Connect with us

Reportaje

Viața sub zero grade

Săptămâna trecută, în Moldova, a nins cât pentru o lună. Pe alocuri, temperaturile au ajuns la -18. Pentru cei care își petrec zilele sub cerul liber, iarna înseamnă o necontenită stare de frig. Oamenii care lucrează în ger se alină cu gândul că seara, vor fi acasă. Cei fără adăpost, însă, nu au parte de-alinare. O bucată de pâine, un ceai și câțiva lei sunt tot ce îi mai ține în viață.

Tatiana, 56 de ani, vânzătoare de pateuri

Iarna lucrez între orele 8 dimineața și 5 seara. Vara voi lucra până la ora 7. M-am obișnuit cu frigul, lucrez aici de cinci ani. Înainte am lucrat într-un magazin alimentar, timp de 9 ani jumătate. Era bine. Din păcate, șeful nostru de acolo a intrat în Partidul Comuniștilor, când el tocmai a început să fie popular. Și partidul l-a distrus. Și-a dat în arendă afacerile unui hamal de la noi, care s-a ținut coadă după el. Când a ajuns hamalul director, a început să angajeze numai fetișcane tinere, pe când înainte umbla pe vârful degetelor în jurul nostru.

Îmi vine să plâng când îmi amintesc de colectivul de acolo. Chiar dacă ne-am despărțit, păstrăm până-n prezent legătura. Ne-am obișnuit unii cu alții, vorbim des la telefon. Nu sunt unica ce nu-și poate găsi un loc de muncă la fel de bun ca cel din trecut.

Cât sunt la lucru și mi-e foame, mănânc pateuri. Ce altceva să mănânc? Ele sunt călduțe. E imposibil să-mi aduc aici ceva de mâncare. Oricum, avem produse de calitate. Șefii mei sunt tare de treabă, mă bucur că am ajuns să-i cunosc. Desigur, în ianuarie și februarie e mai greu. E o perioadă complicată, oamenii nu au bani. Iar când vremea e proastă, ei trec în grabă, nu mai au chef de nimic, darămite de pateuri. Când e vreme bună, și marfa se duce mai cu succes. Din luna martie, vânzările cresc și cresc, până-n luna noiembrie. Numărul pateurilor vândute depinde de vremea de afară. De exemplu, ieri, când nu ningea așa de tare, dar era ger, am vândut 70 de pateuri de 5 lei și 120 – de 3 lei.

Olga, 55 de ani, cerșetoare

Sunt bătrână, nu am pe nimeni, e vai de capul meu. Toți copiii mei sunt plecați în Ucraina. Sunt cerșetoare de doi ani, de când s-a-nceput războiul acolo. Nici nu știu, de-s vii, de-s morți. Cine știe? De-amu de doi ani nimeni nu mă sună. Mai am niște nepoți prin Chișinău, dar nu mă pot ajuta, că’ n-au nici ei bani. Și ei îs vai de capul lor…

Mi-e frig, dar ce să fac? Am o căsuță vai de capul ei la Călărași. Vin la Chișinău ca să adun ceva bani. Mi-au adus niște oameni câteva lemne pentru iarnă, nu prea ard ele, nu se prea aprind…

La adăpost nu vreau să mă duc acolo, sunt mulți care beau. Știu că dau mâncare, dar nu vreau să mă duc acolo. Sunt bărbați răi, femei… Mă fură, mă bat. Am stat într-un adăpost vreo două săptămâni în urmă. Mă duc acasă. Seara mă duc acasă.

Nu am pensie, dar am lucrat când eram tânără în colhoz, la vie, la pământ. Am lucrat treizeci și ceva de ani. Vara mai lucrez cu ziua, dar iarna nu pot. Oricum nu reușesc să adun mare lucru. Mai bolesc, trebuie să-mi iau niște leacuri. Am probleme de inimă, de picioare…

Nicolae, șoferul rutei Hoginești-Chișinău

Lucrez demult ca șofer. Din ’83, de când m-am întors de la armată lucrez aici. Am făcut doi ani de armată, în Dalinîi vostok (n.red.: estul îndepărtat). Am fost tanchist, mecanic, instructor și șofer. Am fost într-un detașament bun. Da’ aici la noi, ce armată se face?

Ia mai bine uitați-vă aici, eu umblu în pâsle toată ziua și îngheț. Eu ajung în autogară la ora 8 și șed ca un câine ușarnic și fac împrejurul gării, până la ora 3 amiază. Butice de jur împrejur,iar șoferii umblă ca niște câini. Ar trebui o comnată pentru șofiori (n.red.: cameră de odihnă pentru șoferi), ca să ne încălzim. Să fie o cameră scaune și mese, poate joc de domino, șah, ca să avem ce face. Spuneți-mi, vă rog, ce să fac eu de la ora 8 până la 15.40? Dac-ar fi vreo încăpere aș sta acolo, dar așa mă mut dintr-o mașină-n alta. Înainte au fost încăperi de acest gen, dar nu mai țin minte în ce an. La noi nu se uită nimeni, suntem un nimic pentru ei.

Autori: Victoria Colesnic și Ana Gherciu

S-a lansat în presă în toamna lui 2012, la ziarul Timpul, unde a fost reporteră și redactoare adjunctă. S-a alăturat echipei Moldova.org începând cu iunie 2016.

Citește mai departe
Advertisement

Important

Viața de după porțile din centrul Capitalei, descoperită într-un tur

Au devenit un fenomen în Chișinău tocmai în secolul XIX, iar astăzi, ascunse după porți și oficii, rămân neobservate de orășenii grăbiți. Vorbim despre curțile comune din centru istoric al Capitalei, unde s-au format micro-comunități urbane, iar atmosfera uneori, amintește de cea de la sat.

Peste 90 de persoane au participat duminica trecută la un tur inedit în centrul Chișinăului. Aceștia au vizitat mai multe curți comune – spații urbane semi-private la care au acces mai mulți locatari. Turul a fost organizat de Centrul de Urbanism și ghidat de Ion Grosu, specialist în comunicare și Nadejda Grosu, antropolog.

„Curțile comune ca fenomen în Chișinău au apărut după 1812, ca urmare a creării, conform planului lui Ozmidov a unor cartiere cu latură de 150 de metri. Cele negustorești, care activau înainte de 1812, au devenit ulterior comune, la fel ca unele curți private mari după 1940, odată cu împărțirea acestora în apartamente”, explică Ion Grosu.

Orașul oferă o varietate largă de tipuri de locuințe, ce influențează direct calitatea vieții. Conform ghizilor, chiar dacă generează uneori conflicte între vecini, curțile comune oferă și multe avantaje locatarilor lor, în primul rând un spațiu comun semiprivat, securitate sporită, sentimentul de apartenență la o micro-comunitate urbană, autoorganizare rapidă, în caz de necesitate.

„Scopul nostru este să promovăm durabilitatea orașului. Astfel, am decis să facem aceste tururi gratuite. Noi descoperim orașul așa cum este el, nu doar Centrul țării, dar și alte localități. Dezvoltăm devotamentul față de comunități și sentimentul de patriotism. Reprezentanții Centrului de Urbanism cred că multă lume din țara noastră nu cunosc unde trăiesc. Întotdeauna locurile istorice sunt vizitate de turiști, mai ales monumentul Ștefan Cel Mare și Sfânt. Însă puținor locuitori ai orașului le pasă de istoria Chișinăului nostru, ce fel de oameni suntem și ce locuri istorice avem și care pot fi vizitate”, a spus președintele Centrului de  Urbanism din Chișinău, Alexandru Munteanu.

Curțile interioare din centrul istoric rămân deseori neobservate de orășenii grăbiți. Dincolo de poarta comună, în spațiul protejat de zgomotul străzii, vecinii comunică între ei, iar copii se joacă în siguranță. Curțile din centrul Chișinăului oferă o oază de liniște.

Prima curte pe care am vizitat-o se află pe strada Mihail Kogălniceanu 44, în apropierea intersecției străzilor M. Kogălniceanu și M. Eminescu. În interior am găsit optsprezece apartamente, locuite preponderent de persoane în etate. Dacă la bloc, vecinii de obicei nu se cunosc între ei, atunci, în această curte, toți se cunosc, discută, participă la activități comune. În capătul cel mai îndepărtat al curții unul din vecini are și un coteț cu găini.

„Curțile interioare sunt fenomen urban foarte interesant, ele se întâlnesc în diferite țări. În aceste curți, oamenii formează comunități cu un stil de viață specific. Sunt aproximativ 400 de curți în Centru și fiecare are individualitate. Uneori relațiile dintre locatari sunt tensionate, deseori un proprietar deține mai multe terenuri și încearcă să-i alunge pe ceilalți pentru a face curtea provată sau pentru a vinde terenul consolidat. Am descoperit curți similare în Orhei și Soroca și oamenii de acolo par mai ospitalieri și mai uniți”, a precizat Nadejda Grosu, antropolog.

Iubitorii Chișinăului au rămas impresionați, dar și întristați de cele văzute. „Nu am mai văzut astfel de curți amplasate chiar pe străzile orașului. Nici nu știam că încă mai există la noi așa ceva. M-au uimit condițiile de viață ale oamenilor, nu sunt atât de bune, dar au grijă de casele lor”, a spus vizitatoarea Lilia Racu.

În prezent numărul curților comune din Chișinău scade rapid – unele din ele s-au transformat în vile private, blocuri de apartamente sau de oficii, hoteluri. Potrivit ghidului Ion Grosu, acesta este un proces firesc, în lipsa unui plan al primăriei pentru dezvoltarea acestei zone a orașului. „Crearea spațiilor semi-private este o prioritate în multe orașe din vestul Europei, ele creând o trecere lină de la spațiul privat, închis, la cel public. Valoarea lor adăugată cea mai importantă este crearea unor comunități, a sentimentului că ești acasă, că ai locul tău sigur într-un oraș plin de anonimi”, a adăugat ghidul turului.

Articol scris de stagiara moldova.org, Daniela Juratu

Citește mai departe

Cultură

Misterul cărților moldovenești vândute pe un site american fără voia autorilor

Mai mulți autori din Republica Moldova, care și-au scos cărți în ultimii ani, au descoperit acum o lună că lucrările sunt vândute, fără acordul lor, de către un site din Statele Unite. Autorii spun că nu au încheiat nici un contract cu firma americană și că au aflat întâmplător despre fapul că cineva le vinde cărțile. Printre ei este și scriitorul Nicolae Dabija. El spune că nici nu încearcă să ia legătura cu site-ul, deoarece ar fi prea costisitor să plătească un avocat american. Alți autori i-au contactat pe administratorii site-ului și astfel au oprit vânzarea cărților.

Pe site-ul shop.eastview.com, înregistrat ca o companie de producție media și difuzare în statul Minnesota din Statele Unite, dar care activează în spațiul ex-sovietic, se vând 7 cărți scrise de Nicolae Dabija, inclusiv romanul „Tema pentru acasă”, apărut la Editura Universul în anul 2011. Cartea costă 42,45$. Tot aici găsim cartea Lilianei Armașu „Singurătatea de Miercuri”, apărută tot în anul 2011 la Editura ARC, pusă în vânzare la preţul de peste 30$; romanul lui Vladimir Coroletchi “Sunt şi eu STEA” (Editura Pontos, 2016) costă 45$. Cărțile actualului ambasador al Republicii Moldova în Germania, Oleg Serebrian, „Despre geopolitică” (Cartier 2009) și romanul „Cântecul Mării” (Cartier 2011) se vând cu 54$ și, respectiv, 42,45 $.

Nicolae Dabija: Asta se numește furt intelectual

Chiar dacă este deranjat de situație și spune că nu are nici un venit din vânzarea cărților sale prin intermediul acestui site, Nicolae Dabija spune că nu a încercat să ia leagătura cu administrația ca să ceară oprirea vânzărilor. „Nu doar site-urile din America folosesc această metodă, am găsit cărțile mele pe mai multe site-uri din Franța, Romania, acesta se numește furt intelectual. Aceste persoane fac excrocherii. Nu am incercat să fac nimic, deoarece am un prieten care este avocat și mi-a spus că să iei un avocat americat ca să-ți apere drepturile de autor este foarte scump, din acest motiv am renunțat la idee”, ne-a spus Nicolae Dabija.

Enlarge

fOTO-2
Site-ul Eastviewshop propune pentru vânzare 7 cărți tipărite ale lui Nicolae Dabija

Singurele cârți care se vând autorizat în SUA sunt romanul „Înviere în infern” („Resurrection from hell”), tradus de Dr. Nicholas Andronesco, profesor la Universitatea din Stamford, Connecticut, și romanul „Tema pentru acasă”. Ambele au fost puse în vânzare în librării.

Ecaterina Deleu a solicitat, prin mail, administrației site-ului să retragă cartea din vânzare.

O altă autoare din Republica Moldova care și-a găsit cartea pe site-ul american este Ecaterina Deleu. Lucrarea sa “Generaţii secunde de migraţie: Cazul Republicii Moldova” a fost pusă în vânzare cu 48$. „Am avut surpriza să văd un site care propune spre vânzare de câteva zile cartea mea “Generaţii secunde de migraţie: cazul Republicii Moldova” la preţul de 48$ — deja au vândut un exemplar. Fără să încheie un contract de difuzare, fără să trimită o notificare autorului sau editorului”, a scris Ecaterina Deleu pe Facebook. Autoarea ne-a spus că, după ce le-a scris administratorilor site-ului, pagina cu oferta cărții ei a fost blocată, vânzarea fiind oprită.

Vladimir Corolețchii, autorul romanului „Sunt și eu STEA”, consideră, la fel ca Nicolae Dabija, că ar fi vorba despre furt. „În ziua de azi îi foarte simplu să creezi un site cu date false, să te dai drept o altă persoană și să vinzi lucruri care nu-ți aparțin dându-te drept autor sau proprietar. Sigur sunt lucruri pe care orice persoană care are o minimă idee de informatică înțelege cum funcționează faza cu furatul. Eu am ceva experiență în informatică și de aceea știu că dacă voi interprinde ceva de unul singur — nu se va schimba nimic. Este nevoie de autorități, cred. Eu nu am încercat să fac nimic întrucât știu ce se află în spatele acestui website, cel puțin intuiesc — sper să greșesc, dar puțin probabil. În caz că cineva cumpără, ei probabil au 2 opțiuni: ori iau banii și nu răspund la cumpărători, ori iau și comandă cartea de pe site-ul librariei din Chișinău și o trimit direct la domiciul celui ce a cumparat (mai mult ca probabil prima variantă)”, ne-a spus Vladimir Corolețchi.

În același timp, ambasadorul Oleg Serebrian, ale cărui cărți se vând, la fel pe site-ul amercian, ne-a declarat, la rândul său, că nu are nici o obiecție legată de această situație, întrucât, din câte își amintește, pentru edițiile care au fost preluate de acel site, dreptul de autor aparține editurilor cu care are încheiate contracte de tipărire.

O minimă investigație pe net ne arată că site-ul shop.eastview.com a fost creat în anul 1994, pagină de Facebook și-a făcut în anul 2011, însă cele mai frecvente postări au început să apară în anul 2015. Eastview propune doar cărti din țările de est.

Cum au ajuns cărțile moldovenești să se vândă pe un site american?

Reprezentanții câtorva edituri din Chișinău (ARC, Pontos, Cartier), ale căror cărți au apărut în vânzare pe shop.eastview.com, ne-au comunicat că nimeni nu a luat legătura cu ei în vederea vânzării cărților pe site. Ei presupun că persoanele care lucrează la acel site au legături cu librăriile sau au „metodele lor de cumpărare”.

Directorul Editurii Cartier, Gheorghe Erizanu, ne-a spus că, de exemplu, în cazul unei cărți apărute la Cartier în anul 2011, el nu vede o problemă în faptul că ea se vinde pe acel site, de vreme ce editura a epuizat stocul de vânzare și nu mai are cartea. „A nu se confunda dreptul de vânzare cu dreptul de autor. Editura nu are contract cu ei, dar asta nu înseamnă că ei nu au dreptul să vândă cartea”, ne-a spus Gheorghe Erizanu.

În cazul în care autorii văd cartea lor pe un site care o vând ilegal, ei pot să scrie un mail acelui site pentru a scoate carte din vânzare, iar în cazul în care site-ul dorește să păstreze cartea, pot face un contract, iar autorul prestează aceste servicii contraplată. Autorul vorbește cu cei de la site-ul în cauză și negociază un contract”, ne-a explicat avocatul Ion Țigănaș.

Compania care vinde cărțile: pentru revânzarea unei cărți tipărite nu e nevoie de acordul autorului

La solicitarea noastră, administrația site-ului shop.eastview.com ne-a explicat, prin mail, că aceasta este o companie de distribuție, care are furnizori în aproape toate tarile europene, care îi livrează cărţi și care apoi sunt puse în vânzare pentru cumpărători. Administrația susține că acest lucru nu este ilegal, dar în cazul în care nu doresc ca lucrările lor să fie vândute pe acest site, autorii trebuie doar să îi anunțe și astfel ofertele vor fi retrase. Am fost informați, de asemenea, că aceste cărți sunt procurate din mai multe librării din Europa.

În răspunsul oferit Ecaterinei Deleu, care spune că le-a expediat mai multe mail-uri, compania susține: „Vom întreba staff-ul nostru din Europa de Est de unde au cumpărat cartea Dvstră. Dacă își vor aminti ne vor spune. Vă putem da asigurări că ea a fost cumpărată legal, cel mai probabil într-un magazin de cărți. În librării sunt vândute diferite cărți de la diferiți vânzători. Pentru a revinde cărțile tipărite nu este nevoie de acordul autorului. Aceasta este o regulă generală pentru cărțile tipărite vândute pe piață. Orice persoană poate cumpăra orice carte tipărită și o poate vinde sau dărui sau face orice altceva cu ea fără acordul autorului. Menționăm că noi nu am făcut un duplicat al cărții, nu am republicat-o și nu am făcut o versiune electronică a ei. Pentru astfel de acțiuni este nevoie de contract. Dar noi nu am făcut niciodată asta și nu avem de gând să facem”.

Totuși, chiar dacă susține că pentru re-vânzare nu este nevoie de acordul autorului, compania a retras de pe site, la solicitarea Ecaterinei Deleu, cartea acesteia „Generații secunde de migrație: cazul Republicii Moldova”.

Acest material a fost  realizat în cadrul proiectului „Propaganda în discursul public. Cum  o evităm? ” implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent în perioada ianuarie- septembrie 2017, cu suportul financiar al organizației Baltic to Blak Sea Alliance.

Autoare: Ionela Costiș, Studentă USM

Citește mai departe

Important

„Împărțit la doi”: femeile în politică

Locul femeii e la cratiță sau la tribuna parlamentului? Democrația are un răspuns simplu la această întrebare  – locul femeii e acolo unde își dorește ea să fie. Important e ca dorința ei să fie conștientă și asumată.

