Connect with us

Social

Votat! Circa 65.000 de persoane vor primi pensii mai mari din 1 noiembrie

Publicat

pe

Aproape 65.000 de cetățeni care s-au pensionat în perioada 2009 – 2011 vor ridica pensii mai mari din 1 noiembrie. Aceasta după ce deputaţii au votat astăzi, în lectură finală, rectificarea Legii bugetului asigurărilor sociale de stat (BASS) pentru anul 2017.

Potrivit documentului, pentru valorizarea pensiilor sunt estimate peste 33 milioane de lei. Valorizarea etapizată a pensiilor este prevăzută de reforma sistemului de pensii, adoptată la sfârșitul anului 2016. I etapă a fost implementată de la 1 aprilie curent și au fost valorizate pensiile stabilite în anii 2001-2008.

La fel, a fost majorată suma resurselor financiare alocate pentru indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale. Potrivit autorilor, necesitatea a apărut după modificările legislative care au permis soţiilor aflate la întreţinerea soţilor asiguraţi să beneficieze de indemnizaţie de maternitate.

Rectificări de diminuare a sumei alocate au fost efectuate la programe de protecție a familiei și copilului. Acestea au fost condiţionate de micșorarea numărului de beneficiari, comparativ cu cel prognozat, pentru plata indemnizaţiei paternale.

Totodată, s-a redus și numărul beneficiarilor de șomaj, de unele indemnizații de dizabilitate, fapt care a solicitat precizări în BASS 2017.

Cheltuielile executate ale bugetului asigurărilor sociale de stat în semestrul I al anului 2017 au constituit 8 711 519,5 mii lei, ce reprezintă un grad de realizare a indicelui aprobat la nivel de 49,7%. Faţă de aceeaşi perioadă a anului 2016, suma cheltuielilor a fost cu 1 280 272,6 mii lei (17,2%) mai mare. Cheltuielile efective ale bugetului asigurărilor sociale de stat în semestrul I al anului 2017 au constituit 8588998,2 mii lei, cu o executare a planului aprobat anual în proporţie de 49,0%.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Social

Săptămâna apei curate ”Apa – izvorul vieții” la Chișinău: Fântânile și izvoarele vor fi verificate, curățate și amenajate

Publicat

pe

De către

Primăria municipiului Chişinău a anunţat astăzi că, în perioada 25 mai – 8 iunie, în capitală se va desfășura Săptămâna apei curate ”Apa – izvorul vieții”.

Astfel, autoritățile administrației publice locale din Chișinău vor realiza acțiuni privind ameliorarea stării surselor și îmbunătățirea calității apei potabile: inventarierea, amenajarea, curățarea și dezinfectarea fântânilor și izvoarelor.

O dispoziție în acest sens a fost semnată de primarul general interimar, Ruslan Codreanu.

Conform prevederilor documentului, primăriile orașelor, comunelor și satelor din componența municipiului, în comun cu Centrul de Sănătate Publică din Chișinău vor organiza controale de laborator a calității apei din fântâni și izvoare și în funcție de rezultate, vor realiza acțiuni de îmbunătățirea acestor indicatori sau vor interzice utilizarea apei din sursele respective.

De asemenea, vor fi organizate activități de sensibilizare a populației vizavi de sursele de apă potabilă.

Fântânile și izvoarele de uz comun, precum și fântânile arteziene din parcuri și alte spații publice vor fi reparate și amenajate. În plus, vor fi desemnați responsabili de fiecare sursă publică de apă, din partea administrației publice locale, a agenților economici sau persoanelor fizice.

La acțiunile de salubrizare, amenajare și curățare a surselor de apă potabilă vor fi antrenați și agenții economici, organizațiile obștești, precum și elevii de la școlile din municipiu.

La fiecare fântână sau izvor vor fi amplasate panouri informative despre calitatea apei potabile de la sursa respectivă.

Citește mai departe

Social

Un câine al Poliției de Frontieră a „pus la pământ” un ucrainean care a încercat să fugă de oamenii legii

Publicat

pe

De către

Un câine al Poliției de Frontieră a „pus la pământ” un ucrainean, care a încercat să fugă de oamenii legii, în timp ce aceștia descoperiseră că bărbatul este căutat de autoritățile de drept din R. Moldova pentru mai multe infracțiuni.

