Zimbrii intre politica si ecologie

Corneliu Rusnac // Aducerea unei familii de zimbri din Polonia in Republica Moldova, dupa aproape trei secole de la disparitia acestui animal din codrii de altadata ai Basarabiei, este apreciata de catre autoritatile comuniste de la Chisinau drept un eveniment epocal. Pentru oficialitati, zimbrii par sa aiba mai degraba o conotatie politica decit una ecologica.

Aducerea familiei de zimbri, un mascul si doua femele, la rezervatia naturala ”Padurea Domneasca” din nordul Republicii Moldova, a fost marcata printr-o manifestatie somptuoasa, cu un pronuntat caracter politic.

Pe linga reprezentanti ai Guvernului si ai mediilor diplomatice, la manifestatie a participat si intreaga conducere a Republicii Moldova – presedintele Vladimir Voronin, presedintele Parlamentului Marian Lupu, si primul ministru, Vasile Tarlev.

Presedintele Voronin a declarat ca readucerea zimbrilor pe aceste meleaguri, dupa aproape trei sute de ani de la disparitia lor, are o importanta majora. El i-a indemnat pe cei prezenti la manifestatie sa fie demni de traditiile istorice si sa asigure conditiile necesare pentru ca zimbrii sa se simta confortabil in noua lor patrie.

Vladimir Voronin a subliniat intr-un interviu pentru presa ca zimbrul, animal regasit si in stema Republicii Moldova, nu este doar un simbol national, ci si un animal care ar putea contribui, indirect, la consolidarea statului si la procesul de integrare europeana.

Vladimir Voronin spun: „aceasta este, intr-adevar, o confirmare a simbolului nostru national. Aceasta este si o confirmare a continuitatii noastre istorice, de neam, dezvoltarii tarii noastre. Eu sper ca aceasta o sa permita si mai departe sa consolidam societatea, sa consolidam cetatenii tarii noastre pentru a atinge acele scopuri importante pe care noi ni le-am pus: integrarea europeana, cresterea bunastarii societatii noastre, dezvoltarea Republicii Moldova in familia tarilor europene”.

Istoricul Demir Dragnev sustine insa ca pe stema Moldovei medievale, ca si pe cea a Republicii Moldova, nu apare un cap de zimbru, ci de bour. Acest animal a disparut din tarile romine cu aproximativ patru sute de ani in urma, iar zimbrul cu un secol si ceva mai tirziu. Dermir Dragnev spune ca borul si zimbrul erau specii inrudite, insa bourul era mai masiv.

„Tot asa asemanator, numai ca distanta dintre coarne era mai mare. Nu era asa linos, iar zimbrul e linos, are lina, asa. Bourii au disparut in secolul XVI de aici de la noi. A disparut bourul si toti credeau ca pe stema e zimbrul”.

in pofida acestei confuzii aproape generale, despre reaparitia zimbrilor in Republica Moldova se vorbea de mai multi ani.

Initial era vorba despre aducerea unei familii de zimbri din Rominia, fapt ce putea sa aiba loc inca in anul 2000.

Conjunctura politica si diplomatica de atunci, amestecata cu argumentele unor oponenti locali, au zadarnicit insa realizarea proiectului.

Reaparitia de acum a zimbrilor in Republica Moldova se datoreaza unei vizite de anul trecut a ministrului moldovean de externe Andrei Stratan in Polonia.

Potrivit agentiei oficiale de stiri „Moldpres”, seful diplomatiei moldovene a fost atit de impresionat de „frumusetea acestor animale” vazute in Rezervatia naturala „Belovejskaia Puscea” din Polonia, incit omologul sau de la Varsovia i-a promis ca va face cadou Republicii Moldova citeva exemplare.

Promisiune indeplinita acum citeva saptamini. // BBC News

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.