World Scholar’s Cup, prestigiosul concurs academic internațional – organizat în premieră la Chișinău

World Scholar’s Cup, prestigiosul concurs academic internațional, a fost organizat în premieră la Chișinău. 141 de elevi din Moldova au sărbătorit cunoștințele prin participarea la patru probe, pe durata cărora și-au etalat inteligenţa, agerimea minţii, creativitatea, şi nu în ultimul rând, au demonstrat că ştiu ce înseamnă spiritul de echipă.

Evenimentul a fost găzduit și sponsorizat de Şcoala Internaţională Heritage, în parteneriat cu Programul FLEX şi Debate Academy Moldova. Astfel, Heritage și-a propus să îi încurajeze pe elevii din Moldova să practice noi abilităţi, dar şi să îi inspire să devină parte a unei comunități globale de viitori cercetători şi lideri.

S-au descurcat într-o ”lume încurcată”

Tema ediţiei din acest an a World Scholar’s Cup a fost ”An Entangled World” (”O lume încurcată”), idee care a fost abordată din perspectiva mai multor discipline: literatură, artă, ştiinţe sociale, istorie și tehnologie. Astfel, 40 de echipe formate din elevii a 18 școli, cu vârstele cuprinse între 11 și 14 ani, au avut drept sarcină să dezbată subiecte complexe. Fiecare a trebuit să-şi demonstreze capacităţile de orator în engleză — limba oficială a competiţiei.

Cristina, participantă: ”Am avut 15 minute la dispoziţie pentru a ne pregăti argumentele, iar organizatorii ne-au spus că avem voie să accesăm internetul. Această regulă mi-a plăcut cel mai mult. Dar oricum, a fost destul de dificil să selectezi rapid surse credibile, din care să te informezi, ca să fii cât mai convingător în faţa juriului. Am avut emoţii mari în timpul discursului ”.

De multă forţă de convingere au avut nevoie participanţii şi în proba de scris colectivă. Din câteva afirmații propuse, fiecare membru al echipei și-a ales doar una, pe care a dezvoltat-o într-un eseu, adoptând o poziţie pro sau contra.

Tomas, participant: ”La un moment dat, nu ne mai auzeam unul pe altul. Dar am înţeles destul de rapid că trebuie să colaborăm eficient, ca să reuşim. Nu se compară cu scrierea eseurilor la şcoală. E mult mai interesant, pentru că eşti presat de timp şi totodată ai multe de spus, pentru că subiectele alese erau foarte actuale pentru noi”.

Testul de cunoştinţe generale, a fost, de departe, cea mai provocatoare probă. Elevii au avut în faţă un set de întrebări din 6 domenii şi libertatea de a bifa mai multe răspunsuri. Numărul de variante alese a fost indirect proporţional cu numărul punctelor câştigate.

Beatrice, participantă: ”Au fost întrebări din toate domeniile: de la poezie până la politică. Mie mi-a plăcut atât de mult această metodă de a-ţi testa cunoştinţele, încât nici nu mai contează ce punctaj am acumulat. A fost o experienţă superbă”.

Cea mai importantă probă a competiţiei – Scholar’s Bowl – a fost un triumf al inteligenţei, ingeniozităţii şi capacităţii de concentrare. Echipele participante au răspuns la aceleaşi întrebări într-un timp limitat, aşa că tensiunea în sală a atins cote maxime.

Cei mai buni vor participa la competiția internațională din Barcelona

După încheierea celor 4 etape, câştigătorii primului concurs academic World Scholar’s Cup din Moldova au fost desemnaţi de către un juriu format din profesorii şcolilor participante la eveniment şi reprezentanții WSC. Elevii câștigători s-au calificat pentru a participa la Runda Globală ”World Scholar’s Cup”, în Barcelona, ​​Spania, unde vor concura cu reprezentanții altor țări.

Daniel Berdichevsky, fondatorul WSC:”Suntem foarte mândri că am debutat cu acest frumos eveniment și în Moldova și aducem sincere mulțumiri Școlii Internaționale Heritage, pentru eforturile depuse în organizarea acestei competiții. Selectăm pentru această misiune doar școlile care împărtășesc alături de noi pasiunea de a face acest program cât mai accesibil tuturor elevilor. Și asta pentru că școala pune la dispoziția elevilor nu doar elemente de logistică, ci și expertiza profesională, care poate fi simțită în fiecare minut din experiența World Scholar’s Cup”.

Bogdana Adamu, director, Școala Internațională Heritage: ”Şcoala Internaţională Heritage s-a angajat strategic să contribuie la dezvoltarea elevilor secolului 21 şi la creşterea unei generaţii care să deţină toate abilităţile necesare, pentru a face faţă provocărilor zilei de mâine. De aceea aplicăm încontinuu practici internaţionale de succes atât în activitatea noastră educaţională, cât şi în cea extracurriculară. Evenimentul de astăzi demonstrează cât de receptivi sunt elevii să-şi testeze capacităţile, să înveţe lucruri noi, atunci când învățarea este combinată cu distracţia şi cu spiritul competitiv sănătos. A fost o experiență extraordinară pentru elevi, iar noi ne vom asigura că și pe viitor le vom oferi astfel de oportunități”.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.