Incidentul a avut loc astăzi, în punctul de trecere comun Briceni-Rossoșani.

Astfel, pentru efectuarea formalităţilor de trecere a frontierei de stat, pe sensul de intrare în R. Moldova s-a prezentat cetăţeanul Ucrainei, Leonid de 55 de ani. Acesta a înmânat polițiștilor de frontieră paşaportul ucrainean de tip intern.

În urma înregistrării datelor în Sistemul Informaţional al Poliţiei de Frontieră, pe numele bărbatului a apărut un consemn exact, acesta fiind căutat de autoritățile de drept din R. Moldova. Conform procedurilor legale s-a purces la informarea persoanei vizate și reținerea acesteia în corespundere cu indicațiile primite.

În timpul discuției cu cetățeanul, acesta a opus rezistență angajatului Poliției de Frontieră și a încercat să părăsească teritoriul punctului de trecere, fugind în direcția statului vecin.

Bărbatul a fost somat de polițiștii de frontieră să oprească, pentru a nu fi nevoiți să aplice arma din dotare sau câinele, aflat în acel moment în serviciu. Toate avertizările au fost evitate și pe urma ucraineanului a fost lăsat patrupedul Grom.

În scurt timp, inspectorul chinolog Artur Domnișor și Grom au reținut fugarul.

Cetățeanul ucrainean a fost preluat de Inspectoratul Național de Investigații al IGP pentru continuarea cercetărilor de rigoare și luarea măsurilor legale ce se impun.

Citește mai departe

Social

Ministerul Apărării din Moldova şi cel al Apărării Naţionale din România evaluează politicile de management al resurselor umane

Publicat

pe

De către

Reprezentanţi ai Ministerului Apărării al Republicii Moldova şi Ministerului Apărării Naţionale din România evaluează politicile de management al resurselor umane şi învăţământ militar.

Potrivit şefului Direcţiei politici de dezvoltare a resurselor umane şi învăţământ militar, colonel Alexandru Roman,  în cadrul activităţii, care se desfăşoară în perioada 22-24 mai, la Chişinău, participanţii discută despre modalităţile de trecere de la serviciul militar în termen la serviciul militar prin contract, implementarea în cadrul Armatei Române a Rezoluţiei 1325 (2000) a Consiliului de Securitate al ONU privind Femeile, Pacea şi Securitatea, experienţe şi exemple de bune practici, implementarea Sistemelor Informaţionale de evidenţă şi management a resurselor umane, optimizarea procesului de învăţământ, procesului de învăţământ continuu, precum şi sistemul instruirii lingvistice a personalului.

Colonelul a specificat că părţile analizează, de asemenea, problemele şi căile la elaborarea şi implementare a Ghidului carierii militare, procesul de selectare a militarilor la studii/cursuri şi misiuni internaţionale şi metodologia de evaluare a militarilor.

Secretarul de Stat în domeniul politicilor de dezvoltare a resurselor umane, învăţământ militar şi planificare a resurselor, Vladimir Iliev, a menţionat interesul Ministerului Apărării pentru preluarea bunelor practici și experienței avansate a țărilor membre UE și NATO în domeniul politicilor de management al resurselor umane şi învăţământului militar şi a mulţumit României pentru sprijinul continuu oferit, în acest sens, ţării noastre.

Secretarul de Stat Iliev a adăugat că activitatea respectivă va contribui la realizarea reformei de profesionalizare iniţiate de instituţia de apărare a Republicii Moldova, care înseamnă o armată mai bine pregătită, cu militari profesionişti şi dotare modernă.

În perioada aflării la Chişinău, delegaţia română a vizitat Academia Militară a Forţelor Armate „Alexandru cel Bun” şi a donat un set de manuale şi material didactic pentru studenţii militari, masteranzii şi doctoranzii instituţiei.

De notat că activitatea face parte din Planul bilateral de cooperare între Ministerul Apărării din Republica Moldova și Ministerul Apărării Naționale din România pentru anul 2018.

Citește mai departe