Connect with us

Reportaje

Viața sub zero grade

Publicat

pe

Săptămâna trecută, în Moldova, a nins cât pentru o lună. Pe alocuri, temperaturile au ajuns la -18. Pentru cei care își petrec zilele sub cerul liber, iarna înseamnă o necontenită stare de frig. Oamenii care lucrează în ger se alină cu gândul că seara, vor fi acasă. Cei fără adăpost, însă, nu au parte de-alinare. O bucată de pâine, un ceai și câțiva lei sunt tot ce îi mai ține în viață.

Tatiana, 56 de ani, vânzătoare de pateuri

Iarna lucrez între orele 8 dimineața și 5 seara. Vara voi lucra până la ora 7. M-am obișnuit cu frigul, lucrez aici de cinci ani. Înainte am lucrat într-un magazin alimentar, timp de 9 ani jumătate. Era bine. Din păcate, șeful nostru de acolo a intrat în Partidul Comuniștilor, când el tocmai a început să fie popular. Și partidul l-a distrus. Și-a dat în arendă afacerile unui hamal de la noi, care s-a ținut coadă după el. Când a ajuns hamalul director, a început să angajeze numai fetișcane tinere, pe când înainte umbla pe vârful degetelor în jurul nostru.

Îmi vine să plâng când îmi amintesc de colectivul de acolo. Chiar dacă ne-am despărțit, păstrăm până-n prezent legătura. Ne-am obișnuit unii cu alții, vorbim des la telefon. Nu sunt unica ce nu-și poate găsi un loc de muncă la fel de bun ca cel din trecut.

Cât sunt la lucru și mi-e foame, mănânc pateuri. Ce altceva să mănânc? Ele sunt călduțe. E imposibil să-mi aduc aici ceva de mâncare. Oricum, avem produse de calitate. Șefii mei sunt tare de treabă, mă bucur că am ajuns să-i cunosc. Desigur, în ianuarie și februarie e mai greu. E o perioadă complicată, oamenii nu au bani. Iar când vremea e proastă, ei trec în grabă, nu mai au chef de nimic, darămite de pateuri. Când e vreme bună, și marfa se duce mai cu succes. Din luna martie, vânzările cresc și cresc, până-n luna noiembrie. Numărul pateurilor vândute depinde de vremea de afară. De exemplu, ieri, când nu ningea așa de tare, dar era ger, am vândut 70 de pateuri de 5 lei și 120 – de 3 lei.

Olga, 55 de ani, cerșetoare

Sunt bătrână, nu am pe nimeni, e vai de capul meu. Toți copiii mei sunt plecați în Ucraina. Sunt cerșetoare de doi ani, de când s-a-nceput războiul acolo. Nici nu știu, de-s vii, de-s morți. Cine știe? De-amu de doi ani nimeni nu mă sună. Mai am niște nepoți prin Chișinău, dar nu mă pot ajuta, că’ n-au nici ei bani. Și ei îs vai de capul lor…

Mi-e frig, dar ce să fac? Am o căsuță vai de capul ei la Călărași. Vin la Chișinău ca să adun ceva bani. Mi-au adus niște oameni câteva lemne pentru iarnă, nu prea ard ele, nu se prea aprind…

La adăpost nu vreau să mă duc acolo, sunt mulți care beau. Știu că dau mâncare, dar nu vreau să mă duc acolo. Sunt bărbați răi, femei… Mă fură, mă bat. Am stat într-un adăpost vreo două săptămâni în urmă. Mă duc acasă. Seara mă duc acasă.

Nu am pensie, dar am lucrat când eram tânără în colhoz, la vie, la pământ. Am lucrat treizeci și ceva de ani. Vara mai lucrez cu ziua, dar iarna nu pot. Oricum nu reușesc să adun mare lucru. Mai bolesc, trebuie să-mi iau niște leacuri. Am probleme de inimă, de picioare…

Nicolae, șoferul rutei Hoginești-Chișinău

Lucrez demult ca șofer. Din ’83, de când m-am întors de la armată lucrez aici. Am făcut doi ani de armată, în Dalinîi vostok (n.red.: estul îndepărtat). Am fost tanchist, mecanic, instructor și șofer. Am fost într-un detașament bun. Da’ aici la noi, ce armată se face?

