Connect with us

Cultură

Vrei să deschizi o afacere în domeniul cultural? Iată 6 instrumente foarte utile

Publicat

pe

Numărul inițiativelor și discuțiilor în țările Parteneriatului Estic a crescut cu 20% pe parcursul ultimilor trei ani. Aceasta este una din primele concluzii ale Programului UE Cultură și Creativitate, lansat în 2015 în șase țări: Georgia, Armenia, Azerbaidjan, Moldova, Ucraina și Belarus.

Programul a avut drept scop susținerea sectoarelor creative și culturale, efectuarea unor cercetări practice, implicarea în elaborarea de strategii și reforme, organizarea instruirilor pentru modernizarea sectorului cultural și oferirea unor oportunități de cooperare culturală internațională, pentru o mai bună înțelegere a rolului culturii.

Realizările programului în Moldova:

  • În 2017 la Chișinău a avut loc Forumul Național Cultural, cu genericul „Orașe creative și durabile: Rolul culturii și creativității în dezvoltarea urban”. Cei peste 100 de participanți de la forum au reprezentat autoritățile locale și naționale, societatea civilă, diverse instituții de cultură, afaceri din sfera creativității și organizații internaționale.
  • 50 de reprezentanți ai Republicii Moldova s-au înregistrat în programul „Europa Creativă”.
  • Raportul privind Dezvoltarea Sectorului Artelor Spectacolului a fost inclus în planul oficial de lucru al Ministerului pentru anul 2017.

Instrumente utile

 

Cercetarea „Artele spectacolului în Republica Moldova: provocări și reforme” este disponibilă în mod gratuit pe site-ul programului. Curatorul și criticul Iulia Popovici a realizat o analiză aprofundată a problemelor și posibilităților artelor spectacolului în Republica Moldova: instituții de teatru, trupe de dans, săli de operă și filarmonici.

Orașe și regiuni creative – acesta este titlul proiectului organizat de Program, în care au luat parte șase orașe mici din țările Parteneriatului Estic. În Moldova, Orhei a fost orașul care a participat în calitate de pilot. Raportul privind experiența Orheiului oferă o mai bună înțelegere a felului în care o localitate mică își poate folosi potențialul creativ în mod eficient.

Rapoartele analitice au fost elaborate de tinerii manageri culturali care au participat în calitate de asociați ai Programului. Aceștia au studiat în cadrul instruirilor organizate de Programul Cultură și Creativitate și au produs la final 6 rapoarte analitice: privind managementul cultural, politicile publice în domeniul culturii, precum și câteva rapoarte privind dezvoltarea infrastructurii sălilor de  concerte, design-ului, auditoriului evenimentelor culturale și predării artelor în școli.

Manualul cu 30 de bune practici privind renovarea și crearea centrelor culturale pornind de la clădiri abandonate de fabrici, gări de trenuri și chiar vapoare. Autorul manualului, Peter Lényi, a adunat 123 de istorii și interviuri în care activiștii povestesc despre provocările, problemele și avantajele renovărilor. Cartea a fost tradusă în limba fiecărei țări a Parteneriatului Estic, iar toate cele 6 versiuni sunt disponibile pe website-ul Programului.

Cartea lui David Parrish „Tricouri și costume: ghid pentru afacerea creativității” este de asemenea tradusă și disponibilă pentru public. Din această publicație managerii de cultură vor afla cum pot face o idee creativă și un produs cultural să fie profitabile.

Funcționalitățile site-ului vor fi disponibile și după încheierea programului: 14 cursuri online pentru manageri culturali, realizate în opt limbi, liste de date și cifre privind impactul economic și social al culturii, precum și 500 de resurse utile pentru cei care sunt în căutare de finanțare, parteneri sau oportunități de instruire.

În afară de acestea, pe parcursul celor trei ani, Programul a organizat 252 de evenimente, au fost publicate 870 de articole, iar pagina de Facebook a acumulat peste 30 de mii de utilizatori.

S-a lansat în presă în toamna lui 2012, la ziarul Timpul, unde a fost reporteră și redactoare adjunctă. S-a alăturat echipei Moldova.org începând cu iunie 2016.

Citește mai departe
Advertisement

Cultură

Single-ul “Perfect”, interpretat de Ed Sheeran, desemnat cântecul preferat al naţiunii britanice

Publicat

pe

De către

Single-ul “Perfect”, interpretat de Ed Sheeran, a fost desemnat “cântecul preferat al naţiunii britanice” din toate timpurile în urma unui sondaj alcătuit de un post de radio, informează luni Press Association citată de Agerpres.

