Video / Cele mai interesante proiecte de la Hackathon-ul societății civile din Minsk (II). Cine sunt câștigătorii — Moldova.org
Connect with us

Social

Video / Cele mai interesante proiecte de la Hackathon-ul societății civile din Minsk (II). Cine sunt câștigătorii

Publicat

pe

Pe 1-3 iunie a avut Hackathonul societății civile la Minsk. Participanții au creat instrumente IT, care vor să rezolve problemele cu care se confruntă societatea zi de zi. Moldova.org a scris, ieri, despre o parte dintre participanți. În continuare, vi-i prezentăm pe alți participanți ai Hackathon-ului.

Uladzislau Laurychenka vine din Federația Rusă și este specialist în domeniul organizațiilor necomerciale. În cadrul evenimentului, Uladzislau a fost mentor pentru participanți.

Interviu cu primul expert de la EaP Civil Society Hackathon. Uladzislau Laurychenka este specialist în domeniul organizațiilor necomerciale. Discutăm despre importanța tehnologiilor informaționale în viața organizațiilor necomerciale.#EaP_Hackathon #IT4EaP #IT4Society Eastern Partnership Civil Society Facility

Geplaatst door Moldova.org op vrijdag 1 juni 2018

Uladzislau organizează și desfășoară evenimente, activități de consolidare a capacităților pentru organizațiile nonguvernamentale. Obiectivele principale ale organizației pe care o reprezintă Uladzislau „Teplitsa of Social Technologies” sunt creșterea eficienței activității online ale ONG-urilor și instruirea acestora în dezvoltarea paginilor web moderne și a instrumentelor digitale, urmând cele mai bune practici de implicare publică și de strângere a fondurilor digitale.

Platformă pentru voluntari și pentru organizații

Una dintre participantele Hackathonului societății civile de la Minsk este Anya Pozdnyakova. Proiectul ei se numeşte „Helping Hand” şi presupune o platformă unde persoanele interesate să facă voluntariat vor găsi oportunități, iar organizațiile vor găsi voluntari.#EaP_Hackathon #IT4EaP #IT4Society Eastern Partnership Civil Society Facility

Geplaatst door Moldova.org op zondag 3 juni 2018

Una dintre participantele Hackathonului societății civile de la Minsk este Anya Pozdnyakova. Proiectul ei se numeşte „Helping Hand” şi presupune o platformă unde persoanele interesate să facă voluntariat vor găsi oportunități, iar organizațiile vor găsi voluntari. „Această platformă va ajuta ambele părți să se întâlnească fără intermediari. Fiecare utilizator se va înregistra pe această platformă și va lăsa o descriere ”, povestește tânăra.

„Chișinău, orașul luminilor”

Live cu Sergiu Bejenari, singurul participant din RM la Hackathonul societății civile din Minsk. Vorbim despre aplicația lui şi despre cum i-au oferit autoritățile informație publică.#EaP_Hackathon #IT4EaP #IT4Society Eastern Partnership Civil Society Facility

Geplaatst door Moldova.org op zaterdag 2 juni 2018

Sergiu Bejenari este activist civic în Republica Moldova. Proiectul tânărului se numește „Chișinău, orașul luminilor”. Cu ajutorul aplicației, oamenii vor putea să raporteze unde și la care pilon de electricitate nu funcționează. Tânărul a avut nevoie de harta tuturor pilonilor din Chișinău, însă nu a  primit-o de la Primăria Chișinău, întrucât cea din urmă nu ar dispune de una. Din acest motiv, activistul a modificat conceptul aplicației. Ce schimbări a făcut Sergiu și ce fel de informație a primit de la Primăria Chișinău, vedeți în filmulețul de mai sus.

„Bugetul pe hartă”

Igor Krechkevych este din Ucraina şi munceşte în calitate de analist bugetar în cadrul centrului EIDOS. Proiectul echipei cu care a muncit se numeşte "Budget on a map" prin care se doreşte rezolvarea problemei utilizării ineficiente a fondurilor publice din sectorul construcțiilor.

Geplaatst door Moldova.org op zondag 3 juni 2018

Igor Krechkevych vine din Ucraina şi este analist bugetar. Proiectul tânărului se numeşte „Budget on a map”, prin care se doreşte rezolvarea problemei utilizării ineficiente a fondurilor publice din sectorul construcțiilor.

Cu ajutorul acestui instrument, utilizatorul va putea afla despre detaliile tehnice ale unui obiect dintr-o localitate, tranzacții de fonduri bugetare legate de acesta, informații despre compania executantă – director și beneficiar final.

Scopul acestei platforme este descurajarea abuzurilor de fonduri și secretizării informațiilor de nivel local. „În așa mod administrațiile locale sunt mai responsabile față de ministere, instituții dar și față de publicul larg”, spune Igor.

