Virus în Moldova: Se declară Quarantine SMM Conference — Moldova.org
Connect with us

Tehnologie

Virus în Moldova: Se declară Quarantine SMM Conference

Publicat

pe

Virusul digital lovește Moldova. Cel ce crede că dacă a vizitat toate conferințele de SMM de până acum, se va apară de virusul din Internet – greșește amarnic! A venit timpul să afli cum să te aperi de el, de la cei din spatele calculatoarelor.

La 12 mai participă la cea mai utilă conferință de Social Media din Moldova.

Evenimentul este organizat de către un grup de tineri care lucrează în domeniu și sunt gata să împartă cu tine studii de caz utile și de succes.

De ce trebuie să vii la Quarantine SMM Conference?

  • Doar case studies utile! Vei învăța cum să lucrezi cu audiența din Moldova!
  • Doar conținut practic! Fără apă!
  • Doar speakeri cu experiență în spate!

La ce întrebări vei primi răspuns în cadrul conferinței?
Cum să înlocuiești camere scumpe cu un smartphone? Ce smartphone-uri filmează eficient și ce aplicații să folosești? Cum să creezi material video interesante și captivante pentru Social Media?
Care sunt cele mai eficiente strategii de promovarea evenimentelor în Moldova? Ce „atrage” cel mai bine audiența? Cum să folosești content viral, ca să atragi o mulțime de oameni la activități offline?
Cum să folosești chatboții, ca să creșteți vânzările de 10 ori și mai mult? Cum să primim foarte multe leaduri cu ajutorul chatbotului? Cum chatbotul ne poate aduce 1 lead pentru 1 leu?
Cum să folosești productiv audiențele Facebook? Care sunt cele mai eficiente strategii pentru Facebook-ul Moldovenesc? Cum Facebook-ul de astăzi poate să-ți înlocuiască website-ul?Când? 12 Mai 2018
Unde? Summit Events | str.Tighina 49/3
La ce ora? 09:00

Doar până la 20 aprilie biletele Early Survivor costă 300 lei.

Pentru informație despre bilete vezi aici.

Pagina evenimentului pe Facebook: https://www.facebook.com/events/242781679627157/
Website-ul evenimentului: http://quarantine.digital/

Citește mai departe

Tehnologie

Cine sunt câștigătorii Hackathonului media „Puterea a cincea”

Publicat

pe

Aseară, după 48 de ore de muncă asiduă, au fost desemnați câștigătorii Hackathonului media „Puterea a cincea”. Cele 12 echipe și-au prezentat proiectele de educație media prin care să ajute oamenii să se informeze conștient și să nu se lase manipulați.

Echipa Hype Mode Media a creat modulul „Hype Mode” care odată accesat va transforma automat anumite cuvinte cheie din articole dedicate educației media în emoticoane. Acest lucru va face atractive articolele de tipul Fact-Checking pentru utilizatorii rețelelor sociale.

Centrul Media pentru Tineri a creat jocul on-line pentru tineri Media Literacy Quiz, care permite dezvoltarea abilităților de citire a presei în mod critic, de filtrare a informației și de utilizare a instrumentelor multimedia.

Echipa MOMO a creat extensia web Mentor – detectivul tău personal de falsuri, care își propune să atenționeze cititorii site-urilor de știri dacă acestea au fost vreodată raportate de StopFals.md că ar conține informații false sau manipulatorii. Făcând click pe extensie, cititorii vor mai afla dacă site-ul este o clonă al unui alt site original, care este anul și locul unde a fost înregistrat.

Tinerii de la InstaNews Builders  vor crea platforma InstaNews Builders care va transforma știrile în Stories pe Instagram. Acest lucru va permite promovarea știrilor pe cea mai populară platformă pentru tineri. InstaNews Builders permite crearea unui teamplate care conţine elementele identitare ale site-ului de unde sunt preluate ştirile.

Echipa PythonPlato  vor crea o platformă care se va numi DiploNews. Acesta va fi un site pentru copii cu vârsta cuprinsă între 6-12 ani. Platforma va conține știri și jocuri pentru copii.

Echipele MOMO şi Centrul Media pentru Tineri au fost premiate cu câte $4000 oferite de Internews, iar echipele InstaNewsBuilders, Hype Mode Media și PythonPlato au fost premiați cu câte 3000 euro, oferite de  Deutsche Welle Academie.

A patra ediție a Hackathonului media „Puterea a cincea” este organizată de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul proiectelor „Consolidarea libertății de opinie în Republica Moldova”.

