Connect with us

Copilul meu singur acasa

Vloggeri și bloggeri vorbesc despre siguranța pe Internet

Publicat

pe

Un grup format din cei mai activi vloggeri şi bloggeri din Republica Moldova au venit cu un mesaj comun adresat copiilor şi adolescenţilor. Într-un filmuleţ lansat în contextul Zilei Siguranţei pe Internet, formatorii de opinie i-au provocat pe internauţi să ţină cont de cinci recomandări, pentru o navigare online în siguranţă.

Deja recunoscuţi şi îndrăgiţi de copii, Ilie Bivol, Lilia Ojovan, Roman Tataru, Jad Chukri, Vlada Ciobanu şi vloggerul cunoscut sub pseudonimul “Zdarova Natasha” au recomandat copiilor să beneficieze de avantajele Internetului şi totodata să înveţe să evite riscurile.

Ilie Bivol a îndemnat internauţii să nu îi hărţuiască online pe alţii inventându-le porecle şi să nu ia pe nimeni în derâdere pentru faptul cum arată. Vloggerul “Zdarova Natasha” le-a vorbit copiilor despre cât de important este să folosească parole complexe pentru a-i descuraja pe cei care vor să le spargă conturile personale. Vlada Ciobanu şi Lilia Ojovan au vorbit despre cât de important este să ai o reputaţie bună online şi ce poţi face pentru a o construi în aşa mod. La rândul lor, Jad şi Roman au recomandat copiilor să ţină cont mereu de faptul că în spatele unui profil poate fi oricine şi au atenţionat copiii să nu trimită fotografii sau mesaje de care s-ar ruşina dacă ar fi văzute de toţi.

Mesajul adresat copiilor și tinerilor se termină cu o provocare: “Fiţi în siguranţă şi pe Internet. Ţineţi cont de sfaturile noastre”.

Iniţiativa aparţine Centrului Internaţional “La Strada”, care gestionează platforma naţională www.siguronline.md, creată pentru a informa copiii şi tutorii acestora despre cum pot fi în siguranţă pe Internet. Pentru orice alte detalii, fiecare doritor este îndemnat să apeleze consultantul Siguronline. Discuţiile sunt gratuite şi confidenţiale.

Copilul meu singur acasa

„La Strada” organizează seminare informative la taberele de odihnă pentru copii

Publicat

pe

De către

Pe tot parcursul lunilor de vară voluntarii „La Strada” vor vizita zeci de tabere de odihnă, în care vor discuta cu adolescenţii și copiii despre siguranța pe Internet și construirea de relații armonioase în cuplu. Deoarece activitatea se va desfăşura în limita timpului disponibil, instructorii de la tabere sunt încurajaţi să facă din timp programări pentru ca un eveniment de acest gen să poată fi organizat la tabăra lor.

Voluntarii „La Strada”, care au beneficiat de instruiri în domeniu, vor discuta cu adolescenții și copiii, cărora le vor oferi informaţii utile despre cum pot naviga online în siguranță, ce este un abuz și cum îl pot raporta pe www.siguronline.md.

La fel, la solicitare, voluntarii pot organiza și difuzarea gratuită a filmului „Culorile”. Producția cinematografică ilustrează situația trăită de Ana, protagonista filmului, care se îndrăgostește de un bărbatul care o curtează sincer şi frumos, astfel înfiripându-se o iubire ca în poveste. Totuși, la puțin timp relația lor începe să fie umbrită de posesivitatea bărbatului, care escaladează în violență. Difuzarea de film va fi  urmată de un seminar cu adolescenții și copiii despre cum pot construi relații armonioase și unde se pot adresa atunci când au nevoie de un sfat.

Pentru a invita voluntarii Centrului Internaţional „La Strada”, reprezentanții taberelor de odihnă pentru copii urmează să expedieze o solicitare pe adresa electronică [email protected] sau să apeleze 0 (22) 23 49 06.

