Connect with us

Politică

Vicepreşedinte PL: are loc „curățarea” biroului lui Dorin Chirtoacă

Vicepreşedinte Partidului Liberal Valeriu Munteanu a anunţat pe pagina sa de Facebook că, după cum comunică unii angajați ai primărie, după numirea Silviei Radu în funcţia de primar general interimar al capitalei, în Primărie are loc „curățarea” biroului lui Dorin Chirtoacă, pentru a-l pregăti pentru Silvia Radu.

“După ce de dimineață, PD a introdus-o pe Silvia Radu, pe ușa din spate a primăriei, instalând-o abuziv în funcția de primar general interimar al capitalei, în aceste momente (după cum ne comunică, unii angajați ai primăriei) are loc „curățarea” biroului lui Dorin Chirtoacă (care este încă primarul ales al Chișinăului) de lucrurile pe care le are acolo edilul capitalei, spre a fi pregătit biroul (mai mult decât simbolic) pentru Silva Radu, (spre a fi „legitimată” prin stăpânirea principalului birou al primăriei), miza democraților pentru primăria Chișinău”, a scris Valeriu Munteanu.

Vicepreşedintele PL a menţionat că aceste abordări “de un primitivism politic feroce”sunt de-a dreptul elucubrante, raportate la așteptările de democrație și stat de drept ale societății noastre.

” Chirtoacă este (încă) primar general al capitalei, iar democrații, prin uneltele lor de la primărie (cu acordul tacit al „prietenilor” lor socialiști) îl „prohodesc” politico-juridic pe Chirtoacă, fără să i se respecte dreptul la prezumția nevinovăției și la legitima apărare, consfințite de Legea Supremă”, a adăugat el.

Între timp, Partidul Liberal a expediat presei poze cum la indicația lui Nistor Grozavu, lucrurile lui Dorin Chirtoaca sunt scoase din biroul primarului general.

Reamintim că astăzi, 6 noiembrie, Silvia Radu, a fost numită primar general interimar al Chișinăului. Anunțul a fost făcut de Nistor Grozavu, care a deținut până acum interimatul.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Politică

Igor Dodon s-a întâlnit cu Papa Francisc. Despre ce au discutat

Preşedintele Igor Dodon a avut o întrevedere cu Suveranul Pontif, Papa Francisc, în cadrul căreia a declarat că ţara noastră îşi declară adeziunea pentru dezvoltarea dialogului inter-religios, de consolidare a parteneriatului în sfera socială, educaţională, medicală şi alte domenii.

Şeful statului a remarcat rolul deosebit al Papei de la Roma în activităţile de pacificare, contribuţia sa la instaurarea echităţii şi solidarităţii în lume. “Am exprimat Suveranului Pontif cuvinte de recunoştinţă pentru soluționarea problemelor contemporane de importanţă majoră, pentru implicarea sa în stabilirea dialogului între civilizaţii şi religii”, a menţionat Igor Dodon.

Şeful statului a subliniat că Legea Supremă a statului, Constituţia Republicii Moldova, garantează libertatea conştiinţei şi religiei. Totodată, poporul Moldovei este un promotor al valorilor creştine. Creştinismul, fiind religia majorităţii poporului nostru, are o influenţă decisivă asupra identităţii noastre şi a valorilor morale ale poporului nostru.

De asemenea, preşedintele Dodon a spus că a apreciat pozitiv cooperarea dintre Bisericile Ortodoxă şi cea Catolică, fiind într-o dezvoltare continuă şi eficientă, în ultimii ani, amintind de întrevederea de la Havana dintre Papa de la Roma şi Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii Kiril.

“Mi-am exprimat speranţa că reluarea dialogului direct între conducătorii celor două Biserici va contribui la consolidarea ţării şi la protejarea valorilor creştine fundamentale şi, în special, la protejarea creştinilor în regiunile unde sînt înregistrate cazuri de persecutare şi discriminare a acestora”, a relatat oficialul.

Totodată, Igor Dodon a a arătat asupra activităţii eficiente a Bisericii Catolice din Moldova. Alături de alte organizaţii religioase, Biserica Romano-Catolică desfăşoară o activitate fructuoasă în sfera socială, umanitară, educaţională, în identificarea victimelor traficului de fiinţe umane.

Citește mai departe

Politică

Pavel Filip a avut o convorbire telefonică cu Emirul Statului Qatar

Premierul Pavel Filip a avut astăzi o convorbire telefonică cu Emirul Statului Qatar, Șeicul Tamim bin Hamad bin Khalifa Al Thani. Oficialul qatarez a transmis condoleanțe în urma trecerii în neființă a ambasadorului Republicii Moldova în Statul Qatar, Valeriu Tihonov.

„A fost o persoană extraordinară, care a contribuit la relațiile bune dintre Chișinău și Doha”, a spus Emirul.

La rândul său, Pavel Filip a mulțumit oficialului pentru acest mesaj și pentru exprimarea dorinţei de a acoperi cheltuielile privind repatrierea corpului neînsuflețit al diplomatului. Totodată, premierul și-a exprimat compasiunea față de familia îndurerată.

Valeriu Tihonov s-a stins din viață la vârsta de 65 de ani. El a fost primul ambasador al țării noastre în Statul Qatar, numit în această funcție la 29 octombrie 2013.