Aproape 30.000 de persoane au participat la un sondaj realizat de postul Smooth Radio şi au fost invitate să voteze pentru alcătuirea All Time Top 500-Topul 500 al celor mai populare cântece din Marea Britanie.

În urma victoriei sale, Ed Sheeran a ocupat în premieră poziţia de lider în acest sondaj ajuns la cea de-a cincea ediţie.

În 2017, George Michael s-a clasat pe primul loc cu single-ul “Careless Whisper”, detronând piesa “Imagine”, interpretată de John Lennon, care a ocupat prima poziţie la precedentele trei ediţii ale topului.

Cântecele incluse în All Time Top 500 au fost difuzate de postul Smooth Radio pe parcursul weekendului prelungit de Bank Holiday, o sărbătoare publică din Marea Britanie, celebrată luni.

Primele 10 poziţii din All Time Top 500 au fost ocupate de următoarele cântece: “Perfect” (Ed Sheeran), “Careless Whisper” (George Michael), “A Different Corner” (George Michael), “I Will Always Love You” (Whitney Houston), “Thinking Out Loud” (Ed Sheeran), “Dancing Queen” (Abba), “Angels” (Robbie Williams), “Life on Mars” (David Bowie), “Someone Like You” (Adele) şi “Go Your Own Way” (Fleetwood Mac).

Citește mai departe

Cultură

”Tânăra sofisticată” a lui Brâncuși va fi scoasă la licitație pentru o sumă uriașă

Publicat

pe

De către

Sculptura ”Tânăra sofisticată” a lui Brâncuși va fi scoasă la licitație de casa de licitaţie Chirstie’s pe 15 mai la New York. Lucrarea a fost evaluată la 70 de milioane de, fiind a doua cea mai valoroasă operă de artă scoasă la licitație în această sesiune.

Statueta “Tânăra sofisticată”, aflată în colecţia “Elizabeth şi Frederick Stafford” va fi scoasă la vânzare pentru prima dată în istorie, ea fiind achiziționată de familia de milionari în 1932 direct de la Brâncuși pentru suma de 5.000 de dolari.

Sculptura din bronz lustruit care o reprezintă pe poeta şi activista anglo-americană Nancy Cunard va fi cea mai scumpă lucrare a lui Brâncuși vândută vreodată la licitație. Anterior, cea mai scumpă lucrare a sculptorului român a fost ”Muza adormită” vândută anul trecut cu 51 de milioane de dolari.

“El e artistul care a schimbat totul. Şi a făcut primii paşi spre arta contemporană. Orice detaliu al sculpturilor lui are o semnificaţie”, se arată în descrierea de pe christies.com.

Citește mai departe

Cultură

Un pod de teatru peste Prut: Teatrul Satiricus „Ion Luca Caragiale” din Chișinău va susține șapte spectacole în România

Publicat

pe

De către

Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni sprijină derularea, în perioada 6-18 mai, a celei de-a II-a ediții a proiectului cultural-artistic „Un pod de teatru peste Prut”.

Evenimentul, care are loc în contextul Centenarului Marii Uniri, constă în susținerea de către actorii Teatrului Național Satiricus „Ion Luca Caragiale” din Chișinău a șapte spectacole la București, două la Giurgiu și unul la Suceava.

„Ciuleandra”, de Liviu Rebreanu; „Nunta”, de Anton P. Cehov; „Totul despre noi”, de Constantin Cheianu; „Made in Moldova!”, de Constantin Cheianu; „Maestrul și Margareta”, de Mihail Bulgakov; „Hamlet”, de William Shakespeare și „Doctor de femei”, de Georges Feydeau sunt piesele de teatru cu care actorii basarabeni îi vor încânta pe spectatori.

Proiectul are drept obiectiv valorificarea și promovarea artei teatrale din Republica Moldova în România.

De asemenea, manifestația va intensifica dialogul dintre actorii din Țară și cei din stânga Prutului și, în contextul organizării spectacolelor în anul Centenarului Marii Uniri, va contribui la conștientizarea importanței unui episod marcant din istoria națională.

Proiectul se încadrează în programul  IEH „Spațiul cultural comun românesc – Centenar Marea Unire 1918-2018.

Citește mai departe