Vladimir Voronin se pronunta pentru un plan individual de actiuni R. Moldova – NATO

Presedintele Voronin a solicitat conducerii NATO sa semneze cu R. Moldova un plan individual de actiuni. O solicitare in acest sens a fost formulata in alocutiunea sefului statului tinuta astazi (marti) in fata Consiliului Nord-Atlantic, la Bruxelles (Belgia), precum si in scrisoarea adresata Secretarului Generale NATO, Jaap de Hoop Scheffer, – transmite Info-Prim, cu referire la Serviciul de presa al Presedintiei.

„In opinia autoritatilor moldovene, a venit momentul cand, pentru intensificarea si aprofundarea dialogului politic si a cooperarii noastre, este necesara elaborarea si implementarea unui Plan Individual de Actiuni de Parteneriat Republica Moldova – NATO”, a spus in alocutiunea sa Vladimir Voronin.

Seful statului si-a exprimat dorinta ca acest „document complex” sa tina cont intr-o masura cat mai mare de specificul si necesitatile R. Moldova, iar realizarea lui sa se desfasoare in paralel cu implementarea Planului de Actiuni R. Moldova – Uniunea Europeana.

Vladimir Voronin a subliniat ca extinderea NATO si a UE spre est, pana la frontierele R. Moldova, si-a demonstrat din plin efectul benefic asupra stabilitatii si securitatii in regiune, precum si asupra proceselor politice si economico-sociale nu numai in fiecare nou stat membru, dar si in intregul spatiu euro-atlantic. El a precizat ca Moldova nu poate ramane in afara acestor procese, cu atat mai mult cu cat si evolutiile politice pozitive interne favorizeaza o apropiere continua a tarii de structurile europene si euro-atlantice.

„Obiectivele pe care le urmarim in relatiile noastre cu UE si NATO sunt compatibile si reciproc complementare, deoarece reprezinta calea cea mai sigura spre un nivel mai inalt de stabilitate, securitate si prosperitate pentru poporul tarii mele. R. Moldova a optat, de o maniera ireversibila, pentru integrarea sa in UE si, in pofida unei conjuncturi geopolitice defavorabile, atribuie o importanta majora dezvoltarii relatiilor cu NATO si saluta politica „usilor deschise” promovata de Alianta Nord-Atlantica”, – a declarat Voronin.

Potrivit sefului statului, pentru participarea Moldovei la activitatile Consiliului Parteneriatului euro-atlantic si ale Programului „Parteneriat pentru Pace” nu este un „exercitiu academic”. „Problemele reale cu care ne confruntam – terorismul, separatismul agresiv si intransigent, criminalitatea organizata, traficul de fiinte umane, coruptia, contrabanda – reprezinta o amenintare la esenta democratica a statelor noastre si pot fi solutionate numai in comun”, – se mentioneaza in alocutiunea presedintelui Voronin.

Seful statului intreprinde, in zilele de 7-8 iunie, o vizita la Bruxelles si Strasbourg, unde are planificate intrevederi cu inalti oficiali NATO si UE, precum si cu oficiali ai Regatului Belgiei.

Presedintele moldovean, Vladimir Voronin, sustine ca prezenta militara ilegala a trupelor rusesti pe teritoriul R. Moldova si conflictul transnistrean nesolutionat, reprezinta „barierele majore” ce blocheaza procesul de integrare europeana a tarii noastre si aprofundarea relatiilor cu NATO. In alocutiunea tinuta de seful statului, astazi (marti), in fata Consiliului Nord-Atlantic, la Bruxelles (Belgia), Vladimir Voronin a mentionat ca aceste probleme „afecteaza securitatea Moldovei si pe cea a regiunii”, – transmite Info-Prim, cu referire la Serviciul de presa al Presedintiei.

Seful statului a declarat ca retragerea neintarziata, neconditionata si completa a fortelor armate ale Federatiei Ruse din R. Moldova ar da un impuls decisiv solutionarii problemei transnistrene. Voronin a reiterat multumirile adresate statelor membre ale NATO pentru sprijinul constant in vederea solutionarii acestor doua probleme.

Totodata, presedintele moldovean a reiterat convingerea ca tratatul adaptat cu privire la fortele conventionale in Europa nu poate fi ratificat atata timp cat nu vor fi retrase trupelor rusesti de pe teritoriul R. Moldova.

„R. Moldova impartaseste pozitia conform careia este inadmisibila consolidarea securitatii unor state in detrimentul intereselor nationale ale altor state”, – a spus seful statului.

Presedintele R. Moldova a remarcat ca negocierile in formatul pentalateral si mecanismul de pacificare existent „si-au demonstrat ineficienta si nu sunt de natura sa conduca la o solutie durabila”. In opinia sursei citate, taraganarea procesului de reglementare serveste drept paravan pentru consolidarea regimului separatist si promovarea unor interese geopolitice si mafiote straine intereselor populatiei tarii de pe ambele maluri ale Nistrului.

Vladimir Voronin a salutat vointa Ucrainei de a juca un rol mai important in solutionarea problemei transnistrene, mentionand ca Chisinaul, impreuna cu partenerii sai, examineaza recentele initiative ale Kievului. Seful statului a subliniat drept prioritate instituirea controlului comun moldo-ucrainean de frontiera si vamal si desfasurarea unei misiuni internationale de monitorizare a frontierei moldo-ucrainene, in special pe segmentul transnistrean al acesteia.

Presedintele s-a pronuntat „ferm” pentru extinderea formatului de negocieri astfel incat el sa includa Uniunea Europeana, OSCE, SUA, Rusia, Ucraina si Romania.

Vladimir Voronin a declarat ca Moldova ar fi recunoscatoare statelor membre ale NATO, daca in cadrul dialogului lor cu Rusia ar pune si problematica drepturilor omului in regiunea transnistreana, solicitandu-i contributia la eliberarea neintarziata a celor doi detinuti politici din „Grupul Ilascu”, in conformitate cu decizia CEDO din 8 iulie 2004.

Info-Prim

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.