Connect with us

Economie

Zilierii vor primi plata la sfârşitul fiecărei zile de muncă

Publicat

pe

Activităţile necalificate, cu caracter ocazional, desfăşurate de către zilieri vor fi, pentru prima dată, reglementate prin lege. Un proiect în acest sens a fost votat, astăzi, de Parlament, în I lectură. De notat că 30% din populația ocupată a țării este încadrată în activități cu caracter ocazional, dintre aceștia 70% sunt implicați în lucrări agricole.

Potrivit proiectului, un lucrător zilier poate desfășura activități pentru acelaşi beneficiar nu mai mult de 90 de zile într-un an calendaristic, iar timpul de muncă nu va depăşi 40 de ore pe săptămână. Autorii proiectului propun ca plata pentru activitatea zilierului să aibă loc la sfârşitul fiecărei zile de muncă, conform înţelegerii dintre beneficiar şi zilier.

Totodată, zilierul are obligaţia de a se încadra în sistemul public de asigurări sociale și de asistență medicală obligatorii, în bază de contracte individuale încheiate cu Casa Națională de Asigurări Sociale și Compania Națională de Asigurări în Medicină.
Conform proiectului de lege, beneficiarul va fi obligat să întrețină un Registru de evidență a zilierilor, în care să înregistreze toate persoanele înainte de începerea activității acestora, iar, ulterior, să transmită extrasul din Registru Inspectoratului teritorial de muncă.
Proiectul are drept scop diminuarea fenomenului de ocupare informală a forţei de muncă în agricultură, legiferarea raporturilor de muncă temporare ale zilierilor, asigurarea drepturilor şi obligaţiilor angajatorului faţă de zilier şi reglementarea modului de activitate al zilierilor.
 Proiectul urmează a fi  votat în lectură finală

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Economie

Laboratorul Serviciului Vamal și-a extins domeniul de acreditare pentru încă patru metode de încercări

Publicat

pe

De către

Laboratorul Serviciului Vamal și-a extins domeniul de acreditare pentru încă patru metode de încercări, după ce acesta și-a reconfirmat corespunderea cu cerințele standardului SM SR EN ISO/CEI/17025:2006.

Informația cu privire la extinderea domeniului de acreditare al Laboratorului vamal a fost înregistrată în Registrul respectiv al Centrului Național de Acreditare MOLDAC.

Cele patru metode pentru care a fost extins domeniul de acreditare al Laboratorului vamal vizează determinarea mai multor caracteristici specifice precum conținutul de fibre celulozice în țesături, masa pe unitatea de suprafață a țesăturii, concentrația alcoolului, precum și viscozitatea cinematică în produsele petroliere.

Activitatea de bază a Laboratorului vamal o reprezintă analiza fizico-chimică a mărfurilor în vederea determinării corectitudinii clasificării tarifare și perceperii integrale a drepturilor de import.

Acesta a primit acreditarea MOLDAC în luna iunie 2016, conferindu-i-se competența de efectuare a încercărilor de laborator pentru produsele petroliere și alimentare, iar în urma ultimei misiuni de evaluare, în domeniul de acreditate au fost incluse produsele textile și băuturile alcoolice.

Construcția și dotarea cu echipamente performante a Laboratorului Vamal a fost realizată în cadrul Programului Operațional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013, finanțat de Uniunea Europeană şi co-finanțat de Guvernul Republicii Moldova.

Citește mai departe

Economie

Fructele moldovenești promovate în Dubai

Publicat

pe

De către

Cinci producători, procesatori și exportatori de fructe, membri ai Asociației Moldova Fruct, participă în perioada 5-7 decembrie la expoziția internațională World of Perishables care se desfășoară în Dubai, Emiratele Arabe Unite. În cadrul evenimentului, producătorii prezintă și promovează fructe proaspete: mere, prune, dar și procesate: struguri și prune uscate.

Este pentru a doua oară când antreprenorii agricoli din Moldova participă la această expoziție internațională.

World of Perishables este unul dintre cele mai mari târguri din Orientul Mijlociu la care și-au anunțat participarea mai mult de 300 de expozanți din 20 de țări ale lumii.

Expoziția reprezintă o  o platformă pentru a interacționa cu cei mai mari furnizori locali și internaționali de fructe și legume, o oportunitate perfectă pentru descoperirea noilor tehnologii și a ultimilor tendințe ale sectorului.

Participarea producătorilor moldoveni la expoziție este posibilă datorită suportului financiar oferit de Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova și Organizația de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO).

„Sezonul 2017 – 2018 este unul special pentru piața de fructe din emisfera nordică a mapamondului. Intemperiile care s-au abătut asupra Europei în această primăvară au afectat plantațiile multianuale și recoltele ulterioare, fapt pentru care cumpărătorii sunt în căutare de surse alternative de furnizare.

Participarea la expoziția specializată World of Perishables Dubai este o șansă, putem spune unică, de a diversifica piețele de export a fructelor proaspete. Dubai reprezintă o platformă comercială pentru piețele Asiei, Africii și Europei”, a spus Vadim Codreanu, director departamentul marketing în cadrul Moldova Fruct.

”USAID Moldova a fost întotdeauna alături de producătorii de fructe din Moldova și i-a ajutat să valorifice oportunitățile oferite de noile piețe de desfacere pentru fructele moldovenești cu gust deosebit. Datorită perseverenței agricultorilor dar și suportului oferit, inclusiv de către USAID, gustul fructelor și legumelor moldovenești a devenit cunoscut pe piețele țărilor UE, dar și piețele din Asia, Africa sau Orientul Mijlociu.

