Vom plati mai mult pentru calatoria cu microbuzul

Luna aceasta, pretul unei calatorii cu microbuzul in municipiul Chisinau se va majora de la 2 la 3 lei. Deputatii ii vor obliga pe consilieri sa adopte o decizie in acest sens in urmatoarea sedinta a Consiliului municipal, care va avea loc in cel mult doua saptamini.

Scumpirea repetata a carburantilor din ultimul timp a cauzat mari pierderi proprietarilor de maxi-taxi, modificarea tarifului la acest tip de transport fiind inevitabila. in prezent, administratorii rutelor suporta cheltuieli mari pentru intretinerea microbuzelor. Anatol Borzic, proprietar de microbuz si sofer pe ruta 124, ne-a spus ca toti banii pe care-i cistiga ii cheltuieste pentru combustibil si piese de schimb. Iar impozitele este nevoit sa le plateasca din alte surse. „Astazi, suntem in criza de soferi, caci nu le putem asigura acestora nici macar un salariu mizer”, a declarat A. Borzic. Astfel, conservarea, din septembrie 2000, a tarifului de 2 lei pentru o calatorie cu microbuzul, in conditiile in care pretul la benzina si motorina a crescut de cel putin doua ori, va determina falimentul acestui domeniu, fiind posibila o criza de proportii a transportului public in Chisinau.

Ion Mamaliga, presedintele Asociatiei transportatorilor privati (ATP), ne-a informat ca majorarea preturilor a fost taraganata din considerente politice. inca in toamna anului trecut, ATP a inaintat primariei Chisinau un proiect prin care se solicita aprobarea deciziei de majorare a tarifelor la calatoriile pentru diferite tipuri de transport. Proiectul prevedea ca pretul unei calatorii cu autobuzul in raza municipiului Chisinau sa fie majorat pina la 2 lei, al unei calatorii cu troleibuzul pina la 1 leu, iar cu microbuzul – pina la 3 lei. Proiectul a primit aviz pozitiv din partea Comisiei municipale pentru transport, dar consilierii municipali, ultimii care urmau sa-si spuna cuvintul, de mai multe ori au scos aceasta problema de pe ordinea de zi, aminind solutionarea ei pina dupa alegerile locale. in schimb, de la inceputul anului preturile la transportul interurban s-au majorat de trei ori, ultima scumpire operindu-se la 15 iunie.

La 23 august, transportatorii privati si soferii s-au intrunit intr-o sedinta. Ei au creat un comitet de initiativa ce urma sa poarte tratative cu reprezentantii de la primarie si parlament. Totodata, zvonurile ca se asteapta inca o majorare a carburantilor cu circa un leu, care s-au adeverit ieri, i-a facut pe transportatori sa intre in panica. Unii au preluat initiativa si au organizat, la 29 august, greve de avertisment, raspindind foi volante prin care ii indemnau pe colegii lor sa nu iasa pe rute. Astfel de incercari s-au facut si la sfirsitul saptaminii trecute.

Pe durata ultimelor saptamini, comitetul de initiativa a avut intrevederi cu primarul interimar, Vasile Ursu, cu premierul Vasile Tarlev, cu liderii de fractiuni si cu presedintii de comisii. impreuna, au convenit sa fie obligati consilierii sa voteze pentru majorarea tarifului. Ion Mamaliga ne-a spus ca, pentru a fi evitata o explozie sociala, se va elabora o metoda de majorare treptata a tarifului. „Ca proprietarii sa-si acopere doar cheltuielile, e necesar ca pretul unei calatorii cu microbuzul sa fie de 4 lei. Dar, in viitor, se va propune ca pretul biletului sa constituie un oarecare procent din costul combustibilului”, a mai spus I. Mamaliga.

Majorarea tarifului ii sperie pe chisinauieni – inainte de toate, pe cei cu venituri medii. Elena Grama, functionara, ne-a spus ca va fi nevoita sa renunte la calatoriile cu microbuzul. „Statul ar trebui sa se gindeasca la sporirea numarului de troleibuze si autobuze care circula in capitala, caci mai multi calatori vor da preferinta acestor tipuri de transport”.

in opinia lui Eugen Roscovanu, presedintele Asociatiei micului business, „scumpirea calatoriei cu microbuzul este justificata, dar trebuie sa se tina cont de faptul ca, in capitala R. Moldova, salariul mediu abia depaseste o mie de lei. Astfel, o eventuala scumpire a costului calatoriei va afecta grav cetateanul de rind. Solutia ar fi subventionarea transportului de calatori cu maxi-taxi-ul de catre stat, precum si reducerea, direct proportionala cu scumpirea carburantilor, a impozitelor pe care proprietarii de microbuze le platesc sau acordarea, de catre stat sau administratia publica locala, a unor subventii banesti”.

Pina una-alta, insa, soferii de microbuze asteapta ingroziti ce le va aduce… benzinaria (de) miine, iar calatorii nu stiu daca, in dimineata urmatoare, vor avea cu ce ajunge la serviciu. Caci un Chisinau deservit doar de troleibuze si autobuze s-ar transforma intr-un adevarat cosmar. / Natalia Hadirca // Timpul

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.