Connect with us

Social

Vino în 10 iunie cu familia și prietenii să spunem NU traficului de ființe umane

Publicat

pe

La data de 10 iunie, vino cu familia și prietenii în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, pentru un maraton de acțiuni de sensibilizare și conștientizare a consecințelor traficului de ființe umane. De la ora 10:00 până la 15:00 participă la activitățile organizate, dar și informează-te despre ce este traficul de ființe umane, consecințele acestuia și cum să participi la combaterea acestui fenomen.

Maraton de 5 km

Startul maratonului va fi dat la ora 12:00. De la Arcul de Triumf vom ajunge până la strada Ismail, apoi vom coti înapoi pe bulevardul Ștefan cel Mare – până la strada Toma Ciorbă.

Linia de finiș va fi tot la Arcul de Triumf.

Participanții maratonului vor avea acces gratuit la apă potabilă. La fel, fiecare alergător va primi în dar câte un tricou.

Orășelul copiilor

În orășelul copiilor vor fi organizate un șir de activități educaționale și distractive de către Laboratorul distracțiilor științifice, Mendelevium și Centrul educațional pentru copii, Ingenium.

În programul orășelului:

·         starturi vesele și concursuri cu premii

·         ateliere de creație

·         galerie de desene în aer liber

·         experimente haioase

·         personaje și eroi din desene animate.

Zona expozițională

În zona expozițională vei avea posibilitatea să cunoști îndeaproape dispozitivele și mijloacele de transport folosite de către subdiviziunile Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova.

Vei admira ATV-urile Poliției de Frontieră, echipamente mobile de patrulare, dar și tehnică criminalistă, centrul mobil de prevenire și informare în domeniul siguranței rutiere și autospeciale de intervenție la incendii.

Zona ONG

Peste 10 organizații care activează în domeniul combaterii fenomenului traficului de ființe umane, dar și în sprijinirea victimelor, își vor prezenta activitatea. Vei avea oportunitatea să te informezi cum să previi acest fenomen. La fel, vei afla istoriile frapante ale victimelor traficului de ființe umane.

Food zone

După ce vei alerga 5 km, vei avea posibilitatea să te odihnești și să-ți recapeți forțele. Am pregătit, în Food Zone, băuturi răcoritoare și bucate delicioase pe toate gusturile.

Despre circularea transportului public la 10 iunie

Pe parcursul maratonului de 5 km, care va începe la ora 12:00, circulația transportului public pe bulevardul Ștefan cel Mare, în perimetrul străzilor Ismail și Toma Ciorbă va fi sistată. Transportul public va fi redirecționat pe străzi adiacente. Iar între orele 13:30 și 19:00 va fi suspendată circulația transportului în perimetrul străzilor Bănulescu Bodoni – Alexandr Pușkin.

Participarea la eveniment este gratuită.

Pentru mai multe detalii despre eveniment: https://www.facebook.com/events/2111879669096340 

Social

În Republica Moldova a fost creat primul soi de măr cu miezul roșu. Cum arată fructele

Publicat

pe

De către

În Republica Moldova a fost creat primul soi de măr cu miezul roșu. Soiul este în curs de evaluare, dar deja demonstrează câteva trăsături foarte interesante. Parametrii senzoriali sunt excelenți, scrie Agrobiznes,

Oleg Târsână, președintele Uniunii asociațiilor producătorilor de culturi nucifere (UAPCN) a postat recent mai multe fotografii în care prezintă o selecție de măr cu miezul roșu.

„Diametrul mărului este de 45-60 cm. Miezul este de culoarea roșie pronunțat până la camera seminală. Are o textură foarte plăcută crocantă și aromă deosebită. De regulă, soiurile de măr cu miezul roșu sunt foarte acide, însă soiul pe care îl prezentăm are un gust echilibrat”, a relatat pentru sursa citată Oleg Târsână.

Potrivit lui, urmează să fie evaluătă productivitatea, asocierea cu portaltoilul, dar deja în primăvara următoare se va propune câteva loturi de pomi pentru studiu în livadă.

„Nu cred că cineva ar fi interesat să planteze aceste soiuri pe suprafețe mari, dar sunt niște soiuri de nișă”, a spus el.

Citește mai departe

Social

5 aplicațiile mobile care te ajută să înveți mai ușor la școală// VIDEO

Publicat

pe

De către

Telefonul și aplicațiile mobile pot fi aliatul tău de încredere la școală!

Și asta, pentru că există o mulțime de aplicații care te ajută să înveți și să descoperi lucruri noi, într-o manieră distractivă. Iată cinci instrumente pe care nouă ne-ar fi plăcut să le avem pe vremea când eram elevi și făceam temele.

Mediacritica.md a lansat un nou tutorial digital pentru tineri și adolescenți.

Citește mai departe

Social

UE va acorda expertiză în procesul de reformare a administrației publice

Publicat

pe

De către

Începând cu 18 septembrie și-a început activitatea echipa de experți din cadrul a două proiecte de asistență a Uniunii Europene „Suport pentru reforma administrației publice” cu un buget de 2,8 milioane euro și „Suport în dezvoltarea capacităților profesionale și motivarea angajaților din administrația publică” cu un buget de 1,9 milioane de euro.

Proiectele se vor axa pe consolidarea capacităților instituționale și a resurselor umane ale administrației publice centrale și locale în elaborarea, implementarea, monitorizarea și evaluarea politicilor, precum și îmbunătățirea calității serviciilor publice în conformitate cu așteptările și necesitățile cetățenilor.

În acest sens, vor fi lansate și o serie de activități de suport în definitivarea și implementarea reformei administrative, îmbunătățirea capacităților profesionale și motivarea angajaților publici și creșterea transparenței în procesul decizional.

În scurt timp, la Chișinău va sosi și echipa de experți pentru un alt proiect de asistență tehnică a UE – „Suport în consolidarea procesului de elaborare a politicilor în contextul punerii în aplicare a Acordului de Asociere” cu un buget de 1,8 milioane de euro, care va avea ca beneficiari majori Cancelaria de Stat, Ministerul Finanțelor și Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Cele trei proiecte fac parte din Acordul de finanțare dintre Guvernul Republicii Moldova și Uniunea Europeană privind Programul de suport pentru reforma administrației publice, care prevede oferirea asistenței tehnice în valoare de 15 milioane de euro.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com