Connect with us

Social

Video / Cele mai interesante proiecte de la Hackathon-ul societății civile din Minsk (II). Cine sunt câștigătorii

Publicat

pe

Pe 1-3 iunie a avut Hackathonul societății civile la Minsk. Participanții au creat instrumente IT, care vor să rezolve problemele cu care se confruntă societatea zi de zi. Moldova.org a scris, ieri, despre o parte dintre participanți. În continuare, vi-i prezentăm pe alți participanți ai Hackathon-ului.

Uladzislau Laurychenka vine din Federația Rusă și este specialist în domeniul organizațiilor necomerciale. În cadrul evenimentului, Uladzislau a fost mentor pentru participanți.

Interviu cu primul expert de la EaP Civil Society Hackathon. Uladzislau Laurychenka este specialist în domeniul organizațiilor necomerciale. Discutăm despre importanța tehnologiilor informaționale în viața organizațiilor necomerciale.#EaP_Hackathon #IT4EaP #IT4Society Eastern Partnership Civil Society Facility

Geplaatst door Moldova.org op vrijdag 1 juni 2018

Uladzislau organizează și desfășoară evenimente, activități de consolidare a capacităților pentru organizațiile nonguvernamentale. Obiectivele principale ale organizației pe care o reprezintă Uladzislau „Teplitsa of Social Technologies” sunt creșterea eficienței activității online ale ONG-urilor și instruirea acestora în dezvoltarea paginilor web moderne și a instrumentelor digitale, urmând cele mai bune practici de implicare publică și de strângere a fondurilor digitale.

Platformă pentru voluntari și pentru organizații

Una dintre participantele Hackathonului societății civile de la Minsk este Anya Pozdnyakova. Proiectul ei se numeşte „Helping Hand” şi presupune o platformă unde persoanele interesate să facă voluntariat vor găsi oportunități, iar organizațiile vor găsi voluntari.#EaP_Hackathon #IT4EaP #IT4Society Eastern Partnership Civil Society Facility

Geplaatst door Moldova.org op zondag 3 juni 2018

Una dintre participantele Hackathonului societății civile de la Minsk este Anya Pozdnyakova. Proiectul ei se numeşte „Helping Hand” şi presupune o platformă unde persoanele interesate să facă voluntariat vor găsi oportunități, iar organizațiile vor găsi voluntari. „Această platformă va ajuta ambele părți să se întâlnească fără intermediari. Fiecare utilizator se va înregistra pe această platformă și va lăsa o descriere ”, povestește tânăra.

„Chișinău, orașul luminilor”

Live cu Sergiu Bejenari, singurul participant din RM la Hackathonul societății civile din Minsk. Vorbim despre aplicația lui şi despre cum i-au oferit autoritățile informație publică.#EaP_Hackathon #IT4EaP #IT4Society Eastern Partnership Civil Society Facility

Geplaatst door Moldova.org op zaterdag 2 juni 2018

Sergiu Bejenari este activist civic în Republica Moldova. Proiectul tânărului se numește „Chișinău, orașul luminilor”. Cu ajutorul aplicației, oamenii vor putea să raporteze unde și la care pilon de electricitate nu funcționează. Tânărul a avut nevoie de harta tuturor pilonilor din Chișinău, însă nu a  primit-o de la Primăria Chișinău, întrucât cea din urmă nu ar dispune de una. Din acest motiv, activistul a modificat conceptul aplicației. Ce schimbări a făcut Sergiu și ce fel de informație a primit de la Primăria Chișinău, vedeți în filmulețul de mai sus.

„Bugetul pe hartă”

Igor Krechkevych este din Ucraina şi munceşte în calitate de analist bugetar în cadrul centrului EIDOS. Proiectul echipei cu care a muncit se numeşte "Budget on a map" prin care se doreşte rezolvarea problemei utilizării ineficiente a fondurilor publice din sectorul construcțiilor.

