Violeta Cojocaru, moldoveanca în ajutorul copiilor din Africa

De mai bine de 7 ani, o moldoveancă se dedică și violeta_cojocaru_rfiajută copiii din Africa. Violeta Cojocaru este o fostă ziaristă da la Chișinău care lucrează de vreme bună la Unicef și s-a consacrat drepturilor copiilor. Acum moldoveanca lucrează în Dakar.

Violeta a povestit într-un interviu pentru RFI România cum e să lucrezi și să ajuți copii într-o țară în care există atâtea probleme și boli. Jobul ei presupune multă dedicare, trebuie să învețe tradițiile, să cunoască oamenii ca mai apoi să poate elabora strategii de comunicare ca să-i ajute. Așa cum fiecare țară are specificul ei, femeia spune că problemele sau greutățile sunt diferite.

“Am lucrat mai întâi 9 ani la Unicef-Chişinău unde eram responsabilă tot pentru comunicare – externă şi de programe. Cred însă că 9 ani e suficient ca să stai în acelaşi post. Simţeam că ajunsesem la o limită şi că trebuie să fac ceva ca să schimb. Aşa se face că de când sunt în Africa la fiecare trei ani vreu să mă mut. Dorindu-mi foarte mult să lucrez şi în alte părţi încà de când eram la Chişinău, iată deci că am reuşit”, povestește ea.

“Mai întâi la Niamey, în Niger, unde schimbarea pentru mine a fost extraordinară – trebuia să învăţ şi franceza şi cultura şi ţara şi modul în care se lucrează. Problemele pe care le avea Unicef în Moldova erau legate mai mult de dezinstituţionalizarea copiilor, educaţie şi calitatea educaţiei. Aici sunt alfel de programe : servicii de sănătate, construire de şcoli, construire de latrine, foraje ca să aducem apă potabilă în sate. E deci un alt gen de programe şi un alt gen de comunicare”, continuă ea.

Violeta are 50 de ani, a fost ziaristă în trecut – la Deutsche Welle şi Basa-Press – înainte de a se consacra drepturilor copiilor. Este originară din Republica Moldova și lucrează de 16 ani pentru Unicef. Este de vreo 7 ani în Africa. După ce a petrecut 3 ani în Niger, alţi 3 în Republica democratică Congo, Violeta Cojocaru e de şase-şapte luni la Dakar în Senegal unde ocupă postul de şef al serviciului de comunicare pentru Dezvoltare al Fondului Naţiunilor unite pentru copii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.