Vasile Tarlev a vizitat Centrul Naţional Ştiinţifico-Practic de Medicină Preventivă

Directorul Centrului Ion Băhnărel, medic şef sanitar de stat, a informat în cadrul vizitei de lucru a lui Vasile Tarlev, că instituţia efectuează activităţi manageriale şi ştiinţifico-practice în domeniul medicinii preventive pe probleme de igienă şi estimare a influenţei factorilor de mediu asupra sănătăţii, pe probleme medico-sociale şi demografice, de imunologie şi epidemiologie, precum şi elaborarea şi racordarea actelor legislativ – normative la cerinţele internaţionale ş.a.

Pe parcursul ultimilor ani instituţia a fost dotată cu utilajul de bază necesar pentru activitate, deşi se necesită completarea bazei tehnico-medicale.

Ion Băhnărel a subliniat că graţie unui monitoring permanent, a operativităţii şi experienţei s-a reuşit de a asigura în mare măsură inofensivitatea toxicologică, radiologică şi bacteriologică a produselor alimentare, respectarea condiţiilor de muncă, şi se atestă o situaţie sanitaro-epidemiologică stabilă şi favorabilă privind morbiditatea prin boli infecţioase.

Pe parcursul ultimului an, din cele 70 maladii infecţioase monitorizate de Centru, s-au înregistrat reducerea morbidităţii la 29 maladii, iar 24 tipuri de boli infecţioase nu au fost înregistrate. Rămîne însă alarmantă situaţia în ceea ce priveşte răspîndirea HIV/SIDA şi a tuberculozei.
De asemenea, potrivit medicului şef sanitar de stat, în Moldova se realizează eficient programul de imunizare a populaţiei.

Vizitînd mai multe laboratoare ale Centrului, Prim-ministrul a apreciat implementarea noilor tehnologii performante de diagnostic. În opinia Premierului, modernizarea laboratoarelor, de comun cu implementarea metodei ghişeului unic pentru preluarea materialelor de la agenţii economici, a creat premise favorabile pentru activitatea antreprenorilor prin sporirea calităţii serviciilor prestate, precum şi diminuarea oportunităţilor de corupţie.

Primul-ministru a menţionat necesitatea perfecţionării continue a procedurii de testare a produselor şi de certificare a acestora în scopul debirocratizării sistemului dat. Vasile Tarlev a estimat că investigaţiile şi certificarea urmează să fie efectuate în mod transparent şi operativ pentru a nu crea incomodităţi agenţilor economici. Totodată, urmează să fie menţinut un control strict a calităţii produselor ce urmează a fi înregistrate.

De asemenea, Prim-ministrul a evidenţiat necesitatea efectuării supravegherii asupra realizării măsurilor de protecţie sanitară a teritoriului de importarea şi răspîndirea infecţiilor convenţionale, fortificării monitoringului socio-igienic, monitorizării realizării Programelor Naţionale şi altor acte normative privind asigurarea sanitaro-epidemiologică a populaţiei.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.