William Hill stie de planul rusesc de rezolvare a conflictului transnistrean

Seful Misiunii OSCE la Chisinau, William Hill, a confirmat, intr-un interviu acordat recent postului de radio "Europa Libera", existenta unui nou plan rusesc de reglementare transnistreana.

Hill a afirmat ca a aflat despre existenta unui nou set de propuneri de la reprezentantul Rusiei la negocierile pentru solutionarea diferendului transnistrean, Valeri Nesteruskin. Ambasadorul OSCE a mentionat ca noile propuneri elaborate de expertii de la Moscova ar putea fi lansate in toamna acestui an. "Vom examina cu atentie acest proiect, dupa care ne vom putea pronunta daca este un pas pozitiv sau nu", a declarat Hill.

Intrebat daca noul document rusesc contine elemente din setul numit conventional planul Kozak, respins de autoritatile de la Chisinau in urma cu aproape doi ani, ambasadorul OSCE a raspuns ca acesta contine mai multe elemente din planul Kozak. "In ceea ce priveste momentele principiale, acest proiect nu mai vorbeste despre prezenta militara ruseasca in Republica Moldova. Sper ca a fost de ajuns o lectie pentru ca Moscova sa inteleaga ca nu mai trebuie sa incerce sa-si impuna prezenta militara. Presupun ca, la fel ca si in planul Iuscenko, anumite garantii militare vor fi prezente", a spus Hill. El a adaugat ca OSCE va insista asupra unei misiuni multinationale de pacificare cu participarea observatorilor civili si militari, sub mandat OSCE. "Operatiunea nu trebuie sa fie una de amploare, atat ca numar de participanti, cat si ca durata", a precizat reprezentantul OSCE.

Potrivit sursei citate, urmatorul pas in deblocarea procesului de negocieri il poate constitui reuniunea de la Odesa de la sfarsitul lunii septembrie. "Agenda reuniunii de la Odesa, unde sunt invitati reprezentanti ai Chisinaului si ai Tiraspolului, de rand cu actualii mediatori, contine un punct privind invitarea UE si SUA la procesul de reglementare in calitate de observatori. Sustinem demult participarea lor, si nu doar in calitate de observatori. S-a optat pentru aceasta formula, deoarece, se pare, ea ar putea fi sustinuta de toate partile implicate in negocieri. Acum este important ca si Tiraspolul sa fie de acord cu aceasta modificare de format", a declarat Hill.

Referindu-se la subiectul alegerilor din regiunea transnistreana, seful Misiunii OSCE a opinat ca scrutinul de la sfarsitul anului curent nu are cum sa se incadreze in planul Iuscenko si in legea adoptata de Parlamentul moldovean, care presupune desfasurarea alegerilor democratice in Transnistria de catre Comisia Electorala Internationala, sub egida OSCE. In context, ambasadorul Hill a comunicat ca OSCE a propus participantilor la negocieri un orar de organizare a alegerilor democratice in regiunea transnistreana. Este vorba despre un document tehnic, care descrie care sunt pasii de urmat si de cat timp este nevoie pentru realizarea lor.

Hill a spus ca este nevoie de aproximativ 240 zile. "Deci, daca, astazi, am numit seful comisiei, alegerile ar urma sa aiba loc peste aproximativ opt luni. Acesta este cadrul de baza – termenul poate fi majorat sau redus, dar nu foarte mult. Repet, este vorba de aspecte tehnice, si nu de cele politice si ar fi de asteptat ca atingerea unui consens politic va fi o sarcina cu mult mai dificila decat partea tehnica", a spus Ambasadorul OSCE la Chisinau.

William Hill a declarat ca alegerile desfasurate in baza formulei OSCE vor fi calificate de organizatiile internationale ca alegeri locale, deoarece Transnistria este parte componenta a Republicii Moldova. "Nu este vorba despre recunoasterea internationala a unui nou subiect al dreptului international", a subliniat Hill.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.