Connect with us

Politică

VIDEO// Despre politica de ieri și azi, cu Nadejda Brânzan

Publicat

pe

Imaginați-vă un Parlament format din tocmai 380 de deputați, dintre care doar 13 sunt femei. Imaginați-vă că, în scurt timp, două dintre ele renunță la funcție, și rămân doar 11. Aceasta nu este o ficțiune, ci primul Parlament al Moldovei independente. „Așa era în Uniunea Sovietică. Femeii i se dădea un cadou de 8 martie, iar în rest nu era apreciată. Ne având experiență, femeile nu se implicau în luptă”, povestește Nadejda Brânzan una din puținele femei care au luptat din Parlament pentru un viitor mai bun.

Citiți reportajul integral pe REPORTAJE.MOLDOVA.ORG

S-a lansat în presă în toamna lui 2012, la ziarul Timpul, unde a fost reporteră și redactoare adjunctă. S-a alăturat echipei Moldova.org începând cu iunie 2016.

Politică

Reuniunea Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul R. Moldova și Parlamentul României va avea loc la Chișinău

Publicat

pe

De către

Reuniunea Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României va avea loc la Chișinău, luni, 11 iunie 2018. Cea de a VII-a Reuniune a Comisiei va fi găzduită de Parlamentul Republicii Moldova.

Urmare a discuțiilor dintre deputații din comisiile permanente ale Parlamentului Republicii Moldova și parlamentarii din comisiile Camerei Deputaților și Senatului României, va fi semnată Declarația Comisiei Comune pentru Integrare Europeană. Documentul va puncta prioritățile în viitoarea colaborare moldo-română. Ulterior, Copreședinții Comisiei, George Mocanu și Bogdan-Ionel Rodeanu vor susține un briefing de presă.

Potrivit agendei, delegația Parlamentului României la Comisia Comună pentru Integrare Europeană va avea întrevederi cu președintele Parlamentului Andrian Candu, deputații din Comisia economie, buget și finanțe, Comisia politică externă și integrare europeană, Comisia protecție socială, sănătate și familie. Parlamentarii români vor mai purta discuții cu oficiali de la Guvern și vor vizita o serie de instituții de menire socială și culturală, renovate cu sprijinul financiar al Guvernului României.

Parlamentul Republicii Moldova va fi reprezentat la Reuniune de către deputații George Mocanu, Marcel Răducan, Roman Boțan, Corneliu Padnevici, Igor Vremea și Aliona Goța.

Delegația Parlamentului României va fi formată din deputații Bogdan-Ionel Rodeanu, Silviu-Nicu Macovei, Andrei-Daniel Gheorghe, József-György Kulcsár-Terza, Ștefan Mușoiu, Ștefan-Alexandru Băișanu, Tudor Ciuhodaru, Maricela Cobuz, Nicolae-Daniel Popescu și senatorul Ion Hadârcă.

La Reuniune va mai participa europarlamentarul Andi Cristea, președintele Delegației Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Republica Moldova.

Ultima reuniune a Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României a avut loc la București, în perioada 20-21 noiembrie 2017.

Citește mai departe

Politică

A fost semnat documentul de creare a Asambleei parlamentare Moldova, Georgia, Ucraina

Publicat

pe

De către

Președintele Parlamentului Andrian Candu și omologii săi Irakli Kobakhidze și Andriy Parubiy au semnat astăzi, la Kiev, documentul de creare a Asambleei  parlamentare Moldova, Georgia și Ucraina.

Asambleea va avea un statut consultativ, iar statutul acesteia va fi aprobat într-o reuniune ulterioară.

Această structură interparlamentară va servi drept platformă pentru promovarea intereselor cetățenilor celor trei state, precum și pentru cooperare și schimb de experiență pe domenii de interes comun.

Cei trei președinți de Parlament au fost unanimi în nevoia de a fi mai sonori pe plan internațional, în special legat de poziția Moldovei, Georgiei și Ucrainei față de provocările actuale comune de securitate, inclusiv securitatea energetică, prezența nesancționată a trupelor străine pe teritoriile ocupate de Federația Rusă în cele trei state, dezinformarea și știrile false.

Luând în calcul aspirațiile comune de aderare la Uniunea Europeană, șefii  a celor trei legislative s-au angajat să coopereze pentru buna implementare a reformelor și angajamentelor asumate la obținerea statutului de state asociate UE și să împărtășească bunele practici.

Președintele Parlamentului este însoțit în această vizită de președinta Comisiei politică externă și integrare europeană, Violeta Ivanov și de către președintele grupului de prietenie cu Ucraina, Eugeniu Nichiforciuc.

Președintele Parlamentului Andrian Candu participă la cea de-a doua conferință interparlamentară de nivel înalt Georgia, Moldova și Ucraina, care se desfășoară la Kiev, în perioada 8-10 iunie curent.

Prima conferință interparlamentară de nivel înalt Moldova, Georgia și Ucraina a avut loc la 2 martie la Chișinău, când cei trei președinți de Parlamente s-au angajat să-și  unească eforturile pentru promovarea unor politici comune de apărare și securitate.

Citește mai departe

Politică

Război juridic: Maia Sandu îl dă în judecată pe Ilan Șor pentru defăimare, iar Ilan Șor depune șapte cereri împotriva Maiei Sandu

Publicat

pe

De către

Un adevărat război juridic s-a declanșat între liderul PAS Maia Sandu și primarul de Orhei Ilan Șor. Astfel, după ce ieri Maia Sandu a anunțat că îl dă în judecată pe Ilan Șor pentru defăimare, astăzi Ilan Șor a anunțat că avocații săi vor depune șapte cereri împotriva Maiei Sandu.

Ieri președinta PAS Maia Sandu a anunțat că îl va acționa în judecată pe primarul de Orhei Ilan Șor pentru defăimare. Aceasta după ce anterior Ilan Șor a declarat că atunci când liderul PAS era ministru al Educației, primea în plic de la fostul premier, Vlad Filat, ca un supliment la salariu.

Maia Sandu a declarat că este cu banii la vedere și că poate să justifice proveniența legală a veniturilor și cheltuielilor până la ultimul bănuț.

Potrivit ei, mai devreme sau mai târziu, Ilan Șor și ceilalți care se fac vinovați de furtul secolului vor fi trași la răspundere, pentru că „pentru furtul unui miliard de dolari termenul de prescripție nu expiră niciodată”.

Astăzi, primarul de Orhei Ilan Șor a anunțat că săptămâna viitoare avocații săi vor depune 7 demersuri împotriva ei, dintre care câteva pentru încălcarea art. 16 al Codului Civil – apărarea onoarei, demnităţii şi reputaţiei profesionale.

De asemenea, unele vor fi depuse la organele de anchetă în legătură cu încălcările pe care le-ar fi comis Maia Sandu și care cad sub incidența art. 176 al Codului Penal – încălcarea egalităţii în drepturi a cetăţenilor și care prevăd închisoare de până la doi ani, precum și art. 70 al Codului Contravențional.

„În legătură cu aceasta, dragă Maia, având în vedere probele pe care le adun, pregătește-te și pregătește-ți toți prietenii să-și ceară scuze pentru fiecare cuvânt la adresa mea și a cetățenilor de rând care vor să trăiască bine în Moldova aici și acum, se arată într-un comunicat al Partidului Șor.

Foto: Adevarul.ro

Citește mai departe