Vladimir Socor: Intrarea SUA si UE in rol de observatori la negocieri este un non-eveniment pentru Moldova

“Intrarea Statelor Unite si a Uniunii Europene in rolul limitat de observatori la negocieri este de fapt un non-eveniment pentru Republica Moldova”, considera analistul politic occidental, Vladimir Socor.

Intr-un interviu pentru Europa Libera, Socor a declarat ca in discutiile care au condus la schimbarea formatului de negocieri din pentagonal in 5+2, Rusia si OSCE au sustinut ideea ca si Tiraspolul, in calitate de “participant la negocieri”, are dreptul de a invita, sau de a refuza sa invite, Statele Unite si Uniunea Europeana la masa negocierilor. OSCE a sustinut din capul locului aceasta idee. Potrivit lui Socor, “Rusia si OSCE in mod constient au tratat Tiraspolul ca si cum acesta ar fi un stat, pe picior de egalitate cu alte state”.

Mai mult ca atat, a afirmat analistul, ”din cauza Rusiei, OSCE a ajuns sa se auto-cenzureze”, evitiand sa recunoasca public faptul ca “Rusia obstructioneaza diplomatia occidentala” si ca, din cauza pozitiei acesteia, UE si SUA nu au fost invitati sa participe la negocieri in calitate de membri cu drepturi depline, dupa cum a insistat partea moldava.

Potrivit lui Socor, afirmatiile precum ca, peste un timp oarecare, America si Europa ar putea totusi sa devina participanti cu drepturi depline la negocieri sunt false. “…in urmatorii doi-trei ani nu va exista vreo conjunctura favorabila pentru rezolvarea conflictului in conformitate cu interesele Republicii Moldova si ale Occidentului. Atunci cand va aparea conjunctura favorabila, unul dintre semnele ei va fi anume intrarea Statelor Unite si a Uniunii Europene in negocieri cu drepturi depline. Abia atunci vom sti ca putem rezolva conflictul transnistrean”, a afirmat Socor.

Referindu-se la alegerile ce urmeaza sa aiba loc in Transnistria, Vladimir Socor a opinat ca Ucraina a “pierdut autoritatea morala si politica de a face pe campionul democratizarii, inclusiv in Republica Moldova pe malul stang al Nistrului”. In opinia analistului, “revolutia oranj din Ucraina, in loc sa-si indeplineasca programul democratic, s-a infundat in scandaluri de coruptie si business tenebru, iar Kievul cocheteaza acum si pe planul politic cu Moscova”. In aceasta situatie, se intreaba Socor, “cine ar mai putea crede ca Ucraina va avea grija ca alegerile din Transnistria sa fie democratice si corecte”.

Amintim ca, intorsi de la Odesa, unde s-a luat decizia de a largi formatul de negocieri prin invitarea in calitate de observatori a SUA si UE, seful Misiunii OSCE la Chisinau, William Hill, si ministrul Reintegrarii, Vasile Sova, au declarat intr-o interventie televizata ca este vorba despre "o prima etapa", statutul de observatori fiind similar celui de mediator, cu o singura diferenta – observatorii nu semneaza procesele verbale ale intalnirilor la care participa. Sova si Hill au lasat sa se inteleaga ca pe viitor, este posibila modificarea statutului SUA si al UE, acestora urmand sa li se acorde statut de "membru cu drepturi depline".

Cu o zi inainte de intrevederea de la Odesa (26-27 septembrie), Presedintele RM, Vladimir Voronin, a declarat ca Moldova nu va reveni la negocieri decat daca SUA si UE vor obtine statut de membru cu drepturi depline la tratativele in problema transnistreana. // Reporter.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.