Citește mai departe

Tehnologie

Hackathonul media „Puterea a cincea”: „Vrem să eliminăm ideea de turmă și oamenii să gândească singuri”

Publicat

pe

Astăzi vor fi anunțați câștigătorii Hackathonului media „Puterea a cincea”. În cele trei zile de eveniment, 12 echipe au avut de implementat idei de proiecte sau aplicații care să promoveze educația media și să ajute consumatorii să se informeze conștient și să nu se lase manipulați. Principala recomandare primită de către participanți a fost să nu construiască rachete în două zile, referindu-se la proiectele tinerilor.

Recomandarea aparține lui Victor Spânu care a fost câștigător a două ediții ale Hackathonului. Potrivit tânărului, o rachetă construită în două zile nu are șanse să decoleze, să ajungă la țintă sau poate să explodeze. „Câteva lucruri pe care trebuie să le știți. Hackathonul înseamnă 48 ore de lucru, mâncare, discuții, gălăgie, nervi, panică, suferință, oboseală, experiență”, a menționat Victor.

Potrivit Vioricăi Zaharia, preşedinta Consiliului de Presă, avem nevoie de soluții care ne vor ajuta să asanăm spațiul informațional și să ajutăm consumatorul de presă să fie mai educat, să poată discerne informația de calitatea și cea dubioasă. „M-am convins cât de multă manipulare avem în spațiul mediatic autohton, cât de pervers aș spune că sunt formele de fakenews și de manipulare. Avem foarte mult gunoi informațional în spațiul mediatic”, a menționat președinta.

Enlarge

centru
Sursa foto: Centrul pentru Jurnalism Independent

Unul dintre proiectele participante la Hackathon este al echipei VeerNews care pune accent pe știrile scurte. Potrivit autorilor, știrile lungi consumă prea mult timp. Ei intenționează să facă o platformă care să fie gestionată în proporție de 80% de algoritmi și 20% de un editor. Algoritmii vor prelua prelua știrile și le vor rezuma. De asemenea, platforma va avea mecanisme de depistare a știrilor false.

Echipa Elerix propune crearea unui agregator de știri și odată cu finalizarea citirii unui articol, consumatorul va trebui să răspundă la câteva întrebări simple bazate pe Codul deontologic al jurnalistului: „Știrea conține mai multe surse?”; „Știrea prezintă opiniile tuturor celor implicați?”.

Cei de la Spherlab vor să facă o extensie pentru rețelele sociale care îi vor ajuta pe oamenii să determine dacă o știre este falsă sau nu. „Noi vrem să eliminăm ideea de turmă și vrem ca oamenii să gândească singuri”, au spus autorii.

Echipa Momo construiește o extensie web care atenționează cititorii unui site de știri dacă acesta a fost vreodată raportat de StopFals.md că ar conține informații false/manipulatorii. Făcând click pe extensie, cititorii vor mai fi informați dacă site-ul pe care se află este o clonă a unui alt site original, inclusiv anul și locația înregistrării domenului.

În acest an, în funcție de complexitatea proiectelor propuse, vor fi oferite două categorii de premii pentru învingători: 2 granturi a câte 4000 de dolari și 3 granturi a câte 3000 de euro.
Hackathonul media „Puterea a cincea” este la a patra ediție și este organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul proiectelor „Consolidarea libertății de opinie în Republica Moldova”.

Citește mai departe

Tehnologie

Hackathonul media „Puterea a cincea”: căutăm „antidotul” pentru manipulare!

Publicat

pe

De către

Ajuns în acest an la a patra ediţie, Hackathonul media „Puterea a cincea” readuce în atenția noastră subiectul educaţiei media. Timp de trei zile (6-8 iulie) echipele înregistrate în concurs vor lansa idei originale care vor promova gândirea critică în rândul consumatorilor de media.

Propaganda, manipularea, ştirile false sau războaiele informaţionale nu sunt fenomene noi – acestea există de secole, doar că, în timp,  s-au schimbat modalităţile şi platformele de promovare. În prezent, posibilităţile internetului şi ale reţelelor sociale de a influenţa oamenii sunt nelimitate. Iată de ce, educaţia media rămâne a fi un subiect de actualitate, care oferă cetăţenilor cunoştinţele şi instrumentele necesare pentru a analiza critic informaţia din spaţiul public.

Ediţia curentă a hackathonului încurajează participanţii să elaboreze „antidoturi” care să prevină manipularea mediatică şi să dezvolte gândirea critică a consumatorilor de media.

La eveniment vor fi prezenţi experţi naţionali şi internaţionali, care vor ghida echipele în elaborarea şi definitivarea ideilor de proiect. De asemenea, ei vor face prezentări pe subiectul educaţiei, ajutând participanţii să identifice mai uşor soluţii pentru a filtra știrile și a depista materialele manipulatoare.