Ia mai bine uitați-vă aici, eu umblu în pâsle toată ziua și îngheț. Eu ajung în autogară la ora 8 și șed ca un câine ușarnic și fac împrejurul gării, până la ora 3 amiază. Butice de jur împrejur,iar șoferii umblă ca niște câini. Ar trebui o comnată pentru șofiori (n.red.: cameră de odihnă pentru șoferi), ca să ne încălzim. Să fie o cameră scaune și mese, poate joc de domino, șah, ca să avem ce face. Spuneți-mi, vă rog, ce să fac eu de la ora 8 până la 15.40? Dac-ar fi vreo încăpere aș sta acolo, dar așa mă mut dintr-o mașină-n alta. Înainte au fost încăperi de acest gen, dar nu mai țin minte în ce an. La noi nu se uită nimeni, suntem un nimic pentru ei.

Autori: Victoria Colesnic și Ana Gherciu

S-a lansat în presă în toamna lui 2012, la ziarul Timpul, unde a fost reporteră și redactoare adjunctă. S-a alăturat echipei Moldova.org începând cu iunie 2016.

Citește mai departe
Advertisement

Politică

AntiTeza: „Este sau nu întemeiată decizia CEC-ului de a respinge înregistrarea grupului de inițiativă AntiMixt?”

Publicat

pe

De către

CEC-ul a respins pentru a doua oară înregistrarea grupului antimixt. Decizie susținută de 6 membri ai comisiei. Înainte de a lua o decizie, Cec-ul a consultat Comisia Juridică a Parlamentului. Din ea face parte și Sergiu Sârbu, unul din autorii Proiectului de lege privind sistemul electoral mixt.

Cât de întemeiată este decizia CEC-ului din punct de vedere juridic?

Ștefan Gligor, președintele Grupului de inițiativă AntiMixt, ne oferă o anititeză.

Citește mai departe

Diverse

AntiTeza: „Canalul Iași-Ungheni va transporta gaz rusesc”

Publicat

pe

Komsomoliskaia Pravda publică un articol părtinitor cu titlul „Noi avem gaz din Europa: Va putea R. Moldova să renunțe la gazul rusesc?”

Autorul scrie că Gazprom a anunțat despre rezilierea contractelor cu Ucraina și despre stoparea tranzitului gazului rusesc către Europa.

Roman Chirca, directorul Institutului Economiei de Piață, infirmă aceste informații.
„Este un bluf (cacealma) politic. Este o frustrare politică (a Rusiei) în urma deciziei arbitrajului de la Stockholm, care a dat câștig de cauză părții ucrainene. În primul rând, Federația Rusă este total dependentă de livrările de gaze către Uniunea Europeană, care este sursa principală de venit. În momentul în care nu au cum livra și nu vor livra către Uniunii Europene gaze, Gazprom este practic falimentar”.

KP: „Volumul planificat prin gazoductul Ungheni-Iași nu este suficient pentru Republica Moldova. […] În ceea ce privește prețul combustibilului albastru, în cazul livrării sale din vest, expertul a spus că ar putea fi puțin mai mare”.

EXPERȚII SUNT DE ALTĂ PĂRERE

Dionis Cenușă, director Program „Securitate energetică” în cadrul Centrului Analitic „Expert-Grup” spune că România poate produce suficient gaz pentru consumul propriu și respectiv să exporte în Republica Moldova.

Roman Chirca, directorul Institutului Economiei de Piață, consideră că capacitatea gazoductului este mult mai mare decât necesitățile Republicii Moldova. „Gazul românesc nu este mai scump. Gazul românesc se află la o distanță maxim 300-400-500 km de Republica Moldova. Gazul rusesc se află la o distanță de peste 5 mii de km. Există o diferență în preț, care este evidentă în favoarea gazului românesc. În plus, România este prima țară din Uniunea Europeană, care are cel mai mare grad de independență în ceea ce ține utilizarea gazului”.