Reprezentantul taberei de odihnă urmează să precizeze ce anume solicită:

 • un seminar informativ privind siguranța copiilor online
 • un seminar informativ privind relațiile armonioase de cuplu
 • difuzarea filmului „Culorile”.

Persoana de contact este Eugenia Maxim, activitatea fiind organizată de Centrul Internaţional „La Strada”.

Citește mai departe

Copilul meu singur acasa

Cum se poate de construit o relație puternică între părinte și școală

Publicat

pe

De către

Construirea și menținerea unei bune relații dintre părinte și școală este una dintre cele mai potrivite modalități de a sprijini educația copilului. Comunicarea cu personalul școlii și implicarea în mediul școlar sunt bune căi pentru a începe.

Beneficiile unei relații puternice părinte-școală

Ca părinte, cunoașteți copilul mai bine decât oricine altă persoană. Cadrele didactice sunt cei care descoperă copilul din alte unghiuri. În special învăţătorii din clasele primare. Ei sunt cei care se află în preajma copilul timp de patru ani şi sunt o figură semnificativă în procesul descoperirii și dezvoltării potențialului. Învățătorii ar putea să descopere şi alte aspecte pe care părintele nu le vede acasă.

Când aveți o relație puternică și respectuoasă cu școala și profesorii copilului, sunteți într-o poziție bună pentru a le oferi informațiile de care au nevoie pentru a-l ajuta pe cel mic să se dezvolte în cel mai bun mod. „Dacă părintele consideră că ar fi bine ca unele aspecte, ce țin de sănătatea copilului sau evenimente din dezvoltarea precoce, să le ştie profesorul, trebuie să le comunice. Dirigintele, la rândul său, în cazul în care observă anumite fluctuaţii în comportamentul copilului, este binevenit să comunice părinţilor, evitând critica distructivă și judecările”, menționează psihologul Tatiana Turchină.

„Cel care ar trebui să câştige este copilul şi nu cadrele didactice sau părinţii. Ei sunt adulţi care au suficientă experienţă şi ar trebui să-şi direcţioneze potenţialul în favoarea copilului. Chiar dacă un copil a avut unele comportamente nepotrivite, asta nu înseamnă că el nu are şanse de reabilitare, pentru a reveni şi pentru a dezvolta un comportament adecvat. Experienţa a demonstrat că în fiecare copil există calităţi extraordinare, este nevoie doar de un efort pentru a descoperi acest potenţial. Chiar şi în acel „bătăuş” ar putea să existe nişte interese, curiozităţi, abilităţi constructive şi dacă le descoperi şi mobilizezi în direcţia potrivită, s-ar putea ca acel comportament de „bătăuş” să dispară”, explică Tatiana Turchină.

Când toată lumea lucrează împreună pentru interesul copilului, e mai probabil ca cel mic să se bucure de beneficii academice și sociale, cum ar fi:

 • Frecventarea regulată a școlii
 • Rezultate bune
 • Atitudine pozitivă față de școală
 • Absolvire
 • Continuarea studiilor

Puteți ajuta copilul să obțină mai multe de la școală prin comunicare și consolidarea relațiilor cu profesorii, alți părinți și colegi. Acest lucru este mai bun decât să ai contact cu școala doar atunci când ceva nu merge bine.

Cum se poate de construit o relație puternică între părinte și școală

O relație părinte-școală poate începe în mai multe moduri:

 • Vorbiți neformal cu profesorii
 • Mergeți la ședințele cu părinții
 • Implicați-vă în viața școlii acolo unde puteți
 • Mergeți la evenimentele care au loc la școală

Discuții cu profesorii

Dialogul cu profesorul este unul dintre modurile de a afla cum decurg treburile copilului la școală. Vorbiți și despre realizările și progresele sale.

