Vasile Tarlev, date biografice

Vasile Tarlev s-a nascut la data de 9 octombrie 1963, in satul Bascalia din raionul Basarabeasca, unde si-a petrecut copilaria si a urmat scoala primara. Originea sa etnica este bulgara (bulgar basarabean). Dupa absolvirea scolii medii din satul natal in anul 1980, a lucrat ca sofer in sovhozul “Pobeda”. Apoi, timp de doi ani, in perioada 1981-1983, a efectuat serviciul militar obligatoriu.

Intre anii 1985-1990, urmeaza studii superioare la Facultatea de Tehnologie din cadrul Institutului Politehnic “Serghei Lazo” din Chisinau, sectia de masini si utilaje din industria alimentara. Dupa absolvirea Facultatii este numit in postul de inginer mecanic principal la Asociatia de producere “Bucuria” (care se ocupa cu fabricarea si comercializarea de produse de patiserie si cofetarie). Din anul 1991 ocupa functia de inginer principal adjunct si, ulterior, inginer principal la SA ”Bucuria”. Apoi, din acelasi an, 1993, este numit in functia de director general adjunct al aceleiasi societati comerciale.

In perioada septembrie-octombrie 1993, a urmat cursuri de „Dezvoltare a industriei, comertului si organizare a pietei de desfacere in relatiile economice de piata” in Statele Unite ale Americii.

La 25 mai 1995, la Adunarea Generala a Actionarilor a S.C. Bucuria S.A., Vasile Tarlev este ales presedinte al Consiliului de Administratie si director general al S.A. "Bucuria”. In aceasta functie a activat pana in anul 2001, cand a devenit prim-ministru al Republicii Moldova.

Este ales Presedinte al Asociatiei Nationale a Societatilor pe Actiuni din Moldova (ANSAM) in anul 1995 si al Asociatiei Nationale a Producatorilor din Moldova (ANPM) in anul 1998. Pentru merite deosebite in munca si activitatea obsteasca desfasurata, a fost decorat in anul 1997 cu Ordinul “Gloria Muncii”.

In anul 1998 la Kiev (Ucraina), si-a sustinut teza de doctorat in stiinte tehnice, realizand “un studiu al cineticii de uscare a prunelor cu utilizarea curentilor de inalta frecventa”, sub coordonarea prof. dr. ing. Andrei Lupasco, unul dintre cei mai notorii inventatori si cercetatori din Republica Moldova.

Vasile Tarlev a publicat peste 83 lucrari stiintifice, fiind autor a 13 brevete de inventie, pentru care a primit 1 medalie de onoare, 4 de aur, 3 de argint si una de bronz, 7 diplome. Printre inventiile realizate de catre echipa de cercetatori din care facea parte si Vasile Tarlev se numara, conform Agentiei de Stat pentru Protectia Proprietatii Industriale, elaborarea unor procedee de uscare a prunelor prin folosirea curentilor de frecventa inalta, a unui “procedeu de uscare a semintelor de bostan”, realizarea unei instalatii pentru spargerea nucilor, precum si inventarea unui nou procedeu de uscare a nucilor.

Rezultatele cercetarilor au fost comunicate la conferintele din Cracovia, Pitesti, Lvov si Kiev. Elaborarile practice realizate in baza cercetarilor stiintifice au fost prezentate in cadrul a mai multe expozitii din SUA, Elvetia, Belgia, Maroc si Moldova, unde au fost apreciate la un nivel foarte inalt.

Din anul 1998 este membru (academician) al Academiei Internationale a Stiintelor si Sistemelor Computationale.

Vasile Tarlev a fost decorat cu diploma “Businessmanul anilor 1995 – 2000”. De asemenea, este detinator al premiului “Omul care determina imaginea Planetei” si al insignei de aur personale. La data de 3 iulie 2000 a fost decorat cu medalia de aur “Pentru management efectiv” de catre Academia Internationala de Resurse Umane.  // DECA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.