Vicepremierul Gheorghe Bălan a avut o întrevedere cu ambasadorul rus Farit Muhametşin

Viceprim-ministrul Gheorghe Bălan a avut, pe 10 august, o întrevedere cu ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova Farit Muhametşin în cadrul căreia au fost abordate unele chestiuni actuale de pe agenda procesului de negocieri privind reglementarea transnistreană.

În special au fost discutate evoluţia situaţiei din Zona de Securitate, activitatea Comisiei Unificate de Control, promovarea dialogului dintre Chişinău şi Tiraspol, perspectivele desfăşurării unei noi întâlniri în formatul „5+2”.

Potrivit unui comunicat de presă, Gheorghe Bălan a ţinut să sublinieze importanţa menţinerii în continuare a unui climat de linişte şi stabilitate în Zona de Securitate şi evitării a tot felul de provocări. Un rol deosebit în acest sens îi revine Comisiei Unificate de Control.

În acest context, el a reiterat disponibilitatea autorităţilor moldoveneşti de a contribui la identificarea în cadrul mecanismelor existente de negocieri a soluţiilor adecvate pentru problemele cu care se confruntă populaţia de pe ambele maluri ale Nistrului.

În particular au fost vizate restabilirea legăturii telefonice, asigurarea liberei circulaţii a persoanelor şi mijloacelor de transport, deschiderea podului de la Gura Bâcului-Bâcioc, funcţionarea normală a şcolilor cu predare în baza grafiei latine, apostilarea diplomelor transnistrene, asigurarea accesului liber al fermierilor din raionul Dubăsari la terenurile lor agricole.

Gheorghe Bălan a menţionat că eventualele soluţii ale acestor probleme vor putea fi aprobate în cadrul următoarei reuniuni în formatul „5+2”.

La rândul său, Farit Muhametşin a confirmat interesul Federaţiei Ruse în consolidarea păcii şi stabilităţii în Zona de Securitate, invocând în acest sens disponibilitatea de a completa cât mai curând delegaţia rusă în Comisia Unificată de Control şi de a contribui la sporirea eficienţei activităţii acesteia.

El a pledat pentru manifestarea unor abordări constructive şi pragmatice în cadrul mecanismelor de negocieri care poate contribui efectiv la soluţionarea problemelor existente şi la desfăşurarea unei noi întâlniri în formatul de negocieri „5+2”.

Cei doi interlocutori au confirmat interesul comun în menținerea unei dinamici pozitive în procesul de negocieri vizând reglementarea transnistreană pentru a contribui astfel la întărirea păcii şi securităţii în regiune.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.