Connect with us

Reportaje

(VOX) Cum e să fii femeie în Moldova? (Partea I)

Publicat

pe

Astăzi se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Femeii, marcată pentru prima dată pe 19 martie 1911 în Germania, Austria, Danemarca şi în alte câteva ţări europene. Data a fost aleasă de femeile germane,  când, la aceeaşi dată, în 1848, regele Prusiei a trebuit să facă faţă unei revolte armate şi a promis că va face o serie de reforme, inclusiv introducerea votului pentru femei. 

Astăzi, cu mici excepții, Republica Moldova este deocamdată repetentă la asigurarea egalității de gen, iar despre cum este să fii femeie în această știu cel mai bine tot femeile. 

***

Sursa: Facebook

Vlada Ciobanu, activistă civică

Ţin minte, când eram adolescentă, mai mulţi mi-au spus: fetele nu ascultă aşa muzică. Eu ascultam tot felul de heavy metal şi adormeam cu Sepultura, Soufly şi formaţii cu videoclipuri înfricoşătoare. Am avut momente când am râs de prejudecăţile existente în societate, am avut altele (destul de multe) în care am început să mă gândesc că poate totuşi eu nu înţeleg ceva în orânduiala existentă şi trebuie să mă conformez.

Să fii femeie cu studii superioare în Moldova, să vii dintr-o familie şi un mediu ceva mai deschis la minte şi să îţi construieşti de nevoie un caracter mai puternic face ca lucrurile să nu fie atât de grele, ba chiar destul de multe oportunităţi sunt. În acelaşi timp, treptat începi să observi când bărbaţii te întrerup; când spui idei, iar ei le repetă şi îşi asumă merite; când bărbaţii vin şi încep să îţi explice, pentru că eşti femeie şi nu înţelegi deodată (evident!). Iar când îi confrunţi, observi reacţiile absente ale atâtor alte femei cu potenţial. Încetezi să mai glumeşti despre un om şi o femeie şi încerci să ridici nivelul umorului. Asculţi istorii ale atâtor femei despre cum sunt plătite mai puţin, hărţuite la locul de muncă sau pe stradă şi nu înţelegi de ce noi nu discutăm despre asta mai mult.

Apoi am aflat că să fii femeie necăsătorită în Moldova este un impediment pentru a fi preşedinte. În general, când te apropii de 30 trebuie să ai ori soţ (şi repede-repede un copil), ori măcar maşină. Iar lumea spune că mai bine divorţezi decât să alegi să nu te căsătoreşti. Când te căsătoreşti, trebuie să te arăţi mai prostuţă, pentru că nimănui nu îi place să fie provocat. Şi astea sunt doar câteva din sfaturile penibile pe care poţi să le mai primeşti din cele mai bune intenţii. Din fericire, tot mai mulţi oameni călătoresc, citesc, discută, gândesc şi înţeleg că nu există reguli şi formule pentru a trăi, dar fiecare îşi construieşte rolul său în societate, nu cel impus de religie, tradiţie sau de semeni. Dacă nu suntem chiar pe calea ce bună, cel puţin pe o potecă.

***

Sursa: Facebook

Polina Ceastuhina, președinta Organizație GenderdocM

Să fii femeie în Moldova este cel puţin confuz. Dacă eşti prea sexy eşti curvă, dacă nu eşti prea sexy atunci eşti frigidă. Dacă îţi place make-up-ul eşti superficială, dacă nu – atunci eşti prea băieţoasă. Nu faci sport eşti o lenoasă, faci sport – ai grijă să nu-ţi creşti muşchi. Ni se spune că putem fi orice dorim să fim, însă dacă o femeie doreşte să fie Preşedinta, i se zice că nu este destul de competentă pentru că nu are bărbat, nu are copii, nu merge la biserica, etc. Pentru mine de a fi o femeie în Moldova aşa cum eu mă percep şi vreau să mă exprim, ci nu cum societatea îmi dictează, continuă să fie un act de revoluţie.

