Victor Ponta: Dorim consolidarea flancului estic al NATO. Nu putem spune Moldovei că nu putem face nimic

România doreşte consolidarea flancului estic al NATO şi o prezenţă cât mai consistentă a Alianţei pe teritoriul său. România nu poate spune Republicii Moldova că nu poate face nimic în cazul unei eventuale agresiuni asupra acesteia.

O declaraţie în acest sens fost făcută miercuri seara de premierul român Victor Ponta, în debutul reuniunii anuale a Diplomaţiei Române, ce a avut loc la Bucureşti.

“Nu putem spune Moldovei că putem doar să facem gazoduct sau putem să ducem microbuze, dar nu putem să facem nimic altceva în cazul în care vreodată ar fi supuşi vreunei agresiuni”, a spus Victor Ponta. Potrivit lui, România are obligaţia de „a fi un exportator de securitate regională”, dar şi primul promotor al integrării europene şi ai asigurării securităţii pentru Republica Moldova .

Premierul Ponta a arătat că ţări precum Republica Moldova, Ucraina, Georgia trebuie să beneficieze de sprijin în ceea ce priveşte siguranţa lor, iar „România trebuie să fie cel mai puternic avocat, cel mai dinamic avocat al integrării europene a acestor ţări vecine şi prietene”.

Moldova.org precizează că în perioada 27-29 august 2014, la Bucureşti are loc Reuniunea Anuală a Diplomației Române, eveniment de tradiţie dedicat Corpului diplomatic și consular român. La ediţia din acest an a Reuniunii Anuale a Diplomației Române,

În calitate de invitați speciali ai ministrului afacerilor externe, sunt prezenți: Catherine Ashton, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politica de securitate și vicepreședinte al Comisiei Europene, Natalia Gherman, viceprim-ministru, ministru al afacerilor externe şi integrării europene al Republicii Moldova și Maia Panjikidze, ministrul de externe al Georgiei.

În cele trei zile ale reuniunii, cei prezenți vor discuta despre rolul și poziționarea diplomației române în contextul evoluțiilor recente de pe agenda regională și internațională. Reprezentanții diplomației române vor aborda subiecte precum: situaţia de securitate din regiune, parcursul european al statelor din Parteneriatul estic (Republica Moldova, Georgia, Ucraina), problematica dezvoltării regionale, economice şi energetice, evoluții în cadrul Uniunii Europene.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.