VOX // Cum văd tinerii din statele post-sovietice CORUPȚIA

Cetățenii Republicii Moldova protestează deja două săptămâni la rând împotriva sistemului judiciar politizat, coaliției PD-PSRM și corupției. Cea din urmă reprezintă o povară înaltă în peste 2/3 din cele 180 de țări incluse în clasamentul Indicele Percepției Corupției (IPC) pentru anul 2017. În pofida încercărilor de a combate acest fenomen, eforturile multor țări sunt insuficiente, iar rezultatele atinse – modeste. Moldova înregistrase un scor al IPC de 31 puncte, plasându-se pe locul 122.

În acest context, reportera Moldova.org, Georgeta Carasiucenco, a discutat cu mai mulți activiști din Kazahstan, Azerbaidjan, Georgia, Ucraina și Belarus, țări apropiate de poziția IPC a Republicii Moldova în clasamentul Transparency International. Cum se simte și se vede corupția la ei acasă, citiți în VOX-ul de mai jos:

Edin Pașovici, designer graphic

Bosnia și Herțegovina – IPC 38

„În țara noastră e o anarhie totală. Avem trei portaluri de știri, fiecare dintre ele dedicate câte unui grup de naționaliști. Niciunul dintre aceste grupuri nu reprezintă majoritatea societății. Fac ce vor, fără să fie controlați de cineva. De exemplu, ceea ce mă miră mai mult, sunt politicienii care vin din sate mici. Nu este vorba despre persoane cu un nivel înalt de inteligență, ci de oameni care abia au absolvit școala primară. Unul dintre ei a furat milioane și vorbește deschis despre asta, pentru că nu este suficient de deștept ca să ascundă faptul că fură. Când a fost chemat la judecată, a negat totul. Iar acolo n-au putut găsi suficiente dovezi ca să demonstreze furtul și a fost eliberat. Asta este situația.”

Emin Vali

Azerbaidjan –  IPC 31 

„Corupția în Azerbaidjan este cam așa: dacă ai nevoie de un document de la municipalitate și vrei să-l obții conform regulilor, trebuie să aștepți multe ore, timp de mai multe zile. Dacă vrei să-l obții repede, trebuie să plătești o suprataxă, fără ca acești bani să fie înregistrați undeva.

Așa mi s-a întâmplat mie: aveam nevoie de un certificat pentru angajator, de la municipalitatea din Baku, unde locuiesc. Am mers să-l obțin legal. Funcționarul, care trebuia să-mi elibereze acel certificat, mi-a zis să vin a doua zi. A doua zi, iar a refuzat să mi-l elibereze, pe motiv că e ocupat. Până la urmă, i-am dat bani în mână, căci nu mai aveam timp de pierdut pentru documente.

În plus, bugetul țării e ținut în secret de guvernare. Noi credem că ar fi bine ca să ni se arate măcar o statistică despre câți bani au cheltuit pentru drumuri, echipamente sau facilități.”

Igor Krechkevych

Ucraina – IPC 30

„Cum se simte corupția? Simplu, cine a mers vreodată pe drumurile noastre știe ce înseamnă corupție. Drumurile noastre se distrug în câțiva ani. Șoseaua va fi întotdeauna mai îngustă, iar stratul de asfalt mai subțire decât se poate vedea în documentele de licitație pentru companiile care prestează servicii de construcție a șoselelor.”

Maral

Kazahstan – IPC 31

„Dacă deschideți harta Kazahstanului și vă uitați de la Nord la Sud, să știți că pe măsură ce ochii coboară spre sudul țării, pe atât corupția e mai puternică în regiuni. Eu trăiesc în nordul țării, unde actele de corupție se fac pe ascuns. La Sud, se vorbește deschis despre câți bani trebuie să dai pentru un anumit serviciu, iar asta nu este taxă de stat.

Mi-aduc aminte de un caz. În 2015, un șef de comisie militară cunoscut a fost arestat pentru mită. Nu era o sumă prea mare, vreo mie de dolari. Dar știți, oamenii în Petropavl au salarii mici, cam 250-300 dolari e salariul mediu.”

Nino, designer web

Georgia – IPC 56

„Sunt din Georgia și-mi este greu să vorbesc despre corupție, pentru că adolescența mea a fost în anii ’90, când corupția era foarte înaltă. Poliția era la fiecare colț și era ceva normal să fii oprit pe stradă de către poliția rutieră, să dai permisul de conducere cu bani în el și să mergi liniștit mai departe.

Nu puteai intra la universitate sau merge la spital, fără să dai bani profesorilor sau medicilor. După revoluție, acest tip de corupție a dispărut. Despre corupția la nivel înalt nu pot să vorbesc. Nu am auzit ca cineva din marii demnitari să fie descoperiți că ar participa la acte de corupție. Aș putea spune că, în ziua de azi, nu avem corupție.”

Iurii Macarov

Belarus – IPC 44

„La noi faci închisoare pentru corupție. Probabil din cauza asta nu prea cunosc cazuri anume. Poate doar faptul că în unele cazuri, când te adresezi la vreo instituție, viteza de răspuns sau soluționarea problemei poate fi diferită de la om la om. Sau din presă auzim că cineva a fost arestat și pedepsit cu închisoarea, poate fi chiar și vreun demnitar de stat. Se mai zice că arestările au cauze politice. Dar nimeni nu știe sigur care este motivul arestărilor.”

VOX-ul a fost realizat în perioada 01 – 03 iunie 2018, la Minsk, unde a avut loc Hackathonul societății civile, unde erau prezenți circa 60 de activiști civici din Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Ucraina, Belarus și Republica Moldova. Aceștia au creat diverse aplicații, care au scopul să soluționeze unele probleme a țărilor în care locuiesc.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.