Connect with us

Social

Zece FEMEI care au schimbat istoria Basarabiei și de care nu știai

Publicat

pe

Femeia basarabeană… Necunoscută în trecut, neînțeleasă nici astăzi, învăluită într-o rană ademenitoare a vremii.  Mai jos vă prezentăm zece femei care au schimbat istoria Basarabiei, celebre în epocile sale, care au lăsat o moștenire demnă de urmat.

LIDIA LIPKOVSKI. Legenda de care avem nevoie

Lidia Lipkovski (1884 s. Babino, jud. Hotin- 1958 Beirut, Liban) este unica basarabeancă care a cântat în America Latină, în Noua Zeelandă, pe insula Jawa și insulele Filipine și pe cele mai mari scene ale lumii: Paris, Landra New York, Boston, Montreal, Berlin, Viena, Roma, Milano, Sydney, Hurbin, Tokio, Melbourn, Beijing, încât după turneele ei ai putea studia geografia.

Dar n-a pregetat să concerteze în sălile mici din Basarabia: Hotin, Bălți, Soroca, Cetatea Albă, Orhei, Reni și desigur în cele două capitale provinciale: Cernăuți și Chișinău.

Presa din lumea întreagă o elogia, scriitori celebri îi închinau versuri și articole. Repertoriul său liric a cuprins 60 de opere, a cântat sub bagheta marilor dirijori, iar ca parteneri de scenă i-a avut pe Fiodor Șaleapin, Enrico Caruso și alți cântăreți renumiți de operă.

În 1909 întreprinde primul turneu în străinătate, fiind invitată la Paris de renumitul impresar Serghei Diaghilev, care inaugurase în Franța Stagiunile rusești, unde gustă din marea glorie.  Pleacă în America, unde va cânta împreună cu celebrul Caruso la Teatrul Metropolitan.

În 1937 și-a încheiat cariera artistică și a devenit profesoare de canto la Conservatorul din Chișinău. Când regimurile politice se întreceau în cruzimi și războaie, ea s-a așezat la masa de scris și ne-a lăsat moștenire un manuscris enorm de memorii, care se păstrează la Arhiva Națională a R. Moldova.

ELENA LUZGHIN. O femeie-fenomen

Elena Luzghin ( 1871 s. Lungheni, jud. Iași – 1933 Chișinău), în prima căsătorie a fost Lazo, însă descedentă din neamul lui Ștefan Crușevan. A făcut studii gimnaziale la Odesa, apoi a frecventat cursurile Universității din Varșovia și ale cei din Paris.

În 1893 se căsătorește cu Gheorghe Lazo, stabilindu-se cu traiul la moșia din satul Piatra, jud. Orhei. În 1905 îi moare soțul, ea rămâne cu trei copii: Serghei, Boris și Ștefan.

Făcând abstracție de propriile ei probleme, se dedică unei opere filantropice care a făcut-o celebră în epocă: Consiliul de conducere al Orfelinatului Olga, Comunitatea surorilor de caritate Hârbovăț, Casa muncii a Societății de binefacere, Societatea nevoiașilor de pe lângă Gimnaziul de băieți nr.1.

În 1917 se recăsătorește cu președintele Tribunalului din Basarabia Stepan Luzghin, care în calitate de președinte a autorizat Sfatul Țării ca organ legislativ al Basarabiei.

Și tot în același an, femeile o aleg președinta a Ligii femeilor din Basarabia. Promovarea femeii în viața socială a fost prioritară pentru ea până în 1932, când din motive de sănătate se retrage din activitățile publice.

EUGENIA CRUȘEVAN. Prima avocată din Basarabia

Eugenia Crușevan este prima avocată din Basarabia, care în 1919, care la Curtea de Apel Chișinău, a prezentat jurământul ca avocat.

S-a născut în iulie 1889 în orășelul Fălești, în familia unui notar public. Studiile liceale și le-a făcut la Liceul Principesa N. Dadiani din Chișinău. Licența și-a luat-o în toiul revoluției, în 1918 la facultatea de drept a Universității din Moscova.

A fost membră a baroului avocaților din Chișinău și jurisconsult la consiliul eparhial al Arhiepiscopiei Chișinăului și Hotinului.

În iunie 1944 a primit ordin de evacuare imediată în care se indica locul de destinație- Craiova și dreptul la bagaj – 60 de kg. Eugenia Crușevan s-a oprit însă la Buzău, unde a lucrat până la pensionare.

Ultimii ani i-a trăit la Timișoara, unde a fost înmormântată în 1976.

