Connect with us

Social

Victimele exploziei din sectorul Rîșcani vor înnopta în clădirea preturii. Alte detalii/ VIDEO

Publicat

pe

Viceprimarul de Chișinău, Nistor Grozavu, a anunțat că pretura sectorului Rîșcani va adăposti victimele incidentului de pe bulevardul Moscova.

Oficialul a menționat că e o soluție temporară pentru că hotelurile sunt “pline din cauza sărbătorilor”. Acesta a mai adăugat că vor fi puse la dispoziție saltele în sala de ședință a instituției.

Nu există informații deocamdată privind starea de sănătate a victimelor, niciun deces nu a fost confirmat. Totodată, Liliana Pușcașu, purtător de cuvânt al IGSU a anunțat că cinci persoane au fost evacuate.

Tot ea a menționat că un pompier a fost transportat la spital după ce peste acesta a căzut o placă de beton, notează Ziarul de Gardă.

Aminim că explozia a avut loc în jurul orei 22.40.

Citește mai departe

Educație

Ludmila Culidobri, profesoară: „Mulţi elevi vor uita repede formulele de matematică sau chimie, nu şi ceea ce învață la disciplina mea”

Publicat

pe

De către

„Sunt sau nu corecte standardele de frumuseţe impuse de mass-media?”, această întrebare, adresată de profesoara Ludmila Culidobri, deschide o lecție de „Educaţie pentru sănătate” la Liceul Teoretic „Ion Creangă” din or. Cahul.

Răspunsurile elevilor de clasa a IX-a nu întârzie să apară și răstoarnă mitul frumuseţii de top model, promovat intens de multe reviste pentru femei. „Frumuseţea fizică trece, iar cea interioară rămâne cu noi pe tot parcursul vieţii”, spune o elevă.

„Fiecare om e frumos în felul său şi cel mai important este să învăţăm a ne accepta aşa cum suntem”, afirmă alt adolescent.

Lecţia nu i-a lăsat pe elevi să se plictisească. Ei și-au amintit despre igienă și schimbările corpului în adolescență, învățate la lecția trecută, au meditat asupra temei actuale, au vizionat un filmuleț despre cum s-au schimbat standardele de frumuseţe de-a lungul timpului, au lucrat în grup şi chiar au improvizat o mică scenetă.

Ludmila Culidobri, profesoară de biologie și educație pentru sănătate, reușește să-i captiveze de fiecare dată, deoarece are o experiență bogată în acest domeniu și o predilecție aparte pentru această disciplină, unde, spune ea, se predau cunoștințe și abilități utile pentru viață.

„Principala preocupare, relațiile dintre fete și băieți”

La liceul „Ion Creangă” din or. Cahul disciplina opțională „Educaţie pentru sănătate” se predă deja al doilea an în clasele a IX-a, a X-a şi a XI-a. Lecţiile au loc o dată pe săptămână, iar tinerii află cum să aibă grijă de sănătatea lor, inclusiv cea reproductivă, care sunt schimbările pe care pubertatea le aduce în corpul şi psihicul lor, de ce sunt importante sportul şi alimentația sănătoasă, cum să prevină violenţa şi abuzul și să construiască relaţii eficiente cu cei din jur.

Pentru Ludmila Culidobri aceste subiecte nu sunt noi. Ea a predat acest curs încă la începutul anilor 2000, în una din şcolile săteşti în care a activat până nu demult. Şi atunci, la fel ca în prezent, elevii şi părinţii erau foarte interesați de această disciplină.

„Eram diriginte la clasa a X-a şi unul dintre băieți se întâlnea cu o fată din clasa a VI-a. După una din şedinţele cu părinţii, mama băiatului s-a apropiat şi m-a rugat: „Preveniți-i care sunt riscurile, tare mi-i frică să nu se întâmple ceva acolo. Bineînţeles că am discutat și cu băiatul, dar şi cu toată clasa. Acum cei doi sunt căsătoriţi şi au o familie fericită”.

Chiar dacă au trecut aproape 20 de ani de atunci, problemele adolescenților rămân aceleași, iar comunicarea cu părinții este, în continuare, punctul vulnerabil.

Profesoara afirmă că la începutul acestui an de studii, a efectuat o chestionare anonimă a elevilor pentru a înțelege mai bine ce-și doresc să învețe. Când a analizat răspunsurile, a înțeles că principala preocupare continuă să fie relaţiile dintre fete şi băieţi, sexualitatea și chiar ciclul menstrual.