De această dată, experții străini vin din Germania – Daniel Seitz, profesor de media, Olga Kisselmann, manager pentru inovaţii în grupul de cercetare şi cooperare a Deutsche Welle, şi Marcus Bösch – jurnalist, lector, antreprenor şi co-fondator al studioului de realitate virtuală „Vragments”. Echipa va fi completată de experţii şi mentorii din Republica Moldova – Ruslan Mihalevschi, redactorul-şef al publicaţiei independente regionale „SP” din Bălți, Viorica Zaharia, preşedinta Consiliului de Presă, Sorina Ştefârţă, directoarea Şcolii de Studii Avansate în Jurnalism, Dona Şcola, cofondatoarea Generator Hub şi a Asociaţiei DNT, Victor Spânu, cofondatorul start-up-urilor Pandametrix şi Anabot, câştigătorul a două ediţii precedente ale hackathonului.

Lupta împotriva falsurilor necesită instrumente eficiente

Experţii şi mentorii din Moldova speră că evenimentul va contribui la elaborarea unor instrumente eficiente, pentru a lupta împotriva falsurilor promovate în spaţiul mediatic.

Redactorul-şef al publicaţiei „SP” Ruslan Mihalevschi este convins că nu există un instrument universal pentru a evita manipularea informaţională a cetăţenilor. „Doar un complex de metode poate da rezultate. Este vorba atât de educaţia media în rândul copiilor şi a adulţilor, cât şi de deconspirarea permanentă a falsurilor, promovarea jurnalismului profesionist şi onest, dezvoltarea instrumentelor IT pentru contracararea falsurilor media. În lista respectivă, instrumentele IT nu ar trebui să deţină ultimul loc, având în vedere că ele au devenit deja o armă eficientă în mâinile manipulatorilor, de exemplu, în cazul Brexit-ului sau ultimelor alegeri prezidenţiale din SUA. Sunt convins că cei care luptă împotriva falsurilor ar trebui să aibă instrumente la fel de eficiente. Sper că ediţia actuală a hackathonului va contribui la elaborarea acestora”, spune Ruslan Mihalevschi.

Manipularea nu are întotdeauna o singură faţă

Preşedinta Consiliului de Presă, Viorica Zaharia, afirmă că fenomenul ştirilor false şi, în general, tendinţele de manipulare a opiniei publice par să se dezvolte la fel ca alte industrii, utile societăţii. „Uneori, am impresia că în presă „gunoaiele” merg cu un pas înaintea jurnalismului adevărat. Tot din păcate, astăzi, jurnaliştii sunt nevoiţi să educe publicul, nu doar să-l informeze. În Republica Moldova problema este chiar mai acută decât în alte state, deoarece, pe lângă propagandă externă, avem şi propagandă internă. Publicul înţelege că este înşelat, însă nu întotdeauna se poate descurca în detalii sau nuanţe. De aceea, trebuie ghidat în permanenţă, întrucât manipularea nu are întotdeauna o singură faţă. Deci, este un efort continuu”, consideră Viorica Zaharia.

În opinia expertei, aşa cum mediul online este propice răspândirii falsurilor, tot el este cel care trebuie să-i întindă primul mâna în descoperirea şi denunţarea acestora. „Cum altfel dacă nu datorită internetului poate fi verificat un link la care se face trimitere, o declaraţie sau o traducere? Acum, unele falsuri pot fi demascate imediat. Se poate, însă, şi mai mult: crearea de aplicaţii sau funcţii care ar descoperi un număr mult mai mare de informaţii dubioase, după diverse indicii. De aceea, munca trebuie continuată. Din anul 2016 şi până în prezent au fost înregistrate anumite progrese pe acest segment, industria IT a căutat soluţii şi a elaborat anumite aplicaţii. De asemenea, inteligenţa artificială s-a dezvoltat încontinuu, compania Facebook a pornit şi ea o luptă cu ştirile false, prin urmare, ediţia din acest an a hackathonului are loc deja pe un fundament de invenţii. Eu sper că după hackathon vom avea propuneri interesante care să utilizeze ce s-a elaborat până acum în lume în acest domeniu”, susține Viorica Zaharia.

Gândirea critică nu se moşteneşte, ea se cultivă zi de zi

Sorina Ştefârţă, directoarea Şcolii de Studii Avansate în Jurnalism, consideră că în contextul în care manipularea şi dezinformarea ating cote alarmante, provocând adevărate unde de şoc în societate, Hackathonul media „Puterea a cincea” devine un generator de soluţii pentru ca impactul acestor unde să fie diminuat.