ELENA DJIONAT-ZAHAROV …UN LIDER AL MIȘCĂRII FEMINISTE

Născută în 1888 în satul Bozieni, jud. Chișinău, e absolventă a Liceului Principesa Dadiani din Chișinău, doi ani apoi studiind medicina la universitatea din Odesa. Mulți ani e institutoare, conducând școala primară Principesa Elena. Pe vremea războiului mondial, rămâne epitroapă a 18 comune a femeilor celor recrutați, apoi ia parte la mișcarea națională.

Se frământa încă de prin 1907, fiind promotoare spirituale de atunci.  De la 1928, se zbate pentru fondarea Organizației Femeilor Basarabene și o prezidează apoi.

Această organizație e importantă prin faptul că a fost fondată nu ca o filială a celei similare din București, ci s-a întemeiat pe ruinele Ligii femeilor basarabene.

În 1929 este aprobat statutul organizației și, fiind legiferată mișcarea, liderele ei se avântă în lupta pentru obținerea de către femei a unor drepturi egale cu cele ale bărbaților.

În 1933 la Chișinău ș-a ținut lucrările primul Congres al Femeilor Basarabene, for la care au participat reprezentantele din toate provinciile românești.

NINA IAȘCINSCHI. Sculptora de curte a marelui duce de Luxemburg

Nina Iașcinschi (1904, s. Ghiliceni, jud. Bălți – 1984, Luxemburg) a absolvit Școala de Belle-Arte din Chișinău, apoi Academia de Arte Frumoase din Bruxelles. Deținătoare a Premiului I i se permite să lucreze trei ani într-un atelier din localul Academiei. A profesat portretul sculptural și compoziția.

Cu ajutorul unuia din foștii săi profesori a obținut o invitație în Elveția, unde a pictat foarte reușit o biserică. Iar din 1936 a început triumful sculptoriței Iașcinschi, în urma lansării expoziției personale în palatul de Belle-Arte din Bruxelles.

A sculptat un număr de busturi, care au valoare nu numai datorită asemănării lor exterioare cu modelele, ci mai cu seamă datorită adevărului lor psihologic.

În Luxemburg realizează o sculptură în bronz, de vreo trei metri înălțime, ce reprezintă un purtător de faclă olimpică, aflat pe un postament, chiar în fața Ateneului. În mai multe orașe din Marele Ducat de Luxemburg se află sculpturi și basoreliefuri ale ei.

S-a stins din viață în 1984, fiind înmormântată la Luxemburg, care după Basarabia, a devenit a doua ei patrie.

NATALIA KEȘCU. O basarabeancă ce a ajuns regină 

Basarabenii au avut și ei o regină.  O descendentă dintr-un neam basarabean  a ajuns să fie Regina Serbiei, dat destinul ei, contrar celor ale personajelor din povești, a fost tragic. S-a născut în 1859, la Florența, fiind descendentă și ultima reprezentantă a familiei Keșcu.

Ea simțea că va fi regină. Încă din copilărie, la toate întrebările răspundea la fel: Voi crește mare și voi fi regină. A rămas orfană de mică. Tutorele ei a fost prințul Constantin Moruzi, care-i era unchi, proprietarul moșiei Dănuțeni din preajma Ungheniului. Aici, la acest conac, Natalia a petrecut mai multe veri frumoase. de aici mergea la Iași, Chișinău, Odesa și Viena.

A fost educată la o mănăstire catolică și lansată în lumea mondenă la Viena, unde apariția ei a produs impresie și prințul sârb Milan Obrenovici a pus ochii pe ea. La 17 octombrie 1875 în Catedrala din Belgrad s-a oficiat cununia domnitorului Serbiei.  Frumusețea,  inteligența, bogăția ei au făcut-o în scurtă vreme foarte populară la curte și chiar în viața Belgradului.

Natalia a ajuns regină în 1882 și în scurtă vreme a început să-l eclipseze chiar pe rege.

Pornind de la această rivalitate și de la infidelitatea regelui Milan au ajuns să se dușmănească. În clipele de refugiu, Natalia a scris proză, memorii, pe care chiar și le-a editat.

La Chișinău pe str. Lazo nr.24, se mai păstrează un fragment din conacul urban sau Palatul, cum i se mai zice, al reginei Natalia. Nimeni nu poate spune clar cât timp a locuit ea în acest conac, se știe doar că el era proiectat ca loc de refugiu pentru regină în clipele grele ale vieții.

