Connect with us

Important

Zece schimbări esențiale în sistemul de pensii din Moldova

Cu o săptămână în urmă, Parlamentul a votat în lectură finală un proiect de lege privind reforma sistemului de pensii. Moldova.org vă explică în ce constau schimbările din sistemul de pensii din Moldova și care sunt motivele din spatele acestor modificări:

  1. Potrivit noii legi, femeile și bărbații din Moldova vor ieși la pensie la vârsta de 63 de ani.
  2. Începând cu 1 ianuarie 2017, vârsta de pensionare va crește anual cu 6 luni pentru femei (1 iulie 2028) și cu 4 luni pentru bărbați (până la 1 iulie 2019).
  3. Stagiul de cotizare se unifică și crește până la 34 de ani, stagiul de cotizare fiind perioada de activitate a unei persoane în care aceasta a achitat contribuții de asigurări sociale.
  4. Reforma în sistemul de pensii se bazează pe următorul principiu: mărimea pensiei este stabilită în funcție de contribuțiile achitate de către beneficiar.
  5. Vor fi excluse privilegiile pe care le aveau unele categorii de cetățeni: deputaţii, membrii de guvern, funcționarii publici, aleșii locali, judecătorii etc. prin calcularea pensiei în aceleași condiții ca și la ceilalți contribuabili.
  6. Pentru prima dată, în formula de calcul va fi introdusă valorizarea venitului asigurat după 1 ianuarie 1999. Astfel, va fi luată în considerare schimbarea valorii banilor în acest interval de timp.
  7. Mamele care au născut și au educat până la vârsta de 8 ani cinci sau mai mulți copii li se păstrează dreptul de pensionare anticipată. De la 1 iulie 2017, pentru categoria respectivă se aplică vârstele standard de pensionare diminuate cu 3 ani.
  8. În stagiul de cotizare va fi inclusă perioada de îngrijire a unui copil până la vârsta de 3 ani de către unul dintre părinți sau de tutore în caz de deces al ambilor părinți. Perioada de îngrijire de la 3 la 6 ani nu constituie stagiu de cotizare.
  9. Dacă până în prezent existau două pensii minime – pentru agricultori (847 lei) și pentru salariații din economia națională (948 lei), atunci din anul 2017 pensia minimă va fi egală cu salariul minim pe economie. Precizăm că acesta se stabilește prin lege și momentan constituie 2100 lei.
  10. De la 1 ianuarie 2017, Casa Națională de Asigurări Sociale va fi unica structură din Republica Moldova care va calcula pensia pentru toți cetățenii țării.

Potrivit reprezentanților Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, natalitatea scăzută, nivelul înalt de emigrare și munca informală (“salariul la plic”) se numără printre motivele reformării sistemului de pensii.

“Sistemul de pensii precedent a eșuat să-și îndeplinească funcția de bază: să asigure un trai decent beneficiarilor de pensii. La moment, numărul contribuabililor scade, pe când cel al beneficiarilor este în continuă creștere. Raportul dintre acești doi indicatori este periculos și necesită intervenție rapidă. Dacă nu mărim rata de participare la sistemul de pensii, o treime din cetățeni ar putea fi lipsiți pe viitor de pensii, precum și de protecția socială necesară”, a afirmat ministrul Stela Grigoraș.

Conform previziunilor ONU şi ale Centrului de Cercetări Demografice din cadrul Academiei de Ştiinţe a Moldovei, în 2035 ponderea persoanelor de 60+ ani poate ajunge la 25%. În același timp, datele statistice estimează că aproximativ un sfert din populația aptă de muncă a Republicii Moldova se află în străinătate.

Absolventă de Jurnalism (Iași, 2015), își face masteratul în domeniul industriilor creative (Suedia, 2017).

Citește mai departe
Advertisement

Important

Barajul Stânca – Costești, consolidat printr-un proiect european de peste nouă milioane euro

Barajul de la Stânca – Costești, construit pe râul Prut, la frontiera dintre România și Republica Moldova, a fost consolidat în baza unui proiect cu finanțare europeană în valoare de peste nouă milioane de euro.

Proiectul, intitulat “Prevenirea și protecția împotriva inundațiilor în bazinele superioare Siret și Prut, prin implementarea unui sistem modern de monitorizare cu stații automate — East Avert”, a fost finanțat prin Programul Operațional Comun România — Ucraina — Republica Moldova.

Prin East Avert, autoritățile de pe ambele maluri ale Prutului au finanțat, printre altele, lucrările de punere în siguranță a deversorului barajului Stânca — Costești, afectat de viiturile puternice de pe Prut din 2008.

“Prin proiectul East Avert s-a modernizat, s-a pus în siguranță deversorul de ape mari al barajului, care a avut de suferit în anul 2008, fiind inundată galeria de comandă pentru stavilele de pe deversor”, a declarat directorul barajului Stânca, Mircea Vucovici citat de Agerpres.

La rândul lor, autoritățile moldovene au consolidat digul de pe partea stângă a barajului, care a fost afectat de inundațiile din 2008.

“În 2008 am avut o infiltrație în corpul barajului de 40 litri pe secundă. Apoi s-a luat decizia de a face o reparație capitală. (…) După construcția barajului, aceasta este cea mai mare investiție. Învestiția a fost de 1,88 milioane de euro”, a precizat administratorul Nodului Hidrotehnic Costești, Vasile Cojocari.

Barajul Stânca Costești a fost construit în perioada 1973 — 1978 în baza unei colaborări între România și fosta Uniune Sovietică, având rolul principal de atenuare a viiturilor, în vederea evitării inundațiilor. El are o capacitate maximă de 1,4 miliarde de metri cubi de apă și se întinde pe o suprafață de 6.950 hectare.