***

Sursa: Facebook

Cătălina Molodoi, ofițer comunicare „Coaliția Națională Viața fără Violență în Familie”

Mergeam o dată cu bicicleta pe stradă Armenească, chiar prin faţa Pieţei Centrale. O maşină mi-a cedat trecerea, conform regulamentului. Şi, la un moment dat, un nene cu un aspect specific textului care va urma, îi strigă înfuriat şoferului care mi-a cedat: „Şi-i uai cu tini? Ai făcut loc lu o muiere!”. Am avut un sentiment foarte confuz… Pe de o parte am simţit o bucurie intensă, conştientizarea că am norocul să trăiesc într-un alt mediu, că îmi este atât de străin acest tip de tratament, că vorbesc de pe poziţii de egalitate de gen cu absolut toţi bărbaţii din anturajul meu – şeful, colegii, prietenii, cunoscuţii mei… Nici nu se pune problema… Şi m-a copleşit o tristeţe profundă că acest bărbat, cel mai probabil, are o soţie, poate o fiică sau mai multe, şi mama tot… Şi că astfel de bărbaţi îs muuuulți. Am avut acea tristă realizare că trăiesc într-o comunitate mai îngustă, iar în afară ei realitatea este alta şi strigător la cer de tristă. În acest secol XXI, bărbaţi lipsiţi de cultura comunicării, empatie, respect (acest cuvânt uzat, dar cu o semnificaţie fără preţ), gândire critică în Republica Moldova încă reprezintă un segment reprezentativ.

***

Sursa: Facebook

Victoria Apostol-Marius, co-fondatoarea Grupului de Inițiative Feministe din Moldova

Să fii femeie în Moldova nu este ușor, sunt o mulțime de presiuni sociale cărora trebuie să le faci față. Mai mult, să-ți găsești un job potrivit în Moldova e la fel de greu. Job-urile disponibile pentru femei în Moldova se limitează la poziții de secretare, educatoare, învățătoare. Nu sunt profesii rele, dar sunt plătite foarte prost. Piața muncii în Moldova e masculinizată și feminizată, adică un gen de profesii sunt accesibile doar femeilor, iar altele – doar bărbaților. Ori, asta înseamnă limitare. De mici creștem cu limitări în ceea ce putem fi și ceea ce putem face.

Să fii femeie în Moldova înseamnă să fii în riscul de a intra într-o relație agresivă sau să fii agresată în familie, la muncă. Femeile din Moldova sunt așteptate să se comporte docil, obedient, să fie răbdătoare, să plece capul și să tacă. Iar dacă refuză să facă asta – sunt rele și curve. Cam așa.

Totuși, chiar dacă am oferit un răspuns care scoate la iveală în mare parte dificultățile de a fi femeie în Moldova, aș dori să menționez că sunt și aspecte pozitive. De exemplu, femeile au libertățile și drepturile garantate în Constituție și alte legi, ceea ce le permite să se implice în viața socială, politică și economică a țării la nivele diferite. În Moldova, există spațiu de creație și de manifestare. Suntem o țară încă în tranziție și cred că acum e momentul ca femeile să se implice mai mult și să aibă un rol determinat în influențarea situației din Moldova.

***

Sursa: Facebook

Diana Guja, autoarea blogului alobebe.md, activistă civică

Să fii femeie în Moldova înseamnă să alegi. Să alegi între a fi docilă și la locul tău sau de a fi obraznică și revoltată. Calea de mijloc nu există. Nu acum. De ce? Pentru că viața femeii este în continuare reglementată de tradiții și norme învechite.

În fiecare zi ți se pun întrebări deplasate. În fiecare zi ți se sugerează sau recomandă cum trebuie să fii, ce să spui, cum să te porți, cu ce să te îmbraci. În fiecare zi trebuie să treci un test. Testul „conform”.

