ZDG a publicat noi detalii din Dosarul „parcărilor cu plată”. Gamrețki i-ar fi cerut lui Chirtoacă 2 milioane de euro

Noi detalii din dosarul „parcărilor cu plată” au fost făcute publice astăzi într-o investigație realizată de Ziarul de Gardă. Potrivit informațiilor publicate, toate acțiunile de trucare a licitațiilor și de alegere a companiilor câștigătoare au avut loc cu consimțământul primarului Dorin Chirtioacă, care în prezent este suspendat și se află în arest la domiciliu. Mai mult, acesta i-a dat acordul verbal vice-primarului Nistor Grozavu să semneze contractul cu compania câștigătoare, chiar dacă nu avea acordul Consiliului Municipal pentru această decizie.

Mai mult, potrivit investigației, pentru a-și asuma „rezolvarea problemei în întregime”, inclusiv să-l convingă pe primarul general Dorin Chirtoacă, fostul său coleg de clasă, Igor Gamrețki i-a cerut omului de afaceri un comision unic de 2 milioane de euro sau 26% din capitalul social al firmei care avea să semneze contractul cu Primăria. Afaceristul milionar și partenerii săi din Ungaria au acceptat cea de-a doua opțiune, care imediat a și fost pusă în practică.

Tot el (Igor Gamrețki, n.r.) a afirmat că, din câte cunoaște, compania consilierului Iurie Năstas dorea să participe la proiect. La fel, i-a comunicat că și reprezentanții fracțiunii PPEM se interesează de o companie din Italia. I-a mai comunicat că, personal, nu ar fi împotrivă să participe la proiect, mai ales că are o vastă experiență în domeniul traficului rutier.

Ulterior, în data de 10 august 2015, în Cipru, era înregistrată o nouă companie, „Desonia Investments Ltd”, pe numele lui Eugen (Oigan) Pârciu, nepotul din Germania al lui Gamrețki. Peste 15 zile, în Austria, era fondată compania „EME Parkleitsystem GmbH”, iar o lună mai târziu, la 25 septembrie, firma cipriotă era introdusă în lista proprietarilor „EME Parkleitsystem GmbH”. ”Gamrețki susține că nepotul său era „o persoană de încredere”, bine cunoscută de Dorin Chirtoacă și că edilul cunoștea schema de trucare a licitației, dar evită să explice direct dacă a partajat sau nu cu fostul său coleg de clasă cele 26%”, susțin autorii investigației.

În același timp, vice-primarul Nistor Grozavu susține că a primit indicații verbale din partea edilului Capitalei pentru a semna contractul cu compania austriacă „EME Parkleitsystem GmbH”. Aceasta în condițiile în care aprobarea deciziei era o prerogativă a CMC, iar Consiliul nu a votat-o.

„La rândul său, viceprimarul Grozavu, care contrar legii și deciziei CMC din 2 octombrie 2014, a semnat contractul cu „EME Parkleitsystem”, fără aprobarea consilierilor municipali, își motivează semnătura prin faptul că ar fi primit indicații verbale de la Dorin Chirtoacă și că în acel moment nu realiza că face o ilegalitate”, mai declară autorii.

Reamintim că în prezent, primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, este suspendat și e află în arest la domiciliu. La finele lunii noiembrie urmează să aibă loc un referendum pentru demiterea acestuia

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.