Cei patru câștigători ai Hackathonului sunt:

ProCancer – un bot care oferă instrumente pentru prevenirea cancerului, colectarea datelor medicale și formarea statisticilor;

Dicționarul de prietenie – aplicație on-line pentru a ajuta jurnaliștii din mass-media online să reducă limbajul ostil față de minorități (gen, migranți, persoane cu dizabilități etc.;

Doika – modul care ajută la strângerea de fonduri pentru activitatea ONG-urilor;

Lib4You – serviciu pentru căutarea rapidă și ușoară a bibliotecilor și cărților rare din bibliotecile din Ucraina.

Unul dintre aceste patru proiecte va fi pe deplin dezvoltat și lansat cu sprijinul Uniunii Europene.

Social

„Adoptă un vot” organizează cea de-a III-a ediție a Offline-ului. Se discută despre implicarea diasporei în campania electorală// VIDEO

Publicat

pe

De către

Grupul „Adoptă un vot” organizează astăzi cea de-a III-a ediție a Offline-ului la Chișinäu. Tema acestei ediții este: lmplicarea civică a diasporei în campania electorală pentru Alegerile Parlamentare din 2018.

Offline-ul este un eveniment civic și împărtășește viziunea comunității „Adoptă un vot” de a contribui prin acțiuni concrete în vederea dezvoltării și democratizării societății din Moldova. Participanții vor putea să se implice direct în proiectele şi acțiunile care au fost inițiate la edițiile anterioare, dar și să vină cu idei și propuneri noi pentru îmbunătățirea situației actuale din țară.

La eveniment participă analistul politic Igor Boțan și membru CEC Sergiu Gurduza, iar în cadrul discuțiilor se va vorbi despre specificul alegerilor parlamentare 2019.

Citește mai departe

Social

Conducerea IGSU s-a întâlnit cu secretarul de stat al României Raed Arafat

Publicat

pe

De către

Șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI, generalul – maior Mihai Harabagiu s-a întâlnit cu secretarul de stat al României Raed Arafat. Tema discuțiilor celor doi oficiali a fost platforma națională română de pregătire pentru situații de urgență fiipregătit.ro, dar și posibilitatea lansării în Republica Moldova a unei pagini web similare celei române SMURD.

Secretarul de stat Raed Arafat a menționat că Republica Moldova are toată susținerea în implementarea platformei dar și asistența în gestionarea acesteia. În România programul prevede ghiduri de supraviețuire în caz de situații de risc cum sunt inundații, incendii, alunecări de tren, cutremure, caniculă, dar și alte riscuri.

Mai mult, prin intermediul platformei, populația poate vede campaniile realizate de instituțiile de gestionare a crizelor în prevenirea și reacționare în caz de situații excepționale.

Tot în cadrul discuțiilor s-a abordat tema creării în țara noastră a unei pagini web destinată intervențiilor SMURD de tip național, dar și transfrontalier.

Pe pagina oficială, cetățenii Republicii Moldova ar putea vizualiza misiunile SMURD realizate, activitățile transfrontaliere, dar și perspectivele dezvoltării proiectului. Lansarea ambelor platforme în țara noastră ar putea fi posibilă odată cu dezvoltarea proiectelor și necesitatea comunicării cu societatea în vederea prevenirii riscurilor.

Citește mai departe

Social

Premierul Filip convoacă ședința Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică în legătură că majorarea cazurilor de rujeolă

Publicat

pe

De către

Premierul Pavel Filip convoacă luni, 20 august, ședința Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică în legătură cu agravarea situației epidemiologice  urmare a creșterii numărului de copii infectați  cu rujeolă.

În prezent, sunt înregistrate 88 de cazuri confirmate și suspecte de rujeolă, dintre acestea 27 – confirmate și 61-suspecte. Din numărul total de cazuri numai 3 copii au fost vaccinați cu o singură doză de vaccin.

Pavel Filip a cerut anterior Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale să întreprindă măsuri urgente pentru a lichida focarul de rujeolă și a preveni extinderea bolii.

Focarul de rujeolă a fost înregistrat într-o tabără de vară organizată în localitatea Morenii Noi, raionul Ungheni.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a precizat că din numărul total de cazuri numai 3 persoane au fost vaccinate cu o singură doză de vaccin, restul persoanelor sunt nevaccinate

Rujeola se manifestă printr-o răspândire foarte rapidă în comunitățile nevaccinate, un copil bolnav poate să infecteze 18 copii.

Maladia prezintă o stare febrilă cu erupții însoțită de tuse, rinită și/sau conjuctivită, urmările acestei maladii sunt foarte grave, care pot duce la sechele pe viață sau chiar deces. Singura metodă de protejare împotriva rujeolei este vaccinarea care este sigură și eficientă.

Nu există tratament specific împotriva rujeolei, odată ce persoana este infectată, tratamentul este doar simptomatic.

Citește mai departe