Să fii femeie în Moldova e periculos. De altfel, să fii femeie e periculos cam peste tot în lume. O femeie are mai mari șanse să fie bătută de partenerul ei de viață. O femeie are mai mari șanse să fie omorâtă de către partenerul ei de viață. O femeie are mai mari șanse să fie violată. O femeie are mai mari șanse să rămână fără lucru. O femeie are mai mari șanse să nu aibă nicio șansă.

Cel mai strașnic, însă, este că atunci când ești femeie în Moldova, nici nu știi că poți alege. Nu știi că ai drepturi. Nu știi că poți spune „nu”. Nu știi că sunt oameni care pot și vor să te susțină. Nu știi că dincolo de ceea ce vezi în jurul tău, dincolo de supunere, dincolo de dependență, dincolo de deznădejde, este și altă viață. O viață în care poți fi stăpână pe ceea ce ești.

S-a lansat în presă în toamna lui 2012, la ziarul Timpul, unde a fost reporteră și redactoare adjunctă. S-a alăturat echipei Moldova.org începând cu iunie 2016.

Citește mai departe
Advertisement

Politică

AntiTeza: „Este sau nu întemeiată decizia CEC-ului de a respinge înregistrarea grupului de inițiativă AntiMixt?”

Publicat

pe

De către

CEC-ul a respins pentru a doua oară înregistrarea grupului antimixt. Decizie susținută de 6 membri ai comisiei. Înainte de a lua o decizie, Cec-ul a consultat Comisia Juridică a Parlamentului. Din ea face parte și Sergiu Sârbu, unul din autorii Proiectului de lege privind sistemul electoral mixt.

Cât de întemeiată este decizia CEC-ului din punct de vedere juridic?

Ștefan Gligor, președintele Grupului de inițiativă AntiMixt, ne oferă o anititeză.

Citește mai departe

Diverse

AntiTeza: „Canalul Iași-Ungheni va transporta gaz rusesc”

Publicat

pe

Komsomoliskaia Pravda publică un articol părtinitor cu titlul „Noi avem gaz din Europa: Va putea R. Moldova să renunțe la gazul rusesc?”

Autorul scrie că Gazprom a anunțat despre rezilierea contractelor cu Ucraina și despre stoparea tranzitului gazului rusesc către Europa.

Roman Chirca, directorul Institutului Economiei de Piață, infirmă aceste informații.
„Este un bluf (cacealma) politic. Este o frustrare politică (a Rusiei) în urma deciziei arbitrajului de la Stockholm, care a dat câștig de cauză părții ucrainene. În primul rând, Federația Rusă este total dependentă de livrările de gaze către Uniunea Europeană, care este sursa principală de venit. În momentul în care nu au cum livra și nu vor livra către Uniunii Europene gaze, Gazprom este practic falimentar”.

KP: „Volumul planificat prin gazoductul Ungheni-Iași nu este suficient pentru Republica Moldova. […] În ceea ce privește prețul combustibilului albastru, în cazul livrării sale din vest, expertul a spus că ar putea fi puțin mai mare”.

EXPERȚII SUNT DE ALTĂ PĂRERE

Dionis Cenușă, director Program „Securitate energetică” în cadrul Centrului Analitic „Expert-Grup” spune că România poate produce suficient gaz pentru consumul propriu și respectiv să exporte în Republica Moldova.

Roman Chirca, directorul Institutului Economiei de Piață, consideră că capacitatea gazoductului este mult mai mare decât necesitățile Republicii Moldova. „Gazul românesc nu este mai scump. Gazul românesc se află la o distanță maxim 300-400-500 km de Republica Moldova. Gazul rusesc se află la o distanță de peste 5 mii de km. Există o diferență în preț, care este evidentă în favoarea gazului românesc. În plus, România este prima țară din Uniunea Europeană, care are cel mai mare grad de independență în ceea ce ține utilizarea gazului”.

