Connect with us

Diaspora

Votul electronic, o necesitate a moldovenilor de peste hotare

Săptămâna trecută, emigranții moldoveni din 11 țări au înaintat un demers către autoritățile de stat prin care au cerut instituirea unui Minister al Diasporei precum și accelerarea implementării procedurii de vot electronic și introducerea votului prin corespondență care, potrivit acestora, va contribui în mod esențial la creșterea numărului de votanți în afara țării și va permite emigranților moldoveni exercitarea dreptului constituțional la vot.

Publicat

pe

Săptămâna trecută, emigranții moldoveni din 11 țări au înaintat un demers către autoritățile de stat prin care au cerut instituirea unui Minister al Diasporei precum și accelerarea implementării procedurii de vot electronic și introducerea votului prin corespondență care, potrivit acestora, va contribui în mod esențial la creșterea numărului de votanți în afara țării și va permite emigranților moldoveni exercitarea dreptului constituțional la vot.

„cine vrea, caută mijloace, cine nu vrea – caută motive”

Astfel, 29 de asociații ale diasporei, care au semnat acest demers, susțin necesitatea implementării acestor forme de vot. Părerile moldovenilor însă par a fi împărțite în aceea ce privește metodele moderne de exercitare a dreptului de vot. Ala Mândâcanu, președintele comunității moldovenilor din Quebec, a declarat pentru Moldova.ORG că opiniile moldovenilor în acest sens diferă totuși. „Noi am semnat o petiție privind votul prin corespondență. Cu votul electronic opiniile diferă, majoritatea nu au încredere, se tem de falsificări. Eu una sunt convinsă că dacă Brazilia a reușit, vom reuși și noi. Dacă se creează un sistem securizat, cu un centru de control dublură (în România sau SUA) cred că nu ar fi probleme. În cazul în care fiecare votant aplică din timp și primește un număr individual de identificare, votul poate decurge în condiții de maximă securitate. Cine vrea, caută mijloace, cine nu vrea – caută motive”, a declarat Ala Mândâcanu.

La fel, Ala Mândâcanu a mai concretizat că trebuie mai întâi de toate să fie pus la punct registrul alegătorilor și să se elibereze cardul de alegător fiecărui cetățean RM cu drept de vor. Potrivit ei, atunci vor putea fi evitate falsificările din liste. „Aici, la Montreal, am văzut cum se dadeau carduri de alegatori senegalezilor. La comunitate au venit reprezentanti de la ambasade și eliberau cu semnătură carduri (sau cartele, sau certificate, nu contează denumirea) cu semnătura senegalezilor stabiliți în Canada. Cred ca Republica Moldova poate și trebuie să facă acest efort. Orice cetățean RM ar aplica cu plăcere pentru card (arată ca orice card bancar, cu dungă de protecție). Asta e mult mai important. Atunci, cu acest card, s-ar putea asigura un vot securizat, chiar și electronic. Ca la bancă”, a mai adăugat aceasta.

Chiril Tișcic, președintele Asociației moldo-române „Mihai Eminescu” din Elveția este de aceeași părere. Acesta se declară Pro în cazul implementării formelor moderne de vot. „Suntem o țară mică, prea săracă pentru a-şi permite consulate în mai multe orașe mari ale uneia și aceleiași țări. În schimb, avem resurse umane suficient de competente pentru a pune la punct acest sistem de votare. Avantajul e clar : o mai mare participare la votare va spori sensibil reprezentativitatea puterii”, a mai spus președintele asociației citate.

Iurie Ciocan: Se lucrează în acest sens…

Solicitat de Moldova.ORG, președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Iurie Ciocan, susține că se lucrează în acest sens și că problema este discutată de fiecare dată în fracțiunile parlamentare, însă este necesar, în mod evident, ca decizia să fie adoptată în Parlament, după care se va putea trece în mod direct la implementare. „Noi promovăm ideea implementării acestor modalități de vot”, a declarat Iurie Ciocan, adăugând că în practica internațională se utilizează pe larg și cu succes ambele modalități de vot.

