Connect with us

Reintegrare

Viceministrul de Externe Lilian Darii a pledat la Viena pentru revigorarea procesului de reglementare a conflictului transnistrean

Publicat

pe

Viceministrul afacerilor externe şi integrării europene Lilian Darii a ţinut câteva discursuri, în cadrul Conferinţei anuale a OSCE care se desfăşoară la Viena, în particular, vizând perspectivele procesului de reglementare a conflictului transnistrean. Astfel a fost abordată  iniţiativa privind dialogul structurat în cadrul OSCE, revigorarea mecanismelor de control asupra armamentelor convenţionale şi de promovare a măsurilor de întărire a încrederii şi securităţii în spaţiul OSCE.

În alocuţiunile sale, viceministrul Darii a menţionat importanţa reluării negocierilor oficiale în formatul ”5+2” în vederea promovării în continuare a procesului de reglementare a conflictului transnistrean, inclusiv prin identificarea unor soluţii practice pentru problemele cu care se confruntă locuitorii ţării din cauza conflictului.

El a subliniat că aceste soluţii trebuie să se plieze pe scopul final al procesului de negocieri – elaborarea unui statut special pentru regiunea transnistreană cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.

Diplomatul moldovean a subliniat, de asemenea, disponibilitatea Republicii Moldova de a sprijini iniţiativa cu privire la dialogul structurat, axat pe identificarea unor noi paradigme pentru stabilitatea şi securitatea în arealul OSCE. El a ţinut să menţioneze necesitatea menţinerii problematicii conflictelor prelungite în concepţia dialogului structurat.

Vicemnistrul Darii a reiterat interesul ţării noastre în modernizarea Documentului de la Viena 2011 privind măsurile de consolidare a încrederii şi securităţii în vederea sporirii transparenţei militare şi securităţii în spaţiul OSCE.

În acest context, el a pledat pentru retragerea completă şi necondiţionată a forţelor armate ale Federaţiei Ruse de pe teritoriul ţării noastre, în conformitate cu deciziile adoptate în cadrul Summit-ului OSCE de la Istanbul din anul 1999. El a pledat, de asemenea, pentru transformarea actualei operaţiuni de menţinere a păcii din regiunea transnistreană într-o misiune civilă multinaţională cu mandat internaţional corespunzător.

În marja Conferinţei, viceministrul Darii a purtat discuţii cu asistentul adjunct al secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene şi eurasiatice Kathleen Kavalec şi reprezentantul special al OSCE pentru reglementarea conflictului transnistrean, ambasadorul Wolf-Dietrich Heim.

În cadrul întrevederilor, au fost abordate aspecte de actualitate cu privire la evoluţiile în procesul de reglementare a conflictului transnistrean şi securitatea regională.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Reintegrare

Peste o sută de copii de pe ambele maluri ale Nistrului au participat la Festivalul fotbalistic „ÎMPREUNĂ suntem o echipă!”

Publicat

pe

De către

Peste o sută de copii din opt comunități de pe ambele maluri ale râului Nistru au participat, în perioada 12-13 mai, la Festivalul fotbalistic „ÎMPREUNĂ suntem o echipă!”. Evenimentul s-a desfășurat la Complexul Școlii Sportive pentru Copii și Juniori din Grigoriopol, stânga Nistrului.

La eveniment au participat echipe din localități în care, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, au fost modernizate instituții educaționale și sportive: Varnița, Șerpeni, Roșcani, Tănătari, Chircăiești, precum și Grigoriopol, Blijnii Hutor și Dubăsari.

Evenimentul a fost inaugurat de către Marco Gemmer, șef adjunct al secției proiecte și cooperare tehnică a Delegației UE în Republica Moldova: „Oriunde ai juca fotbal, regulile sunt mereu aceleași. Cel mai important lucru pe care vi-l oferă acest eveniment este posibilitatea de a vă lega prietenii”.

„Acest festival nu are învingător. Fiecare echipă a fost premiată cu medalie, diplome și cupe. Astfel, vrem să le transmitem copiilor principiile fundamentale ale fotbalului: respectul, prietenia și solidaritatea”, a menționat Valentin Chicu, coordonator de proiecte Grassroots din cadrul FMF.

La rândul său, Serghei Ursul,  manager al Oficiului Regional de Dezvoltare “EST” al FMF, a subliniat că speră ca acest festival să devină unul anual. De menționat că fiecare instituție care a participat la competiție a primit inventar sportiv în sumă de peste 13 mii de lei.

Programul Festivalului a inclus și activități distractive. Seara, după competiție, copiii au avut parte de un rug de tabără și concursuri.

„Când am fost anunțați de antrenorul nostru că vom pleca în stânga Nistrului la un turneu de fotbal, am fost foarte încântați! Suntem pentru prima dată aici și ne simțim foarte bine! Ne-am făcut deja mulți prieteni și sper să ne mai revedem la astfel de competiții sportive. Cel mai mult aici mi-a plăcut să joc fotbal și să particip la concursuri”, a spus Igor Cîrlig, elev la Gimnaziul „P. Erhan”, s. Tănătari (raionul Căușeni).