ROXANDRA STURDZA-EDLING. Un nume fixat în istoriile a 3 țări

Roxandra Sturdza s-a născut la 12 octombrie 1786, la Constantinopol. În inima Imperiului Otoman se fermentau marile schimbări, care la scurtă vreme aveau să modifice harta Europei. Roxandra Sturdza, sora filosofului Alexandru Sturdza, a fost una dintre femeile strălucite ale epocii sale. Domnișoara de onoare a împărătesei Elisaveta, persoana de încredere a împăratului Alexandru I. Tot ea l-a lansat pe orbită politică pe contele I. Capo d Istria, care a influențat politica externă a Rusiei în acea vreme.

A fost căsătorită cu contele A.G. Edling (1774-1841). A rămas în istorie ca o filantroapă de excepție. În colaborare cu fratele ei Alexandru, a ctitorit în 1828 casa de preoți, spitalul și școala din Manzâri (județul Tighina). La Odesa a înființat un orfelinat, a oferit bani pentru întemeierea unei mănăstiri de maici. În 1829 a fondat Societatea de binefacere a femeilor, fiind una din îndrumătoarele mișcării feministe din sudul Rusiei și din Basarabia.

Primul examen serios al acestei Societăți a fost în 1833, când prin intervenția Roxandrei Sturdza-Edling și a contesei Voronțova au fost salvate mai multe suflete în timpul foametei ce se abătuse asupra Odesei. Această remarcabilă femeie a reușit să se impună la curtea țarilor ruși la fel cum odinioară reușise Maria Cantemir.

A murit în 1844. Numele Roxandrei Strudza-Edling va rămâne pe veci fixat în istoriile a trei țări: Rusia, România și Grecia.

NADIA RUSSO. O aviatoare cum mai rar se întâlnește 

Un nume de glorie al aviației românești este direct legat de Basarabia și de numele nemuritor al scriitorului Alecu Russo. De data asta e vorba despre o femeie cu un destin neobișnuit, care poartă amprenta epocii în care i-a fost dat să se manifeste.

Nadia Russo ( 17.06.1901, Tveri, Rusia) s-a născut în familia generalului de cavalerie Evgheni Brjozovski, mort în 1917, fiind ucis de bolșevici. Rămânând fără tată, împreună cu sora mai mare și însoțite de o ordonanță a tatălui său, s-au refugiat de frica urgiei roșii în Basarabia, unde locuia o mătușă de-a lor. La Chișinău se vorbea mult rusește și mediul lingvistic nu era pentru ea un impediment. Franceza, pe care o cunoștea de acasă, era vorbită în mediile nobiliare din Chișinău, iar româna îi părea o limbă străină, aducând a italiană.

Nadia Brjozovski avea caracter. În momentul când s-a decis să se căsătorească cu moșierul basarabean Alexandru Russo, nobil de viță veche, ea știa exact că își va schimba nu numai numele, ci își schimbă o parte din obișnuințele ei și acceptă să fie cetățeana altui stat.

Face cursuri de surori medicale din Chișinău, iar în 1936 la București, absolvește cursurile de pilotaj la Școala de aviație Mircea Cantacuzino. În 1938 Nadia Russo este singura femeie care participă la raliul Praga-București-Belgrad-Bratislava, fiind decorată cu medalia Virtutea Aeronautică de Pace.

Când a început cel de-al Doilea Război Mondial, Nadia Russo a participat în cadrul Escadrilei Albe la luptele de pe Frontul de Est. Misiunea ei era de a evacua răniții, astfel că a scos sute de răniți din spitalele de campanie de lângă Odesa și Stalingrad.

În 1943 Nadia Russo părăsește aviația din motive de sănătate.

După război, destinul i-a arătat reversul medaliei. A fost arestată și condamnată în 1951 la șapte ani de închisoare și cinci domiciliu forțat în Lătești, Bărăgan. În 1962 a scăpat de domiciliu forțat și a colindat România în căutarea unui post de lucru.

S-a angajat la Buftea, la o fabrică de ambalaj.A decedat în 1988 într-o neagră mizerie.În Chișinău una din străzi situată în strada Râșcani îi poartă numele.

MARIA POCORA. Trenul și prima femeie-geolog din Basarabia 

Dacă cineva ar încerca să studieze importanța trenului în istoria noastră, ar descoperi printre alte minunății două momente extrem de triste. Dincolo de falsul roților de tren, sunt două tragedii care ne-au marcat istoria. Și ceea ce este curios, aceste accidente s-au produs în timp aproape unul de altul. Trenul a luat viața lui Alexandru David, tatăl ilustrului pictor Aurel David, și tot mașina de foc a ucis-o pe prima femeie-geolog din Basarabia – Maria Pocora, pe când se întorcea din Belgrad, unde fusese într-o deplasare științifică.

