Veteranii razboiului de pe Nistru – „Au uitat toti de noi”

„Au uitat toti de noi”, spun fostii combatanti, imbatraniti la nici 40 de ani din cauza grijilor, necazurilor si saraciei. Numai in anul trecut, in satul Cocieri, din disperare, s-au spanzurat noua din fostii combatanti, cu varste cuprinse intre 37-45 ani.

Presedintele Uniunii raionale Dubasari a veteranilor razboiului de la Nistru, Andrei Agatiev, ne-a spus ca din 1992 pana in prezent au murit 83 de combatanti, dintre care 70 la suta de cancer si ciroza, informeaza publicatia Flux, intr-un articol semnat Ecaterina Deleu.
„E o tragedie. Oamenii procedeaza astfel pentru ca vad ca nu au ce pune pe masa copiilor, nu-i pot imbraca, nu au un adapost”, afirma presedintele Asociatiei veteranilor de razboi de pe platoul Cosnita, Anatol Cibotenco. Referindu-se la atitudinea autoritatilor statului fata de fostii combatanti, el a spus ca exista aspecte pozitive, dar mai multe dintre ele sunt negative. „Suntem sustinuti de presedintele raionului, Grigore Policinschi, dar primarul ne trateaza cu mare reticenta, tot raspunde „nu am cand” atunci cand este vorba de a ajuta vreun invalid”, sustine Cibotenco. La randul sau, presedintele Consiliului raional al veteranilor de razboi si de munca, Mihail Stratulat, in varsta de 79 de ani, a spus ca, in prezent, au mai ramas in viata doar 44 de veterani, care au luptat in cel de-al II-lea Razboi Mondial, dintre care 12 se afla la azilul de batrani de la Cocieri. Potrivit lui, situatia veteranilor este extrem de dificila, pentru ca primesc pensii foarte mici, de aproximativ 370-500 de lei.

Demersuri ramase de 15 ani fara raspuns

In timpul luptelor pentru apararea traseului Dubasari-Tiraspol, Ion Mocanu, care era asistent medical, a incercat sa-l ajute pe un ranit. A fost impuscat in inima. „A murit cu moarte de erou. Am facut demersuri la Presedintie, la Guvern, pentru a-i fi acordat post-mortem ordinul „Stefan cel Mare”, dar toate au ramas fara raspuns”, a spus Anatol Cibotenco. In cadrul asociatiei, care numara peste 400 de membri, sunt cinci invalizi fara picioare. Polite de asigurare in medicina au doar invalizii. Unul dintre ei, Ghenadie Mamulat, a ramas dupa razboiul din 1992 fara un picior si fara un ochi. Din cauza ca incepe sa-i fie afectat si celalalt ochi, medicii i-au recomandat sa faca operatie. Ghenadie este invalid de grupa a II-a, are doi copii. Un alt fost combatant, Nicolae Tagulea, care a fost si el ranit in razboiul din 1992, nu are nici grad de invaliditate si nici polita de sanatate.

„Facem focul cu ciocleji”

Pe Vladimir Todorov, invalid de gradul I, care a luptat timp de 4 luni in conflictul de pe Nistru, l-am vizitat acasa. Are 42 de ani si abia poate merge, este tintuit practic in scaunul cu rotile. El traieste doar cu mama lui, in varsta de 70 de ani, care este si ea bolnava. „Este foarte greu, pentru ca totul se scumpeste, mai ales este greu cu carbunii si cu lemnele. Daca ar fi fost o iarna grea, nu stiu ce ne-am fi facut. Mama face focul, cu ciocleji, ne mai ajuta si vecinii. Dar e frig. Ma mai ajuta spitalul, am grad de invaliditate, dar oricum e greu”, ne-a spus Vladimir Todorov.

„Nu se ia in vedere durerea noastra”

Multe dintre problemele cu care se confrunta fostii combatanti asteapta sa fie solutionate „la nivelul statului, nu individual” – restabilirea legitimatiilor, care dureaza din 1999, sustinerea veteranilor de razboi si acordarea politelor de sanatate, a decoratiilor pentru cei care au fost uitati timp de 15 ani etc.

Fostii combatanti, chiar si invalizi, nu umbla cu cersitul. „Oamenii muncesc, chiar daca nu pot merge. Nu se lasa batuti, numai ei stiu cum fac, dar nu se lasa pe seama statului”, a spus Cibotenco. Langa casa in care traieste Vladimir Todorov am intalnit cativa fosti politisti, printre care Andrei Todica si Nicolae Stalbea, care au luptat in razboiul din 1992, sapand pentru apeduct.  // Romanian Global News

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.