Suport școlar pentru părinți

Școala poate oferi sprijin și diferite informații despre nevoile copilului și posibilități de dezvoltare, cum ar fi:

 • servicii de sănătate pentru copii
 • proceduri de securitate
 • dezvoltare personală
 • management al comportamentului și educație anti-intimidare
 • educație anti-droguri
 • servicii de orientare și consiliere școlare
 • link-uri către organizații și asociații comunitare

Schimbarea relațiilor pe măsură ce copilul crește

Odată cu vârsta, copilul va dori mai multă independență, fapt care ar putea schimba modul de comunicare între voi. Aceste modificări ar putea afecta și comunicarea cu școala. În aceste condiții, ar fi bine să creați un mediu care apreciază educația, la domiciliu: discuții despre școală, discuții despre planurile și ambițiile de carieră ale copilului, temele copilului sau obiectivele lui de viitor.

Citește mai departe

Copilul meu singur acasa

,,Cred că s-a obişnuit mai mult cu mine. Îmi zice ,,mămica”. Cui îşi lasă copiii părinţii care pleacă?!

Publicat

pe

De către

Mii de copii continuă să rămână acasă, în timp ce părinţii lor pleacă în căutarea unei surse de venit. În condiţiile în care, pentru R.Moldova, migraţia rămâne a fi una dintre problemele majore, statul încearcă să ţină sub control măcar condiţiile în care rămân aceşti copii. Astfel, începând cu anul trecut, părinţii care pleacă pentru o durată mai mare de trei luni, trebuie să anunţe autorităţile în grija cui îşi lasă copiii.

Veronica a fost alături de nepoata sa, în toți cei cinci ani, de când s-a născut. Spune că o crește ca pe propriul copil, ba mai mult, e mult mai atentă și mai implicată. Crede că, din poziția de bunică, înțelege mai bine nevoile celor mici. „Îmi zicea cineva că nepoţii sunt mai iubiţi decât propriii copii. Nu credeam atunci, dar acum văd. Cred că eram mai puţin atentă la copiii mei, aveam și alte griji. E drept că, acum, și copiii sunt altfel. Sunt foarte deştepţi. Eu îi vorbesc ca unui om mare”, povestește Veronica Dediu, din Răzeni, Ialoveni.

Laurenţia, nepoata Veronicăi de la fiica mai mare, a locuit mereu în casa ei, împreună cu mama sa. Tatăl fetiţei a decedat înainte ca ea să se nască. După ce a lucrat un timp la piaţă, unde vindea fel de fel de produse, iar salariul nu depăşea trei mii de lei, mama copilei a decis că trebuie să-și caute un serviciu departe de casă. Se află în Italia de aproape un an. ,,Are grijă să-i cumpere fel de fel de haine și jucării, dar, copilul tot la mine se trage mai mult. Cred că s-a obişnuit mai mult cu mine. Îmi zice ,,mămica”. Şi când era maică-sa acasă tot mămica îmi spunea. Auzea cum îmi spun copiii mei şi ea repeta. Dacă se îmbolnăvea tot eu interveneam pentru că ştiam deja ce trebuie să fac. Odată, am lăsat-o pentru o săptămână la mama mea. Când m-am dus s-o iau, mi-a zis „bunica, aşa de tare mi-a fost dor de tine că am mirosit în fiecare seară hainele tale”. Am început să plâng și i-am promis atunci că n-o mai las”, povestește Veronica, emoționată.

Consecinţele separării copilului de părinte
Deseori, părinții „tratează” lipsa lor prin compensații materiale, însă, durerea copiilor este o rană, care, pentru a se vindeca are nevoie de atenţie, dragoste, căldură și sprijin, spune psihologul Tatiana Turchina. „Pentru un copil, plecarea părinţilor cu scopul de a le asigura o viață mai decentă are efecte pozitive, cum ar fi asigurarea materială, produse alimentare și vestimentaţie mai bună, posibilități de a procura cele necesare şi chiar suplimentar pentru școală. Însă, cu părere de rău, nu pot fi excluse și efectele negative care, deja se observă în societate: iresponsabilitate, incompetenţa tinerilor de a gestiona potrivit banii, utilizarea acestora fără un control din partea adultului. Mulți copii ignoră aspectul intelectual al dezvoltării, alții au conduite neadecvate, sunt confuzi faţă de sine şi lume, intră în depresii mascate”, explică specialista.