Geplaatst door Moldova.org op zondag 3 juni 2018

Igor Krechkevych vine din Ucraina şi este analist bugetar. Proiectul tânărului se numeşte „Budget on a map”, prin care se doreşte rezolvarea problemei utilizării ineficiente a fondurilor publice din sectorul construcțiilor.

Cu ajutorul acestui instrument, utilizatorul va putea afla despre detaliile tehnice ale unui obiect dintr-o localitate, tranzacții de fonduri bugetare legate de acesta, informații despre compania executantă – director și beneficiar final.

Scopul acestei platforme este descurajarea abuzurilor de fonduri și secretizării informațiilor de nivel local. „În așa mod administrațiile locale sunt mai responsabile față de ministere, instituții dar și față de publicul larg”, spune Igor.

Cei patru câștigători ai Hackathonului sunt:

ProCancer – un bot care oferă instrumente pentru prevenirea cancerului, colectarea datelor medicale și formarea statisticilor;

Dicționarul de prietenie – aplicație on-line pentru a ajuta jurnaliștii din mass-media online să reducă limbajul ostil față de minorități (gen, migranți, persoane cu dizabilități etc.;

Doika – modul care ajută la strângerea de fonduri pentru activitatea ONG-urilor;

Lib4You – serviciu pentru căutarea rapidă și ușoară a bibliotecilor și cărților rare din bibliotecile din Ucraina.

Unul dintre aceste patru proiecte va fi pe deplin dezvoltat și lansat cu sprijinul Uniunii Europene.

Social

Creatorii de modă moldoveni au participat la Strasbourg Fashion Week 2018

Publicat

pe

De către

Republica Moldova a participat în calitate de țara-invitată de onoare la Săptămâna Modei „Strasbourg Fashion Week, care a fost organizată în perioada 29 mai – 1 iunie. Creatorii de modă din Republica Moldova participă pentru prima oară în asemenea format la acest eveniment de anvergură, iar creațiile acestora au generat interesul publicului, dar și a profesioniștilor din Franța.

Pe parcursul evenimentului publicului au fost prezentate creaţiile designerilor Vivi Art Boutique Fashion, Ionel, Kassandruta, Creme Brulee, Georgette, Katea GRI şi Lia Fia, iar la seara de gală şi de închidere au fost expuse spre apreciere creaţiile autohtone sub numele de brand Julia Allert şi Lavielace.

În cadrul defileurilor au fost servite de asemenea și vinurile autohtone oferite de Chateau Vartely.

Reprezentantul Permanent al Republicii Moldova pe lângă Consiliul Europei Corina Călugăru a menţionat că tot în aceeaşi încăpere cu valoare istorică şi culturală a oraşului, Grande Salle de l’Aubette, cu puţin timp în urmă a fost găzduită expoziţia de covoare şi costume tradiţionale ale ţării noastre.

„Republica Moldova continuă să aducă la Strasbourg exemple ale creaţiei şi originalităţii ale artiştilor autohtoni, inclusiv vestimentație și accesorii cu un pronunțat specific local ale creatorilor de modă moldoveni, oferind, de această dată publicului prezent la eveniment, oportunitatea de a vedea o altă latură a brand-ului „made in the Republic of Moldova”, a spus șeful misiunii moldovenești la Strasbourg.

Delegaţia designerilor din ţară a participat la o serie de întrevederi cu jurnaliști și bloggeri, reprezentanți locali printre care Președintele Camerei de Comerţ, directorul local al rețelei franceze de magazine „Printemps”, preşedintele asociaţiei „Les Vitrines des Strasbourg,” în cadrul discuțiilor fiind abordate criteriile de acces pe piața franceză și perspectivele de dezvoltare a cooperării bilaterale.

Citește mai departe

Social

Tragic! O fetiță de patru ani din satul Copceac a fost lovită de fulger

Publicat

pe

De către

Tragedie în satul Copceac, unde o fetiță de patru ani a fost lovită de fulger. Tragedia s-a produs duminică, în jurul orei 20.00, scrie Gagauzinfo.md.