„Constat că unele mame nu discută cu fetele lor nici măcar despre ciclul menstrual, care în unele cazuri începe de la 11 ani sau chiar mai devreme și le ia prin surprindere pe adolescente”.

Astfel, Ludmila Culidobri este de părere că educația pentru sănătate ar trebui să ajungă în cât mai multe școli din țara noastră, pentru a-i ajuta pe adolescenți să treacă mai ușor prin perioada cu cele mai multe schimbări din viața lor.

„Educația pentru sănătate” – la alegere

În pofida acestor realități, disciplina „Educație pentru sănătate” este opțională și se predă sporadic, doar pentru elevii care au selectat-o, neasigurând învățarea sistematică în acest domeniu. Anul trecut, spre exemplu, doar 7% dintre elevi au ales să o studieze, fiind necesare eforturi adiționale de promovare în rândul elevilor, dar și a părinților.

Începând cu anul curent de studiu, în 22 de școli din cinci raioane ale țării (Chișinău, Cahul, Rezina, Fălești, Orhei), lecțiile de educație pentru sănătate sunt și mai interesante, deoarece se predau după un curriculum îmbunătățit, iar profesorii care o predau, printre care și Ludmila Culidobri, utilizează tehnici de lucru interactive, după ce au participat la un curs de instruire avansat în acest domeniu.

Aceste activități se desfășoară în cadrul proiectului „Promovarea educației pentru sănătatea tinerilor,” realizat cu sprijinul UNFPA Moldova și Ambasadei Olandei, la inițiativa Ministerului Educației, Culturii şi Cercetării, care și-au propus să îmbunătățească calitatea educației pentru sănătate în școli și să răspundă astfel necesităților de dezvoltare ale tinerilor.

Ludmila Culidobri este foarte bucuroasă că școala în care activează a fost selectată să participe la această inițiativă, iar fetele și băieții de aici se bucură de un start sigur în viața de adult. „Eu deseori le spun elevilor mei: Voi o să plecaţi din şcoală, o să uitaţi formulele de matematică, chimie şi chiar biologie, pe care tot eu v-o predau, dar ce învăţaţi la educaţia pentru sănătate o să vă prindă bine toată viaţa,” afirmă cu mândrie profesoara.

Sursa: moldova.unfpa.org

Citește mai departe

Social

VIDEO: Trei apartamente dintr-un bloc din Chișinău, distruse total în urma unei explozii

Publicat

pe

De către

Un etaj al blocului locativ de pe bulevardul Moscova, numărul 11, a avut de suferit în urma unei explozii produse în această seară.

Explozia, produsă în jurul orei 22.40, a scos din case locuitorii regiunii. La fața locului au venit în scurt timp mai multe ambulanțe.

“La 22.40 am auzit o explozie puternică, urmată de strigăte puternice. Ieșind din apartament am văzut podul crăpat și geamurile sparte. Toți locatarii au ieșit din bloc. Suntem în șoc”, a povestit pentru Moldova.org o locuitoare a etajului 13.

Liliana Pușcașu, ofițerul de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, a confirmat că au fost afectate 3 balcoane.

Nu se cunoaște deocamdată numărul persoanelor afectate.

Știrea se actualizează.

Citește mai departe

Social

Referendumul pentru modificarea Constituției României. 35 de secții de votare sunt deschise în Moldova

Publicat

pe

De către

În perioada 6-7 octombrie, începând cu ora 7.00 până la 21.00, are loc Referendumul național pentru revizuirea Constituției României.

Cetățenii României trebuie să răspundă cu „Da” sau „Nu” la următoarea întrebare: „Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”.

În aceste zile, în R. Moldova vor fi deschise 35 de secții de votare.

„Ambasada României în R. Moldova recomandă cetăţenilor români care se vor afla pe teritoriul Republicii Moldova la datele la care se va desfășura Referendumul pentru revizuirea Constituției României să se asigure că deţin documente de identitate valabile, condiţie absolut necesară pentru exercitarea dreptului la vot”, găsim în comunicatul de presă emis de Ambasadă.

La referendumul pentru familia tradițională au dreptul să participe toți cetățenii români care au împlinit vârsta de 18 ani. Pentru a fi valabil referendumul, la urne trebuie să se prezinte cel puţin 5.483.548 persoane cu drept de vot.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com