„Experienţele trăite de aceşti copii, deseori pe parcursul a multor ani, lasă o amprentă negativă asupra sănătăţii lor psihice, le schimbă radical valorile umane şi atitudinea faţă de sine şi lume. Copiii suportă o traumă psihică cu reacţii şi consecinţe de lungă durată. Orice traumă psihică legată de separarea de persoana dragă implică o durere, ce presupune nu o singură emoţie, ci trăiri emoţionale intense şi variate, cum ar fi regretele, neîncrederea, disperarea, anxietatea, singurătatea, sentimentul lipsei de sens”, adaugă Tatiana Turchina.

„Atunci când se întâmplă ceva, trebuie să știm cui să ne adresăm”
Cu toate că au locuit împreună tot timpul, atunci când a vrut să o înscrie la grădiniță, Veronica a avut nevoie de acte care să-i confirme statutul. „Când am vrut să dau fetiţa la grădiniţă, mi s-a spus că trebuie să fie un reprezentant legal. Mama fetei era deja plecată, așa că a trebuit să pregătesc actele pentru tutelă. Am auzit şi la televizor că trebuie de anunţat primarul, atunci când părinţii pleacă, dar noi nu mai anunțasem pe nimeni. În toţi aceşti ani nu am avut treabă cu primăria”, povestește Veronica.

Femeia spune că i-a fost dificil să adune tot pachetul de documente. „Mi-a fost greu pentru că încă sunt la evidență în satul de baștină. Chiar dacă locuiesc de vreo 10 ani la Răzeni, a trebuit să iau caracterizare de la poliţistul de sector din Orhei. Am pierdut mai multe zile ca să găsesc poliţistul de sector care e responsabil de câteva sate. Omul cela e nou la serviciu și nici nu mă ştie la ochi. Ce fel de caracteristică să-mi facă?” se întreabă Veronica. „Și cu testele medicale cred că e prea mult. Lucrez prin spitale de peste 20 de ani şi tot n-am ştiut unde să fac toate aceste teste. La ce bun o analiză despre grupa intestinală, nicăieri nu se mai cere analiza asta şi cea a difteriei. Pentru toate astea trebuie să plăteşti şi mai ales, nu știi unde să le faci. Dar bine că am scos-o la capăt. Poate o să putem merge şi la mare sau în Italia, în ospeţie la fiică”, adaugă aceasta.

Veronica Dediu este practic unica persoană din Răzeni, care, în 2014, a venit la primărie și a spus că are nevoie să facă tutela. Unul dintre motivele pentru care părinții nu fac asta, este că nu înțeleg nevoia, spune Olga Caprari, asistenta socială din localitate. O altă cauză ar fi numărul mare de acte care sunt necesare a fi perfectate, „De cele mai multe ori, părinții își lasă copiii în grija bunicilor. Pentru a face tutela, există o serie de acte, iar asta înseamnă că trebuie să umble mult pe drumuri pentru a le face. Ei nu cred că este așa important să facă aceste acte. Părinţii încă merg după practicile vechi, când nu vroiau să știe și vecinii că sunt plecați. Mai avem de lucrat în direcția asta pentru ca, atunci când se întâmplă ceva, să știm cui să ne adresăm”, explică Olga Caprari.

