WSJ: Sancțiuni modeste pentru Rusia la reuniunea Consiliului European, care începe astăzi la Bruxelles

Reuniunea Consiliului European, care începe astăzi la Bruxelles, ar putea aproba o extindere modestă a sancțiunilor împotriva Rusiei, în particular extinderea listei demnitarilor ruși cărora le va fi refuzată intrarea în Uniunea Europeană, scrie The Wall Street Journal.

De asemenea, liderii Uniunii Europene intenționează să anuleze summit-ul Rusia-UE, care urma să se desfășoare în iunie.

Totodată, impunerea unor sancțiuni economice, cum ar cele din sectorul militar-industrial sau bancar, sunt puțin probabile, menționează sursa citată. Pași mai hotărâți ar fi posibili doar sub presiunea unor țări care optează pentru acțiuni decisive, cum ar fi Marea Britanie, Polonia sau Lituania, scrie The Wall Street Journal, cu referință la surse diplomatice.

Oficialitățile europene lasă se înțeleagă că ar vrea mai întâi să folosească toate pârghiile diplomatice pe care le au la dispoziție și, de asemenea, așteaptă rezultatele reuniunii de lunea viitoare a liderilor G7.

Principalele probleme înscrise pe agenda reuniunii de la Bruxelles sunt situația din Ucraina, precum și semnarea secțiunii politice a Acordului de Asociere dintre Ucraina și UE.

În invitația la reuniune, expediată de președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, șefilor de stat și de guverne din țările membre ale UE, se arată că:

[blockquote style=”1″]Cea mai vizibilă problemă pe agenda noastră este situația din Ucraina, pe care o vom examina în timpul cinei (20 martie – n.red.). Vom discuta evenimentele ce s-au desfășurat după ultima noastră întâlnire, pe 6 martie, inclusiv răspunsul nostru pentru referendumul din Crimeea, care este ilegal și contravine Constituției ucrainene și dreptului internațional.[/blockquote]

Întrebat în ajun ce grad de destabilizare a situației din Ucraina este necesar pentru introducerea unor sancțiuni economice împotriva Rusiei, un înalt funcționar de la Bruxelles le-a răspuns jurnaliștilor, sub acoperirea anonimatului, că șefii de stat și de guvern urmează să decidă dacă anexarea Crimeii este un motiv suficient sau încă nu pentru asta.

Cea de-a doua zi a reuniunii, 21 martie, va începe la ora locală 9.30, cu semnarea secțiunii politice a Acordului de Asociere dintre Ucraina și UE.

Mediile ucrainene anunță, de altfel, că premierul de la Kiev, Arseni Iațeniuk, a și plecat aseară la Bruxelles, unde va semna vineri acest document.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.