Vladimir Voronin: 'Nu vom ceda suveranitatea tarii'

Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a declarat la BBC ca a revenit la masa negocierilor de solutionare a conflictului nistrean datorita implicarii Uniunii Europene si Statelor Unite.

Vladimir Voronin declarase la Iasi, in cursul vizitei efectuate in Rominia pe 25 septembrie, ca Republica Moldova nu va reveni la masa tratativelor decit daca SUA si UE vor fi cooptate cu statut deplin, nu de observator.

Trei zile mai tirziu, Republica Moldova revenea la masa negocierilor, in pofida faptului ca SUA si UE primisera statut de observator, alaturi de mediatorii mai vechi, Rusia, Rcraina si Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa.

 

"Statul de observator nu se deosebste cu nimic", spune presedintele Voronin, "pentru noi era acceptarea si participarea la aceste negocieri a Statelor Unite si Uniunii Europene".

"Cu parere de rau, regimul transnistrean, cit de separatist ar fi, este implicat in aceasta situatie de la inceput si este normal sa fie prezenti la masa negocierilor", a adaugat Vladimir Voronin.

"Ucraina va merge mai departe cu planul Iuscenko"

Presedintele Voronin, reintors recent dintr-o vizita la Kiev, se arata increzator in sprijinul Ucrainei in vederea reglementarii conflictului nistrean.

"Noi am apelat la noile autoritati, de fapt am apelat si la vechile autoritati de la Kiev, dar n-am fost sustinuti, deoarece ei erau presati de Federatia Rusa. in acest fel a aparut asa numitul plan al Presedintelui Iuscenko, care de fapt este o initiativa comuna cu Republica Moldova si organismele europene".

in aceste conditii, considera Presedintele Voronin, Ucraina nu-si poate permite sa procedeze ca vechea administratie Kucima, care facea un joc duplicitar si sprijinea tacit regimul secesionist de la Tiraspol.

"Influenta Uniunii Europene si a Statelor Unite este mult mai mare ca in trecut. Rominia a devenit membra NATO, deja noi suntem tara vecina cu NATO."

"Rominia va deveni membra a Uniunii Europene si noi vom primi statutul de tara vecina a UE. Iar pentru UE si NATO nu este indiferent ce se petrece la hotarul cu Moldova si chiar in Moldova insasi. De aceea noi simtim ca Ucraina va merge inainte pe aceste puncte trasate in asa numitul Plan Iuscenko", spune Vladimir Voronin.

Monitorizarea frontierei transnistrene cu Ucraina

Presedintele Voronin s-a referit si la apropiata deschidere a misiunii a Uniunii Europene care alaturi de graniceri si vamesi din Ucraina si Republica Moldova va monitoriza segmentul transnistrean al frontierei dintre cele doua state.

Pe aici, spune Vladmir Voronin se face o contrabanda in valoare de 2 miliarde de dolari anual, iar regimul de la Tiraspol va incerca sa perturbe, este de parere seful statului, efortul de contracarare a acestei contrabande.

E posibil un conflict armat initiat de autoritatile nistrene, in cazul unei "blacade economice" eficiente?

"Nu exclud nimic, noi stim cu cine avem de a face", declara Presedintele Voronin, care spune insa ca Republica Moldova, cu ajutorul Uniunii Europene si al Statelor Unite va incerca sa dejoace orice provocare si tentativa de folosire a fortei.

"Vom ingheta fara gazul din Rusia, dar nu vom ceda"

Vladimir Voronin este constient de amenintarile de sanctiuni economice din partea Rusiei, care a acuzat in trecut Republica Moldova de "blocada economica a Transnistriei".

Mai nou, Rusia creaza dificutati exportului de vinuri, una principalele surse de venituri in devize ale Republicii Moldova.

"Declar oficial ca noi suntem gata sa traim fara acest export de vin in Rusia. Ne va fi greu. Noi suntem gata sa traim in frig, sa inghetam fara gazul din Rusia, daca vor majora pretul sau ne vor deconecta de tot."

"Noi suntem gata si la alte masuri pe care cineva le poate introduce impotriva Moldovei. Noi nu vom ceda niciodata din integritatea, suveranitatea, din independenta patriei, oricit ne-ar costa pe noi", a spus presedintele Voronin.

Presedintele Voronin a declarat ca prezenta trupelor, armamentului si munitiilor Federatiei Ruse pe teritoriul Republicii Moldova sunt folosite de regimul de la Tiraspol ca un pretext: "daca se duc rusii de aici, moldovenii or sa ne ocupe si o sa ne terorizeze", spune Vladimir Voronin.

Renuntarea la regiunea nistreana

intrebat daca Republica Moldova ar putea la un moment dat renunta la regiunea nistreana ca pret al integrarii europene, presedintele Voronin a fost categoric.