Suntem mândri că participarea producătorilor din Moldova la expozițiile internaționale, susținută de USAID Moldova, rezultă de fiecare dată în noi contracte de vânzare și livrări pe piețele externe”, a declarat Lynn Vega director interimar USAID Moldova.

Asociaţia Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe din Republica Moldova este o organizaţie necomercială, nonguvernamentală şi apolitică, membrii căreia sunt mai mult de 170 producători de fructe de pe întreg teritoriul ţării.

Citește mai departe

Economie

Cinci scannere mobile ale Serviciului Vamal au fost repuse în funcțiune cu asistența SUA

Publicat

pe

De către

Cinci scanere mobile ale Serviciului Vamal au fost repuse astăzi în funcțiune, după ce au fost reutilate cu suportul SUA. Asistența tehnică oferită de Guvernul SUA se cifrează la 1,3 milioane dolari – costul părților componente pentru cele cinci echipamente de scanare.

Eficiența aplicării echipamentelor de scanare în cadrul controlului vamal este demonstrată și de datele statistice deținute.

Astfel, în perioada anului 2016 și primele 11 luni ale anului current, având funcționale doar două echipamente de scanare (posturile vamale Giurgiulești și Leușeni), Serviciul Vamal a prevenit 168 de tentative de trecere peste frontiera vamală a diferitor tipuri de bunuri de larg consum nedeclarate sau de contrabandă, în valoare totală de  aproximativ 5,3 mln lei.

Livrarea și substituirea/instalarea părților componente pentru scanerele mobile au fost realizate în cadrul Programului EXBS, finanțat de Guvernul SUA. Implementarea respectivului program este efectuată în baza Acordului interguvernamental între SUA și Republica Moldova cu privire la cooperarea în vederea facilitării acordării asistenței, semnat la Chișinău în data de 21 martie 1994.

Tot în cadrul aceluiași program, angajații Serviciului Vamal au fost instruiți în domeniul citirii imaginilor X-Ray, generate de softul electronic SIMFOX, care permite simularea cazurilor de depistare a obiectelor tăinuite de la controlul vamal.

Softul electronic de instruire SIMFOX a fost donat Serviciului Vamal de către Ambasada SUA în Moldova, sub egida căreia au fost organizate numeroase sesiuni de instruire privind detectarea armelor convenționale și de distrugere în masă, precum și a altor mărfuri de contrabandă sau cu dublă destinație.

Directorul Serviciului Vamal Vitalie Vrabie a menţionat că provocările aferente acestui domeniu determină autoritatea să depună eforturi susținute în eficientizarea activității antifraudă. “Ne bucurăm să beneficiem în continuare și de susținerea partenerilor de dezvoltare, deoarece, de cele mai multe ori, anume această asistență accelerează implementarea celor mai novatoare practici și instrumente de securizare”, a spus Vitalie Vrabie.

La rândul său, ambasadorul Statelor Unite în Republica Moldova, James Pettit a menționat că: ” Prelungirea perioadei de exploatare a scanerelor mobile cu raze X ale Serviciului Vamal este un exemplu excelent de parteneriat cu Republica Moldova pentru securizarea frontierei, prevenirea proliferării armelor de distrugere în masă și facilitarea comerțului.”

Citește mai departe

Ultimele Știri

Important7 minute în urmă

Criza deșeurilor la Bălți, nerezolvată. Firma de evacuare a gunoiului se retrage din cauza presiunilor din partea Primăriei

Din februarie 2018, străzile din Bălți ar putea fi acoperite cu 9 mii de tone de gunoi. Compania „Salubrity Solution”...

Politică30 de minute în urmă

Ministrul de externe Andrei Galbur va participa la reuniunea anuală a Consiliului Ministerial al OSCE de la Viena

Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe şi integrării europene Andrei Galbur va participa la cea de-a 24-a reuniune a Consiliului Ministerial al...

Justiție35 de minute în urmă

Un ucrainean, condamnat pentru un accident soldat cu trei morţi. A tamponat frontal o maşină la Măgdăceşti

Un cetăţean al Ucrainei a fost condamnat la 4 ani închisoare pentru un accident, soldat cu decesul a trei persoane....

Politică48 de minute în urmă

PDM propune pe agenda Parlamentului proiectul ce prevede lupta cu propaganda și manipularea din afara țării

PDM a anunţat astăzi că a decis să propună introducerea pe ordinea de zi a ședinței Parlamentului Republicii Moldova, din...

Social1 oră în urmă

Municipiul Botoșani va aloca fonduri pentru susținerea unei școli cu predare în limba română din Bălți

Primarul municipiului Botoșani, Cătălin Flutur, a declarat că administrația locală va aloca fonduri pentru susținerea unei școli cu predare în...

Externe2 ore în urmă

Comitetul Internaţional Olimpic a suspendat Rusia de la Jocurile Olimpice de iarnă din 2018

Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a suspendat Rusia de la Jocurile Olimpice de iarnă la PyeongChang din 2018. Totuşi, unii sportivi...

Politică14 ore în urmă

Oficiali de la Chişinău au transmis condoleanţe Casei Regale şi poporului român

Parlamentul, Guvernul Republicii Moldova, dar și primarul suspendat al capitalei Dorin Chirtoacă transmit condoleanțe Casei Regale a României în legătură...

Advertisement

Opinii