Părinţii care pleacă, trebuie să informeze primarul
În Răzeni sunt circa 260 de copii care au cel puțin un părinte plecat peste hotare. „Vin să facă actele, mai mult părinții care pleacă în țări din Europa. Dacă au contracte de muncă, li se cere să anunțe autoritățile. Ei nici nu pot să plece fără să lase copiii cu tutelă. Avem circa 30 de familii de acestea. În rest, cele mai multe tutele s-au instituit pentru persoanele care au grijă de copii ai căror părinți sunt decedați. Mulți părinți din localitate pleacă în Rusia. Conform legislației de acolo, ei nici nu pot să stea mai mult de trei luni”, explică specialista. Aceasta crede că părinții își lasă copiii în grija persoanelor responsabile, care știu sigur că vor avea grijă de ei. „Nimeni nu pleacă de mare plăcere. Pleacă pentru a le oferi copiiilor un viitor fericit. Ca părinte, nu cred că ar lăsa copiii să sufere”, opinează Olga Caprari.

Începând cu 2014, părinții sau unicul părinte care pleacă peste hotare pe un termen mai mare de 3 luni şi ai căror copii rămân în Republica Moldova trebuie să informeze autoritatea tutelară locală (primarul) despre persoana în grija căreia rămân copiii.

Cifrele arată că puţini sunt părinţii care procedează astfel. Potrivit datelor oferite de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, în prezent, la evidență sunt circa 7000 de cazuri de tutelă şi curatelă. Peste 2500 dintre ele au fost instituite pe parcursul anului 2014. Aceasta, în timp ce, în R. Moldova peste 170 000 de copii au cel puţin un părinte peste hotare.

copilul meu singur acasa
Rubrica „Copilul meu, singur acasă” cuprinde o serie de texte informative pentru părinţii care se pregătesc să plece peste hotare şi sunt nevoiţi să-şi lase copiii acasă. Din seria de articole puteţi afla cum să pregătiţi copilul pentru o despărţire mai puţin dureroasă, cum să comunicaţi la distanţă şi ce este bine de ştiut despre particularităţile de vârstă ale copilului dvs.

Articolele au fost elaborate de Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului şi sunt publicate în colaborare cu portalul Moldova.ORG.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele Știri

Social2 ore în urmă

Tragic! Patru persoane au fost găsite moarte într-o locuință din Bălți

O familie formată din patru persoane a fost găsită moartă în propria locuință în seara de 20 februarie în orașul...

Politică4 ore în urmă

Andrian Candu: Când vorbim despre viitorul Republicii Moldova apar amenințări că vine iarna

Când vorbim despre viitorul Republicii Moldova și unde vrem să fim, cu regret, apar elemente de securitate, amenințări că vine...

Social6 ore în urmă

Un deținut din Brănești clona profiluri pe ”Odnoklassniki” și cerea de la diferite persoane câte 500 – 1 000 euro

Un deținut de 27 de ani, care își ispășește pedeapsa în Penitenciarul nr.18-Brănești, este cercetat penal fiind suspectat de escrocherie....

Social7 ore în urmă

Încă 5 persoane, escortate la CNA în dosarul privind legalizarea construcţiilor autorizate şi neautorizate din Chişinău

Alte 5 persoane au fost escortate astăzi la CNA pentru audieri în dosarul ilegalităţilor, comise de către un grup infracţional,...

Social8 ore în urmă

Acord bilateral între Universitatea din Craiova şi Universitatea din Tiraspol

O delegaţie a Universităţii din Tiraspol efectuează, începând de marţi, o vizită de trei zile la Universitatea din Craiova, la...

Economie10 ore în urmă

Noi prețuri! Benzina și motorina se ieftinesc cu aproape un leu

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a micșorat marţi, 23 ianuarie, cu aproape un leu prețurile plafon la benzină şi...

Social10 ore în urmă

Poliţiştii au depistat muniţii într-o fâşie forestieră din sectorul Ciocana

Ofițerii de investigație ai sectorului Ciocana au intrat în posesia unei informații operative, precum că în fâșia forestieră din sectorul...

Advertisement

Opinii