Vizitele strategice ale premierului în unele localități din zona de securitate: deschidere sau interes?

Localitățile din zona de securitate, adică spațiul delimitat artificial de către militarii ruși și membrii Comisiei Unificate de control din 1992 ce determină anumite localități pe ambele maluri de Nistru, nu prea s-au bucurat de vizitele înalților demnitari de la Chișinău. În ultima vreme, locuitorii așa numitei zone de securitate au fost practic uitați de conducerea țării. În fine, asta mai puțin contează, or țara are multe și multe probleme și mai grave, iar demnitarii sunt în incapacitate zilnic să efectueze deplasări în teritoriu. Ce de fapt ar însemna aceste vizite. În primul rând contactul cu oamenii din acel teritoriu, care apropo îl cunosc mai mult pe Șevciuc, decât pe Dl Timofti sau Dl Filip, din simplu motiv că posturile TV transnistrene sunt recepționate ușor în această zonă. Acest contact face to face este destul de important pentru a preveni propaganda tiraspoleană. Admitem că oficialii de la Chișinău au puțină fobie să răspundă la întrebările usturătoare și dureroase, cum ar fi, când vom scăpa de vămi, când vom putea dormi liniștit, când vom pleca la prășit fără pașaport, când vom putea comercializa mărfurile fără taxe, când vom învăța liber, etc. De ce, pentru că nu au cum să prezinte lumii îndurerate rezultate scontate.

24 iunie 2016 a fost o zi mare la Doroțcaia. În localitatea care acum doi ani în urmă era să treacă sub custodia administrației de la Tiraspol și locuitorii căreia nu se consideră basarabeni, a sosit cu o vizită fulger Premierul Pavel Filip. Flori, pâine cu sare, securitate maximă (fapt normal într-o localitate din zona de securitate), mesaje sincere din partea unor copii – toate acestea adresate Premierului, exact ca în perioada sovietică, când locuitorii întâmpinau eroii. Evenimentul, după organizare și logistică poate fi notat cu 10. Autoritățile locale și de nivelul II, coordonate de președintele raionului Dubăsari, Grigore Policinschi, s-au descurcat de minune. Sala casei de cultură Doroțcaia nu a fost arhiplină și lumea nu s-a înăbușit să-l vadă pe premier. Probabil sătenii erau implicați în munci agricole și de interes local, respectiv doar funcționarii au putut să vină la discuții cu premierul. Revenim cu o comparație, acum doi în urmă, când la 10 aprilie 2014 majoritatea doroțcăienilor scandau „Jos Moldova și Unire cu Transnistria”, nimeni din ei, pe atunci, nu au avut treabă în câmp. Premierul a fost dus prin toate instituțiile de la Doroțcaia și Coșnița, centrul raional Dubăsari. Ghidat de reprezentanții APL, premierul a depus și flori la Monumentul eroilor căzuți în 1945 și 1992.

Am ales opțiunea pro-europeană, spune premierul. Pro-Europa într-o localitate ce s-a pronunță pentru vectorul estic, sună banal. Totuși premierul a încercat să aducă valorile europene în această localitate și deoarece sala nu a fost plină cu locuitorii pro-est, pare că acestuia i-a reușit, chiar dacă pe un termen destul de scurt. Tot premierul a dat asigurări că echipa lui face tot posibilul și imposibilul pentru ca să trăim bine, precum că degrabă va fi eradicată corupția, iar justiția va fi justiție. Pe lângă justiție, și educația va fi educație, iar viața locuitorilor din regiune va fi și mai ușoară pentru că problema reintegrării este prioritatea Guvernului. Aceste absurdități sunt auzite de mai bine de 25 de ani de acești locuitori care, din păcate nu văd schimbări miraculoase în acest sens. Deși discursul premierului a fost pe o notă pozitivă și optimistă, probabil acesta urma să vină cu un plan concret de acțiuni pentru îmbunătățirea situației în zona respectivă, ceea ce a eșuat să o facă.

Faptul că administrația publică locală, dar și locuitorii fac față provocărilor zilnice din zona de securitate este un fapt notoriu. Eforturile depuse de acești actori, mai puțin susținute de Guvernul central, au demonstrat fidelitatea cetățenilor față de statul integru. Premierul probabil cunoaște lucrurile respective și urmă să vină cu un alt mesaj specific pentru localitățile respective. Să admitem că Premierul a manifestat o deschidere largă pentru soluționarea problematicei transnistrene decât PR-ul politic.

La plecare, premierul a dat asigurări că va discuta cu membrii Guvernului toate problemele abordate la adunarea doroțcăienilor. Așteptăm dar mișcări tectonice în această localitate.
Mai ieri, Premierul împreună cu donatorii europeni au vizitat Varnița pentru a saluta și tăia panglica în scopul consolidării prieteniei între cele două maluri de Nistru. Un teren sportiv de talie europeană, ridicat în baza unor proiecte depuse de primăria Varnița, Centrul Asclepio și alți actori locali merită o atenție sporită din partea Guvernului, care, pe de altă parte o putea face și singur, neașteptând prestația donatorilor. Nu cunoaștem, dacă premierul a fost îngrijorat de abuzurile reprezentanților structurilor de forță transnistrene: răpiri de persoane, abuzuri, taxe ilegale, interdicția circulației, situația polițiștilor din zonă, siguranța copiilor prin posturile ilegale, circulația deficitară a mărfii, problemele Cartierului de Nord, intimidarea consilierilor și primarului de Varnița, etc. Or, în comunicatele de presă nu găsim nimic despre acestea.

Ion Moraru

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare