Vicedirectorul CNA Cristina Țărnă a depus cererea de demisie

Cristina Țărnă, vicedirectorul Centrului Național Anticorupție, a depus cererea de demisie din funcție, aceasta urmând să fie examinată de către Parlament. Chiar dacă încă nu a fost luată o decizie pe marginea cererii sale, Cristina Ţărnă a făcut publice motivele care stau la baza deciziei date.

Este adevărat că mi-am depus cererea de demisie din funcția de director adjunct al CNA. Directorul CNA, Viorel Chetraru, m-a rugat să avem mai întâi o discuție la acest subiect. Urmare a discuției, dumnealui mi-a înțeles motivele și a transmis cererea mea către Parlament. Țin să precizez că motivele invocate până acum în presă nu a fost nici veridice, nici complete. Prin urmare, pentru a evita să-mi fie atribuite motive speculante, mă văd constrânsă să împărtășesc motivele reale, chiar dacă o decizie pe marginea cererii mele de demisie încă nu a fost luată”, a scris Cristina Țărnă pe pagina sa de Facebook.

Motivele legate de destabilizarea ARBI

Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) de abia a început să-și pună la punct activitatea, reușind să recruteze angajați, să scrie regulamentele de activitate, să agreeze conectarea la bazele de date internaționale, să inițieze semnarea acordurilor cu instituții omoloage străine, să stabilească prima comunicare cu KROLL.

Destabilizarea ARBI nou-create, autonome și independente în cadrul CNA, îi va amâna inevitabil activitatea. Cu tot respectul pentru Ministerul Finanțelor, nu cred în independența și eficiența ARBI în cadrul fiscului.

Motivele legate de reforma CNA

De ceva timp știam că Ministerul Justiției pregătește reformarea CNA, însă nu cunoșteam prea multe detalii. De curînd am aflat concepția noii reforme: CNA se va transforma în avocatul businessmanilor și se va ocupa doar de stabilirea contravențiilor de corupție mică și foarte mică. Comentariile sînt de prisos. Această viziune de reformă mi-a dat un motiv în plus pentru demisie.

Motivele personale

Consider că reformele anunțate și demarate în domeniul anticorupție reduc substanțial din politicile promovate cu expertiza CNA şi implicarea mea în ultimii ani, fiind vorba de mai multe legi și politici care abia încep să fie puse în aplicare. În situația creată, în care viziunile pe care le împărtășesc nu sunt compatibile cu viziunile anunțate, nu văd rostul să rămîn în această funcție.

Țin să infirm speculațiile legate de interesul meu de a candida pentru alte funcții publice (ANI, ARBI) sau de a mă implica în activitate politică. Pentru moment, unicele mele intenții profesionale sunt legate de revenirea la activitatea de consultanță națională și internațională în domeniul de integritate și anticorupție,” a afirmat Cristina Țărnă.

Expertul anticorupție Cristina Țărnă a fost numită în funcția de director adjunct la Centrul Național Anticorupție în noiembrie 2013. Cristina Țărnă este expert în domeniul combaterii corupției. A fost selectată în proiectele Uniunii Europene pentru a oferi asistență în domeniul anticorupție. Totodată, ea a fost unul dintre autorii Strategiei Naționale Anticorupție.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.