KP: Gazul va fi mai degrabă rusesc, atunci când va funcționa gazoductul „Turkish Stream”. Acest gaz rusesc ne va costa mai mult, pentru că ne înconjoară. România nu ne va exporta gazul ei, întrucât abia face față necesităților sale de gaz.

Dionis Cenușă, director Program „Securitate energetică” în cadrul Centrului Analitic „Expert-Grup” a menționat că România este interconectată și se interconectează și mai mult la piața europeană de gaze. „Pe lângă capacitățile pe care ea le are din propriile surse naturale, România va putea și poate în orice moment să cumpere gaze adițional de pe piața europeană. Ceea, ce va veni prin conducta Iași-Ungheni-Chișinău, ar putea fi nu doar românesc, dar și gaz european. Nu mă refer la originea gazului care poate fi din Rusia, din Azerbaidjan, care poate fi și din alte țări exportatoare. Mă refer la cine vinde gazul, cine este distribuitorul. Iar distribuitorul, desigur că, va fi compania din România, cu care se va semna contract pentru achiziționarea gazului românesc pentru consumul moldovenilor.”

Roman Chirca, directorul Institutului Economiei de Piață: „Nu există sens economic în livrarea gazului rusesc prin România”.

Citește mai departe

Cetățenie română

AntiTeza: Komsomoliskaia Pravda manipulează

Publicat

pe

Komsomoliskaia Pravda publică un articol tendențios cu titlul „Moldova ar putea renunța la dubla cetățenie”.

Articolul conține informații a căror sursă nu este menționată sau este falsificată.

Autorul menționează că jurnaliștii au obținut cifre de la Autoritatea Națională pentru Cetățenie, însă nu menționează sursa. Informația a fost preluată de pe site-ul de știri noi.md, instituție certată cu Codul Deontologic al Jurnalistului.

În articol este citată și o „angajată a unei agenții din Capitală”. Deși aceasta oferă informații publice, numele ei nu este menționat.

„Potrivit EUROSTAT, aproape 500 mii de cetățeni ai Moldovei au primit pașapoarte românești”. Cifra de 500 de mii de cetățeni nu a fost calculată de EUROSTAT, ci de echipa cetatenie.ro care a realizat o statistică cu privire la numărul de dosare soluționate.

„Statistica cuprinde perioada 1991-2014, compilând statistici proprii, dar și statistici oferite de către rapoartele Fundației SOROS. Astfel, din datele înregistrate reiese că aproximativ 445 000 de cetățeni moldoveni au redobândit cetățenia română până pe 30.12.2014”, scrie site-ul cetatenie.ro

De aici, materialul publicat de Komsomoliskaia Pravda ia o altă întorsătură. Este abordat subiectul dublei cetățenii a funcționarilor publici.

Se face uz de legea 273-XVI din 2008 prin care au fost impuse restricţii la ocuparea funcţiilor publice pentru persoanele care deţin mai multe cetăţenii, inclusiv cetăţenia României. Autorul spune că legea a fost abrogată la sfârșitul anului 2009 la inițiativa fostului prim-ministru Vlad Filat și a fost susținută de majoritatea parlamentară a Alianței pentru Integrare Europeană. În realitate, legea a fost abrogată după ce ministrul Justiției de atunci, Alexandru Tănase, a depus o cerere la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) împotriva Republicii Moldova. După un an de a sesizare, Curtea a constatat în unanimitate încălcarea de către Guvernul Republicii Moldova a Convenţiei Europene pentru Apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor Fundamentale, potrivit Ministerului Justiției.

Autorul îl citează pe deputatul român Eugen Tomac care îi numește ipocriți pe deputații cu cetățenie română.