Într-o societate cu viziuni patriarhale, cum este cea din Republica Moldova, pentru doamnele care ajung  la cârma țării provocarea este dublă. Pe de o parte, ele trebuie să le demonstreze bărbaților că sunt capabile să poarte pe umeri povara puterii,  iar, pe de altă parte, să înfrunte stereotipurile potrivit cărora  rolul femeii ar fi cu totul altul, decât să conducă un stat.

Astfel, în timp ce datele statistice arată că, în Republica Moldova, femeile constituie  mai mult de o jumătate din populația țării, în legislativul de la Chișinău avem doar 22 de deputate din numărul total de 101 parlamentari, ceea ce înseamnă în jur de 22 la sută.

Despre cum e să apuci taurul de coarne în corida politică autohtonă ne vorbesc câteva politiciene, și anume,  Vitalia Pavliceno, Maia Sandu, Zinaida Greceanâi și Monica Babuc, femei care au avut curajul să intre în  apele tulburi ale politicii moldovenești. La fel, de la bloggera și activista civică, Diana Guja, aflăm în ce fel ne-am putea debarasa de stereotipurile de gen și cum s-ar putea schimba în plan calitativ viața noastră, în general, dacă în Republica Moldova ar ajunge în fruntea țării  mai multe femei profesioniste.

Vă reamintim că, începând cu luna aprilie, CJI realizează ciclul de emisiuni ”Împărțit la doi”, prin intermediul căruia își propune să aducă în atenția publicului larg multiple aspecte ale problematicii de gen și să prezinte modele pozitive de implicare a femeilor și bărbaților în diverse sfere ale vieții.

Emisiunile „Împărțit la doi” sunt realizate în cadrul campaniei „Presa echilibrează genul!” implementată de Centrul pentru Jurnalism Independent cu sprijinul financiar al Agenției Suedeze pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională, prin intermediul Ambasadei Suediei în Chișinău.

Citește mai departe

Ultimile Știri

Important6 ore în urmă

Barajul Stânca – Costești, consolidat printr-un proiect european de peste nouă milioane euro

Barajul de la Stânca – Costești, construit pe râul Prut, la frontiera dintre România și Republica Moldova, a fost consolidat...

Externe8 ore în urmă

Un banc de la Vladimir Putin

Preşedintele rus Vladimir Putin, care a participat joi la reuniunea experților “Clubului Valdai”, desfășurată la Soci, a avut o reacţie...

Externe8 ore în urmă

Meteorolog român: vreme frumoasă în noiembrie, ger încă din luna decembrie

Meteorologii români avertizează că vremea geroasă va fi înregistrată încă din luna decembrie, iar temperaturi de până la -30 de grade...

Externe9 ore în urmă

Țigări contrafăcute, în valoare de 1,6 mil. euro, confiscate în Portul Constanța. Containerul a circulat pe ruta RM— Turcia — România

Garda de Coastă din românia a descoperit joi, în urma verificării unui container în Portul Constanța Sud, peste 730.000 de...

Important1 zi în urmă

Curtea Constituţională: Preşedintele Parlamentului sau premierul vor semna decretul de numire a ministrului Apărării

Curtea Constituțională a constatat astăzi că refuzul deliberat al președintelui de numire a candidaturii propuse repetat pentru funcția de ministru...

Social1 zi în urmă

Votat! Circa 65.000 de persoane vor primi pensii mai mari din 1 noiembrie

Aproape 65.000 de cetățeni care s-au pensionat în perioada 2009 – 2011 vor ridica pensii mai mari din 1 noiembrie....

Social1 zi în urmă

Ambasada României în R.Moldova organizează acţiuni dedicate marcării Zilei Armatei Române

Ambasada României în Republica Moldova organizează, în zilele de 23 – 26 octombrie, o serie de manifestări dedicate marcării Zilei...

Advertisement

Opinii