KP: Gazul va fi mai degrabă rusesc, atunci când va funcționa gazoductul „Turkish Stream”. Acest gaz rusesc ne va costa mai mult, pentru că ne înconjoară. România nu ne va exporta gazul ei, întrucât abia face față necesităților sale de gaz.

Dionis Cenușă, director Program „Securitate energetică” în cadrul Centrului Analitic „Expert-Grup” a menționat că România este interconectată și se interconectează și mai mult la piața europeană de gaze. „Pe lângă capacitățile pe care ea le are din propriile surse naturale, România va putea și poate în orice moment să cumpere gaze adițional de pe piața europeană. Ceea, ce va veni prin conducta Iași-Ungheni-Chișinău, ar putea fi nu doar românesc, dar și gaz european. Nu mă refer la originea gazului care poate fi din Rusia, din Azerbaidjan, care poate fi și din alte țări exportatoare. Mă refer la cine vinde gazul, cine este distribuitorul. Iar distribuitorul, desigur că, va fi compania din România, cu care se va semna contract pentru achiziționarea gazului românesc pentru consumul moldovenilor.”

Roman Chirca, directorul Institutului Economiei de Piață: „Nu există sens economic în livrarea gazului rusesc prin România”.

Citește mai departe

Cetățenie română

AntiTeza: Komsomoliskaia Pravda manipulează

Publicat

pe

Komsomoliskaia Pravda publică un articol tendențios cu titlul „Moldova ar putea renunța la dubla cetățenie”.

Articolul conține informații a căror sursă nu este menționată sau este falsificată.

Autorul menționează că jurnaliștii au obținut cifre de la Autoritatea Națională pentru Cetățenie, însă nu menționează sursa. Informația a fost preluată de pe site-ul de știri noi.md, instituție certată cu Codul Deontologic al Jurnalistului.

În articol este citată și o „angajată a unei agenții din Capitală”. Deși aceasta oferă informații publice, numele ei nu este menționat.

„Potrivit EUROSTAT, aproape 500 mii de cetățeni ai Moldovei au primit pașapoarte românești”. Cifra de 500 de mii de cetățeni nu a fost calculată de EUROSTAT, ci de echipa cetatenie.ro care a realizat o statistică cu privire la numărul de dosare soluționate.

„Statistica cuprinde perioada 1991-2014, compilând statistici proprii, dar și statistici oferite de către rapoartele Fundației SOROS. Astfel, din datele înregistrate reiese că aproximativ 445 000 de cetățeni moldoveni au redobândit cetățenia română până pe 30.12.2014”, scrie site-ul cetatenie.ro

De aici, materialul publicat de Komsomoliskaia Pravda ia o altă întorsătură. Este abordat subiectul dublei cetățenii a funcționarilor publici.

Se face uz de legea 273-XVI din 2008 prin care au fost impuse restricţii la ocuparea funcţiilor publice pentru persoanele care deţin mai multe cetăţenii, inclusiv cetăţenia României. Autorul spune că legea a fost abrogată la sfârșitul anului 2009 la inițiativa fostului prim-ministru Vlad Filat și a fost susținută de majoritatea parlamentară a Alianței pentru Integrare Europeană. În realitate, legea a fost abrogată după ce ministrul Justiției de atunci, Alexandru Tănase, a depus o cerere la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) împotriva Republicii Moldova. După un an de a sesizare, Curtea a constatat în unanimitate încălcarea de către Guvernul Republicii Moldova a Convenţiei Europene pentru Apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor Fundamentale, potrivit Ministerului Justiției.

Autorul îl citează pe deputatul român Eugen Tomac care îi numește ipocriți pe deputații cu cetățenie română.

