la o oră informativă de la egal la egal

Ambasadorii ECO din Balti te invita la o ora informativa de la egal la egal

Tinerii din municipiul Bălți și-au propus să-și informeze semenii, dar și întreaga societate, despre importanța unei atitudini ecologice și conștiente referitoare la infrastructura și serviciile publice locale.

Astfel, în perioada septembrie 2020 – iunie 2021, este implementat proiectul „Tinerii Anticafenelei pentru un mediu sustenabil prin servicii publice locale calitative”, de către AO Centrul de Instruire și Dezvoltare Personală „ANIMA”, în parteneriat cu Centrul de Resurse pentru Adolescenți și Tineret CRAT din cadrul DÎTS municipiul Bălți, cu suportul Uniunii Europene.

Proiectul prevede creșterea gradului de conștientizare a cetățenilor tineri din municipiul Bălți referitor la adoptarea unei atitudini eco și de activism civic în privința managementului infrastructurii și serviciilor publice locale.

Unul din obiectivele inițiativei este de a sensibiliza opinia publică a unui grup de cca 1000 tineri din municipiul Bălți referitor la importanța adoptării unei atitudini eco și activism civic în privința managementului infrastructurii și serviciilor publice de calitate. Astfel, 7 tineri activiști voluntari, din 7 instituții de învățământ din municipiul Bălți în timpul lunilor de iarnă au livrat 17 sesiuni info pentru cca 250 de tineri din clasele a VIII-a a XII-a.

Mentorul Ambasadorilor ECO, Cristina Jitaru, menționează despre entuziasmul tinerilor și implicarea lor în activitățile date. Cel mai interesant pentru ei s-a dovedit a fi exercițiul de calcul practic al cheltuielilor familiei pentru utilizarea în casă a unui bec led și a unui bec incandescent. Sa adeverit că anume matematica face diferența, chiar și în formarea atitudinilor noastre față de mediul înconjurător și aceste ore sper să rămână în memoria participanților ca lecții bune de viață.

Ora informativă este livrată de tinerii abilitați, utilizând tehnici de educație nonformală și materiale pregătite cu atenție maximă pentru fiecare clasă.

Romanciuc Adrian, Ambasador ECO, voluntar CRAT și participant la cursul de abilitare a tinerilor a menționat că activitatea de la egal la egal a oferit posibilitatea de dezvoltare atât a ambasadorilor, cât și a tinerilor, semenilor. Astfel, informația livrată a fost mai ușor percepută și asimilată de colegii lor. „Consider că pentru a atinge strunile inimii tinerilor este foarte bine să livrăm activități interactive, participative cu elemente de utilitate practică dar totodată păstrând metodă de educare «de la egal la egal»”.

Elena Gaina, Ambasadoare ECO, voluntară CRAT și participantă la cursul de abilitare a tinerilor organizat în cadrul aceluiași proiect, a menționat pentru televiziunea locală BTV: „Pentru noi, tinerii, este o prioritate să sensibilizăm opinia publică, referitor la importanța adoptării unei atitudini eco și activism civic în privința managementului infrastructurii și serviciilor publice de calitate al municipiului Bălți. De aceea vedem prin exemple practice cum poate fi susținut orașul nostru cu noi tehnici și o abordare inovativă în eficientizarea infrastructurii.”

Materialul poate fi vizualizat mai jos:


__________________

AO „Centrul de Instruire și Dezvoltare Personală ANIMA” beneficiară a Programului de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a Uniunii Europene (UE), acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerii proiectului în regiunea de dezvoltare Nord sunt AO „Pro Cooperare Regională” și AO ”CASMED”.

#EU4Moldova, #ÎmpreunăMaiPuternici, #EU4CivilSocietyMD, #CSOActionMoldova, #UEpentruSocietateaCivilă#MLPS, #DezvoltareRegionala, GIZ Moldova, European Union in the Republic of Moldova public of Moldova Pro Cooperare Regională CASMED

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.