Citește mai departe

Politică

Ambasadorii statelor UE, al SUA și cel al Turciei invitați la un schimb de opinii cu premierul Filip

Ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene, al Statelor Unite ale Americii și cel al Turciei acreditați în Republica Moldova au fost invitați astăzi la Guvern, pentru a face un schimb de opinii cu premierul Pavel Filip. Șeful Executivului a relatat diplomaților despre cele mai recente evoluții în activitatea Guvernului, în special în realizarea reformelor.

Premierul s-a pronunțat pentru un dialog deschis și a dat asigurări reprezentanților misiunilor diplomatice acreditate la Chişinău că agenda de reforme va continua să fie implementată într-un ritm sporit.

„Ne menținem determinarea de a face aceste reforme și de a le intensifica. Anul viitor este un an electoral și cu certitudine nu va fi unul ușor, dar nu ne putem permite să pierdem timpul. Vrem cât mai puține interferențe ale politicului în activitatea Guvernului”, a subliniat Pavel Filip.

Totodată, a fost discutată reforma administrației publice centrale, inclusiv scopul acesteia – de a profesionaliza Guvernul la nivel de cadre. „Din interior trebuie să vină toate inițiativele, toate politicile, elaborarea și implementarea lor. Pentru aceasta trebuie să avem instituții cu capacități înalte”, a punctat premierul.

Șeful Executivului a mai vorbit despre îmbunătățirea semnificativă a condițiilor de activitate a întreprinzătorilor, eliminarea abuzurilor asupra oamenilor de afaceri rămânând o direcție în care se va lucra intensiv în continuare. În acest sens, au fost menționate: reducerea numărului entităților cu funcții de control, a numărului de acte permisive,  diminuarea numărului de rapoarte prezentate de către agenții economici, crearea Agenției de Servicii Publice, dar și modificările la Codul Muncii.

Drept un domeniu esențial a fost evidenţiată educația și necesitatea de debirocratizare a muncii cadrelor didactice și de revizuire a programului şcolar.

În altă ordine de idei, premierul a vorbit despre schimbarea abordării în ceea ce privește gestionarea asistenței externe. Această competență a fost transferată de la Cancelaria de Stat la Ministrul Finanțelor, pentru o stabilire mai eficientă a priorităților de finanțare.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, reprezentanții misiunilor diplomatice acreditate la Chişinău au apreciat hotărârea și determinarea cu care Executivul s-a angajat să pună în aplicare reformele și au declarat ca vor continua să sprijine schimbările calitative. În context, Ambasadorul UE în țara noastră, Peter Michalko, a evidențiat necesitatea de întărire a parteneriatului Guvern-societate civilă.

Ambasadorii s-au arătat interesați de subiecte de actualitate, precum elaborarea celui de-al doilea raport Kroll, procedura de stabilire a listei circumscripțiilor uninominale, conlucrarea cu președintele Republicii Moldova și criteriile de numire a noilor Ambasadori ai țării noastre.

La rândul său, Pavel Filip a menționat că diplomații vor fi numiți strict pe criteriul profesionalismului și experienței, iar cu președintele țării încearcă să aibă o colaborare strict instituţională, în măsura în care acest lucru este posibil.

Citește mai departe

Ultimile Știri

Social2 minute în urmă

Un bărbat din Ocniţa, prins în timp ce încerca să transporte ilegal peste frontiera de stat 200 de litri de alcool

Un bărbat din Ocniţa a fost prins de poliţiştii de frontieră în timp ce încerca să transporte ilegal peste frontiera...

Politică2 ore în urmă

Vicepreşedinte PL: are loc „curățarea” biroului lui Dorin Chirtoacă

Vicepreşedinte Partidului Liberal Valeriu Munteanu a anunţat pe pagina sa de Facebook că, după cum comunică unii angajați ai primărie,...

Social2 ore în urmă

Peste 400 de copii au abandonat domiciliul în nouă luni ale anului

În nouă luni ale anului curent, 471 de copii, 262 de fete şi 209 băieţi, au abandonat domiciliul şi alte forme...

Social3 ore în urmă

Programul “Burse pentru Viitorul Tău!”: vor fi oferite 30 de burse a câte 7000 lei

Centrul de Informaţii Universitare cu suportul financiar integral al BC “Moldova Agroindbank” SA anunţă lansarea programului „Burse pentru Viitorul Tău!”, ediţia...

Sursă: Dan Marasescu Sursă: Dan Marasescu
Cultură4 ore în urmă

Jurnalistul român Viorel Ilișoi lansează „Cele mai frumoase reportaje” la Chișinău

Jurnalistul și scriitorul Viorel Ilișoi vine la Chișinău! Recunoscut pentru reportajele sale de profunzime, Viorel Ilișoi va lansa volumul „Cele...

Externe5 ore în urmă

Starea Regelui Mihai s-a agravat

Principesa Margareta și Principele Radu au plecat duminică seara de urgență în Elveția, după ce starea Regelui Mihai s-a agravat....

Social5 ore în urmă

Un moldovean, pornit la muncă în Germania, oprit la frontieră. Ce avea în portmoneu

Polițiștii de frontieră de la punctul de trecere ”Leușeni-2” au depistat două buletine de identitate românești, ambele cu premise rezonabile...

Advertisement

Opinii