Numele ei s-a păstrat doar în analele științifice.

Născută într-o familie de preoți, n-a absolvit cum era de așteptat școala eparhială, ci a urmat cursurile Liceului de fete nr.3 din Chișinău, iar studiile superioare le-a făcut la Universitatea din Odesa, unde s-a specializat într-un domeniu mai puțin agreat de femei – geologia.

Abia în anii 50-60 va deveni o profesie romantică și căutată de tineri anume pentru aureola depărtărilor necunocute. De fapt, această meserie frumoasă este nespus de grea și plină de riscuri. În anii 1915 a studiat Valea Cogâlnicului din punct de vedere geologic. În anii 1916-1917, în cadrul lucrărilor organizate de Zemstva Gubernială din Basarabia, sub conducerea profesorului Longue, a studiat hidrogeologia județului Orhei.

A activat la Muzeul Național de Istorie Naturală din Chișinău, unde a studiat geologia, hidrologia și pedologia județelor Cetatea Albă, Hotin, Tighina, Lăpușna, Orhei , Bălți și Soroca.

Din colecția faunei moluștelor sarmatice, aparținând Mariei Pocora, o parte a intrat în expoziția Muzeului Național din Chișinău, alta fiind donată Institutului Geologic al României.

Pe mormântul ei de la Cimitirul Central din Chișinău și în necrologurile scrise la momentul dispariției au fost trecute două date 1.09.1884, s. Bușăuca, jud. Orhei – 7.94.1933, gara Porțile de Fier, România, două date ca două taine pentru un destin neîmplinit…

ANASTASIA DICESCU. O pioneră în arta națională din Basarabia 

Anastasia Dicescu a fost nu numai o interpretă strălucită, ea a întemeiat un conservator în care au fost instruite câteva generații, care au păstrat tradițiile și au dus mai departe gloria artei interpretative.

Născută în 1887  la Gălești, jud. Orhei, Anastasia Dicescu a fost o artistă lirică de excepție ce și-a adus un important aport la propășirea artei interpretative naționale. A concertat pe scena Operei Naționale Române din Cluj, în perioada 1919-1924.

Grație dragostei pentru cântecul românesc și marcată de sentimente naționaliste, Anastasia Dicescu în fruntea unui grup de inițiativă pune bazele Societății Muzicale Române din Basarabia, la Chișinău, în 1918, deținând funcția de președinte până în 1940.

Activitatea societății muzicale s-a materializat și prin înființarea la Chișinău în decembrie 1918 a primului Conservator de Muzică și Artă Dramatică, al cărei director a fost Anastasia Dicescu.

Pentru activitatea desfășurată în 1923, de către Regele Ferdinand I al României, i se acordă medalia Bene-Merenti, clasa I.

Sursa: „În lumea asta sunt femei”, de Iurie Colesnic

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Social

Fostul director de la CNA și-a luat licență de avocat

Publicat

pe

De către

Fostul director de la Centrul Național Anticorupție (CNA),Viorel Chetraru, alături de alți doi foști magistrați și un fost procuror, s-a ales cu licență de avocat fără a efectua stagiul profesional și a da examene. Aceștia au fost admiși în profesie în baza art. 10 alin. (2) din Legea cu privire la avocatură, scrie Bizlaw.md.

Informația a fost confirmată de membrul Comisiei de licențiere, Eugeniu Tetelea.

Astfel, potrivit unei hotărâri a Comisiei de licențiere a profesiei de avocat, au fost admise următoarele persoane:

  • Zinaida Aramă –  fost magistrat;
  • Vasile Bolduratu – fost procuror;
  • Viorel Chetraru –  fost director al CNA;
  • Eugenia Fistican – fost magistrat.

Bizlaw.md precizează că potrivit art. 10 alin (2) din Legea avocaturii, sunt scutite de efectuarea stagiului   profesional şi de examenul de calificare persoanele care deţin titlul de doctor, precum şi cele care au cel puţin 10 ani vechime în muncă în funcţia de judecător sau procuror dacă, în termen de 6 luni după demisia din funcţiile respective, au solicitat eliberarea licenţei pentru exercitarea profesiei de avocat. De aceleaşi drepturi şi în aceleaşi condiţii beneficiază şi persoanele care, după demisia din funcţia de judecător şi procuror, au continuat să activeze în domeniul dreptului.

