Vladimir Putin a urcat pe un tron adevărat!// FOTO

În vizita pe Muntele Athos, preşedintele rus, Vladimir Putin, aflat la biserica Adormirea Maicii Domnului, a urcat în strana care anterior putea fi ocupată numai de împărații bizantini. Urcat pe tronul destinat împăraților bizantini, Putin a participat la o scurtă slujbă religioasă la Karyes, capitala administrativă a Muntelui Athos, unde se află și biserica principală.

„Muntele Athos reprezintă într-o mare măsură o sursă de fundamente morale ale societății”, a declarat sâmbătă președintele rus Vladimir Putin, care a vizitat Muntele Athos pentru a marca 1.000 de ani de prezență a călugărilor ortodocși ruși pe Muntele Sfânt,

“Mă aflu aici pentru a doua oară și simt întotdeauna o căldură specială, bunătate și cea mai bună atitudine nu doar față de mine ca șef al statului rus, ci și față de poporul rus, față de oameni în general”, a declarat Putin, care le-a mulțumit patriarhului ecumenic și primaților Bisericii Ortodoxe din Grecia pentru eforturile lor în menținerea relațiilor cu Biserica Ortodoxă Rusă și cu poporul rus.

Președintele rus a fost însoțit de omologul său elen, Prokopis Pavlopoulos, și de șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kirill. Pe drumurile de munte, coloana de mașini prezidențiala s-a deplasat, ulterior, către Mănăstirea rusească atonită Sfântul Pantelimon, înfiinţată în urma cu 300 de ani, de călugări din Rusia.

Athos-ul, formal, este parte din Grecia, dar pentru mai mult de o 1000 de ani, republica monahala trăiește după propriile sale legi și regulamente. Cele mai cunoscute reguli sunt: femeile nu au voie să pătrundă în Sfântul Munte, acest “privilegiu” revenind doar Maicii Domnului; noua zi începe odată cu apusul soarelui; iar puterea de conducere si administraţia peninsulei revin Sfintei Chinonite – acest organ incluzând reprezentanți ai 20 de mănăstiri importante din Muntele Athos. Pe singura clădire administrativă a Sfântului Munte, fluturau două steaguri: steagul grecesc și steagul vulturului bizantin.

putin

putin

putin pe tron

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.