Connect with us

Reintegrare

Viziunea Kremlinului asupra rezolvării diferendului transnistrean

Preşedintele rus, Vladimir Putin, imediat după preluarea mandatului, la 07 mai, a semnat un decret privind măsurile de punere în aplicare a politicii externe, menţionează presa rusă.

Publicat

pe

Preşedintele rus, Vladimir Putin, imediat după preluarea mandatului, la 07 mai, a semnat un decret "privind măsurile de punere în aplicare a politicii externe", menţionează presa rusă.

Astfel, în decretul semnat şi postat pe site-ul preşedintelui rus, apar şi strategii de activitate cu Republica Moldova. În punctul d, care se referă la relaţiile cu ţările CSI, există un paragraf în ceea ce priveşte soluţionarea conflictului transnistrean. "… de a continua să participe activ în găsirea de modalităţi de soluţionare a conflictului transnistrean în baza respectării suveranităţii, integrităţii teritoriale şi neutralităţii Republicii Moldova în determinarea statutului special al transnistriei", a scris Putin. 

Citește mai departe
Advertisement

Reintegrare

Chișinăul cere eliminarea posturilor mobile amplasate în Bender

Publicat

pe

De către

Delegația Republicii Moldova a cerut la ședința de astăzi a Comisiei Unificate de Control eliminarea de către partea transnistreană a așa-numitor posturi mobile de control grăniceresc și vamal în orașul Bender, declarat localitate cu regim sporit de securitate.

Astfel, prin acțiunile reprezentanților transnistreni, cetățenii sunt supuși fără temei unui control riguros chiar în perimetrul orașului, fiindu-le restrâns dreptul la libera circulație.

Asemenea acțiuni, care  în ultimul timp au fost fixate de mai multe ori, demonstrează clar încălcarea regimului Zonei de Securitate de către structurile de forță anticonstituționale.

Ulterior, a avut loc o ședință de lucru a co-președinților Comisiei Unificate de Control, reprezentanților Ucrainei și Misiunii OSCE în Republica Moldova, la care s-a discutat asupra textului final al proiectului deciziei referitor la asigurarea securității și liberei circulații pe podul peste râul Nistru din preajma satelor Gura Bâcului și Bâcioc.

Reprezentantul Ucrainei în Comisia Unificată de Control, Serghei Jivciuc, a făcut apel către părți de a mobiliza eforturile pentru identificarea soluției de compromis. Acesta a reamintit că în cel mai scurt timp se va convoca o nouă reuniune în formatul 5+2, iar nesoluționarea problemelor legate de libera circulație pe acest pod, ar putea avea impact negativ asupra deciziei finale în cadrul reuniunii, dar și asupra implementării mai multor proiecte de asistență în această regiune.

Cu regret, nici de această dată nu s-a atins un consens, fiind luată o pauză pentru consultări suplimentare.

Următoarea ședință a Comisiei Unificate de Control va avea loc la 24 mai.

Citește mai departe

Reintegrare

UE este dispusă să finanțeze studiul de fezabilitate și lucrările de reparație a infrastructurii podului Gura Bâcului – Bâcioc

Publicat

pe

De către

UE este dispusă să finanțeze elaborarea studiului de fezabilitate și organizarea lucrărilor de reparație/ modernizare a infrastructurii podului dintre localitățile Gura Bâcului și Bâcioc. Subiectul a fost discutat în cadrul unei întrevederi a vicepremierului Cristina Lesnic  cu şeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova Peter Michalko.

Astfel,  s-a menționat că va fi delegat un expert ce urmează în comun cu responsabilii din cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii să se implice în procesul de evaluare tehnică a capacităților podului și de stabilire a intervențiilor ce se impun a fi efectuate.

În cadrul discuției oficialii au abordat ultimele evoluții în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană, dinamica înregistrată în implementarea priorităților ce figurează în așa-numitul pachet Berlin plus, precum și aspecte legate de desfăşurarea următoarei runde de negocieri în formatul „5+2”, care va avea loc în perioada 29-30 mai la Roma, Italia.

De asemenea, a fost reiterată disponibilitatea deplină a UE de a contribui cu asistența tehnică și financiară necesară, direcționată spre realizarea inițiativelor de promovare a măsurilor de consolidare a încrederii, sprijinirea procesului de reglementare și implementarea proiectelor de dezvoltare durabilă în localitățile din raioanele de est ale țării.

Vicepremierul a mulțumit oficialului european pentru suportul acordat și totodată, a reiterat că partea moldovenească va menține și în continuare o abordare proactivă în cadrul procesului de negocieri, precum și va contribui la identificarea unor soluții constructive și favorabile intereselor populației de pe ambele maluri ale Nistrului.

Citește mai departe

Reintegrare

Proprietarii terenurilor agricole amplasate după traseul Rîbnița-Tiraspol vor primi compensații

Publicat

pe

De către

Proprietarii terenurilor agricole amplasate după traseul Rîbnița-Tiraspol vor primi compensații pentru pierderile suportate în anii 2017-2018, în urma imposibilității de a-și prelucra loturile de pământ.

O hotărâre în acest sens a fost aprobată astăzi de Cabinetul de miniștri.

Mijloacele vor fi alocate din fondul de rezervă al Guvernului, sub forma unor plăţi directe, în mărime de 1229,68 de lei per hectar.

Astfel, pentru perioada 2017-2018, primăria comunei Cocieri va primi 4,02 milioane de lei, primăria comunei Coșnița – 2,68 milioane de lei, iar primăria satului Doroțcaia – 6,82 milioane de lei. De asemenea, sprijin va fi acordat fermierilor din Molovata Nouă, în sumă de 1,12 milioane de lei și celor din satul Pîrîta, în valoare de 1,3 milioane de lei.

Mijloacele alocate primăriilor, în valoare totală de aproximativ 16 milioane de lei, urmează a fi repartizate în baza unui regulament elaborat și aprobat de consiliile locale. Alocațiile vor permite acoperirea plății pentru arendă, care ar fi fost oferită de către arendaș în cazul prelucrării terenurilor și va contribui la dezvoltarea localităților din zona de securitate. Compensații similare au fost acordate şi în anii precedenţi.

Amintim că agricultorii din raionul Dubăsari nu au avut acces la terenurile situate după traseul Tiraspol-Râbniţa din anul 2014, iar în urma negocierilor purtate între Chișinău și Tiraspol accesul la loturile de pământ a fost restabilit pentru un termen de 20 de ani, începând din 1 august curent.

Citește mai departe