Connect with us

Diverse

Vlad Plahotniuc anunță că programul Prima Casă ca fi disponibil de săptămâna viitoare

Publicat

pe

Statul ar putea achita o parte importantă din prețul apartamentelor în locul bugetarilor, pentru a-i face să rămână să lucreze în serviciul public. Anunțul a fost făcut de către liderul Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, în cadrul briefing-ului săptămânal al formațiunii.

Potrivit lui, Departamentul Economic al PDM, în comun cu specialiștii din Guvern, urmează să facă o analiză a modului în care, prin intermediul programului ”Prima Casă”, ar putea fi oferite facilități suplimentare pentru funcționarii publici.

”Ne dorim să găsim soluții cât mai eficiente de a-i motiva să lucreze în continuare în sistemul de stat, dar și să atragem cât mai mulți tineri în acest sector. Mă refer la achitarea de către stat a unei părți importante din prețul imobilului achiziționat. Urmează ca mărimea acestei parți, care va fi achitata de stat, s-o comunicăm după ce vor fi făcute toate evaluările”, a declarat Vlad Plahotniuc.

Vlad Plahotniuc a mai spus că proiectul ”Prima Casă” a ajuns în fază finală de elaborare, iar de luna viitoare va deveni funcțional. Potrivit lui, sondajele de opinie arată că acest proiect este așteptat de oameni. Totuși, pentru a nu lăsa loc de interpretări, Guvernul urmează să lanseze o amplă campanie de informare despre modul în care va funcționa acest proiect, cine sunt posibilii beneficiar și cum poate fi accesat acest program.

”Am propus Guvernului să aibă o comunicare activă cu băncile comerciale, astfel, încât programul să fie operațional începând cu luna martie si să reducem la maximum birocrația în implementarea lui”, a adăugat Vlad Plahotniuc.

Citește mai departe
Advertisement

Diverse

Presa: Mai multe companii afiliate lui Mihai Ghimpu au câștigat licitații importante

Publicat

pe

De către

În perioada în care Dorin Chirtoacă s-a aflat în fruntea primăriei, iar liberalii – la guvernare, partidul s-a îmbogățit fabulos pe seama contractelor cu statul. Acest lucru este scos la iveală de o investigație realizată de portalul Telegraph.md. Autorii indică o listă de companii fondate și controlate de către liderul PL, Mihai Ghimpu, care au câștigat mai multe contracte cu statul, chiar dacă în unele cazuri au oferit prețuri necompetitive, comparativ cu alți participanți la licitații.

 „Eurosim” SRL, companie fondată de Mihai Ghimpu în anul 2000, împreună Veaceslav Ceban și Iurie Aramă, la care liderul PL deține 34 % de acțiuni, iar partenerii săi de afaceri – câte 33% din acțiuni, devine brusc, în 2011, o companie care câștigă o serie de licitații cu instituțiile de stat și municipale controlate de PL, pentru livrare de carburanți! În 2011, firma semnează un contract cu Ministerul Tineretului și Sportului, condus pe atunci de liberalul Ion Cebanu, prin care vinde produse petroliere în valoare de 135.000 de lei. În același an, Eurosim a livrat carburanți și pentru Agenția Turismului, în sumă de 78.000 de lei”, scriu autorii investigației.

eurosim

Printr-o altă companie, „Parstar Petrol”, liberalii au obținut câștiguri mult mai grase, fiind vorba despre contracte de sute de milioane de lei. Potrivit Telegraph.md, doar în 2011, compania a câștigat aproape jumătate de miliard de lei din vânzarea carburanților pentru Agenția de stat a drumurilor și „Calea Ferată a Moldovei”. Este de menționat că în acea perioadă, ambele instituții se subordonau Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, condus pe atunci de un ministru liberal. Parstar Petrol a deservit și Parcul Urban de Autobuze, indică investigația. Compania a fost selectată chiar dacă vindea petrol la preț mai mare decât au oferit alți participanți la licitație.

parstar

„Get Premium” este o altă companie implicată în afacerile PL cu statul. Firma este fondată de același partener de afaceri al lui Mihai Ghimpu, Veaceslav Ceban, care deține 99,9% din capitalul social al acesteia, tot el fiind și fost administrator al Parstar Petrol.

Telegraph.md atrage atenția că adresa juridică a companiei Get Premium se afla inițial pe str. București 87, apartamentul nr. 3, care aparține firmei „Eurosim” SRL, unde a fost în trecut și sediul PL. Din 2014, această companie practic a luat locul Parstat Petrol și câștigă contracte generoase cu statul, notează portalul.

Printre clienții noii companii controlate de liberali se numără Întreprinderea pentru Silvicultură din Telenești, subordonată anterior Ministerului Mediului, care până la reorganizarea Guvernului era condus tot de liberali. Get Premium câștigă de pe seama acestui contract 1,3 milioane de lei în perioada 2014-2016.

Și subdiviziunile primăriei capitalei au avut contracte cu Get Premium. Regia Autosalubritate, de exemplu, a cumpărat de la această firmă carburanți în valoare de peste 27 milioane de lei, în perioada 2015-2017. Parcului Urban de Autobuze i-au fost livrați carburanți în sumă de aproximativ 40 de milioane de lei anual, în perioada 2014-2017. În investigație sunt menționate și alte structuri și instituții ale statului care au fost aprovizionate de firma liberalilor.