În ceea ce privește însă credibilitatea acestora, Iurie Ciocan e de părere că acest lucru depinde de persoană. Potrivit lui, cetățenii care acceptă Internetul și sunt utilizatori activi, sunt pentru votul electronic, pe când cei care sunt obișnuiți cu formele tradiționale, în scris, vor opta pentru votul prin corespondență. În context, președintele CEC mai spune că în primul rând trebuie să existe o certitudine și o încredere din partea cetățenilor în ceea ce privește aceste forme de vot. „Orice inovație care vine în sfera electorală trebuie să aibă o credibilitate de aceea este necesară o precauție maximă în construirea acesteia”, a conchis Iurie Ciocan.

Citește mai departe
Advertisement

Diaspora

Programul „Mărțișor de acasă” se va desfășura în diasporă

Publicat

pe

De către

La început de primăvară, Guvernul Republicii Moldova prin intermediul Biroul relații cu diaspora (BRD) din cadrul Cancelariei de Stat în colaborare cu ambasadele Republicii Moldova și asociațiile din diasporă organizează programul cu genericul „Mărțișor de acasă”.

„Mărțișor de acasă”, program guvernamental dedicat diasporei Republicii Moldova, se va desfășura în conformitate cu planul de acțiuni pentru anii 2016-2018 privind implementarea Strategiei naționale „Diaspora – 2025”, în care este prevăzut elaborarea și implementarea programelor destinate menținerii identității naționale, culturale și lingvistice.

Programul are drept scop consolidarea diasporei, promovarea tradițiilor și a imaginii pozitive a Republicii Moldova peste hotare prin intermediul „Mărțișorului”, precum și păstrarea legăturilor emoționale, culturale și de identitate ale cetățenilor Republicii Moldova stabiliți peste hotare cu țara de origine.

Programul se planifică a fi organizat în țările unde există un număr mare de cetățeni ai Republicii Moldova, dar la solicitările cărora BRD, anterior, nu a dat curs: Olanda or. Haga (03 martie), Belgia or. Bruxelles (04 martie), Grecia or. Atena (11 martie), România or. București (24 martie) și Spania or. Barcelona (25 martie).

În cadrul evenimentului, se vor desfășura ateliere tematice de lucru care vor include tehnici de confecționare a mărțișoarelor, iar trupa Alex Calancea Band din Republica Moldova va susține un program artistic, care va include un proiect inedit gândit, special, pentru diasporă.

Citește mai departe

Diaspora

Moldovenii de peste hotare vor putea efectua plăți online prin „Paynet service”

Publicat

pe

De către

Biroul relații cu diaspora (BRD) din cadrul Cancelariei de Stat a semnat astăzi, 06 februarie, un Contract de colaborare cu Compania „Paynet service” – o societate nebancară care prestează servicii de emitere a monedei electronice și plăți.

În baza prezentului Contract vor fi promovate serviciile prestate de către Compania „Paynet service”, oferte care vor veni în ajutorul cetățenilor Republicii Moldova care se află peste hotarele țării, în a efectua plăți online pentru bunuri și servicii din Republica Moldova, precum și plăți în beneficiul persoanelor fizice, care sunt utilizatori ai portofelelor electronice/conturilor „Paynet service”.

De asemenea, Contractul prevede ca „Paynet service” să transmită către BRD, materiale de ordin informativ privind activitatea sa și să ofere consultații necesare, iar BRD, la rândul său, va transmite aceste informații în cadrul evenimentelor pe care le organizează cu reprezentanții diasporei Republicii Moldova din afara țării.

Citește mai departe

Diaspora

A fost creat Consiliul Național al Diasporei din Canada

Publicat

pe

De către

Asociațiile obștești ale diasporei Republicii Moldova au decis crearea Consiliului Național al Diasporei din Canada (CNDC). Decizia de constituire a fost luată la 20 ianuarie, în orașul Montréal, unde a avut loc o masă rotundă a asociațiilor diasporei din Canada.

