Connect with us

Diverse

Viceprimarul orașului Bălți Igor Șeremet și-a anunțat demisia// VIDEO

Publicat

pe

Primarul interimar al municipiului Bălți, Igor Șeremet, a demisionat din funcție, în această dimineață.

El a invocat presiuni din partea edilului de Bălți, Renato Usatîi, care de mai bine de un an gestionează orașul prin Skype. Șeremet a scris în cererea sa de demisie că motivul plecării este ”neîncrederea primarului municipiului Bălți în capacitățile sale de administrare”.

Demisia survine după scandalul deșeurilor, care la sfârșitul anului trecut, practic a paralizat orașul. Șeremet a explicat într-un mesaj video plasat pe Facebook că după ce a intervenit Guvernul ca să rezolve problema gunoiului, primarul din Bălți l-a atacat dur.

Igor Șeremet a explicat că edilul din Bălți, aflat de peste un an la Moscova, a pus la îndoială capacitățile sale de administrare, după ce a solicitat ajutorul Guvernului ca să rezolve problema deșeurilor. Acest lucru a dus la o serie de critici și atacuri din partea lui Usatîi, care l-a obligat pe Șeremet să-și coordoneze acțiunile cu oamenii săi.

”În măsura în care primarul se expune în mod public asupra neîncrederii modalității în care administrez orașul în calitate de primar interimar, în măsura în care sunt obligat să coordonez fiecare acțiune cu anumiți consilieri municipali, pentru păstrarea reputației mele de jurist și a corectitudinii, astăzi declar demisie din funcția de viceprimar, astăzi este ultima zi de muncă. Declar public și deschis că revin la activitatea de avocat”, a anunțat Igor Șeremet.

Acum câteva zile, doi șefi de întreprinderi municipale din Bălți au anunțat că nu vor mai accepta indicații transmise prin Skype din afara țării, iar șeful direcției responsabile de evacuarea deșeurilor a demisionat.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Diverse

Fratele unui vicepreședinte PPDA, condamnat pentru omor, a câștigat la CEDO pe încălcări de procedură

Publicat

pe

De către

Trei foști polițiști, căutați pentru răpire și ucidere a unui bărbat, au câștigat un dosar la CEDO pentru încălcarea procedurilor. Instituția europeană nu s-a pronunțat, însă, cu privire la sentința dată de instanțele naționale. Printre cei trei este și Oleg Iurcovschi, fratele vicepreședintelui PPDA Stanislav Pavlovschi, fost judecător la CEDO.

Cei trei au fost acuzați că l-au ucis și aruncat în fântână pe un bărbat pentru a pune mâna pe 15000 de dolari pe care victima îi avea asupra sa. Deschide.md scrie că reclamanții au fost reținuți în februarie 2011 și acuzați de răpire, crimă și abuz de putere. Bărbații au fost ținuți în arest până pe 30 septembrie 2011. În 2015, Curtea Supremă i-a condamnat la câte 7 ani de închisoare pentru concurs de infracțiuni. De asemenea, instanța a păstrat decizia de la Apel, potrivit căreia fiecare dintre ei urma să achite câte 100 000 de lei familiei bărbatului pe care l-au sechestrat și bătut. Cu toate acestea, niciunul nu este astăzi după gratii. Ei au fugit din țară imediat ce instanța de fond a dispus eliberarea lor.

Deschide.md notează că toți trei foști polițiști au fost apărați în instanță inclusiv de către Stanislav Pavlovschi.
La Curtea Europeană a Drepturilor Omului reclamanții s-au plâns că arestul lor a fost prelungit dincolo de un „termen rezonabil”, fără nici un motiv și că judecătorul V. nu era imparțial.

După examinarea materialelor din dosar, Curtea a respins două dintre cele patru puncte de procedură care au fost contestate. CEDO a constatat că aflarea în arest a învinuiților nu a depășit termenul rezonabil, în schimb principiul „egalității armelor” nu a fost respectat, astfel încât avocatul reclamanților nu a avut acces la materialele cazului. În consecință, Curtea a considerat că a fost încălcat Articolul 5 § 4 al Convenției.
Reclamanţii au solicitat 6.000 Euro cu titlu de prejudiciu moral şi 2.226,49 Euro cu titlu de costuri şi cheltuieli. Curtea le-a acordat reclamanţilor suma de 4.500.

