Vladimir Voronin: prezenta militara rusa – umbrela politica a regimului transnistrean

"Frica ce este inspirata zilnic cetatenilor nostri care locuiesc in regiunea transnistreana a tarii de regimul KGB-ist din regiune este cel mai mare obstacol in solutionarea conflictului transnistrean,” a declarat seful statului, Vladimir Voronin, intr-un interviu pentru Radio Europa Libera.

In acelasi timp, Voronin, a denuntat prezenta militara ruseasca in Transnistria, calificand-o drept "o umbrela politica si o forma de sustinere a regimului separatist transnistrean."

"Ma bazez pe sprijinul organizatiilor europene, in special al UE, precum si pe asistenta oferita de SUA; intr-un efort comun, ar trebui sa reusim sa convingem Federatia Rusa sa isi retraga trupele si munitia din Transnistria", a declarat Voronin.

Mai mult, presedintele moldovean a recomandat Federatiei Ruse "sa renunte la fixatia imperialista, pe care o aduce in prezent in toate formele de interactiune" cu fostele republici sovietice. In caz contrar, "vor exista intotdeauna probleme," a avertizat seful statului, precizand ca Republica Moldova nu este "fratele mai mic" al Rusiei, ci "o tara independenta si suverana," care merita sa fie tratata ca atare.

Referindu-se la Legea privind principiile de statut al regiunii transnistrene, adoptata de parlamentul moldovean, Voronin a accentuat ca in nici un caz nu trebuie sa se trezeasca teama ca dupa aceasta procesul de dezintegrare a tarii ar putea fi mai pronuntat. "Noi ne ghidam de Declaratia de la Helsinki, semnata in 1986, cu privire la integritatea tarii si a hotarelor, iar vizita la Kiev a liderului separatist Igor Smirnov a fost convenita personal cu mine de catre Presedintele Ucrainei, Viktor Iuscenko. Scopul acesteia a fost de a-l familiariza cu ultimele evenimente care rezulta din declaratia comuna moldo-ucraineana si din planul Iuscenko /…/ Mizez mult pe notiunile care stau la baza Legii cu privire la statutul regiunii transnistrene: demilitarizare, decriminalizare si democratizare", a afirmat Vladimir Voronin. // REPORTER.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.