Potrivit sursei citate, fetița se afla la cules căpșuni, când a fost lovită de fulger.

A fost solicitat de urgență asistența medicilor de la spitalul raional din Taraclia, însă în pofida eforturilor medicilor  fetița nu a putut fi resuscitată.

Specialiștii recomandă ca în cazul în care oamenii sunt surprinși de o furtună, aceștia trebuie să se adăpostească  într-o mașină sau clădire și să nu rămână în spații deschise. De asemenea, nu este recomandat să stea sub copaci.

Trebuie de evitat sub orice formă apropierea apei.

Dacă totuși prin apropiere nu este vreun adăpost, trebuie de întins jos și de ținut picioarele și mâinile unite, pentru a fi o țintă cât mai mică.

Citește mai departe

Social

Șefă de promoție! Basarabeanca care a absolvit un liceu din Iași cu media 9,94

Publicat

pe

De către

Mihaela Fedoseev, din Chișinău, a absolvit Liceul “Alexandru Ioan Cuza” din Iași cu cea mai mare medie din promoție – 9, 94. Tânăra a povestit pentru Moldova.org cum au fost anii săi de liceu la Iași, cum a obținut această performanță și cât de importantă a fost implicarea ca voluntar în diverse proiecte sociale și culturale.

Mihaela spune că decizia de a pleca în alt oraș, departe de părinți și prieteni nu este deloc una ușoară, mai ales pentru un adolescent de 15 ani.

Eu mi-am împachetat viața în 2 valize și am venit la Iași la doar 15 ani. Peste despărțirea de familie, de prieteni și de un oraș pe care-l iubeam am trecut destul de greu, așadar viața din Iași nu am îndrăgit-o de la bun început. În primul an m-am axat doar pe învățătură pentru că era o perioadă mai mult stresantă, o perioadă în care conta foarte mult imaginea pe care mi-o cream în fața profesorilor și totodată, era anul în care dorul își făcea apariția mereu la timpul nepotrivit.

Mihaela povestește că treptat s-a înscris ca voluntar la diverse festivaluri, asociații, iar mai târziu a ajuns coordonator al voluntarilor sau chiar membri organizator. “Practic, eram peste tot, iar acest lucru m-a ajutat foarte mult să îndepărtez, în sens bun, dorul de casă și în același timp am reușit să obțin cunoștințe în diverse domenii”, mărturisește aceasta.

Experiența în Consiliul Școlar și Județean i-au adus ocazia să lucreze alături de inspectori școlari, directori de licee și chiar alături de Ministrul Educației. “Am inițiat numerose proiecte alături de elevi cărora le pasă de sistemul nostru de învățământ și care-și doresc să schimbe lumea din loc”, a adaugă Mihaela.

Mihaela mărturisește că nici nu știa că există titulatura de “șef de promoție”, a aflat despre ea la finalul clasei a 10-a – “ceea ce înseamnă destul de târziu pentru a-mi pune acest succes drept un scop de atins”.

Deși îmi doream acest lucru, acest titlu nu a reprezentat un scop în sine de atins. Este o onoare să dețin titulatura de șefă de promoție, dar evident am avut și concurenți. Dacă eu am ajuns șefă de promoție cu media 9,94, au fost, de exemplu, elevi cu media 9,91, diferența dintre noi fiind una foarte mică.

Mihaela mai spune că performanța nu se datorează deloc “tocitului pentur medie”. “Norocul meu este că eram mereu atentă la ore, iar acest lucru îmi permitea să nu petrec ore în șir acasă învățând. Un alt factor important a fost alegerea unui profil care mi se potrivește în totalitate și anume profilul filologic. Absolut toate activitățile mele extrașcolare au contribuit la obținerea acestui titlu, pentru că experiența căpătată în cadrul acestora m-au ajutat să mă afirm diferit în cadrul orelor”, menționează ea.

Citește mai departe