Vrei să deschizi o afacere în domeniul cultural? Iată 6 instrumente foarte utile

Numărul inițiativelor și discuțiilor în țările Parteneriatului Estic a crescut cu 20% pe parcursul ultimilor trei ani. Aceasta este una din primele concluzii ale Programului UE Cultură și Creativitate, lansat în 2015 în șase țări: Georgia, Armenia, Azerbaidjan, Moldova, Ucraina și Belarus.

Programul a avut drept scop susținerea sectoarelor creative și culturale, efectuarea unor cercetări practice, implicarea în elaborarea de strategii și reforme, organizarea instruirilor pentru modernizarea sectorului cultural și oferirea unor oportunități de cooperare culturală internațională, pentru o mai bună înțelegere a rolului culturii.

Realizările programului în Moldova:

  • În 2017 la Chișinău a avut loc Forumul Național Cultural, cu genericul „Orașe creative și durabile: Rolul culturii și creativității în dezvoltarea urban”. Cei peste 100 de participanți de la forum au reprezentat autoritățile locale și naționale, societatea civilă, diverse instituții de cultură, afaceri din sfera creativității și organizații internaționale.
  • 50 de reprezentanți ai Republicii Moldova s-au înregistrat în programul „Europa Creativă”.
  • Raportul privind Dezvoltarea Sectorului Artelor Spectacolului a fost inclus în planul oficial de lucru al Ministerului pentru anul 2017.

Instrumente utile

 

Cercetarea „Artele spectacolului în Republica Moldova: provocări și reforme” este disponibilă în mod gratuit pe site-ul programului. Curatorul și criticul Iulia Popovici a realizat o analiză aprofundată a problemelor și posibilităților artelor spectacolului în Republica Moldova: instituții de teatru, trupe de dans, săli de operă și filarmonici.

Orașe și regiuni creative – acesta este titlul proiectului organizat de Program, în care au luat parte șase orașe mici din țările Parteneriatului Estic. În Moldova, Orhei a fost orașul care a participat în calitate de pilot. Raportul privind experiența Orheiului oferă o mai bună înțelegere a felului în care o localitate mică își poate folosi potențialul creativ în mod eficient.

Rapoartele analitice au fost elaborate de tinerii manageri culturali care au participat în calitate de asociați ai Programului. Aceștia au studiat în cadrul instruirilor organizate de Programul Cultură și Creativitate și au produs la final 6 rapoarte analitice: privind managementul cultural, politicile publice în domeniul culturii, precum și câteva rapoarte privind dezvoltarea infrastructurii sălilor de  concerte, design-ului, auditoriului evenimentelor culturale și predării artelor în școli.

Manualul cu 30 de bune practici privind renovarea și crearea centrelor culturale pornind de la clădiri abandonate de fabrici, gări de trenuri și chiar vapoare. Autorul manualului, Peter Lényi, a adunat 123 de istorii și interviuri în care activiștii povestesc despre provocările, problemele și avantajele renovărilor. Cartea a fost tradusă în limba fiecărei țări a Parteneriatului Estic, iar toate cele 6 versiuni sunt disponibile pe website-ul Programului.

Cartea lui David Parrish „Tricouri și costume: ghid pentru afacerea creativității” este de asemenea tradusă și disponibilă pentru public. Din această publicație managerii de cultură vor afla cum pot face o idee creativă și un produs cultural să fie profitabile.

Funcționalitățile site-ului vor fi disponibile și după încheierea programului: 14 cursuri online pentru manageri culturali, realizate în opt limbi, liste de date și cifre privind impactul economic și social al culturii, precum și 500 de resurse utile pentru cei care sunt în căutare de finanțare, parteneri sau oportunități de instruire.

În afară de acestea, pe parcursul celor trei ani, Programul a organizat 252 de evenimente, au fost publicate 870 de articole, iar pagina de Facebook a acumulat peste 30 de mii de utilizatori.

Lucrez în jurnalism din 2012 și am învățat meseria din practică, pe teren. Am preluat Moldova.org în calitate de manageră în 2016 și de atunci am reușit nu doar să creștem echipa, ci și să transformăm radical forma și menirea redacției. Mă mândresc cu o echipă feministă, care ține pasul cu trendurile internaționale, practicând jurnalismul constructiv și de soluții. Depun efort pentru ca Moldova.org să se asocieze și colaboreze cu organizații de la noi și internaționale, care împărtășesc aceleași valori. Asta pentru că noi facem mai mult decât jurnalism, noi construim o comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.