"Nici intr-un caz. Aceasta idee este la fel de monstruoasa ca si ideea Pactului Ribbentrop – Molotov. Toata lumea stie cum se termina in istorie astfel de aventuri. Republica Moldova se va integra in comunitatea tarilor europene numai ca stat integru".

Presedintele Vladimir Voronin a negat faptul ca Republica Moldova ar avea ca obiectiv inceperea negocierilor de aderare la Uniunea Europeana in 2007.

"Nicaieri in planul de actiune in vederea integrarii Republicii Moldova nu este trecuta data 2007 sau 2009", a spus presedintele Voronin.

in ultimii ani, mai multi lideri politici de la Chisinau, inclusiv ministrul afacerilor externe, Andrei Stratan, au vorbit despre 2007 ca tinta pentru Republica Moldova de incepere a negocierilor de aderare cu Uniunea Europeana.

"Pentru noi important nu este 2007 sau 2009, principalul este sa realizam acest plan cit mai repede, sa demonstram Uniunii Europene ca suntrm elevi ascultatori si harnici", a adaugat Presedintele Voronin.

Relatia Republica Moldova – Rominia

Presedintele Voronin a apreciat ameliorarea evidenta a relatiilor cu Rominia, punind-o pe seama schimbarii conducerii de virf la Bucuresti.

"Din start noi ne-am inteles sa lasam deoparte problemele ce tin de caracterul lingvistic, istoric, national si teritorial, care in trecut duceau intotdeauna la confruntari si la discutii, care nu se terminau cu nimic pozitiv", explica presedintele Voronin si adauga:"lucram impreuna pentru integrarea europeana ca doua tari independente si suverane, si ne vom intilni impreuna in Europa, unde nu mai conteaza granitele".

Cum ramine insa cu afirmatia facuta in repetate rinduri de presedintele Basescu, potrivit careia Rominia si Republica Moldova sunt doua tari independente cu acelasi popor?

De ce nu este la fel de deranjanta pentru autoritatile de la Chisinau ca sintagma "doua state rominesti", folosita intre 2000 si 2004 de Ion Iliescu si Adrian Nastase?

"Aceasta declaratie stirneste unele probleme si intrebari, dar noi intelegem ca presedintele Basescu are nevoie de o marja de manevra in raporturile sale cu societatea romineasca", raspunde diplomatic Vladimir Voronin.

Presedintele Voronin a laudat contributia lui Traian Basescu la solutionarea conflictului nistrean, dind ca exemplu participarea la summitul GUAM (Georgia, Ucraina, Azerbaijan, Moldova) din luna aprilie de la Chisinau sau alocutiunea de la recenta Adunare Generala ONU, unde a fost singurul lider care a ridicat aceasta chestiune.

Vladimir Voronin a spus ca Rominia va fi nevoita sa introduca vize de calatorie pentru cetatenii Republicii Moldova, deoarece acestea sunt standarde cerute de Uniunea Europeana, dar ca moldovenii care vor calatori in Rominia nu vor plati pentru viza, ci doar se vor inregistra.

Relatia cu Rusia

Presedintele Voronin a spus ca uneori in relatia cu Rusia se petrec unele lucruri care scapa controlului presedintelui Vladimir Putin.

"Existenta regimului transnistrean este o realitate mostenita si de presedintele Putin si de mine. Si aceia care stau la baza acestui regim si care din diferite interese il dirijeaza, ei nu se consulta nici cu presedintele Putin, nici cu presedintele Voronin".

Dar ce influenta mai are Rusia in Republica Moldova?

"Nu poate fi aceeasi influenta pe care Rusia o avea in perioada coloniala, la inceputul secolului XX. Nimanui nu-i da prin cap asa ceva, desi uneori in Duma de Stat se uita uneori in ce secol ne aflam, uita ca Republica Moldova nu mai este o colonie a Imperiului Rus", spune Vladimir Voronin.

Presedintele Voronin neaga si faptul ca Republica Moldova ar fi dependenta economic de Rusia.

"Daca discutam pe baza cifrelor, vedem da nu poate fi dependenta: de ani de zile achitam regulat si la timp factura la gazul natural importat si indeplinim toate obligatiile asumate fata de Federatia Rusa."

"Faptul ca cetatenii nostri lucreaza acolo reprezinta mai degraba o dependenta a Federatiei Ruse fata de aceste brate de munca."

"Nu exista dependenta politica si noi asta am demonstrat in 2002 prin nesemnarea Memorandumului Kozak, care prevedea federalizarea tarii, nu exista dependenta teritoriala, deoarece Rusia, in preambulul Tratatului de Baza semnat cu Vladimir Putin in 2002, recunoaste ca Transnistria este parte componenta a Republicii Moldova".  // BBC News

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.