Citește mai departe

Important

Curtea Constituţională: Preşedintele Parlamentului sau premierul vor semna decretul de numire a ministrului Apărării

Curtea Constituțională a constatat astăzi că refuzul deliberat al președintelui de numire a candidaturii propuse repetat pentru funcția de ministru al Apărării constituie circumstanțe care justifică instituirea interimatului funcției de președinte al Republicii Moldova.

Curtea a decis că refuzul lui Igor Dodon de a semna decretul de numire în funcţie a ministrului Apărării “constituie o încălcare gravă a obligaţiilor şi a jurământului depus la învestirea în funcţie”.

Drept urmare, Curtea Constituțională a decis că președintele Parlamentului sau premierul vor semna decretul de numire în funcție a ministrului Apărării.

Curtea Constituţională a constatat ca circumstanţă care justifică interimatul funcţiei de preşedinte al Republicii Moldova în cadrul procedurii de remaniere a ministrului apărării refuzul deliberat al președintelui de a-și îndeplini obligația constituțională de numire a candidaturii propuse repetat de prim-ministru, ceea ce constituie, în sensul articolului 91 din Constituție, imposibilitate temporară de a-și exercita atribuția în cauză.

În temeiul articolului 91 din Constituție, în ordinea exercitării interimatului, președintele Parlamentului sau prim-ministrul va emite, în calitate de președinte interimar, decretul de numire în funcția de ministru al apărării și va primi jurământul acestuia”, se arată în decizia CC.

Amintim că la data de 12 septembrie, prim-ministrul a propus președintelui ţării candidatura lui Eugen Sturza pentru funcția de ministru al Apărării, aceasta fiind respinsă de președinte.

Ulterior, premierul a înaintat repetat aceeași candidatură, care din nou a fost respinsă de şeful statului.

Astfel, pe data de 19 septembrie 2017, Executivul s-a adresat Curții Constituționale pentru a clarifica acțiunile ce pot fi întreprinse de către prim-ministru și deciziile care pot fi adoptate de Parlament în cazul în care președintele refuză propunerea repetată de numire în funcție a unui ministru.

Citește mai departe

Important

Cinci indivizi, reţinuţi pentru punerea în circulație a drogurilor. Unul este angajat al unui ONG// VIDEO

Un angajat al unui ONG și alți patru complici au fost reţinuţi pentru trafic de droguri la Bălţi.

Cinci membri ai unui grup criminal organizat au fost reținuți de PCCOCS pentru circulația ilegală a drogurilor în proporții deosebit de mari. Reuniunea infracțională practica distribuirea pe piața ilicită din mun.Bălți a drogurilor în formă de heroină și marijuana.

La data de 18 octombrie, procurorii PCCOCS și ofițerii SPIA al MAI au efectuat 13 percheziții în Bălți, ca urmare fiind depistate și ridicate droguri în proporții deosebit de mari, pregătite pentru comercializare. Descinderile s-au soldat cu reținerea celor 5 membri identificați ai grupului criminal organizat.

În continuare se întreprind măsuri necesare pentru identificarea altor eventuali făptuitori, membri ai grupului infracțional, inclusiv prin prisma implicării și a unor funcționari care ar fi acordat protecție și ajutor făptuitorilor.

Învinuiții au vârsta cuprinsă între 20 și 52 de ani, toți anterior condamnați pentru punerea în circulație a drogurilor, iar unul dintre ei este angajat al unui ONG care are drept scop ajutorarea persoanelor dependente de droguri.

Dacă vor fi găsiți vinovați de comiterea infracțiunilor de care sunt acuzate, persoanele riscă o pedeapsă sub formă de închisoare pe un termen de până la 15 ani privațiune de libertate.

Citește mai departe

Ultimile Știri

Important6 ore în urmă

Barajul Stânca – Costești, consolidat printr-un proiect european de peste nouă milioane euro

Barajul de la Stânca – Costești, construit pe râul Prut, la frontiera dintre România și Republica Moldova, a fost consolidat...

Externe7 ore în urmă

Un banc de la Vladimir Putin

Preşedintele rus Vladimir Putin, care a participat joi la reuniunea experților “Clubului Valdai”, desfășurată la Soci, a avut o reacţie...

Externe8 ore în urmă

Meteorolog român: vreme frumoasă în noiembrie, ger încă din luna decembrie

Meteorologii români avertizează că vremea geroasă va fi înregistrată încă din luna decembrie, iar temperaturi de până la -30 de grade...

Externe8 ore în urmă

Țigări contrafăcute, în valoare de 1,6 mil. euro, confiscate în Portul Constanța. Containerul a circulat pe ruta RM— Turcia — România

Garda de Coastă din românia a descoperit joi, în urma verificării unui container în Portul Constanța Sud, peste 730.000 de...

Important24 de ore în urmă

Curtea Constituţională: Preşedintele Parlamentului sau premierul vor semna decretul de numire a ministrului Apărării

Curtea Constituțională a constatat astăzi că refuzul deliberat al președintelui de numire a candidaturii propuse repetat pentru funcția de ministru...

Social1 zi în urmă

Votat! Circa 65.000 de persoane vor primi pensii mai mari din 1 noiembrie

Aproape 65.000 de cetățeni care s-au pensionat în perioada 2009 – 2011 vor ridica pensii mai mari din 1 noiembrie....

Social1 zi în urmă

Ambasada României în R.Moldova organizează acţiuni dedicate marcării Zilei Armatei Române

Ambasada României în Republica Moldova organizează, în zilele de 23 – 26 octombrie, o serie de manifestări dedicate marcării Zilei...

Advertisement

Opinii