Video / Cele mai interesante proiecte de la Hackathon-ul societății civile din Minsk (I)

În perioada 1-3 iunie, la Minsk, are loc Hackathon-ul societății civile pentru țările membre ale Parteneriatului Estic. Aici s-au adunat 20 de activiști civici care luptă pentru premiul întâi. Proiectul câștigător va fi implementat cu susținerea organizatorilor. În continuare, vă prezentăm câteva idei de instrumente IT de la Hackathon.

https://www.facebook.com/moldova.org/videos/1885998804753187/

Irina Velska este expertă în cadrul Societății Civile din Parteneriatului Estic (Eastern Partnership Civil Society Facility), dar și coordonatoare a Hackathon-ului care are loc în Minsk.

„Societatea civilă și activiștii civici trebuie să aibă instrumente pentru a face munca lor mult mai eficientă. Pe cele mai bune trei idei ale participanților la Hackathon vom încerca să le realizăm. Vom căuta resurse financiare pentru a face acest lucru”, a menționat experta.

Joc în care oamenii vor „vâna” știri false

https://www.facebook.com/moldova.org/videos/1884934684859599/

Nino Macharashvili este din Georgia. Tânăra şi-a propus să creeze jocul „Quack Hunter” care îi provoacă pe utilizatori să își dezvolte abilitățile de identificare a știrilor false.

Principiul jocului este următorul: o rață zburătoare are atașată pe ea diverse știri. Jucătorii trebuie să prindă rațele, să citească știrile și ulterior să decidă dacă informația este adevărată sau falsă. Dacă jucătorul ghicește răspunsul, obține puncte care îi permit să continue la un nivel mai avansat. „Este mai ușor să te informezi corect și să analizezi informațiile false printr-un jos distractiv, simplu și intuitiv”, povestește Nino.

Tânăra este co-fondatoarea companiei „ForSet” din Georgia.

Aplicație unde studenții vor raporta problemele universităților

https://www.facebook.com/moldova.org/videos/1884974274855640/

Misha Tadevosyan este din Armenia. Este expert în domeniul învățământului superior. În acest sens, şi-a propus să creeze cartografia problemelor instituțiilor de învățământ superior.

Aplicația se numește „EduPro” și este destinată studenților. Aceasta oferă posibilitatea raportării anonime în cadrul instituțiilor superioare de învățământ despre anumite probleme. Studenții vor putea raporta incidentul și vor indica cine a fost implicat. De asemenea, aplicația va putea acumula o statistică despre toate incidentele din universitățile din întreaga lume.

Aplicație care le va aminti oamenilor bolnavi de cancer să facă investigațiile la timp

https://www.facebook.com/moldova.org/videos/1885837871435947/

Volha Vialichka este din Belarus și este directorul organizației Grodno Children Hospice. Împreună cu echipa ei, și-a propus să creeze o aplicație mobilă care va învăța oamenii să ia măsuri profilactice și, într-o oarecare măsură, să minimalizeze dezvoltarea cancerului. Potrivit tinerei, ceea ce a motivat-o să creeze un asemenea instrument IT a fost un anunț al medicilor cu trei ani în urmă. Medicii suspectau că Volha ar fi avut cancer. După operația de diagnosticare, tumoarea nu a fost confirmată. „Când eram pe masa de operație, părinții se gândeau ce urma să se întâmple dacă muream, ce se va întâmpla cu copiii. Toate acestea m-au făcut să-mi schimb total viziunea despre cancer. Prin această aplicație ne dorim ca oamenii să nu mai asocieze cuvântul „cancer” cu „moarte”, ci cu „totul depinde de mine”, povestește participanta Hackathonului.

Hackathon-ul este la a doua ediție și este organizat în cadrul proiectului Uniunii Europene „Mecanismul regional de dezvoltare a societății civile, țărilor membre ale Parteneriatului Estic”.