„Ceea ce mi se pare mie ipocrit este următorul lucru: 64 de parlamentari de la Chișinău dețin și cetățenia română. Din 101, 64 sunt cetățeni ai României. Deci, mai mult de jumătate plus unu sunt cetățeni ai României. Dacă acești oameni ar fi cinstiți cu ei înșiși și ar vota așa cum au declarat atunci când au depus jurământul, n-ar fi existat nici o problemă”, a declarat deputatul pentru 10tv.md.

Abia aici apare legătura dintre titlu și text.

În continuare, opiniile a 3 „experți” întăresc declarația politicianului român și susțin ideea generală:

„Moldova ar putea renunța la această practică”

Expertul Anatol Țăranu a adăugat că „dacă socialiștii vor câștiga alegerile, vor introduce niște restricții în acest sens”.

Nu se menționează că unii deputați PSRM sunt și cetățeni români.

De Ziua Națională a României, membrii Partidului Liberal au felicitat socialiștii.

„Articolul este manipulator. Titlul induce în eroare și chiar, așa spune, conține o afirmație falsă.„Moldova poate renunța la dubla cetățenie” se bazează doar pe opiniile unor experți și nu este vorba despre nici un proiect oficial. Deci nu se pune problema că Moldova ar putea renunța la dubla cetățenie, deoarece la nivel oficial această chestiune nu este pe agenda autorităților statului – nu există un proiect de lege în acest sens sau vreo altă inițiativă.

De asemenea, titlul induce în eroare și prin faptul că nu se precizează că, dacă se va renunța la cetățenia dublă, asta va viza doar persoanele care decid ceva în stat. Dacă citesc doar titlul, miile de oameni din Moldova care au și cetățenia altor țări, pot intra în panică. Putem presupune că asta și-au dorit autorii – să atragă atenția asupra articolului și să-i facă pe cât mai mulți cititori să-l deschidă.

Acest truc însă nu funcționează pe termen lung. Cititorii își dau seama, cu timpul, că sunt înșelați și renunță să mai acceseze.”

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele Știri

Economie4 minute în urmă

La Istanbul va fi desfășurat Forumul Economic Moldova-Turcia

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, și secretarul de stat Vitalie Iurcu vor participa la Forumul Economic Moldova-Turcia, care se...

Diverse32 de minute în urmă

Liberalii au anunțat că nu vor mai participa la ședințele Parlamentului ”până nu se va produce Unirea cu România”

Deputații Partidului Liberal au părăsit astăzi sala plenului Parlamentului și au anunțat că nu vor mai participa la ședințele Parlamentului...

Social1 oră în urmă

World Scholar’s Cup, prestigiosul concurs academic internațional – organizat în premieră la Chișinău

World Scholar’s Cup, prestigiosul concurs academic internațional, a fost organizat în premieră la Chișinău. 141 de elevi din Moldova au...

Justiție2 ore în urmă

Peste șase milioane de lei, recuperați în cauza evaziunii fiscale a unei rețele de restaurante

Două societăți cu răspundere limitată (SRL), prestatoare de servicii hoteliere și alimentație publică, precum și administratorii acestora, sunt învinuiți de...

Externe2 ore în urmă

Autoritățile dintr-un oraș german au decis să instaleze semafoare cu chipul lui Karl Marx. Care este motivul

Autoritățile locale din orașul german Trier au decis să instaleze semafoare cu chipul lui Karl Marx, cu ocazia împlinirii a...

Justiție3 ore în urmă

Le-a promis vize în Italia, dar a dispărut cu tot cu bani. Un bărbat din Sângerei, condamnat la 10 ani de detenție

Un locuitor al raionului Sângerei va petrece zece ani după gratii pentru comiterea escrocheriei în proporţii deosebit de mari. Potrivit...

Social3 ore în urmă

Încă 3 persoane, reţinute în legătură cu fraudele comise de către un grup specializat în legalizarea construcţiilor din Chişinău

Încă trei persoane au fost reţinute de CNA şi procurorii anticorupţie în dosarul ilegalităţilor, comise de către un grup infracţional,...

Advertisement

Opinii