„Odată cu dezvoltarea tehnologiilor informaţionale, manipularea ia forme din ce în ce mai subtile, iar consumatorul de media rămâne tot mai contrariat şi debusolat, fiindu-i tot mai dificil să discearnă între adevăr şi fals, între informare şi manipulare, între obiectivitate şi propagandă. Gândirea critică este o şansă pentru a nu permite să fim manipulaţi, aceasta însă nu se moşteneşte şi nu este un dar de la natură. Gândirea critică se cultivă pe tot parcursul vieţii prin lecturi, în mod special, prin capacitatea de a pune lucrurile la îndoială. În acest context, ne dorim ca hackathonul să reprezinte o platformă de experimentare şi dezvoltare a ideilor inovatoare, din care să se „nască” soluţii şi aplicaţii IT care să ajute cetăţeanul să înțeleagă că „nu tot ce zboară se mănâncă”. Pentru asta, creativitatea ar trebui să fie cuvântul-cheie în procesul de elaborare a instrumentelor IT, care ar combate falsurile din media şi ar determina consumatorul să gândească în termeni critici. Da, este o misiune dificilă, dar cu siguranţă, nu imposibilă”, consideră Sorina Ştefârţă.

Lipsa culturii mediatice alimentează manipularea

Victor Spânu, membru al echipelor câştigătoare a Hackathonului media „Puterea a cincea” (ediţia 2 şi 3) cu proiectele TROLLESS şi NowTime, consideră că „antidotul” pentru propagandă și manipulare constă în educaţie. „Motivul principal al faptului că manipularea persistă este lipsa de cultură mediatică şi de consum responsabil a informaţiei. Surprinzător de târziu ne dăm seama că noile tehnologii trebuie şi ele însuşite pentru a fi utilizate în folosul oamenilor. Cei care au sesizat respectivele lacune, exploatează la greu şi în scopuri personale, adesea meschine, aceste vulnerabilităţi. Tehnologiile informaţionale nu doar pot crea antidotul, dar sunt singurele în stare să o facă”.

Victor Spânu şi-ar dori ca actuala ediție a hackathonului să fie o competiție de idei inedite, poate chiar bizare, important este ca proiectele să poată fi realizate şi implementate. „Echipa care îşi va evalua propriile resurse şi va lansa un proiect credibil şi integrat în realităţile noastre, are cele mai mari şanse de câştig”, este de părere Victor Spânu.

Cine poate participa la hackathon?

La hackathon sunt aşteptate persoane motivate, dornice de a produce o schimbare în societate prin promovarea gândirii critice. Echipele trebuie să fie constituite din 3-5 membri – jurnalişti, dezvoltatori IT, programatori, designeri, bloggeri, activişti civici, consumatori media.

Premii de valoare
Cinci echipe desemnate câştigătoare de către juriu vor beneficia de granturi pentru dezvoltarea şi implementarea ulterioară a ideilor. În acest an, în funcţie de complexitatea proiectelor propuse, vor fi oferite două categorii de premii:

  • 3 granturi a câte 3000 de euro – în cadrul proiectului „Consolidarea  libertăţii de opinie în Republica Moldova”, cu susţinerea Deutsche Welle Akademie şi finanțat de Ministerul Federal pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare din Germania;
  • 2 granturi a câte 4000 de dolari –  oferite în cadrul proiectului „Mass-media în sprijinul democraţiei, incluziunii şi responsabilităţii în Moldova (MEDIA-M)”, finanţat de USAID şi implementat de Internews.
Exemple de proiecte care pot fi dezvoltate la hackathon
  • aplicaţii de smartphone şi site-uri care conectează societatea civilă, media şi consumatorii de media;
  • biblioteci online cu resurse utile pentru jurnalişti şi consumatorii de media;
  • jocuri interactive/aplicaţii destinate să sporească interesul consumatorului de media faţă de presă şi să promoveze consumul critic de presă;
  • alte idei inovatoare şi relevante pentru consumatorul de presă din Moldova.

Toate informaţiile privind programul şi regulile de participare le găsiţi pe site-ul oficial al evenimentului: http://hackathon4.media-azi.md
Formularul de înregistrare trebuie completat până la data de 29 iunie 2018. Detalii pe pagina de Facebook a evenimentului.

A patra ediție a hackathonului media Puterea a cincea este organizată de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul proiectelor „Consolidarea  libertății de opinie în Republica Moldova”, cu susținerea Deutsche Welle Akademie și finanțat de Ministerul Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare din Germania și „Mass-media în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova (MEDIA-M)”, finanțat de USAID și implementat de Internews.

 
Citește mai departe