Zece orașe ce merită să fie văzute în 2015, conform Lonely Planet

Cunoscutul portal de călătorii Lonely Planet a realizat un top 10 al orașelor care merită vizitate în 2015, luând în calcul elemente specifice și evenimente ample pe care acestea le găzduiesc anul viitor. Capitala SUA, Washington, El Chalten din Argentina, Milano — gazda Expoziției Mondiale din 2015 sau orașul bulgar Plovdiv se regăsesc în acest clasament ce include metropole fastuoase binecunoscute, dar care au mereu câte ceva nou de oferit vizitatorilor, notează Agerpres.

Washington. Washington DC este principalul oraș recomandat de Lonely Planet pentru a fi vizitat în 2015. Capitala SUA a devansat astfel Parisul sau Londra, care au condus clasamentul pentru anii 2014, respectiv 2012. Dincolo de rolul său în istoria și viața politică a SUA, Washingtonul este o atracție turistică prin numeroasele obiective care impresionează la tot pasul — Casa Albă, care a fost redeschisă sau muzeele naționale aflate sub cupola Institutului Smithsonian, care adăpostesc povești impresionante din cultura și civilizația mondială, informații și curiozități pentru toți cei care le calcă pragul.

El Chalten. Deși este un oraș mic, El Chalten din Argentina ocupă locul secund în clasamentul Lonely Planet, datorat probabil amplasării sale în apropierea Parcului Național Los Glaciares, în provincia Santa Cruz, care îl face să fie extrem de vizitat de iubitorii de drumeții. În plus, în 2015 El Chalten aniversează 30 de ani de existență. Beneficiază de locuri special amenajate pentru camping, iar în timpul sezonului de drumeții (noiembrie-februarie), este un adevărat furnicar.

Milano. Cunoscut ca fiind capitala modei în Italia, Milano va găzdui Expoziția Mondială 2015, un eveniment impresionant în care mai mult de o sută de țări vor fi prezente cu câte un pavilion prin care vor reflecta în felul propriu tema evenimentului — ‘Feeding the Planet — Energy for Life’ (Să hrănim planeta — energie pentru viață). În afară de a fi gazda Expo2015, Milano este unul dintre cele mai frumoase orașe ale Lombardiei, cu un bogat evantai de obiective turistice.

Zermatt. Situat în apropierea celebrului masiv Matterhorn (‘Mont Cervin’ sau ‘Monte Cervino’) — cunoscut de localnici drept ‘Muntele Munților’, cu o altitudine de 4.478 metri, orașul elvețian Zermatt va marca anul viitor 150 de ani de la prima escaladare cu succes a masivului. Reușita, consemnată la 14 iulie 1865, aparține echipei alpiniștilor englezi conduși de Edward Whymper care au reușit să escaladeze masivul pe cel mai greu traseu, traversând peretele estic al muntelui.

La Valletta. Oraș-port la Mediterana cu o istorie impresionantă de aproape cinci sute de ani, La Valletta, capitala statului Malta, este al cincilea oraș propus de Lonely Planet pentru a fi vizitat în 2015. La anul se împlinesc 450 de ani de la asediul sângeros al Imperiului Otoman asupra cetății orașului, când cavalerii maltezi au opus o rezistență admirabilă turcilor. Vor fi organizate numeroase manifestări în amintirea faptelor eroice ale cavalerilor maltezi.

Plovdiv. Al doilea oraș ca mărime din Bulgaria, cu o istorie milenară, Plovdiv a fost un important centru al regatului tracilor, denumit Eumolpias, după numele regelui trac Eumolpos, considerat în mitologia tracă fiul zeului Poseidon. Plovdiv a găzduit din secolul XIX, mai precis 1860, cea mai veche instituție de învățământ americană din afara SUA — Colegiul American, care ulterior a fost mutată la Sofia. În 2019 Plovdiv va fi capitala europeană a culturii.

Salisbury. Așezat în ținutul Wiltshire, din sudul Angliei, orașul Salisbury este cunoscut în întreaga lume în special datorită ansamblului megalitic de la Stonehenge și al catedralei impresionante unde a fost semnat în urmă cu aproape 800 de ani, în iunie 1215, documentul fundamental pentru democrația modernă britanică — Magna Charta Libertatum (Marea Cartă a Libertăților). Documentul a constituit baza libertăților constituționale britanice și a inspirat redactarea Declarației de Independență a Statelor Unite ale Americii și a actualei Constituții americane.

Viena. Orașul va sărbători 150 de ani de la inaugurarea bulevardului ‘Ringstrasse’. Pe ‘Ringstrasse’, cel mai renumit bulevard din Viena, cu o lungime de 5,3 km, se află numeroase clădiri reprezentative pentru ultimele două secole de istorie ale statului austriac. Parlamentul, primăria Vienei, Opera de Stat, Muzeul de Istorie naturală, Muzeul de arte plastice sunt doar câteva din clădirile reprezentative, considerate pe bună dreptate adevărate operă de artă.

Pe lângă manifestările care vor fi organizate anul viitor pentru a marca cei 150 de ani de la inaugurarea, la 1 mai 1865 de către împăratul Franz Josef într-o fastuoasă ceremonie, a celebrului bulevard ‘Ringstrasse’, Austria va găzdui, în perioada 19-23 mai, concursul Eurovision. Așadar Lonely Planet recomandă în topul său Viena ca o destinație interesantă pentru 2015.

Chennai. Cel mai mare centru comercial, industrial și cultural din sudul Indiei, port la Golful Bengal și un adevărat centru IT, Chennai a fost inclus de Lonely Planet în topul orașelor de vizitat în 2015. Temple care adăpostesc milenii de istorie, plaje impresionante, grădini superbe și parcuri tematice reprezintă excelente modalități de petrecere a timpului liber, atât pentru localnici, cât și pentru expați care lucrează în filialele deschise aici de diverse companii străine, dar mai ales pentru turiști.

Toronto. Una dintre cele mai interesante metropole multiculturale ale planetei, cu peste 140 de limbi vorbite pe străzile sale, Toronto se numără printre recomandările Lonely Planet ca oraș ce merită vizitat în 2015. Un motiv de atracție poate fi desfășurarea în acest oraș a celei de-a 17-a ediții a Jocurilor Pan Americane în perioada 10-26 iulie. Un număr de 41 de națiuni participante vor avea peste 6.000 de atleți care se vor întrece în 36 de ramuri sportive pentru cele 365 de medalii decernate. Va fi prima competiție cu adevărat ecologică, respectându-se principiul ‘zero emisii de carbon’.

În fotografie: Milano. Sursa foto: zefirino.deviantart.com

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.