Citește mai departe

Diverse

O conferință internațională în domeniul securității va avea loc la Chișinău în martie

Publicat

pe

De către

O conferință internațională din domeniul securității va fi organizată la Chișinău, în data de 2 martie, sub auspiciile șefilor legislativelor din Moldova, Ucraina și Georgia. Anunțul a fost făcut de către președintele Parlamentului, Andrian Candu.
Potrivit lui, la evenimentul organizat în cooperare cu prestigioasa organizație internațională Atlantic Council, vor participa nu mai puțin de 12 delegații parlamentare din state europene, experți internaționali din domeniul securității, eurodeputați.
”Georgia, Ucraina și Republica Moldova se confruntă cu aceleași provocări: integritatea teritorială, securitatea energetică, propaganda străină. Aceleași provocări le avem în domeniul reformelor. Sperăm să avem discuții importante privind conflictele înghețate. Republica Moldova revine in vizorul internațional, prin organizarea acestei conferințe”, a punctat președintele Parlamentului.
Andrian Candu a precizat că mai multe informații despre eveniment pot fi găsite pe o pagină web dedicată evenimentului – www.parl4sec.md.
Subiectul a ajuns deja în atenția presei internaționale. Publicațiile The Washington Post și The New York Times menționează că șefii legislativelor din Moldova, Ucraina și Georgia se întrunesc în cadrul evenimentului care se va axa pe ”aspirații comune cu privire la integrarea europeană și securitatea regională”. Presa internațională mai atrage atenția că cele trei țări se confruntă cu aceleași amenințări din punct de vedere al securității.
Citește mai departe

Diverse

Ultimă oră! Camera Reprezentanților din SUA ar putea vota un document în susținerea Moldovei

Publicat

pe

De către

Congresul Statelor Unite ale Americii ar putea vota un document de susținere a țării noastre. Site-ul instituției a publicat proiectul unei rezoluții înaintată de congresmenii Price și Olson, care presupune intensificarea relațiilor cu Republica Moldova și susținerea integrității teritoriale a țării noastre.

Documentul prevede, printre altele, reafirmarea suportului SUA în ceea ce ține de suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Moldovei. Totodată, prin acest demers, oficialii SUA vin să încurajeze autoritățile din Moldova în continuarea implementării reformelor cruciale pentru asigurarea bunei guvernări și redobândirea încrederii în instituțiile democratice.

Subiectul implicării Rusiei în politica internă a Moldovei și a țărilor din regiune nu a fost trecut cu vederea. Congresmenii cer Guvernului rus să-și respecte angajamentele privind retragerea trupelor militare, a echipamentelor și munițiilor amplasate în stânga Nistrului. La fel, textul rezoluției se referă și la susținerea eforturilor privind combaterea campaniilor de dezinformare din Europa de Est.

Nu în ultimul rând, congresmenii se adresează principalelor instituții de stat din SUA cu solicitarea de a intensifica parteneriatul cu Guvernul de la Chișinău, cu sectorul privat și societatea civilă în reformarea justiției, promovarea unei guvernări transparente ș.a.

Amintim că unul dintre autorii proiectului rezoluției este senatorul de Texas Pete Olson, președintele grupului parlamentar de prietenie Moldova – SUA. Pete Olson a fost unul dintre oficialii americani cu care s-a întâlnit liderul PDM, Vlad Plahotniuc, în cadrul recentei sale vizite în SUA. Subiectele discuțiilor dintre Vlad Plahotniuc și Pete Olson se regăsesc în prevederile rezoluției înaintate în Congresul SUA. Printre acestea se numără consolidarea relaţiilor bilaterale moldo-americane şi activizarea dialogului strategic dintre SUA şi Republica Moldova.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele Știri

Externe8 ore în urmă

Gest de transparenţă! Preşedintele indonezian a plătit 800 dolari pentru albumul Metallica oferit în dar de premierul danez

Preşedintele indonezian, Joko Widodo, un împătimit al heavy metal, a scos din buzunar 800 de dolari pentru a intra în...

Social8 ore în urmă

Guvernul a aprobat crearea Agenției Naționale pentru Cercetare şi Dezvoltare

Executivul a aprobat astăzi crearea Agenţiei Naţionale pentru Cercetare şi Dezvoltare, care va implementa politicile statului în domeniile cercetării, inovării...

Social9 ore în urmă

Modificări și completări la Codul Muncii privind concedierile colective

Guvernul a aprobat astăzi modificări şi completări la Codul Muncii al Republicii Moldova. Conform proiectului de lege, concedierile colective în...

Social9 ore în urmă

Gheorghe Duca și-a dat demisia din funcția de membru al Guvernului

Președintele Academiei de Științe a Moldovei, Gheorghe Duca, și-a anunțat astăzi demisia la finalul ședinței Guvernului. Anunțul a fost făcut...

Social10 ore în urmă

A fost deportată, dar a vrut să se reîntoarcă. O moldoveancă, depistată la frontieră cu viza israeliană falsificată

Polițiștii de frontieră din punctul de trecere Leușeni au depistat, aplicată în pașaportul unei moldovence, o viză israeliană cu semne...

Social10 ore în urmă

În orașul Călărași vor fi edificate busturile domnitorilor Mihai Viteazul și Alexandru Ioan Cuza

Cabinetul de miniștri a aprobat, în ședința de astăzi, edificarea busturilor domnitorilor Mihai Viteazul și Alexandru Ioan Cuza. Acestea vor...

Social11 ore în urmă

Guvernul a avizat: Inspectorii de patrulare NU vor mai ridica plăcuțele de înmatriculare de la automobile

Guvernula avizat pozitiv inițiativa legislativă de anulare a prevederii privind scoaterea plăcuțelor de înmatriculare de la vehiculele parcate neregulamentar. Astfel,...

Advertisement

Opinii