Veaceslav Ioniță: Creditarea economiei scade

Creditarea economiei scade continuu de aproape 3 ani de zile. În trimestrul II din acest an volumul de credite acordate au constituit 34,2 miliarde lei comparativ cu 47,2 miliarde lei în 2004 Trimestrul III, o reducere cu peste 13 miliarde lei, scrie pe blogul său economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță.

Însă raportat la PIB situația este mult mai dramatică. Creditarea economiei este la nivel de 24,2% din PIB, cel mai mic nivel din ultimii ani de zile și cu 70% mai mic decât nivelul maxim atins în 2014 trimestrul III.

Dacă mențineam același nivel de creditare al economiei raportat la PIB, atunci volumul de credite oferite în prezent trebuiau să fie la nivel de 59 miliarde lei, sau cu 25 miliarde lei mai mult. Incapacitatea economiei de a absorbi resurse financiare, ilustrează în cel mai clar mod starea deplorabilă în care se află economia noastră. Trist dar adevărat, economia moare și aparent nu sunt nici un fel de semne de revenire la viață.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.