Viorel Chetraru  a fost numit în funcția de director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei în luna noiembrie 2009. Mandatul său a fost prelungit în luna octombrie 2012. Mandatul lui Viorel Chetraru a expirat pe data de 25 octombrie 2017.

Citește mai departe

Social

Un bărbat cu hipotermie și degerături, depistat în regiunea cheiului Nistrului

Publicat

pe

De către

Un bărbat cu hipotermie și degerături a fost depistat duminică în regiunea cheiului Nistrului. Acesta nu reacționa la stimuli verbali și dureroși și a fost transportat, în stare stabilă, în unitatea de primire urgență a Spitalului Raional Soroca.

Apelul la serviciul 903 a fost înregistrat la ora 06:41. Un trecător a declarat că în regiunea cheiului Nistrului se află un bărbat în stare de inconștiență.

Echipa de asistență medicală urgentă s-a deplasat și a ajuns la locul solicitării în cinci minute, unde a constatat că pacientul nu reacționa la stimuli verbali și dureroși, avea temperatura corpului scăzută și prezenta semne de hipotermie și degerături în regiunea mâinilor și a picioarelor.

Bărbatul purta vestimentație adecvată sezonului, dar probabil a fost expus o perioadă mai îndelungată factorilor de mediu.

Citește mai departe

Social

Sprijin european: un tânăr din Tiraspol produce dispozitive inedite pentru încărcarea telefoanelor mobile

Publicat

pe

De către

Și încărcătorul de telefon mobil poate fi piesă de decor, dacă a trecut prin atelierul lui Ivan Hodacovschi, un tânăr din Tiraspol, care s-a lansat în afaceri datorită unui grant european. Fiecare dispozitiv are un design unic, fiind sculptat în lemn în diferite forme, una mai ingenioasă ca alta.

Afacerea a fost lansată cu sprijinul Uniunii Europene în cadrul Programului ”Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD.

Ivan Hodacovschi este pasionat de științele exacte din copilărie. În adolescență a frecventat cursuri de electronică pe lângă o întreprindere din Tiraspol, iar după absolvirea școlii a ales să meargă la o facultate de fizică și matematică. Primul post de muncă în cadrul unei companii de telefonie mobilă, i-a adus și prima idee de afaceri.

„Aveam nevoie să încărcăm concomitent mai multe telefoane, ca să facem față numărului mare de comenzi. Pe atunci înțelegeam că aceeași problemă există și în localuri – cafenele sau restaurante, unde mulți oameni vor să își încarce telefoanele”, spune tânărul.

La scurt timp, însă, Ivan și-a văzut ideea realizată, dar nu a renunțat la vis – tânărul s-a gândit să le ofere dispozitivelor de încărcare un aspect atractiv. „Orice încăpere cu design elevat își pierde farmecul odată ce cablurile de încărcare atârnă de ici-colea”, spune el, așa că a ales să plaseze dispozitivul de încărcare, confecționat de sine stătător, în baza unor piese importate, în niște cutii sculptate în lemn, cu ornamente care îți fură privirile.

Dispozitivul conține mai multe conectoare USB, iar fiind plasat pe masa clienților într-o cafenea sau restaurant, permite încărcarea telefoanelor mobile fără ajutorul prizei.

Afacerea s-a dezvoltat datorită unui grant european

Primele lucrări le-a construit manual, iar la cioplit l-au ajutat câțiva meșteri populari din stânga Nistrului. Ca să poată lansa afacerea la scară largă avea nevoie de tehnică modernă, cu ajutorul căreia să prelucreze și să modeleze lemnul și alte materiale, cum ar fi plasticul. Soluția a venit odată cu anunțarea concursului de granturi pentru tinerii antreprenori de pe ambele maluri ale Nistrului, oferite de Uniunea Europeană.

„Am aplicat fără nicio ezitare și m-am bucurat că am avut norocul să fiu ales printre cei care au beneficiat de finanțare. Trebuie să menționez că în afară de bani, am obținut ceva la fel de valoros – cunoștințe în domeniul gestionării unei afaceri. În cadrul trainigurilor la care am participat, am fost instruiți în domeniul managementului, marketingului, dar și interacțiunii cu diferite instituții”, spune Ivan.

Cu banii obținuți de la Uniunea Europeană – 7.480 de euro, tânărul a cumpărat două utilaje moderne – un gravor cu laser și o mașinărie pentru prelucrarea lemnului. Ambele utilaje funcționează în baza unor soft-uri electronice.

