Viziuni diferite referitor la necesitatea radiodifuzorilor publici locali

Participantii la seminarul international „Audiovizualul national: ajustarea cadrului juridic de reglementare in domeniu la standardele europene”, care si-a inceput lucrarile marti, 25 aprilie, la Chisinau au viziuni diferite referitor la necesitatea audiovizualului public local. in timp ce deputatul Partidului Popular Crestin Democrat (PPCD) Angela Arama se pronunta impotriva existentei unor astfel de institutii, experti in audiovizual si deputati ai Partidului Alianta Moldova Noastra (AMN) sunt impotriva excluderii acestora din spatiul mediatic.

Deputatul PPCD Angela Arama, care este si unul din autorii proiectului Codului Audiovizualului, a declarat in cadrul seminarului ca R. Moldova este o tara saraca si bugetele locale nu-si pot permite luxul de a intretine un post de radio sau TV. Totodata, a declarat ea, in prezent, se merge pe calea deetatizarii presei, si daca se va insista in favoarea presei publice locale, mass-media electronica independenta va muri de la sine.

Pe de alta parte, Ion Mihailo, presedintele Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA), a opinat ca nu este cazul de ignorat institutiile publice locale. Chiar daca acum nu sunt bani, ar putea veni un timp cind acestia vor fi, si atunci va fi necesar de modificat din nou legislatia. Cu atit mai mult, a spus el, posibilitatea de existenta a astfel de institutii, prevazuta prin lege, nu obliga pe nimeni sa le creeze.

Vasile State, directorul postului municipal de radio Antena C, si-a exprimat „regretul si dezacordul” fata de intentia de a exclude posturile publice. in opinia lui, aspectul financiar expus mai sus nu este convingator. Prin scoaterea din cadrul legal a Antenei C si Euro TV, se impune de fapt o interdictie, ceea ce nu este in spiritul democratiei, a declarat State.

Aceeasi pozitie a fost impartasita si de alti participanti la seminarul international „Audiovizualul national: ajustarea cadrului juridic de reglementare in domeniu la standardele europene” , inclusiv deputatul AMN Anatol Taranu, seful Biroului Europa Libera la Chisinau Vasile Botnaru, expertul in domeniul audiovizual Constantin Pirtac, etc.

Proiectul Codului Audiovizualului adoptat la 6 aprilie de catre Parlament in prima lectura prevede activitatea unui singur radiodifuzor public – Compania Teleradio-Moldova // Info-Prim Neo

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.