CNDC a fost creat pentru a armoniza și coordona activitățile asociațiilor obștești ale diasporei și grupurilor comunitare în sporirea eficienței și vizibilității activităților culturale și economice naționale.

De asemenea, noul consiliul va menține relații permanente cu Republica Moldova, va coopera pe orizontală cu Biroul Relații cu Diaspora din cadrul Cancelariei Stat (BRD) și Ambasada Republicii Moldova în Canada, cu alți parteneri instituționali din Republica Moldova și Canada.

Proiectul, inițiat de reprezentanta diasporei Ala Mîndîcanu, doctor în științe economice, expert în comunicare, președinta Asociației Comunitatea Moldovenilor din Québec a fost susținut de către Biroul pentru Relații cu Diaspora și finanțat de către Organizația Internațională pentru Migrație (OIM), Misiunea în Moldova.

La Masa rotundă a asociațiilor diasporei canadiene au fost prezenți reprezentați din sectorul asociativ din Montréal, Edmonton, Calgary, Laval ș.a.

Cei peste 30 de participanți la întrunire au povestit despre realizările asociațiilor lor și au menționat necesitatea colaborării și comunicării eficiente între asociații.

Consiliul Național al Diasporei din Canada își va începe activitățile joi, 25 ianuarie 2018, când se va întruni la prima sa ședință pentru a discuta Programul de activitate pentru 2018-2019. Doamna Ala Mîndîcanu a fost aleasă prin consens ca Gestionar al CNDC.

Evenimentul s-a desfășurat grație Programului guvernamental „Grupurile de Excelență ale Diasporei”, parte a programului DIASPORA ENGAGEMENT HUB, care este implementat de BRD și OIM Moldova, în cadrul proiectului „Consolidarea capacităților de dezvoltare a Moldovei prin crearea parteneriatelor dintre diasporă și țara de origine”, finanțat de Fondul pentru Dezvoltare Internațională al OIM.

Citește mai departe
Advertisement moldova.travel

Ultimele Știri

Social22 de minute în urmă

Când va începe reparația clădirii Președinției

Lucrările de reparație a clădirii Președinției Republicii Moldova, care a fost distrusă în urma acțiunilor din aprilie 2009, vor începe...

Social3 ore în urmă

Parlamentul va organiza un atelier de confecționare a mărțișoarelor

Deputații, însoțiți de copii și nepoți, alături de copiii din raioane vor participa miercuri, 21 februarie, la atelierul de creație...

Social3 ore în urmă

RISE Moldova va depune o plângere la Procuratură privind acțiunile de intimidare făcute de reprezentanții “Caritate.md”

RISE Moldova va depune o plângere la Procuratură Generală referitor la acțiunile de intimidare în lanț, presiuni și atac la...

Externe4 ore în urmă

O femeie s-a electrocutat în timp ce îşi făcea un selfie în cadă

O femeie în vârstă de 42 de ani s-a electrocutat în baia din casa ei din Moscova când mobilul cu...

Social4 ore în urmă

O moldoveancă de 19 ani, dată în căutare internațională, extrădată din România în R. Moldova// VIDEO

O tânără de 19 ani din ţara noastră, dată în căutare internațională pentru trafic de ființe umane, a fost extrădată...

Economie5 ore în urmă

Producători și procesatori de fructe, nuci și miere participă într-o misiune de afacere în Emiratele Arabe Unite

Asociația Moldova Fruct, alături de 6 producători și procesatori de fructe, nuci și miere de albine participă, în perioada 18-22...

Social5 ore în urmă

Un bărbat din localitatea Avdarma și-a stropit soția cu benzină și i-a dat foc. Femeia, în stare gravă

Un bărbat de 31 de ani din localitatea Avdarma, raionul Comrat, și-a stropit soția cu benzină și i-a dat foc....

Advertisement

Opinii