Citește mai departe

Diverse

VIDEO Vlad Plahotniuc: Campania Edelweiss „O nouă viață a ajuns deja la 17.000 de familii

Publicat

pe

De către

Campania „O nouă viață”, realizată de Fundația lui Vlad Plahotniuc Edelweiss, a ajuns deja la 17.000 de familii.

”Acesta este modul nostru de a spune: ”Bun venit pe lume!”, a spus Vlad Plahotiniuc, într-un clip postat cu această ocazie. Totodată, Vlad Plahotniuc a felicitat, într-o postare pe rețelele de socializare, echipa care muncește în cadrul proiectului special. “Campania Edelweiss” O nouă viață a ajuns la 17.000 de familii! Felicitări părinților și echipei, care muncește zi de zi în cadrul acestui proiect special”, a postat Vlad Plahotniuc.

Amintim că angajații Fundației Edelweiss au mers în zeci de materinități din întreaga țară, oferind toate lucrurile necesare pentru primele zile de viaţă ale unui nou-născut.

Citește mai departe

Diverse

Ce te așteaptă la O seară Fetească?

Publicat

pe

De către

Un open-air elegant în inima Chișinăului, o seară cu arome și gusturi fine, cu lecții despre vinurile din soiuri autohtone, dar și o doză bună de socializare cu oameni frumoși! Toate acestea, precum și un concert de excepție în care soiurile de viță de vie moldovenești vor fi reprezentate prin voci îmbătătoare și note muzicale, vor fi oferite în cadrul Galei vinurilor din soiuri de viță de vie moldovenești „O seară Fetească”, care va avea loc în 20 iulie, în scuarul Hotelului Jolly Alon.

Evenimentul va începe la ora 18 cu degustarea a 1000 de sticle cu vin produs exclusiv din cele 4 soiuri autohtone: Feteasca Albă, Feteasca Regală, Feteasca Neagră, Rara Neagră.

17 producători din țară își vor aduce solii la Gala Vinurilor din soiuri autohtone „O seară Fetească”. Este vorba despre Chateau Vartely (Feteasca Regală și Feteasca Neagră), Purcari (Rara Neagră), Timbrus (Rara Neagră, Feteasca Neagră), Migdal P (Feteasca Albă), Carpe Diem (Feteasca Albă, Feteasca Regală, Feteasca Neagră), Combinatul de Vinuri „Cricova” (Feteasca Albă, Feteasca Neagră, Rara Neagră), Agrici (Feteasca Neagră), Rădăcini (Feteasca Albă, Feteasca Neagră), Gitana Winery (Feteasca Regală), Castel Mimi (Feteasca Albă), Vinaria din Vale (Feteasca Albă, Feteasca Neagră), Asconi (Feteasca Albă, Feteasca Neagră), Podgoria Vin (Feteasca Albă, Feteasca Regală, Feteasca Neagră), Vinuri De Comrat (Feteasca Neagră), KVINT (Feteasca Neagră), Minis Terrios (Feteasca Neagră), Alianta-Vin (Feteasca Albă).

Totodată, expertul Andrian Digolean de la Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) va învăța oaspeții de la O Seară Fetească să deosebească gustul și aroma vinurilor din soiuri autohtone. În cadrul evenimentului vor fi organizate 3 master-class-uri, după cum urmează:

1. ora 19:00 Feteasca Albă cu IGP Codru, IGP Ștefan Vodă, IGP Valul lui Traian

2. ora 19:45 Feteasca Regală cu IGP Codru, IGP Ștefan Vodă, IGP Valul lui Traian

3. ora 20.30 Feteasca Neagră cu IGP Codru, IGP Ștefan Vodă, IGP Valul lui Traian. Aceste vinuri sunt produse în condiții de microvinificare, în cadrul proiectului inițiat de ONVV  “Loturi demonstrative – struguri de calitate”. În total, au fost îmbuteliate doar 200 de sticle de acest tip.

Numărul locurilor este limitat. Înscrierile vor fi efectuate la eveniment.

Evenimentul va continua cu un concert extraordinar: patru din cele mai distinse voci din Moldova – Laura Bodorin (Feteasca Albă), Cristina Scarlat (Feteasca Regală), Iulia Panici (Feteasca Neagră), Geta Burlacu (Rara Neagră) – vor prezenta fiecare soi de viță de vie, redând, prin notele muzicale, nuanțele de gust ale acestor vinuri. Gazda evenimentului este Mihaela Strâmbeanu.

Evenimentul este organizat de PRofile Agency și Hotelul Jolly Alon sub egida Oficiului Național al Viei și Vinului și brandului național Wine of Moldova.

Citește mai departe