Vladimir Antiufeev : „ Pedeapsa cu moartea este cel mai mare grad de protecţie socială”

Introducerea pedepsei cu moartea în pretinsa Republică Populară Donețk a fost promovată de doi foşti lideri separatişti de la Tiraspol – de fostul şef KGB Vladimir Antiufeev şi de aşa-zisul „vicepreşedinte” transnistrean, Alexandru Caraman. Cei doi ocupă posturi importante la Doneţk, primul fiind „vicepremier”, iar cel de-al doilea -„ministru de externe”.

Potrivit paginii oficiale a autoproclamatei republici de la Doneţk, Vladimir Antiufeev a precizat că introducerea pedepsei cu moartea” nu este o răzbunare, ci cel mai mare grad de protecţie socială”. „Trebuie să fim de partea victimei, de partea familiei sale. Suntem obligați să ocrotim poporul”, a declarat Antiufeev.
Şi aşa-zisul ministrul de externe, Alexandru Caraman, a menţionat că se va merge pe calea umanizării codului penal, doar „când vom înceta războiul”.

Pretinsa Republică Populară Doneţk a adoptat la 17 august propriul „Cod Penal”, care prevede pedeapsa cu moartea. Elaborarea noului document al pretinsei republici a fost bazată pe cadrul legal al Federației Ruse şi prevede pedeapsa cu moartea pentru grave crime.

Molodva.org precizează că Vladimir Antiufeev,  dat în 1991 în urmărire internaţională de către autorităţile letone pentru crime împotriva statuluii, a condus timp de două decenii structurile de securitate din regiunea transnistreană până la venirea lui Evgheni Şevciuk. În vara 2012 KGB-ul de la Tiraspol a iniţiat urmărire penală pe numele lui Antiufeev, acesta fiind acuzat de depăşirea atribuţiilor de serviciu, distrugerea de dosare secrete şi abuzuri financiare. Alexandru Caraman, originar din Republica Moldova, a fost în perioada 1991-2001  vicepreşedinte al regiunii transnistrene, după care liderul separatist de atunci Igor Smirnov l-a numit “ambasador” în Federaţia Rusă şi Republica Belarus.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.