Festivalul fotbalistic „ÎMPREUNĂ suntem o echipă!” a fost realizat de Federația Moldovenească de Fotbal în cadrul Programului „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii” finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD. Principalul obiectiv al proiectului a constat în crearea unor condiții optimale de dezvoltare, promovare și monitorizare a sportului în localitățile de pe ambele maluri ale râului Nistru prin intermediul evenimentelor sportive comune.

Citește mai departe

Reintegrare

Agenții economici din regiunea transnistreană vor beneficia de noi facilități la exportul de mărfuri prin punctul comun Cuciurgan-Pervomaisc

Publicat

pe

De către

Certificatul de origine preferențială va putea fi eliberat odată cu depunerea declarației vamale de export. De această facilitate vor beneficia, în premieră, agenții economici din regiunea transnistreană, înregistrați conform prevederilor legale, care operează exporturi prin punctul comun de trecere a frontierei ”Cuciurgan-Pervomaisc”.

Astfel, aceștia vor economisi timp și resurse considerabile, fiind exclusă necesitatea deplasării în cadrul unui post vamal intern pentru obținerea certificatelor de origine.

Procedura este stabilită de Regulamentul cu privire la procedura de autentificare şi eliberare a certificatelor de origine preferențială a mărfurilor exportate din Republica Moldova prin punctul de trecere a frontierei de stat Cuciurgan-Pervomaisc.

Controlul în comun la punctul de trecere a frontierei Cuciurgan-Pervomaisc a demarat la 17 iulie 2017.

Potrivit acordurilor, etapa inițială a controlului comun presupunea efectuarea controlului și vămuirii mărfurilor doar asupra operațiunilor de export și reexport. Ulterior, la data de 18 aprilie, controlul comun a fost aplicat și asupra operațiunilor de import, reimport și tranzit.

Până astăzi, prin acest punct de trecere, au fost operate 97 de exporturi și 461 de importuri.

Serviciul Vamal menționează că, controlul în comun în Cuciurgan-Pervomaisc are menirea de a contribui la facilitarea traficului de mărfuri și unități de transport.

Prin urmare, aplicarea unui singur filtru de control la traversarea frontierei va favoriza stimularea operaţiunilor de export-import în regiune, în particular, prin reducerea considerabilă a timpului de control în vamă, a distanțelor de parcurs și respectiv, a cheltuielilor de transport.

Citește mai departe

Reintegrare

Profesorii de limbă engleză de pe ambele maluri ale Nistrului au participat la un workshop la Universitatea Internațională din Veneția

Publicat

pe

De către

Profesorii de limbă engleză de pe ambele maluri ale Nistrului au participat la un workshop organizat la Universitatea Internațională din Veneția, Italia. Training-ul, desfășurat în perioada 24-26 aprilie, a fost organizat de către Consiliul Europei (CoE) şi Universitatea Internațională din Veneția.

Pentru a asigura o reprezentare proporţională la seminar au fost implicaţi câte 12 profesionişti de pe malul drept şi stâng al r.Nistru, inclusiv, câte un exponent de la oficiile reprezentanţilor politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chişinăului şi Tiraspolului.

Astfel, pentru a familiariza participanții cu experiența predării limbii engleze în Italia, aceștia au fost divizați în grupuri de 4-6 persoane și au asistat la lecții deschise în clasele de elevi cu diferite limite de vârstă (10-11, 14-16 și 18-19 ani) din cadrul Institutului Cavanis din Veneția.

Pe parcursul lucrărilor training-ului au fost abordate și discutate teme de actualitate în procesul de predare a limbilor moderne în instituțiile de învățământ cum ar fi varietatea stilurilor de predare, adaptarea mesajelor la cursanții cu diferite capacități și abilități lingvistice, elaborarea planurilor individuale de învățare a limbilor străine, ș.a.

Evenimentul s-a încadrat în componenta promovării măsurilor de consolidare a încrederii în contextul implementării Planului de acţiuni RM – CoE 2017-2020, precum şi s-a axat pe diseminarea bunelor practici europene în materia teoriei şi practicii predării limbilor moderne în şcoli, licee şi universități, urmând ca finalitatea sporirea cooperării dintre cadrele didactice din Republica Moldova și cele din regiunea transnistreană a țării.

Este de menționat că acesta este cel de-al 3-lea workshop de acest gen, primele două având loc la Centrul European de Limbi Moderne (CELM) din or.Graz, Austria, în perioada 23-25 august și 28-30 noiembrie 2017, în aceiași componență de grup întru a fi asigurată continuitatea activităților inițiate.

La finele seminarului nr.3 participanții au fost informați despre existența interesului din partea Consiliului Europei de a continua interacțiunea pe această dimensiune, cu examinarea posibilității organizării unei vizite de studiu a experților CELM în or.Chișinău și Tiraspol (preventiv în luna septembrie curent) pentru a se documenta cu procesele didactice promovate de către profesorii-participanți în instituțiile de învățământ respective.

Citește mai departe