„Ceea ce mi se pare mie ipocrit este următorul lucru: 64 de parlamentari de la Chișinău dețin și cetățenia română. Din 101, 64 sunt cetățeni ai României. Deci, mai mult de jumătate plus unu sunt cetățeni ai României. Dacă acești oameni ar fi cinstiți cu ei înșiși și ar vota așa cum au declarat atunci când au depus jurământul, n-ar fi existat nici o problemă”, a declarat deputatul pentru 10tv.md.

Abia aici apare legătura dintre titlu și text.

În continuare, opiniile a 3 „experți” întăresc declarația politicianului român și susțin ideea generală:

„Moldova ar putea renunța la această practică”

Expertul Anatol Țăranu a adăugat că „dacă socialiștii vor câștiga alegerile, vor introduce niște restricții în acest sens”.

Nu se menționează că unii deputați PSRM sunt și cetățeni români.

De Ziua Națională a României, membrii Partidului Liberal au felicitat socialiștii.

„Articolul este manipulator. Titlul induce în eroare și chiar, așa spune, conține o afirmație falsă.„Moldova poate renunța la dubla cetățenie” se bazează doar pe opiniile unor experți și nu este vorba despre nici un proiect oficial. Deci nu se pune problema că Moldova ar putea renunța la dubla cetățenie, deoarece la nivel oficial această chestiune nu este pe agenda autorităților statului – nu există un proiect de lege în acest sens sau vreo altă inițiativă.

De asemenea, titlul induce în eroare și prin faptul că nu se precizează că, dacă se va renunța la cetățenia dublă, asta va viza doar persoanele care decid ceva în stat. Dacă citesc doar titlul, miile de oameni din Moldova care au și cetățenia altor țări, pot intra în panică. Putem presupune că asta și-au dorit autorii – să atragă atenția asupra articolului și să-i facă pe cât mai mulți cititori să-l deschidă.

Acest truc însă nu funcționează pe termen lung. Cititorii își dau seama, cu timpul, că sunt înșelați și renunță să mai acceseze.”

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele Știri

Politică3 ore în urmă

Igor Dodon a avut o întrevedere neplanificată cu președintele Recep Tayyip Erdogan pe aeroportul din Istanbul

Igor Dodon a anunțat astăzi că a avut o întrevedere neplanificată cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan pe aeroportul din...

Social4 ore în urmă

Peste 200 de autospeciale au intervenit pe drumurile naționale. Șoferii sunt îndemnați să amâne planurile de călătorie

Drumurile publice naționale din țară sunt practicabile, dar se circulă în condiții de iarnă. Ministerul Economiei și Infrastructurii anunță că...

Social4 ore în urmă

Ședință de urgență la primăria Chișinău în legătura cu vremea: Rămânem la posturi

Primarul general interimar Silvia Radu a convocat în ședință comandamentul de iarnă de la primărie. ”Evenimentele meteo extreme vor continua....

Social1 zi în urmă

Un funcționar din Găgăuzia, amendat cu 20 mii de lei pentru că a refuzat să treacă testul de alcoolemie

Șeful departamentului relații externe din cadrul Comitetului Executiv al UTA Găgăuzia, Vitalii Vlah, a primit o amendă de 20 de...

Economie1 zi în urmă

Air Moldova a semnat acord cu Fly Dubai. Pasagerii vor putea călători spre încă 95 de destinaţii din 44 de ţări

Pasagerii companiei Air Moldova au posibilitatea de a călători spre  încă 95 de destinaţii din 44 de ţări din Europa,...

Social2 zile în urmă

Dorin Ciornîi, numit în funcţia de director interimar al Regiei Transport Electric Chişinău

Primarul general interimar al municipiului Chișinău, Silvia Radu, l-a numit în funcţia de director interimar al ÎM „Regia Transport Electric...

Politică2 zile în urmă

Moțiunea simplă înaintată vicepremierului Iurie Leancă a picat

Deputații au respins, în ședința de astăzi, moțiunea simplă asupra politicii  interne și externe în domeniul integrării europene, realizate de...

Advertisement

Opinii