Cu ajutorul lor, fiecare detaliu este proiectat la computer, ulterior ornamentul este gravat cu ajutorul laserului. După ce toate detaliile sunt gata, construcțiile sunt adunate la un loc, la fel ca un puzzle.

Visează ca producția sa să ajungă în marile orașe europene

Astăzi compania lui Ivan Hodacovschi numără patru angajați, inclusiv un pictor-designer și un inginer. Tot ce fabrică vinde preponderent în stânga Nistrului, dar și la Chișinău, dispozitivele fiind la mare căutare printre proprietarii de localuri, dar și printre cei care vor să facă un cadou original celor dragi.

Treptat le vin tot mai multe cereri de peste hotare, un lot de produse plecând recent spre Italia. Planurile tânărului întreprinzător nu se opresc aici, el visează să ajungă cu invenția sa în marile orașe europene, acolo unde sunt sute sau chiar mii de localuri care ar putea să o utilizeze.

Dispozitivele produse costă între 28 și 77 de dolari americani, iar prețul variază în funcție de complexitatea gravurii, de mărimea obiectului, dar și de materialul din care este confecționat. Cele mai scumpe suvenire sunt din lemn de stejar.

În afară de încărcătoare pentru telefoane mobile, mica întreprindere produce suvenire, cutii personalizate și ambalaje pentru diferite întreprinderi, dar și corpuri de iluminat.

Și pentru că este convins că nu ar fi reușit să ajungă la performanțele pe care le are acum dacă nu ar fi avut un mentor încă din copilărie, Ivan se gândește să ofere și altor tineri posibilitatea să „fure” din meserie. Tânărul are în plan să organizeze cursuri de instruire pentru adolescenții pasionați de tehnică și electronică.

Ivan Hodacovschi este unul din cei peste 70 de tineri de pe ambele maluri ale râului Nistru care au obținut granturi europene în valoare de până la 13.500 de euro pentru a-și crea sau dezvolta o afacere. Mai mult, ei au beneficiat și de serviciile unor consultanți personali care, timp de 14 luni, i-au ajutat să-și gestioneze cât mai eficient businessul.

Programul finanțat de Uniunea Europeană „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, realizat de PNUD, contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii ambelor maluri ale râului Nistru prin implicarea reprezentanților mediului de afaceri, liderilor locali și ai societății civile în proiecte comune de dezvoltare a afacerilor și infrastructurii sociale.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele Știri

Justiție23 de minute în urmă

Un bărbat din Geamăna și-a înjunghiat iubita în regiunea inimii, iar apoi a fugit

Un bărbat din Geamăna, raionul Anenii Noi, a fost condamnat la 9 ani de detenţie, după ce și-a înjunghiat iubita...

Cultură3 ore în urmă

Jurnalistul Andrei Gheorghe, realizator de radio şi televiziune, găsit mort în propria locuință. Avea 56 de ani

Jurnalistul Andrei Gheorghe, realizator de radio şi televiziune, a murit, luni seara, la vârsta de 56 de ani. Jurnalistul a...

Politică14 ore în urmă

Comisia de la Veneția: Sistemul electoral din R.Moldova a fost modificat împotriva recomandărilor sale

Comisia de la Veneția reiterează faptul că sistemul electoral din Republica Moldova a fost modificat împotriva recomandărilor sale și că...

Social15 ore în urmă

Fostul director de la CNA și-a luat licență de avocat

Fostul director de la Centrul Național Anticorupție (CNA),Viorel Chetraru, alături de alți doi foști magistrați și un fost procuror, s-a...

Economie16 ore în urmă

Vinurile moldovenești – premiate la concursul anual organizat de Organizația Mondială a Comerțului

Republica Moldova, reprezentată de Compania de vinuri Chateau Vartely, s-a clasat pe locul I, categoria vin de desert, în cadrul...

Economie16 ore în urmă

Un lot de 1,5 tone de pește, reținut de vameși: cumpărat în Ucraina, urma să fie vândut pe piețele din capitală

O nouă tentativă de plasare pe piață a produselor alimentare fără acte de proveniență a fost stopată de către Echipele...

Politică18 ore în urmă

O declarație simbolică de unire a României cu Republica Moldova ar putea fi semnată la Timișoara

În anul Centenarului, o declarație simbolică de unire cu Republica Moldova ar putea fi semnată la Timișoara, după ce unul...

Advertisement

Opinii