Vrei să studiezi peste hotare? Alege-ți un mentor din cele 23 de țări!/ INTERVIU

Interviu cu Dana Muntean, coordonatorul programului “Mentor Me”, lansat de Gala Studenților Originari din Republica Moldova, realizat de Moldova.ORG.

De ce era nevoie de proiectul Mentor Me?

După ce am organizat prima Gală a Studenților Originari din Republica Moldova, am decis sa mobilizăm toți participanții la gală, prin implicarea lor în diferite proiecte. Una dintre idei a fost să lansăm programul de mentorat global MentorMe. Mi-aș fi dorit ca atunci când pășeam într-o țară nouă, să fi avut șansa de a avea un mentor, poate viața studențească mi-ar fi fost mult mai ușoară, dacă nu trebuia să reinventez roata. M-am gândit că e mult mai simplu să întrebi pe cineva care a trecut prin acea experiență, decât să petreci mult timp în găsirea adevărului în tumultoasa lume a internetului. Pentru ce să petreci ore în șir în căutarea unui răspuns, atunci când îl poți obține într-un minut de la mentorul tău? De aceea, am decis să nu mă limitez la regrete, dar să ajut alți tineri care se confruntă sau se vor confruntă cu aceleași probleme ca și mine. Am fost inspirați de succesul inițiativei de mentorat al Asociației Moldovenilor din Marea Britanie (circa 40 de mentori implicați). Am decis să nu ne limităm doar la Marea Britanie, mai ales că lume care vrea să ajute și are nevoie de ajutor este peste tot.

Din câte țări există deja mentori?
La moment avem peste 120 de mentori înregistrați din 23 țări.

În ce constă mentoratul?
Programul de mentorat constă în discuții, tete-a-tete sau virtuale, dintre un mentor și un mentee în care subiectele următoare pot fi abordate: planurile pentru studii sau de carieră, oportunități pentru dezvoltare personală, experiența și lecțiile învățate de mentori, și integrarea în societatea țării alese pentru studii.E o investiție mică de timp din partea mentorilor, însă poate aduce o valoare adăugată în viitorul tinerilor moldoveni!

Au apărut primii beneficiari? Cine sunt ei?

Primii mentori recrutați au fost participanții Galei Studenților Originari din Republica Moldova, după care am beneficiat și de receptivitatea propriilor prieteni și rețele de peste hotare. Spre mirarea noastră, ne-a fost foarte ușor să găsim mentori. Chiar dacă sunt mega ocupați, vor să ajute bobocii în drumul lor spre noi succese. Avem și primele istorii de succes ale bobocilor care au fost admiși la universități de prestigiu. Unii mentori au fost contactați de peste zece bobecei.

Moldovenii sunt mai solidari peste hotare decât acasă?
Nu pot să fac asemenea generalizări. Depinde de moldoveni. Oameni buni și săritori la nevoie se pot găsi oriunde. Unii care pleacă peste hotare își poartă țara de origine cu mândrie, alții preferă să uite de rădăcinile lor. Celor care le pasă de Moldova, nu uită niciodată de ea și se mobilizează pentru a-și ajuta semenii.

 Cu ce probleme se confruntă de obicei bobocii?
Bobocii se confruntă cu tot felul de probleme, începând cu aplicarea și găsirea finanțării pentru studiile peste hotare până la integrarea în noua societate și găsirea unui job.

Sperăm să avem cel puțin un mentor în fiecare țară în care au emigrat moldovenii. Sperăm ca acest program să fie util bobocilor și să avem cât mai multe istorii de succes. Nu în ultimul rând, îmi doresc ca cât mai multe întâlniri face to face între mentori și boboci să aibă loc. Sper ca acest concept de a-ți ajuta semenii să ia aripi și la noi.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.